StoryEditorOCM

jedrenjeEuropsko prvenstvo: Braća Fantela sedmi uoči finalnog dana

Piše Hina
13. studenog 2023. - 09:35

Braća Šime i Mihovil Fantela zauzimaju sedmo mjesto na Europskom prvenstvu u olimpijskoj klasi 49er u portugalskoj Vilamouri uoči finalnog dana u ponedjeljak.

Zadarska braća su u pretposljednji dan natjecanja ušli tek kao 16. posada, ali su briljantno odradili tri plova u nedjelju i čak dvaput slavili, uz jedno deseto mjesto. To im je donijelo sedmo mjesto ukupno, te u ponedjeljak imaju šansu za napad na brončanu medalju.

"Bili smo malo izvan treninga nakon što smo se malo odmorili nakon Svjetskog prvenstva u Haagu,gdje smo osgirali olimpijsku vizu" rekao je kormilar Šime Fantela. "Trebalo nam je vremena da u Portugalu pronađemo formu i postignemo brzinu, ali napredujemo uz slab vjetar zajedno s ostatkom flote". Fantele su na ovo prvenstvo došli rasterećeni jer su već osigurali nastup na OI u Parizu.

Šime i Mihovil imaju 87 negativnih bodova, a brončano odličje drži austrijska posada Bidstein-Husl s 74 boda. Veliki posao je napravila francuska posada Rual/Amoros, koji imaju 68.6 bodova nakon decimalne kazne zbog nepravilnosti na brodu. Oni imaju svega 0.4 boda prednosti ispred Poljaka Buksaka i Wierbickog, a ispred Fantela su još Nizozemci, kao i Novozelanđani i Amerikanci, koji jedre izvan konkurencije, pa je hrvatska posada zapravo peta na ovom Europskom prvenstvu.

Organizatori su priopćili da će u ponedjeljak održati još jedan kvalifikacijski plov, a potom slijedi plov za odličja deset najboljih, gdje će se dodjeljivati dvostruki bodovi.

22. svibanj 2024 22:50