StoryEditorOCM

kolege u šokuTragedija na Visu: Danac poginuo roneći kod olupine aviona iz Drugog svjetskog rata

Piše Sandra Barčot
28. lipnja 2024. - 08:10

U moru u uvali Rukavac na otoku Visu jučer je oko 12.40 sati pronađeno mrtvo tijelo muškarca koji je ronio s ronilačkom opremom, ali nije izronio, potvrđeno nam je iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

Dojava o nestanku ronioca u akvatoriju jugoistočnog dijela škoja primljena je u 12.15 sati.

- Nesreća se dogodila tijekom postupka izranjanja za vrijeme ronjenja na avionu B17 u viškom Rukavcu, punta Polivalo. Radilo se o organiziranom zaronu, sve je rađeno po protokolu, no jedan od četiri ronioca koji su se spuštali na dno, na dubinu od 70 metara, nije nažalost izronio. Stvarno nam je žao, čovjek je umro – shrvani, potreseni smrću ronioca koja se dogodila u četvrtak iza podne na otoku Visu, govore nam domicilni ronioci, koji su bili svjedoci ovog strašnog događaja.

image

Istraživanje potonulog američkog bombardera B17 kod mjesta Rukavac

Tom Dubravec/Cropix

Naime, zaron na ovu omiljenu destinaciju, na olupinu aviona B17 iz Drugog svjetskog rata, na kraju je bio koban za 58-godišnjeg Danca, viškog gosta, koji je iskusan ronioc, ali ovaj njegov zaron u viško plavetnilo bio mu je, nažalost, posljednji.

- Četiri ronioca su zajedno išla na dno, radi se o tehničkim zaronima, dva su bila na sustavu tzv. „otvorenog kruga”, dva na sistemu „rebreathera”, i pri izranjanju, prva dvojica su izronila sve po protokolu, kao i treći, no Danac je ostao. Zakazala mu je očito oprema u postupku izranjanja, izgubio je svijest i utopio se. Tužno, baš tužno – kazuju nam Višani, potreseni ovom smrću.

Danac je ronio sa svojom opremom, te će se istražnim radnjama utvrditi kako je i zbog čega došlo do problema, budući se radi o iskusnom roniocu. Inače ovo je omiljena destinacija za ronjenje brojnim gostima, a radi se o srušenom bombarderu iz Drugog svjetskog rata.

image

Uvala Rukavac (ilustracija)

Ivana Nobilo/Cropix

Riječ je o avionu, model B17 izvornog imena "Tennessee Sunshine" koji se na povratku s bombardiranja zagrebačkog željezničkog kolodvora 1945. godine srušio u blizini otoka.

Pronađen je na dubini od 72 metra, gdje je njegov završni dio. Mjesto potonuća udaljeno oko 150 metara od rta Polivalo na južnoj obali otoka Visa, na izlazu iz uvale Rukavac.

28. lipanj 2024 08:49