StoryEditorOCM

vrančić u meksikuZa razliku od ostalih morskih pasa koji moraju plivati da bi disali, ovaj može pumpati vodu preko škrga i mirno spavati na balkonima grebena

Piše OM
13. srpnja 2021. - 11:34

Grebenski morski pas s bijelim vrhom (Triaenodon obesus) jedan je od najčešćih morskih pasa na indo-pacifičkim koraljnim grebenima.

Noćni je lovac pa preko dana najčešće spava na balkonima grebena.

Za razliku od ostalih morskih pasa koji moraju plivati da bi disali, ovaj može pumpati vodu preko škrga i mirno ležati na dnu.

Inače, grebenski morski pas naraste maksimalno do 2,1 metra. U gornjoj čeljusti ima 42-50 redova zuba, a u donjoj 42-48.

Ima blago ravnu glavu s malim bijelim vrhovima prve i druge leđne i repne peraje. Jede ribe, hobotnice i rakove, a živi na dubinama između 8 i 40 metara.

Ovi morski psi snimljeni su kod meksičkog otoka Socorro koji pripada arhipelagu Revillagigedo i vrlo je atraktivna lokacija za ronioce iz cijelog svijeta. 

U tjedan dana boravka na toj lokaciji u travnju ove godine, naš iskusni fotograf i ronilac Srđan Vrančić susreo je kitove, morske pse i goleme mante s kojima je razvio i prijateljski odnos.

Revillagigedo je ustvari skupina od četiri vulkanska otoka u Tihom oceanu koji su poznati po jedinstvenom ekosustavu. Leže otprilike 450 km jugozapadno od krajnjeg južnog rta Kalifornijskog poluotoka i grada Cabo San Lucas.

U srpnju 2016. godine arhipelag Revillagigedo upisan je kao UNESCO-ova svjetska baština, a u studenom 2017. proglašen je morskim rezervatom i nacionalnim parkom Meksika. Neki su vulkani još uvijek aktivni, s posljednjim erupcijama Volcána Bárcene 1953. i Socorra 1993. godine.

19. travanj 2024 12:14