StoryEditorOCM

ZAŠTITA AKVATORIJASplit kreće u obranu mora i plaža! Raspisan je natječaj vrijedan 20 tisuća eura, donosimo detalje

Piše OM
23. veljače 2024. - 11:44

Grad Split je raspisao javnu nabavu za zaštitu akvatorija u Splitu čija je procijenjena vrijednost 20 tisuća eura bez PDV-a. Kriterij za odabir ponude je ekonomski najpovoljnija ponuda s najnižom cijenom.

Kako je pojašnjeno u dokumentaciji, zaštita akvatorija se odnosi na čišćenje mora u gradskoj luci i gradskim plažama što podrazumijeva prikupljanje plivajućeg otpada i sanaciju onečišćenja izazvanog izlijevanjem ugljikovodika (goriva i maziva) specijalnim brodom namijenjenim za ovakve poslove.

Obilasci brodicom bi se provodili tokom cijele godine s naglaskom na nužno pojačanje intenziteta obilaska u ljetnim mjesecima, odnosno u sezoni kupanja (od 1. lipnja do 1. listopada ), dok će se sama dinamika čišćenja regulirati ugovorom.

Predviđene su tri rute koje bi se trebale obilaziti. Prva ruta uključuje izlazak EKO brodice iz Gradske luke, odlazak prema marjanskom poluotoku, obilazak plaža Zvončac, Ježinac, Kaštelet, Kašuni, Bene do lučice Spinut. Prilikom obilaska plaža prikupljao bi se plivajući otpad (plastična ambalaža i vrećice, drvo i sl.) i saniralo onečišćenje izazvano izlijevanjem goriva, ulja i maziva. Obilazak ove rute trajao bi otprilike četiri sata, a izlazak na ovu rutu planira se jednom tjedno u sezoni, te jednom mjesečno izvan sezone.

Druga ruta uključuje obilazak gradskog kupališta Bačvice, Ovčica, Firula, lučice Zenta, plaže Trstenika, Žnjana i do Stobreča. Prilikom obilaska plaža prikupljao bi se plivajući otpad (plastične boce, PVC vrećice, drvo i si.) i saniralo onečišćenje izazvano izlijevanjem goriva, ulja i maziva. Obilazak ove rute trajao bi otprilike 4 sata, a izlazak na ovu rutu planira se jednom tjedno u sezoni, a jednom mjesečno izvan sezone.

Treća ruta se odnosi na obilazak zapadnog dijela plaža Bačvice i Firule u trajanju otprilike 2 sata. Obilazak po ovoj ruti planira se dva puta tjedno u sezoni, te dva puta mjesečno izvan sezone. Prilikom obilaska ove rute prikupljao bi se isto plivajući otpad (PVC vrećice, boce, drvo i si.) kao što bi se saniralo onečišćenje izazvano izlijevanjem goriva, ulja i maziva.

Sav prikupljeni otpad bi se zbrinjavao na propisan način. Ukoliko se radi o neopasnom otpadu, odvozio bi se na komunalno odlagalište, a ukoliko se radi o opasnom otpadu, procesuirao bi se sukladno zakonskoj regulativi.

Na kraju svakog mjeseca izradilo bi se detaljno izvješće sa izvodom iz brodskog dnevnika, koje bi ovjerio predstavnik Grada Splita. Rok za dostavu ponuda je 28. veljače do 10 sati, kada će se ponude i otvoriti.

27. travanj 2024 18:38