StoryEditorOCM

impresivnoACI investicijom od 50 milijuna eura mijenja izgled Rijeke i otvara više od 130 radnih mjesta

Piše Antonija Vulić
1. siječnja 2024. - 15:50

 Nautički se turizam posljednjih godina u Lijepoj našoj sve više razvija, a razlog tome je bogata obala s preko 700 otoka, 300 otočića i oko 80 hridi. Do listopada ove godine u hrvatske morske luke uplovila su 82 strana broda koja su predviđena za kružna putovanja i tako ih ostvarili ukupno 604. Na tim brodovima bilo je 822 tisuće putnika, koji su u Republici Hrvatskoj boravili 1 349 dana. Povećanje je to broja putnika na kružnim putovanjima za čak 38 posto u odnosu na prethodnu godinu. Od ukupnog broja kružnih putovanja, najviše ih je ostvareno u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, oko 48 posto, te u Splitsko-dalmatinskoj županiji oko dva posto.

Veliku zaslugu za pozicioniranje Hrvatske u sami svjetski vrh nautike ima ACI koji se etablirao kao nacionalni i regionalni sinonim za izvrsnost u profesionalnom i društvenom djelovanju. U svojih 40 godina djelovanja mogu se pohvaliti s mnoštvom uspjeha, a ove su godine u prvih devet mjeseci imali profit od 2,1 milijuna. Nedavno su Svečanom Akademijom proslavili svoj jubilej, a na proslavi su, uz članove Uprave i radnike ACI-ja, bili prisutni i uzvanici iz nacionalnog turističkog i gospodarskog sektora te lokalne i regionalne samouprave.

Mediteranski lider

- Obilježavajući jubilarnu 40. obljetnicu djelovanja ACI-ja, prvenstveno želim izraziti zahvalnost svim sadašnjim i bivšim kolegama koji su svojim rukama izgradili i podigli ACI na razinu mediteranskog lidera, koji s punim pravom pripada samom vrhu svjetskog nautičkog turizma. Taj položaj i danas zadržavamo te ga svakim danom dodatno oplemenjujemo, što najbolje potvrđuju brojne strateške investicije u izvrsnost infrastrukture i usluge, ali i međunarodna priznanja o čijoj dodjeli odlučuju upravo sami nautičari - poručio je predsjednik Uprave ACI d.d., Kristijan Pavić.

Posebne pohvale bile su upućene Ivici Kosteliću, istaknutom članu ACI-jeve jedriličarske obitelji, koji je ove sezone osvojio titulu prvaka Mediterana u klasi 40, i to na brodu nazvanom ACI40 u čast ACI-jeve velike obljetnice.

image

Ivica Kostelić

ACI

Viziju o jedinstvenom nacionalnom lancu marina, koja je tada bila daleko ispred svojeg vremena, u stvarnost je pretvorio idejni začetnik ACI-ja, Veljko Barbieri 1983. godine, a prvih 16 ACI marina sagrađeno je u rekordnom roku od 18 mjeseci. Danas ACI ima ukupno 22 strateški raspoređene marine po cijelom Jadranu, od najsjevernije u Umagu pa sve do Dubrovnika na jugu. Ključ njihova uspjeha je i neprestano ulaganje. Investicije u prvih devet mjeseci ove godine izvršene su u iznosu od ukupno 2,4 milijuna eura.

No, osim ulaganja u marine, ACI ulaže i u vlastiti kadar za kojeg su ove godine izdvojili 1,7 milijuna eura. Riječ je o povećanju materijalnih prava zaposlenika uslijed sklapanja aneksa kolektivnog ugovora kojim je povećana osnovna plaća te su usklađeni koeficijenti složenosti posla.

- Vrlo važan i apsolutno nužan udio u ukupnim rashodima odnosi se na ulaganja u vlastiti kadar, odnosno povećanja materijalnih prava za naše zaposlenike koji su najzaslužniji za rezultate koje postižemo. ACI je i ove godine dobitnik nagrada Nautičkog jedra, a ACI marinu Rovinj sami su nautičari izabrali za najbolju domaću luku nautičkog turizma. U nadolazećem razdoblju ne očekujemo značajniji rast prihoda od postojećih usluga koje nudimo. Stoga nam je prioritet ulaganje u srodne djelatnosti kako bi se nastavio kontinuitet dobrih poslovnih rezultata, kao i rješavanje pitanja koncesija, čije je produljenje nužan preduvjet za daljnje strateške investicije, a koje bez produženja koncesija nisu isplative – rekao je predsjednik Uprave ACI d.d. Kristijan Pavić.

Priznanja i nagrade

O tome da svoj posao obavljaju najbolje moguće svjedoče i brojne nagrade koje ACI marine kontinuirano osvajaju u raznim kategorijama, kako u nacionalnim, tako i u svjetskim. Neke od njih su Turistički cvijet, Best New Investment Award, Zlatna sidra Nautičke patrole, Zlatni osmijeh Jadrana za ljubaznost osoblja te ekskluzivna priznanja za razvoj elitnog turizma.

Ove godine u sklopu Nautičkog jedra, patrole Jutarnjeg lista koja obilazi marine Jadrana od juga do sjevera, ACI-jeve marine nagrađene su s četiri prestižne nagrade. Tako je ACI marina Rovinj dobitnica Zlatnog jedra kao najbolja domaća luka nautičkog turizma, ACI marina Palmižana osvojila je drugo mjesto odmah iza ACI marine Rovinj, ACI marina Dubrovnik nagrađena je priznanjem za gastronomiju, dok je ACI marina Cres dobila priznanje za zaštitu okoliša i ekologiju.

image
Tomislav Krišto/Cropix

- ACI gospodari jednim od najvećih resursa kojim naša država raspolaže, a to su naše more i priobalje, zbog čega je naša odgovornost u svim aspektima poslovanja neusporedivo veća. Stoga smatramo da održivi razvoj ne predstavlja samo trend u društveno odgovornom poslovanju i priliku za jačanje imidža, već apsolutni imperativ u svakom obliku profesionalnog i društvenog djelovanja - rekao je član Uprave ACI-ja, dr. sc. Ivan Herak.

Čak dvije ACI-jeve marine, Rovinj i Cres, kategorizirane su s rijetkih elitnih pet sidara koja klijentima jamče ispunjavanje najviše razine kvalitete u raznim aspektima, a gotovo sve marine imaju Plavu zastavu koja po strogo definiranim kriterijima jamči održivo upravljanje i gospodarenje morem te kopnenim pojasom određene marine.

- Pravilno gospodarenje otpadnim vodama, pravilno smanjivanje otpada, štednja vode i okretanje obnovljivim izvorima energije nisu samo želja i potreba pojedinaca, već nužnost i obveza svih dionika u turističkom sustavu. Ono što me posebno veseli je da je upravo ACI predvodnik održivosti i da prati trendove održivog turizma. Turisti mijenjaju svoje navike, oni traže destinacije koje su održive, koje vode brigu o svom zelenom otisku i stoga čestitam ACI-ju na održivosti i na primanju svih standarda održivosti – rekla je ministrica Nikolina Brnjac.

Velika budućnost

Osim što su se osvrnuli na prošlost, na proslavi su spomenuli i nadolazeće projekte, a jedan od ključnih je izgradnja ACI marine u Rijeci. Ona će, naime, biti od strateškog značaja za hrvatski turizam te ogledni primjer nautičke infrastrukture za buduće luke nautičkog turizma diljem svijeta.

- ACI će s partnerom GITONE Kvarnerom uskoro krenuti s izgradnjom ACI marine Rijeka. Budući da oduvijek postavljamo trendove kada je u pitanju nautički turizam, spremno smo prihvatili ulogu lidera na još jednom području, posebice kada je u pitanju implementacija najnaprednijih tehnologija. Dodatni vjetar u leđa zasigurno daje i činjenica kako je u marini predviđeno više od 130 novih radnih mjesta, a s povezanim djelatnostima i mnogostruko više - najavio je član Uprave ACI-ja Josip Ostrogović.

Cijeli projekt stajat će više od 50 milijuna eura, a rezultat je impresivnog poslovnog portfelja i nenadmašnih referenci u provedbi zelene energetske tranzicije na širem području Mediterana.

image
ACI

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i ACI-ja.

27. travanj 2024 05:43