StoryEditorOCM

nastavak istraživanjaZnanstvenici će zaroniti u tajne Imotskih jezera. Pridružio im se i poznati francuski ronilac

Piše M. I.
5. svibnja 2024. - 14:00

U Imotskom se održava međunarodna interdisciplinarna ekspedicija Imotska jezera 2024., u organizaciji ADIPA: Društva za istraživanje i očuvanje prirodoslovne bioraznolikosti Hrvatske, TZ Imota te JU More i krš. Sve aktivnosti će biti realizirane do ponedjeljka 6. svibnja.

Kako piše portal Gorgonija, ove godine fokus istraživanja biti će na jezerima u općini Lokvičići, a nakon toga slijedi Zeleno jezero, Krčevac, Lasića Vrilo i izvori rijeke Vrljike. Plan je zaroniti u sva spomenuta jezera i izvore te uzeti uzorke sedimenta i stijena. Osim toga, postavljati će se i vrše, raditi će se razne izmjere i uzrokovanja, napraviti će se i batimetrija jezera, snimiti opsežna foto-dokumentacija...

image

Geopark Biokovo-Imotska jezera

Nakon terenskog rada i prikupljenih uzoraka i podataka, znanstvenike čeka i veliki posao u laboratoriju, a poseban naglasak odnosit će se na: geomorfološka, geološka, speleološka, fizikalno-kemijska, arheološko povijesna, klimatska, genetička i ostala istraživanja.

Znanstvenicima se pridružio i Francuz Frederic Swierczynski, čovjek koji je 2017. godine zaronio do dna Crvenog jezera. Ovaj poznati francuski ronilac, zaronio je do njegova dna na trenutačnoj dubini od 245 metara.

Imotsko Crveno jezero, jedna od najdubljih kraških vodenih jama na svijetu, s vodostajem i do 330 metara, nakon obilnijih oborina, od tada je prestalo biti misterij. Bio je to tisućama godina od njegova postanka, bio je to i s prvim ljudskim bićima koji su živjeli u Imotskom i njegovu okružju. 

Ovim pothvatom ostvario se tad san poznatog imotskog znanstvenika dr. Josipa Roglića koji je još tamo davnih pedesetih godina prošlog stoljeća prvi s konopcima i starim spravama izmjerio dubinu Crvenog jezera.

image

Luka Kolovrat s francuskim avanturistom Fredericom Swierczynskim/arhiva

25. svibanj 2024 17:11