stdClass Object ( [id] => 1168453 [title] => Velika bijela ubijala je i u našem moru, a žrtve svih napada bili su - stranci! Mnoga uopćena mišljenja o toj vrsti su kriva jer voli Jadran i boravi u priobalju [alias] => velika-bijela-psina-ubijala-je-i-u-nasem-moru-a-zrtve-svih-napada-bili-su-stranci [catid] => 420 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

S pojavljivanjem filma Ralje Stevena Spielberga za morske su pse počela loša vremena, barem što se tiče medijske pozornosti i prikaza, jer su svi morski psi bili doživljavani kao glavni čovjekovi neprijatelji koje se mora istrijebiti pod svaku cijenu.

Nažalost, i danas mnogi, osobito ljeti, osjećaju bezrazložan strah od ovih morskih stvorenja, iako većina njih nikad nije vidjela ni mrtvog morskog psa, a kamoli živog. Stvarna je situacija posve drukčija, jer danas opasnost u moru predstavljaju samo ljudi, bolje rečeno nemarni i neoprezni piloti brzih skutera, glisera i jahti.

Ne vole turiste

Statistika je neumoljiva i ona će jasno kazati da je posljednji fatalni napad u Jadranu bio davne 1974. godine pokraj Lokve Rogoznice, gdje je nakon jednog ugriza morskoga psa od iskrvarenja stradao njemački turist.

Zanimljivost kod napada morskih pasa u istočnom dijelu Jadrana, koju često ističem na raznim stručnim kongresima, jest u tome da su jadranski morski psi izrazito naklonjeni domaćima. Naime, koliko god čudno izgledalo, činjenica je da u Jadranu nije stradao ni jedan Hrvat, nego su u svim napadima žrtve bili strani turisti!

Primjerice, i posljednji napad na Visu, koji, na sreću, nije bio sa smrtnom posljedicom zahvaljujući brzoj intervenciji hrvatskih spasilačkih službi, dogodio se slovenskom podvodnom ribolovcu.

Za jadranske napade sa sigurnošću se može reći da je odgovornost na velikoj bijeloj psini, s obzirom na to da ostale tri vrste, poznate po napadima, ne obitavaju u Jadranu.

Naime, od petstotinjak poznatih vrsta morskih pasa, samo za četiri vrste postoje dokumentirani podaci o ničim izazvanim napadima na ljude. Uz već spomenutu i svima poznatu veliku bijelu psinu, u opasne vrste smještamo psa bika, psa tigra i psa oblokrilca. Budući da ćemo o velikoj bijeloj psini šire govoriti, prebacimo se odmah na psa bika, kojeg ionako mnogi smatraju najodgovornijim za najviše napada, osobito u plitkim priobalnim područjima.

Dugo se vjerovalo i optuživalo veliku bijelu psinu da je glavni krivac za napade u priobalju, ali posljednjih je godina sve više dokaza da je zapravo najveći krivac pas bik.

---

image
Slovenskog ronioca u uvali Smokova na otoku Visu napao je morski pas na svega desetak metara od obale
Jakov Prkić/Cropix
---

Ova vrsta, za razliku od većine drugih morskih pasa, izrazito dobro tolerira slatku vodu, pa ga se često nalazi ne samo na ušćima rijeka, nego su zabilježeni brojni primjeri njihova dubokog ulaska u mnoge rijeke, čak i po 4000 kilometara unutar kopna, primjerice u Amazoni. Za vrijeme svojedobne velike poplave u Australiji, mnogi su prijavili da su ih vidjeli da plivaju potopljenim ulicama Brisbanea i drugih gradova pod udarom poplava.

To nije ništa čudno jer, iako pas bik može ići i do 190 metara dubine, uglavnom se kreće u vrlo plitkim vodama, rijetko zalazeći dublje od 30 metara. Začuđujuće je da su ih pronašli čak i u jezerima, pa se dugo mislilo kako su to druge vrste sve dok se nije utvrdilo da pas bik može preskočiti manje brane koje dijele neke rijeke od jezera.

Naraste do 3,4 metra i teži do 320 kilograma, a s obzirom na mjesto prebivanja, znaju biti poprilično teritorijalni braneći svoje granice pred drugim psima. Nemaju omiljenu hranu, jedu sve što se može pojesti, čak i manje pripadnike svoje vrste.

Loša reputacija

Poznato je nepredvidljivo ponašanje psa bika, što su pojedini kolege znanstvenici zanemarili na počecima svojih karijera, puni entuzijazma s malim iskustvom, pa su i stradali proučavajući ih, i to čak pred televizijskim kamerama. Nasuprot takvoj reputaciji, diljem svijeta postoje i ronilački izleti na kojima možete uživati u plivanju s ovim psima, i to bez ijednog zabilježenog incidenta.

Slično je i sa psom tigrom. Ova vrsta spada u velike morske pse, jer se zasigurno zna da mogu doseći i šest metara dužine i gotovo tonu težine, ali postoje i podaci o 7,4 metra, te čak i devet metara dužine, iako su dosta upitni. Pas tigar zasigurno je najveći svejed među psima jer jede doslovno sve, od galapagoskih iguana do pelikana, čime je i zaslužio nadimak morska hijena.

Smatra se najopasnijim morskim psom tropskih područja, gdje su zabilježeni brojni napadi na plivače, ronioce, pa čak i brodove. S obzirom na karakteristične pruge po leđima, po kojima je i dobio ime, može se vjerovati da su svi napadi točno pripisani ovoj vrsti. Ipak, slično kao i kod psa bika, često je u posve mirnom raspoloženju te postoje dokumentirane snimke znanstvenika koji doslovce porađaju mlade tigrove iz utrobe majke.

Oblokrilcu je dosta pozornosti posvećeno u svojedobnim napadima na ljude u Crvenome moru, gdje je upravo ta vrsta proglašena glavnim krivcem za smrt jednog i teško ozljeđivanje još nekoliko turista. Lako ga je prepoznati po zaobljenoj leđnoj peraji bjelkasta završetka, a naraste do četiri metra dužine i nekoliko stotina kilograma težine. Voli toplija mora, tako da se uglavnom drži tropskih područja.

Slavni Jacques Cousteau smatrao ga je najopasnijim morskim psom, vjerojatno na osnovi toga što je ova vrsta glavni krivac za smrt mnogih mornara potopljenih brodova i pilota srušenih zrakoplova.

Mnogima su možda poznate i priče iz Drugog svjetskog rata i potopljenih brodova USS Indianapolisa i Nova Scotia, gdje su oblokrilci proglašeni krivima za smrt nekoliko stotina mornara koji su u moru čekali spas. Ipak, kao i kod prethodnih vrsta, i za oblokrilca je poznato da često mirno pliva u društvu ronilaca koji ga snimaju i fotografiraju, tako da je znanstvenicima očito ostalo mnogo posla da objasne razloge tako oprečna ponašanja ovih katkad opasnih, a katkad vrlo dobroćudnih morskih stvorenja.

---

image
Velika bijela u lovu na tuljane
Shutterstock
---

Aktivna obrana

Što se statistike tiče, ona može dati dosta dobru sliku o stvarnoj opasnosti od morskih pasa. U Americi, području čije vode obiluju svim opasnim vrstama morskih pasa, posebice na Floridi, vodećoj u svijetu po broju zabilježenih napada, jedna osoba strada svake dvije godine, dok, primjerice, 40 osoba godišnje strada od munje.

U 2010. godini u cijelom je svijetu prijavljeno 115 navodnih napada morskih pasa na ljude, od kojih je za 79 njih utvrđeno da su stvarni napadi i ničim izazvani. Od toga broja šest je završilo smrtnim ishodom, i to po dva u Americi i Južnoj Africi, te po jedan u Egiptu i Australiji. Nadalje, pola je napada bilo na surfere, oko 40 posto napada odnosilo se na plivače, a preostalih 10 posto na ronioce raznih kategorija, te na ljude na morskim madracima i gumama.

I kao odgovor na pitanje koje će vjerojatno svi postaviti, treba reći da se u slučaju opažanja morskog psa, dok ste u moru, nikako ne smijete umiriti, nego morate imati aktivnu reakciju, koja uključuje i udarac u njušku psa u slučaju njegova približavanja. Aktivnim djelovanjem dajete morskom psu do znanja da niste njegova hrana te da ide potražiti nešto drugo.

Desetkovanje velike bijele

Velika bijela psina sinonim je za sve morske pse. Primjerice, kad god se spominje neki morski pas, neovisno o kojoj se vrsti radi, ilustracija pored teksta će u najvećem broju slučajeva biti slika velike bijele. Na taj način svi mediji pokušavaju dati vizualnu atraktivnost tekstu, a rezultat toga je nezasluženi tretman velike bijele kao krvožednog ubojice ljudi.

Već je svima jasno da je glavni krivac tome spomenuti film Ralje, iako je poprilično ironično da je osnova tog filma bila istinita priča u kojoj je, danas mnogi pretpostavljaju, glavni krivac bio pas tigar, a ne velika bijela psina.

Za veliku bijelu je vezano mnoštvo netočnih informacija, recimo da će i naši čitatelji u velikoj većini kazati kako ova vrsta voli tropska mora, a ne recimo mora tipa Jadrana. Nasuprot tome, prava istina je da velika bijela živi uglavnom u hladnim te umjerenim morima, kojima pripada i Jadran, dok je u tropskim područjima rijetka.

Također mnogi misle kako se bijela psina drži uglavnom daleko od obale, na otvorenom moru, a zapravo ova vrsta morskog psa skoro isključivo boravi u priobalju, gdje se nalaze i njihovi glavni izvori hrane.

Ipak, da umirimo one koji i dalje osjećaju nezamisliv strah od morskih pasa, pri čemu im je u glavi uglavnom slika razjapljenih ralja velike bijele, recimo da je, nažalost, ova vrsta toliko desetkovana da je u većini svjetskih mora proglašena kritično ugroženom, a stoga, kao i kod nas, i strogo zaštićenom.

Time se, s obzirom na ukupni njihov broj, može slobodno reći kako su vam šanse da u Jadranskom moru naletite na neki primjerak ove vrste jednake šansi da u istom tjednu dva puta osvojite jackpot na lutriji.

Velika bijela psina je ultimativni predator na vrhu hranidbenog lanca. Naraste do nekih sedam metara dužine, iako postoje brojni, ali neprovjereni podaci, i o većim dužinama. Pri takvoj dužini vjerojatno teži i do tri tone, a recimo i da se takva psina pri napadu kadra kretati brzinom i do 60 km/h.

Kad tu brzinu spojite s težinom, jasna je sila udara takve psine u plijen, bez obzira da li ga pri tome ugrize ili ne. Još je neobičnije iskakanje bijele psine izvan mora, pri čemu može skočiti i preko dva metra u visinu.

Takvo ponašanje je bilo prvo viđeno na jugu Afrike i smatralo se kako to bijela psina izvodi isključivo prilikom lova. Ipak, kasnije je takvo ponašanje viđeno i u američkim vodama, a također je primijećeno da psina zna iskakati iz vode i kada ne lovi, tako da je i dalje nejasan točan razlog takvom ponašanju.

---

image
Zub velike bijele naraste do 7 cm
Shutterstock
---

Zatočene brzo ugibaju

Inače, primijetit ćete da će u tekstu o velikoj bijeloj psini biti dosta pretpostavki.

Razlog tome je ograničenost proučavanja ove vrste u njezinu normalnom okruženju, a i hvatanje i držanje primjeraka u velikim akvarijima nije dalo nikakvih rezultata. Naime, velika bijela psina definitivno spada u bića kojima se sloboda kretanja ne može ograničavati.

Većina uhvaćenih psina nije izdržala ni nekoliko dana u akvarijima, jer su brzo i neobjašnjivo umirale. Najduži opstanak u akvariju je postigla ženka, manja od dva metra, koja je u Monterey Bay akvariju, jednom od svjetski najpoznatijih, 2004. godine preživjela 198 dana. Za to vrijeme u akvarij je pohrlilo milijun ljudi, pa je ta ženka proglašena najznačajnijim eksponatom koji je nešto uradio za očuvanje mora u povijesti.

Iako se kreće uglavnom u prvih stotinjak metara dubine, zabilježena je čak na dubini od 1,28 km. U zavisnosti od područja u kojima živi, hrani se i različitom hranom koja varira od morskih sisavaca, preko krupne ribe, rakova i glavonožaca do kornjača, pa čak i ptica koje su nepažljive na površini mora.

U želucima velike bijele mnogo puta su pronađeni ostaci i mnogo veće, ali i bezopasnije, gorostasne psine, pa čak i kitopsine, iako nije posve jasno je li to rezultat napada na žive primjerke ili neka vrsta lešinarskog ponašanja.

Što se tiče nalaza ostataka drugih morskih pasa, primjerice tigra ili psine dugonose, poznati su i zabilježeni napadi bijelih psina na manje vrste morskih pasa, tako da je jasno kako velika bijela psina ne spada u izbirljive grabežljivce, s obzirom na to da je spremna pojesti sve što može dobro napuniti želudac.

Neukusni ljudi

Ipak, to ne znači da voli i ljudsko meso, jer je poznato kako je najvjerojatniji uzrok napadima na ljude pogrešna procjena. Naime, većina napada na ljude u kojima je akter bila bijela psina završila je samo jednim ugrizom, nakon kojega je psini vjerojatno bilo jasno da to nije hrana koju traži, pa bi došlo do ispuštanja napadnute osobe.

Glavni problem pri tome za čovjeka jest u veličini i snazi ugriza velike bijele - 14 kg mesa jednim ugrizom jakim dvije tone. Stoga nakon njega dolazi do brzog i teškog iskrvarenja, što je i glavni uzrok najvećeg broja napada sa smrtnom posljedicom.

Nasuprot općem mišljenju da velika bijela psina napada sve što se kreće, znanstvenici smatraju da uopće nije jako agresivna. Velika bijela je izraziti vizualni grabežljivac koji, kad je siguran u ono što vidi, ne napada ako to nije hrana koju traži. Brojni su primjeri u kojima je bijela psina došla vrlo blizu čovjeka i nije ga napala, upravo stoga što je bila svjesna da čovjek nije njezina hrana.

Ipak, ne preporučujem baš igranje sa psinom u otvorenom moru bez zaštite, jer je bijela psina po prirodi i radoznala, a pošto nema ruke, ugriz je jedni način interakcije s onim što je zaokuplja. Takvo ponašanje je uočeno i u interakciji s drugim primjercima iste vrste, iako se još točno ne zna što psina s tim želi postići, ako se radi o ugrizima između primjeraka istog spola.

S druge strane, ugriz mužjaka za prsnu peraju ženke je uobičajen, i to kod većine morskih pasa, jer je to i jedini način razmnožavanja, pri čemu se takav kontakt koristi za spajanje kopulatornih organa mužjaka sa ženkom radi oplođivanja.

Koliko traje trudnoća velike bijele, nije poznato, ali je pretpostavka da traje duže od godinu dana. U tom razdoblju dva do četrnaest mladih razvija se u utrobi majke, nakon čega potpuno spremni izlaze u veliko plavetnilo, a dužina im već bude preko 1,20 m. Recimo i to da mužjacima do spolne zrelosti treba 9 do 10 godina i nekih 3,5 do 4,1 m dužine, a ženkama 12 do 14 godina, pri čemu narastu 4 do 5 metara.

---

image
Carcharhinus longimanus ili trupan oblokrilac u Crvenom moru
Ivana Nobilo/Cropix
---

Fantastika i brojke

Na istočnim obalama Jadrana velika bijela psina je krajem 19. i početkom 20. stoljeća, prema napisima ondašnjih znanstvenika, bila poprilično česta pojava. Nestanak bijele psine iz naših voda započeo je u drugoj polovici 20. stoljeća, a jedan od zadnjih nalaza, i posljednji s fatalnim ishodom, dogodio se 10. kolovoza 1974. godine pokraj Lokve Rogoznice, gdje je žrtva, njemački turist, na kraju preminula zbog iskrvarenja.

Inače, unatoč raznim pričama, uglavnom na granici znanstvene fantastike, od morskih pasa, bolje rečeno velike bijele psine koja je jedina odgovorna za jadranske napade, na istočnim obalama Jadrana još od davne 1868. godine, smrtno je stradalo samo 6 osoba, redom stranih državljana.

Uz spomenuti napad kraj Lokve Rogoznice dogodila su se dva napada u vodama oko Opatije, te po jedan oko Trsta, Suska i Budve, svi sa smrtnom posljedicom.

Proučavajući nalaze u jednom znanstvenom radu objavljenom početkom 21. stoljeća, ustvrdio sam da je prisutnost velike bijele psine u Jadranu direktno povezana s tunama, te da je nestanak tuna iz priobalja, uz neprestano nemilosrdno istrebljivanje bijelih psina diljem Mediterana, glavni razlog tadašnjem tridesetogodišnjem nestanku, nakon 1974. godine, te vrste u istočnom Jadranu.

Kako sam u tim radovima napisao da će sljedeći nalazi, ako do njih uopće dođe, vjerojatno biti povezani s tunama i područjem otvorenog mora dalje od priobalja, s par sam američkih znanstvenika, naviknutih na hranjenje velike bijele morskim sisavcima, imao česte diskusije.

Na moju sreću, prava potvrda moje teorije bio je slučajan ulov ženke velike bijele psine duge 5,70 m i teške nešto manje od 2,5 tone, 15 milja jugozapadno od Jabuke, dakle na otvorenom moru, uz to ulovljene u plivaricu za vrijeme ribolova na tune.

Nakon toga, sljedeći i zasad posljednji nalaz bijele psine bio je napad na slovenskog podvodnog ribolovca Damjana Peseka, u listopadu 2008. godine u viškom akvatoriju koji, na sreću, zahvaljujući brzoj intervenciji hrvatskih službi, ipak nije završio fatalno.

---

image
Morski pas srebrnog vrha (Carcharhinus albimarginatus) snimljen u Meksiku
Srđan Vrančić/Cropix
---

Australski korijeni

Ono što se zasigurno zna kod naših bijelih psina jest da ne postoji jadranska populacija, već je to dio mediteranske populacije koja se, onako malobrojna, kreće po cijelom Mediteranu. Donedavno se čak nije znalo ni jesu li mediteranski primjerci samo dio šire atlantske populacije, a nedavna genetska istraživanja potvrdila su da postoji mala, ali zasebna populacija u Mediteranu.

Dodatna je zanimljivost da su mediteranci genetski više slični australskoj populaciji nego, kao što se prije pretpostavljalo, bližoj južnoafričkoj populaciji. Prema tim istraživanjima, čini se da su australske psine za vrijeme ledenog doba, prije nekih 450 tisuća godina, uslijed klimatskih promjena učinile navigacijsku pogrešku i završile u Mediteranu, te tamo i ostale.

U prethodnom razdoblju se također smatralo kako je mrijestilište velike bijele psine u Mediteranu između Sicilije i Malte. No, posljednja dva tek rođena primjerka nađena su u priobalju Turske, gdje nekad nije bila ni poznata, pa je očito došlo do određenih promjena. Vjerojatno uzrokovanih željom za preživljavanje u teškim vremenima za bijele psine.

Kad smo već spomenuli australsku i južnoafričku populaciju, recimo da ni tu više nije ništa sigurno. Naime, 2003. u južnoafričkim vodama označena je satelitskim prijemnikom ženka bijele psine, kasnije nazvana Nicole, prema poznatoj glumici i zaštitnici morskih pasa Nicole Kidman.

Analizom podataka, ustanovilo se da je ta ženka u devet mjeseci prešla 20 tisuća kilometara od Južne Afrike do Australije i natrag, što je najbrža transoceanska migracija zabilježena kod bilo koje morske životinje. To je bio dokaz da su te dvije populacije povezane, ali time je i pretpostavljeni broj živućih psina značajno smanjen, jer neki primjerci očito brojani na obje strane.

---

image
Kitopsina se zaplela u mrežu kod Molata i uginula
Arhiv/Cropix
---

Na svom putu Nicole je većinu vremena provela tik uz površinu, ali je na otvorenom oceanu znala ploviti i na dubinama od 500 do 750 m, zalazeći sve do 980 m. Jedan od zanimljivih podataka bio je da Nicole na svome putu uopće nije dolazila do nekih otoka, za koje se mislilo da su svojevrsni svjetionici na dužim putovima, pa se zasigurno služila magnetskim poljem Zemlje, te električnim poljem morskih struja, koje osjeća preko Lorenzinijevih ampula, tog šestog čula svih morskih pasa koje je naročito razvijeno kod velike bijele.

Primjerice, sada je već poznato da ugrizi bijelih psina za kaveze u kojima su ljudi nisu radi krvožednosti tih bića, već radi toga što metalni kavez uronjen u more stvara minimalno električno polje, ali ipak dovoljno da ga osjeti velika bijela, koja onda svojim ugrizom pokušava detektirati o čemu se zapravo radi.

​Fascinantna bića

Fascinatnost ovih bića se ogleda i tome što iako hladnokrvni, određeni dijelovi tijela mogu imati i do 14 stupnjeva višu temperaturu od ambijentalne. Mišićni dio, mozak i oči, koji su i glavni organi za organizaciju napada prilikom hranjenja, imaju uvijek višu temperaturu, pa na taj način bijela psina može brzo i iznenadno djelovati u uvjetima hladnije okružujuće vode, što im daje veliku prednost pred njihovim plijenom.

O društvenom ponašanju bijelih psina se zna vrlo malo, a i ono što se zna se uglavnom zasniva na teorijama. Veći primjerci su uglavnom samostalni, dok između manjih postoji neka vrsta druženja. Ipak, u nekim područjima gdje su primijećene grupe primjeraka različitih dužina ustanovljeno je da postoji nekakva socijalna hijerarhija u kojoj ženke imaju prednost pred mužjacima, veće psine pred manjima, a također i domaćini pred strancima. U slučaju da se ne poštuje hijerarhija, bijele psine uzvraćaju ugrizom, pa se taj način interakcije smatra odgovornim za veliki dio ožiljaka od ugriza na bijelim psinama poteklih od drugih primjeraka iste vrste.

Danas je velika bijela psina radi istrebljavanja gotovo iščezla, pa je u mnogim zemljama zaštićena, a i u Hrvatskoj se može podičiti statusom strogo zaštićene vrste. Stoga, nemojte zaboraviti da je čovjek, taj uljez u velikom plavetnilu, glavni krivac za skoro pa nestanak velike bijele, vjerojatno najsavršenijeg bića na Zemlji.

(NASTAVLJA SE)

---

image
Crni kostrelj ulovljen kočom 12 milja ispred Dubrovnika na oko 400 metara dubine
Joško Šupić/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SVE O MORSKIM PSIMA (2) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => SVE O MORSKIM PSIMA (2) 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-01-05 13:27:06 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Dr. Alen Soldo [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-02-17 13:18:27 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2022-02-17 13:13:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 70 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 420 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--sa-svih-strana [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Sa svih strana [pageclass_sfx] => page--zdravlje-u-fokusu [menu-meta_description] => Donosimo mozaične vijesti i zanimljivosti vezane uz more, kao i kulinarske recepte za morska jela. Za Otvoreno more pišu Tonka Alujević i Edo Šegvić, na pitanja čitatelja odgovara Alen Soldo. Pogledajte i predivne galerije Srđana Vrančića koji snima vrhunske podvodne fotografije, a na njima su najčešće tropske ribe i ostale egzotične morske životinje. [menu-meta_keywords] => Tonka Alujević, Alen Soldo, Edo Šegvić, povijest pomorstva, luksuzna jahta, morski recepti, morsko jelo [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/01\/05\/20638562.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/05\/20637592.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/05\/20637594.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/05\/20637596.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/05\/20637598.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/05\/20637604.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/05\/20638566.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/05\/20638554.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Shutterstock","Ivana Nobilo\/Cropix","Sr\u0111an Vran\u010di\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Arhiv\/Cropix","Shutterstock","Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Prizor iz no\u0107ne more svakoga surfera","Carcharhinus longimanus ili trupan oblokrilac u Crvenom moru","Morski pas srebrnog vrha (Carcharhinus albimarginatus) snimljen u Meksiku","Crni kostrelj ulovljen ko\u010dom 12 milja ispred Dubrovnika na oko 400 metara dubine","Slovenskog ronioca u uvali Smokova na otoku Visu napao je morski pas na svega desetak metara od obale","Kitopsina se zaplela u mre\u017eu kod Molata i uginula","Velika bijela u lovu na tuljane","Zub velike bijele naraste do 7 cm"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","35:34","50:50","50:64","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_20638562_1920.jpg":"1920x1080","k_20638562_1280.jpg":"1280x1280","k_20638562_1024.jpg":"1024x1024","k_20638562_640.jpg":"640x640","k_20638562_480.jpg":"480x480","k_20638562_340.jpg":"340x340","k_20638562_220.jpg":"220x220","o_20638562_1280.jpg":"1280x853","o_20638562_1024.jpg":"1024x682","o_20638562_640.jpg":"640x426","o_20638562_480.jpg":"480x320","o_20638562_340.jpg":"340x226","o_20638562_220.jpg":"220x146","h_20638562_1280.jpg":"1280x854","h_20638562_1024.jpg":"1024x683","h_20638562_640.jpg":"640x427","h_20638562_480.jpg":"480x320","h_20638562_340.jpg":"340x227","h_20638562_220.jpg":"220x147","pp_20638562_1280.jpg":"1006x1280","pp_20638562_1024.jpg":"805x1024","pp_20638562_640.jpg":"503x640","pp_20638562_480.jpg":"377x480","pp_20638562_340.jpg":"267x340","pp_20638562_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1188","hd_20637592_1920.jpg":"1920x1080","k_20637592_1280.jpg":"1280x1280","k_20637592_1024.jpg":"1024x1024","k_20637592_640.jpg":"640x640","k_20637592_480.jpg":"480x480","k_20637592_340.jpg":"340x340","k_20637592_220.jpg":"220x220","o_20637592_1280.jpg":"1280x792","o_20637592_1024.jpg":"1024x633","o_20637592_640.jpg":"640x396","o_20637592_480.jpg":"480x297","o_20637592_340.jpg":"340x210","o_20637592_220.jpg":"220x136","h_20637592_1280.jpg":"1280x854","h_20637592_1024.jpg":"1024x683","h_20637592_640.jpg":"640x427","h_20637592_480.jpg":"480x320","h_20637592_340.jpg":"340x227","h_20637592_220.jpg":"220x147","pp_20637592_1280.jpg":"1006x1280","pp_20637592_1024.jpg":"805x1024","pp_20637592_640.jpg":"503x640","pp_20637592_480.jpg":"377x480","pp_20637592_340.jpg":"267x340","pp_20637592_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1231","hd_20637594_1920.jpg":"1920x1080","k_20637594_1280.jpg":"1280x1280","k_20637594_1024.jpg":"1024x1024","k_20637594_640.jpg":"640x640","k_20637594_480.jpg":"480x480","k_20637594_340.jpg":"340x340","k_20637594_220.jpg":"220x220","o_20637594_1280.jpg":"1280x820","o_20637594_1024.jpg":"1024x656","o_20637594_640.jpg":"640x410","o_20637594_480.jpg":"480x307","o_20637594_340.jpg":"340x217","o_20637594_220.jpg":"220x141","h_20637594_1280.jpg":"1280x854","h_20637594_1024.jpg":"1024x683","h_20637594_640.jpg":"640x427","h_20637594_480.jpg":"480x320","h_20637594_340.jpg":"340x227","h_20637594_220.jpg":"220x147","pp_20637594_1280.jpg":"1006x1280","pp_20637594_1024.jpg":"805x1024","pp_20637594_640.jpg":"503x640","pp_20637594_480.jpg":"377x480","pp_20637594_340.jpg":"267x340","pp_20637594_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2494","hd_20637596_1920.jpg":"1920x1080","k_20637596_1280.jpg":"1280x1280","k_20637596_1024.jpg":"1024x1024","k_20637596_640.jpg":"640x640","k_20637596_480.jpg":"480x480","k_20637596_340.jpg":"340x340","k_20637596_220.jpg":"220x220","o_20637596_1280.jpg":"1280x1662","o_20637596_1024.jpg":"1024x1330","o_20637596_640.jpg":"640x831","o_20637596_480.jpg":"480x623","o_20637596_340.jpg":"340x441","o_20637596_220.jpg":"220x285","h_20637596_1280.jpg":"1280x854","h_20637596_1024.jpg":"1024x683","h_20637596_640.jpg":"640x427","h_20637596_480.jpg":"480x320","h_20637596_340.jpg":"340x227","h_20637596_220.jpg":"220x147","pp_20637596_1280.jpg":"1006x1280","pp_20637596_1024.jpg":"805x1024","pp_20637596_640.jpg":"503x640","pp_20637596_480.jpg":"377x480","pp_20637596_340.jpg":"267x340","pp_20637596_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1286","hd_20637598_1920.jpg":"1920x1080","k_20637598_1280.jpg":"1280x1280","k_20637598_1024.jpg":"1024x1024","k_20637598_640.jpg":"640x640","k_20637598_480.jpg":"480x480","k_20637598_340.jpg":"340x340","k_20637598_220.jpg":"220x220","o_20637598_1280.jpg":"1280x857","o_20637598_1024.jpg":"1024x685","o_20637598_640.jpg":"640x428","o_20637598_480.jpg":"480x321","o_20637598_340.jpg":"340x227","o_20637598_220.jpg":"220x147","h_20637598_1280.jpg":"1280x854","h_20637598_1024.jpg":"1024x683","h_20637598_640.jpg":"640x427","h_20637598_480.jpg":"480x320","h_20637598_340.jpg":"340x227","h_20637598_220.jpg":"220x147","pp_20637598_1280.jpg":"1006x1280","pp_20637598_1024.jpg":"805x1024","pp_20637598_640.jpg":"503x640","pp_20637598_480.jpg":"377x480","pp_20637598_340.jpg":"267x340","pp_20637598_220.jpg":"173x220"},{"size0":"960x717","hd_20637604_1920.jpg":"1920x1080","k_20637604_1280.jpg":"1280x1280","k_20637604_1024.jpg":"1024x1024","k_20637604_640.jpg":"640x640","k_20637604_480.jpg":"480x480","k_20637604_340.jpg":"340x340","k_20637604_220.jpg":"220x220","o_20637604_1280.jpg":"1280x956","o_20637604_1024.jpg":"1024x764","o_20637604_640.jpg":"640x478","o_20637604_480.jpg":"480x358","o_20637604_340.jpg":"340x253","o_20637604_220.jpg":"220x164","h_20637604_1280.jpg":"1280x854","h_20637604_1024.jpg":"1024x683","h_20637604_640.jpg":"640x427","h_20637604_480.jpg":"480x320","h_20637604_340.jpg":"340x227","h_20637604_220.jpg":"220x147","pp_20637604_1280.jpg":"1006x1280","pp_20637604_1024.jpg":"805x1024","pp_20637604_640.jpg":"503x640","pp_20637604_480.jpg":"377x480","pp_20637604_340.jpg":"267x340","pp_20637604_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1127","hd_20638566_1920.jpg":"1920x1080","k_20638566_1280.jpg":"1280x1280","k_20638566_1024.jpg":"1024x1024","k_20638566_640.jpg":"640x640","k_20638566_480.jpg":"480x480","k_20638566_340.jpg":"340x340","k_20638566_220.jpg":"220x220","o_20638566_1280.jpg":"1280x751","o_20638566_1024.jpg":"1024x601","o_20638566_640.jpg":"640x375","o_20638566_480.jpg":"480x281","o_20638566_340.jpg":"340x199","o_20638566_220.jpg":"220x129","h_20638566_1280.jpg":"1280x854","h_20638566_1024.jpg":"1024x683","h_20638566_640.jpg":"640x427","h_20638566_480.jpg":"480x320","h_20638566_340.jpg":"340x227","h_20638566_220.jpg":"220x147","pp_20638566_1280.jpg":"1006x1280","pp_20638566_1024.jpg":"805x1024","pp_20638566_640.jpg":"503x640","pp_20638566_480.jpg":"377x480","pp_20638566_340.jpg":"267x340","pp_20638566_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2015","hd_20638554_1920.jpg":"1920x1080","k_20638554_1280.jpg":"1280x1280","k_20638554_1024.jpg":"1024x1024","k_20638554_640.jpg":"640x640","k_20638554_480.jpg":"480x480","k_20638554_340.jpg":"340x340","k_20638554_220.jpg":"220x220","o_20638554_1280.jpg":"1280x1343","o_20638554_1024.jpg":"1024x1074","o_20638554_640.jpg":"640x671","o_20638554_480.jpg":"480x503","o_20638554_340.jpg":"340x356","o_20638554_220.jpg":"220x230","h_20638554_1280.jpg":"1280x854","h_20638554_1024.jpg":"1024x683","h_20638554_640.jpg":"640x427","h_20638554_480.jpg":"480x320","h_20638554_340.jpg":"340x227","h_20638554_220.jpg":"220x147","pp_20638554_1280.jpg":"1006x1280","pp_20638554_1024.jpg":"805x1024","pp_20638554_640.jpg":"503x640","pp_20638554_480.jpg":"377x480","pp_20638554_340.jpg":"267x340","pp_20638554_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 420 [name] => Sa svih strana [alias] => sa-svih-strana [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38745911 Threads: 3 Questions: 7122022227 Slow queries: 3308968 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608975648 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/sa-svih-strana ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 420 [name] => Sa svih strana [alias] => sa-svih-strana [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/sa-svih-strana ) ) [link] => /om/sa-svih-strana/velika-bijela-psina-ubijala-je-i-u-nasem-moru-a-zrtve-svih-napada-bili-su-stranci-1168453 [printLink] => /om/sa-svih-strana/velika-bijela-psina-ubijala-je-i-u-nasem-moru-a-zrtve-svih-napada-bili-su-stranci-1168453?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 601757 [name] => MORSKI PSI [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-02-15 23:57:16 [main_article_id] => 0 [alias] => morski-psi [link] => /tag/morski-psi ) [1] => stdClass Object ( [id] => 664652 [name] => morski psi otvoreno more [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-26 14:10:29 [main_article_id] => 0 [alias] => morski-psi-otvoreno-more [link] => /tag/morski-psi-otvoreno-more ) [2] => stdClass Object ( [id] => 393334 [name] => velika bijela psina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => velika-bijela-psina [link] => /tag/velika-bijela-psina ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SVE O MORSKIM PSIMA (2) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Velika bijela ubijala je i u našem moru, a žrtve svih napada bili su - stranci! Mnoga uopćena mišljenja o toj vrsti su kriva jer voli Jadran i boravi u priobalju [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Ff01.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/05/20638562.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Shutterstock [mainImageDesc] => Prizor iz noćne more svakoga surfera [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/05/20638562.jpg [title] => ShutterstockPrizor iz noćne more svakoga surfera ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/05/20637592.jpg [title] => Ivana Nobilo/CropixCarcharhinus longimanus ili trupan oblokrilac u Crvenom moru ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/05/20637594.jpg [title] => Srđan Vrančić/CropixMorski pas srebrnog vrha (Carcharhinus albimarginatus) snimljen u Meksiku ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/05/20637596.jpg [title] => Joško Šupić/CropixCrni kostrelj ulovljen kočom 12 milja ispred Dubrovnika na oko 400 metara dubine ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/05/20637598.jpg [title] => Jakov Prkić/CropixSlovenskog ronioca u uvali Smokova na otoku Visu napao je morski pas na svega desetak metara od obale ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/05/20637604.jpg [title] => Arhiv/CropixKitopsina se zaplela u mrežu kod Molata i uginula ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/05/20638566.jpg [title] => ShutterstockVelika bijela u lovu na tuljane ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/05/20638554.jpg [title] => ShutterstockZub velike bijele naraste do 7 cm ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

S pojavljivanjem filma Ralje Stevena Spielberga za morske su pse počela loša vremena, barem što se tiče medijske pozornosti i prikaza, jer su svi morski psi bili doživljavani kao glavni čovjekovi neprijatelji koje se mora istrijebiti pod svaku cijenu.

Nažalost, i danas mnogi, osobito ljeti, osjećaju bezrazložan strah od ovih morskih stvorenja, iako većina njih nikad nije vidjela ni mrtvog morskog psa, a kamoli živog. Stvarna je situacija posve drukčija, jer danas opasnost u moru predstavljaju samo ljudi, bolje rečeno nemarni i neoprezni piloti brzih skutera, glisera i jahti.

Ne vole turiste

Statistika je neumoljiva i ona će jasno kazati da je posljednji fatalni napad u Jadranu bio davne 1974. godine pokraj Lokve Rogoznice, gdje je nakon jednog ugriza morskoga psa od iskrvarenja stradao njemački turist.

Zanimljivost kod napada morskih pasa u istočnom dijelu Jadrana, koju često ističem na raznim stručnim kongresima, jest u tome da su jadranski morski psi izrazito naklonjeni domaćima. Naime, koliko god čudno izgledalo, činjenica je da u Jadranu nije stradao ni jedan Hrvat, nego su u svim napadima žrtve bili strani turisti!

Primjerice, i posljednji napad na Visu, koji, na sreću, nije bio sa smrtnom posljedicom zahvaljujući brzoj intervenciji hrvatskih spasilačkih službi, dogodio se slovenskom podvodnom ribolovcu.

Za jadranske napade sa sigurnošću se može reći da je odgovornost na velikoj bijeloj psini, s obzirom na to da ostale tri vrste, poznate po napadima, ne obitavaju u Jadranu.

Naime, od petstotinjak poznatih vrsta morskih pasa, samo za četiri vrste postoje dokumentirani podaci o ničim izazvanim napadima na ljude. Uz već spomenutu i svima poznatu veliku bijelu psinu, u opasne vrste smještamo psa bika, psa tigra i psa oblokrilca. Budući da ćemo o velikoj bijeloj psini šire govoriti, prebacimo se odmah na psa bika, kojeg ionako mnogi smatraju najodgovornijim za najviše napada, osobito u plitkim priobalnim područjima.

Dugo se vjerovalo i optuživalo veliku bijelu psinu da je glavni krivac za napade u priobalju, ali posljednjih je godina sve više dokaza da je zapravo najveći krivac pas bik.

---

image
Slovenskog ronioca u uvali Smokova na otoku Visu napao je morski pas na svega desetak metara od obale
Jakov Prkić/Cropix
---

Ova vrsta, za razliku od većine drugih morskih pasa, izrazito dobro tolerira slatku vodu, pa ga se često nalazi ne samo na ušćima rijeka, nego su zabilježeni brojni primjeri njihova dubokog ulaska u mnoge rijeke, čak i po 4000 kilometara unutar kopna, primjerice u Amazoni. Za vrijeme svojedobne velike poplave u Australiji, mnogi su prijavili da su ih vidjeli da plivaju potopljenim ulicama Brisbanea i drugih gradova pod udarom poplava.

To nije ništa čudno jer, iako pas bik može ići i do 190 metara dubine, uglavnom se kreće u vrlo plitkim vodama, rijetko zalazeći dublje od 30 metara. Začuđujuće je da su ih pronašli čak i u jezerima, pa se dugo mislilo kako su to druge vrste sve dok se nije utvrdilo da pas bik može preskočiti manje brane koje dijele neke rijeke od jezera.

Naraste do 3,4 metra i teži do 320 kilograma, a s obzirom na mjesto prebivanja, znaju biti poprilično teritorijalni braneći svoje granice pred drugim psima. Nemaju omiljenu hranu, jedu sve što se može pojesti, čak i manje pripadnike svoje vrste.

Loša reputacija

Poznato je nepredvidljivo ponašanje psa bika, što su pojedini kolege znanstvenici zanemarili na počecima svojih karijera, puni entuzijazma s malim iskustvom, pa su i stradali proučavajući ih, i to čak pred televizijskim kamerama. Nasuprot takvoj reputaciji, diljem svijeta postoje i ronilački izleti na kojima možete uživati u plivanju s ovim psima, i to bez ijednog zabilježenog incidenta.

Slično je i sa psom tigrom. Ova vrsta spada u velike morske pse, jer se zasigurno zna da mogu doseći i šest metara dužine i gotovo tonu težine, ali postoje i podaci o 7,4 metra, te čak i devet metara dužine, iako su dosta upitni. Pas tigar zasigurno je najveći svejed među psima jer jede doslovno sve, od galapagoskih iguana do pelikana, čime je i zaslužio nadimak morska hijena.

Smatra se najopasnijim morskim psom tropskih područja, gdje su zabilježeni brojni napadi na plivače, ronioce, pa čak i brodove. S obzirom na karakteristične pruge po leđima, po kojima je i dobio ime, može se vjerovati da su svi napadi točno pripisani ovoj vrsti. Ipak, slično kao i kod psa bika, često je u posve mirnom raspoloženju te postoje dokumentirane snimke znanstvenika koji doslovce porađaju mlade tigrove iz utrobe majke.

Oblokrilcu je dosta pozornosti posvećeno u svojedobnim napadima na ljude u Crvenome moru, gdje je upravo ta vrsta proglašena glavnim krivcem za smrt jednog i teško ozljeđivanje još nekoliko turista. Lako ga je prepoznati po zaobljenoj leđnoj peraji bjelkasta završetka, a naraste do četiri metra dužine i nekoliko stotina kilograma težine. Voli toplija mora, tako da se uglavnom drži tropskih područja.

Slavni Jacques Cousteau smatrao ga je najopasnijim morskim psom, vjerojatno na osnovi toga što je ova vrsta glavni krivac za smrt mnogih mornara potopljenih brodova i pilota srušenih zrakoplova.

Mnogima su možda poznate i priče iz Drugog svjetskog rata i potopljenih brodova USS Indianapolisa i Nova Scotia, gdje su oblokrilci proglašeni krivima za smrt nekoliko stotina mornara koji su u moru čekali spas. Ipak, kao i kod prethodnih vrsta, i za oblokrilca je poznato da često mirno pliva u društvu ronilaca koji ga snimaju i fotografiraju, tako da je znanstvenicima očito ostalo mnogo posla da objasne razloge tako oprečna ponašanja ovih katkad opasnih, a katkad vrlo dobroćudnih morskih stvorenja.

---

image
Velika bijela u lovu na tuljane
Shutterstock
---

Aktivna obrana

Što se statistike tiče, ona može dati dosta dobru sliku o stvarnoj opasnosti od morskih pasa. U Americi, području čije vode obiluju svim opasnim vrstama morskih pasa, posebice na Floridi, vodećoj u svijetu po broju zabilježenih napada, jedna osoba strada svake dvije godine, dok, primjerice, 40 osoba godišnje strada od munje.

U 2010. godini u cijelom je svijetu prijavljeno 115 navodnih napada morskih pasa na ljude, od kojih je za 79 njih utvrđeno da su stvarni napadi i ničim izazvani. Od toga broja šest je završilo smrtnim ishodom, i to po dva u Americi i Južnoj Africi, te po jedan u Egiptu i Australiji. Nadalje, pola je napada bilo na surfere, oko 40 posto napada odnosilo se na plivače, a preostalih 10 posto na ronioce raznih kategorija, te na ljude na morskim madracima i gumama.

I kao odgovor na pitanje koje će vjerojatno svi postaviti, treba reći da se u slučaju opažanja morskog psa, dok ste u moru, nikako ne smijete umiriti, nego morate imati aktivnu reakciju, koja uključuje i udarac u njušku psa u slučaju njegova približavanja. Aktivnim djelovanjem dajete morskom psu do znanja da niste njegova hrana te da ide potražiti nešto drugo.

Desetkovanje velike bijele

Velika bijela psina sinonim je za sve morske pse. Primjerice, kad god se spominje neki morski pas, neovisno o kojoj se vrsti radi, ilustracija pored teksta će u najvećem broju slučajeva biti slika velike bijele. Na taj način svi mediji pokušavaju dati vizualnu atraktivnost tekstu, a rezultat toga je nezasluženi tretman velike bijele kao krvožednog ubojice ljudi.

Već je svima jasno da je glavni krivac tome spomenuti film Ralje, iako je poprilično ironično da je osnova tog filma bila istinita priča u kojoj je, danas mnogi pretpostavljaju, glavni krivac bio pas tigar, a ne velika bijela psina.

Za veliku bijelu je vezano mnoštvo netočnih informacija, recimo da će i naši čitatelji u velikoj većini kazati kako ova vrsta voli tropska mora, a ne recimo mora tipa Jadrana. Nasuprot tome, prava istina je da velika bijela živi uglavnom u hladnim te umjerenim morima, kojima pripada i Jadran, dok je u tropskim područjima rijetka.

Također mnogi misle kako se bijela psina drži uglavnom daleko od obale, na otvorenom moru, a zapravo ova vrsta morskog psa skoro isključivo boravi u priobalju, gdje se nalaze i njihovi glavni izvori hrane.

Ipak, da umirimo one koji i dalje osjećaju nezamisliv strah od morskih pasa, pri čemu im je u glavi uglavnom slika razjapljenih ralja velike bijele, recimo da je, nažalost, ova vrsta toliko desetkovana da je u većini svjetskih mora proglašena kritično ugroženom, a stoga, kao i kod nas, i strogo zaštićenom.

Time se, s obzirom na ukupni njihov broj, može slobodno reći kako su vam šanse da u Jadranskom moru naletite na neki primjerak ove vrste jednake šansi da u istom tjednu dva puta osvojite jackpot na lutriji.

Velika bijela psina je ultimativni predator na vrhu hranidbenog lanca. Naraste do nekih sedam metara dužine, iako postoje brojni, ali neprovjereni podaci, i o većim dužinama. Pri takvoj dužini vjerojatno teži i do tri tone, a recimo i da se takva psina pri napadu kadra kretati brzinom i do 60 km/h.

Kad tu brzinu spojite s težinom, jasna je sila udara takve psine u plijen, bez obzira da li ga pri tome ugrize ili ne. Još je neobičnije iskakanje bijele psine izvan mora, pri čemu može skočiti i preko dva metra u visinu.

Takvo ponašanje je bilo prvo viđeno na jugu Afrike i smatralo se kako to bijela psina izvodi isključivo prilikom lova. Ipak, kasnije je takvo ponašanje viđeno i u američkim vodama, a također je primijećeno da psina zna iskakati iz vode i kada ne lovi, tako da je i dalje nejasan točan razlog takvom ponašanju.

---

image
Zub velike bijele naraste do 7 cm
Shutterstock
---

Zatočene brzo ugibaju

Inače, primijetit ćete da će u tekstu o velikoj bijeloj psini biti dosta pretpostavki.

Razlog tome je ograničenost proučavanja ove vrste u njezinu normalnom okruženju, a i hvatanje i držanje primjeraka u velikim akvarijima nije dalo nikakvih rezultata. Naime, velika bijela psina definitivno spada u bića kojima se sloboda kretanja ne može ograničavati.

Većina uhvaćenih psina nije izdržala ni nekoliko dana u akvarijima, jer su brzo i neobjašnjivo umirale. Najduži opstanak u akvariju je postigla ženka, manja od dva metra, koja je u Monterey Bay akvariju, jednom od svjetski najpoznatijih, 2004. godine preživjela 198 dana. Za to vrijeme u akvarij je pohrlilo milijun ljudi, pa je ta ženka proglašena najznačajnijim eksponatom koji je nešto uradio za očuvanje mora u povijesti.

Iako se kreće uglavnom u prvih stotinjak metara dubine, zabilježena je čak na dubini od 1,28 km. U zavisnosti od područja u kojima živi, hrani se i različitom hranom koja varira od morskih sisavaca, preko krupne ribe, rakova i glavonožaca do kornjača, pa čak i ptica koje su nepažljive na površini mora.

U želucima velike bijele mnogo puta su pronađeni ostaci i mnogo veće, ali i bezopasnije, gorostasne psine, pa čak i kitopsine, iako nije posve jasno je li to rezultat napada na žive primjerke ili neka vrsta lešinarskog ponašanja.

Što se tiče nalaza ostataka drugih morskih pasa, primjerice tigra ili psine dugonose, poznati su i zabilježeni napadi bijelih psina na manje vrste morskih pasa, tako da je jasno kako velika bijela psina ne spada u izbirljive grabežljivce, s obzirom na to da je spremna pojesti sve što može dobro napuniti želudac.

Neukusni ljudi

Ipak, to ne znači da voli i ljudsko meso, jer je poznato kako je najvjerojatniji uzrok napadima na ljude pogrešna procjena. Naime, većina napada na ljude u kojima je akter bila bijela psina završila je samo jednim ugrizom, nakon kojega je psini vjerojatno bilo jasno da to nije hrana koju traži, pa bi došlo do ispuštanja napadnute osobe.

Glavni problem pri tome za čovjeka jest u veličini i snazi ugriza velike bijele - 14 kg mesa jednim ugrizom jakim dvije tone. Stoga nakon njega dolazi do brzog i teškog iskrvarenja, što je i glavni uzrok najvećeg broja napada sa smrtnom posljedicom.

Nasuprot općem mišljenju da velika bijela psina napada sve što se kreće, znanstvenici smatraju da uopće nije jako agresivna. Velika bijela je izraziti vizualni grabežljivac koji, kad je siguran u ono što vidi, ne napada ako to nije hrana koju traži. Brojni su primjeri u kojima je bijela psina došla vrlo blizu čovjeka i nije ga napala, upravo stoga što je bila svjesna da čovjek nije njezina hrana.

Ipak, ne preporučujem baš igranje sa psinom u otvorenom moru bez zaštite, jer je bijela psina po prirodi i radoznala, a pošto nema ruke, ugriz je jedni način interakcije s onim što je zaokuplja. Takvo ponašanje je uočeno i u interakciji s drugim primjercima iste vrste, iako se još točno ne zna što psina s tim želi postići, ako se radi o ugrizima između primjeraka istog spola.

S druge strane, ugriz mužjaka za prsnu peraju ženke je uobičajen, i to kod većine morskih pasa, jer je to i jedini način razmnožavanja, pri čemu se takav kontakt koristi za spajanje kopulatornih organa mužjaka sa ženkom radi oplođivanja.

Koliko traje trudnoća velike bijele, nije poznato, ali je pretpostavka da traje duže od godinu dana. U tom razdoblju dva do četrnaest mladih razvija se u utrobi majke, nakon čega potpuno spremni izlaze u veliko plavetnilo, a dužina im već bude preko 1,20 m. Recimo i to da mužjacima do spolne zrelosti treba 9 do 10 godina i nekih 3,5 do 4,1 m dužine, a ženkama 12 do 14 godina, pri čemu narastu 4 do 5 metara.

---

image
Carcharhinus longimanus ili trupan oblokrilac u Crvenom moru
Ivana Nobilo/Cropix
---

Fantastika i brojke

Na istočnim obalama Jadrana velika bijela psina je krajem 19. i početkom 20. stoljeća, prema napisima ondašnjih znanstvenika, bila poprilično česta pojava. Nestanak bijele psine iz naših voda započeo je u drugoj polovici 20. stoljeća, a jedan od zadnjih nalaza, i posljednji s fatalnim ishodom, dogodio se 10. kolovoza 1974. godine pokraj Lokve Rogoznice, gdje je žrtva, njemački turist, na kraju preminula zbog iskrvarenja.

Inače, unatoč raznim pričama, uglavnom na granici znanstvene fantastike, od morskih pasa, bolje rečeno velike bijele psine koja je jedina odgovorna za jadranske napade, na istočnim obalama Jadrana još od davne 1868. godine, smrtno je stradalo samo 6 osoba, redom stranih državljana.

Uz spomenuti napad kraj Lokve Rogoznice dogodila su se dva napada u vodama oko Opatije, te po jedan oko Trsta, Suska i Budve, svi sa smrtnom posljedicom.

Proučavajući nalaze u jednom znanstvenom radu objavljenom početkom 21. stoljeća, ustvrdio sam da je prisutnost velike bijele psine u Jadranu direktno povezana s tunama, te da je nestanak tuna iz priobalja, uz neprestano nemilosrdno istrebljivanje bijelih psina diljem Mediterana, glavni razlog tadašnjem tridesetogodišnjem nestanku, nakon 1974. godine, te vrste u istočnom Jadranu.

Kako sam u tim radovima napisao da će sljedeći nalazi, ako do njih uopće dođe, vjerojatno biti povezani s tunama i područjem otvorenog mora dalje od priobalja, s par sam američkih znanstvenika, naviknutih na hranjenje velike bijele morskim sisavcima, imao česte diskusije.

Na moju sreću, prava potvrda moje teorije bio je slučajan ulov ženke velike bijele psine duge 5,70 m i teške nešto manje od 2,5 tone, 15 milja jugozapadno od Jabuke, dakle na otvorenom moru, uz to ulovljene u plivaricu za vrijeme ribolova na tune.

Nakon toga, sljedeći i zasad posljednji nalaz bijele psine bio je napad na slovenskog podvodnog ribolovca Damjana Peseka, u listopadu 2008. godine u viškom akvatoriju koji, na sreću, zahvaljujući brzoj intervenciji hrvatskih službi, ipak nije završio fatalno.

---

image
Morski pas srebrnog vrha (Carcharhinus albimarginatus) snimljen u Meksiku
Srđan Vrančić/Cropix
---

Australski korijeni

Ono što se zasigurno zna kod naših bijelih psina jest da ne postoji jadranska populacija, već je to dio mediteranske populacije koja se, onako malobrojna, kreće po cijelom Mediteranu. Donedavno se čak nije znalo ni jesu li mediteranski primjerci samo dio šire atlantske populacije, a nedavna genetska istraživanja potvrdila su da postoji mala, ali zasebna populacija u Mediteranu.

Dodatna je zanimljivost da su mediteranci genetski više slični australskoj populaciji nego, kao što se prije pretpostavljalo, bližoj južnoafričkoj populaciji. Prema tim istraživanjima, čini se da su australske psine za vrijeme ledenog doba, prije nekih 450 tisuća godina, uslijed klimatskih promjena učinile navigacijsku pogrešku i završile u Mediteranu, te tamo i ostale.

U prethodnom razdoblju se također smatralo kako je mrijestilište velike bijele psine u Mediteranu između Sicilije i Malte. No, posljednja dva tek rođena primjerka nađena su u priobalju Turske, gdje nekad nije bila ni poznata, pa je očito došlo do određenih promjena. Vjerojatno uzrokovanih željom za preživljavanje u teškim vremenima za bijele psine.

Kad smo već spomenuli australsku i južnoafričku populaciju, recimo da ni tu više nije ništa sigurno. Naime, 2003. u južnoafričkim vodama označena je satelitskim prijemnikom ženka bijele psine, kasnije nazvana Nicole, prema poznatoj glumici i zaštitnici morskih pasa Nicole Kidman.

Analizom podataka, ustanovilo se da je ta ženka u devet mjeseci prešla 20 tisuća kilometara od Južne Afrike do Australije i natrag, što je najbrža transoceanska migracija zabilježena kod bilo koje morske životinje. To je bio dokaz da su te dvije populacije povezane, ali time je i pretpostavljeni broj živućih psina značajno smanjen, jer neki primjerci očito brojani na obje strane.

---

image
Kitopsina se zaplela u mrežu kod Molata i uginula
Arhiv/Cropix
---

Na svom putu Nicole je većinu vremena provela tik uz površinu, ali je na otvorenom oceanu znala ploviti i na dubinama od 500 do 750 m, zalazeći sve do 980 m. Jedan od zanimljivih podataka bio je da Nicole na svome putu uopće nije dolazila do nekih otoka, za koje se mislilo da su svojevrsni svjetionici na dužim putovima, pa se zasigurno služila magnetskim poljem Zemlje, te električnim poljem morskih struja, koje osjeća preko Lorenzinijevih ampula, tog šestog čula svih morskih pasa koje je naročito razvijeno kod velike bijele.

Primjerice, sada je već poznato da ugrizi bijelih psina za kaveze u kojima su ljudi nisu radi krvožednosti tih bića, već radi toga što metalni kavez uronjen u more stvara minimalno električno polje, ali ipak dovoljno da ga osjeti velika bijela, koja onda svojim ugrizom pokušava detektirati o čemu se zapravo radi.

​Fascinantna bića

Fascinatnost ovih bića se ogleda i tome što iako hladnokrvni, određeni dijelovi tijela mogu imati i do 14 stupnjeva višu temperaturu od ambijentalne. Mišićni dio, mozak i oči, koji su i glavni organi za organizaciju napada prilikom hranjenja, imaju uvijek višu temperaturu, pa na taj način bijela psina može brzo i iznenadno djelovati u uvjetima hladnije okružujuće vode, što im daje veliku prednost pred njihovim plijenom.

O društvenom ponašanju bijelih psina se zna vrlo malo, a i ono što se zna se uglavnom zasniva na teorijama. Veći primjerci su uglavnom samostalni, dok između manjih postoji neka vrsta druženja. Ipak, u nekim područjima gdje su primijećene grupe primjeraka različitih dužina ustanovljeno je da postoji nekakva socijalna hijerarhija u kojoj ženke imaju prednost pred mužjacima, veće psine pred manjima, a također i domaćini pred strancima. U slučaju da se ne poštuje hijerarhija, bijele psine uzvraćaju ugrizom, pa se taj način interakcije smatra odgovornim za veliki dio ožiljaka od ugriza na bijelim psinama poteklih od drugih primjeraka iste vrste.

Danas je velika bijela psina radi istrebljavanja gotovo iščezla, pa je u mnogim zemljama zaštićena, a i u Hrvatskoj se može podičiti statusom strogo zaštićene vrste. Stoga, nemojte zaboraviti da je čovjek, taj uljez u velikom plavetnilu, glavni krivac za skoro pa nestanak velike bijele, vjerojatno najsavršenijeg bića na Zemlji.

(NASTAVLJA SE)

---

image
Crni kostrelj ulovljen kočom 12 milja ispred Dubrovnika na oko 400 metara dubine
Joško Šupić/Cropix
---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Shutterstock Ivana Nobilo/Cropix Srđan Vrančić/Cropix Joško Šupić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Arhiv/Cropix Shutterstock Shutterstock
Shutterstock
Prizor iz noćne more svakoga surfera
Ivana Nobilo/Cropix
Carcharhinus longimanus ili trupan oblokrilac u Crvenom moru
Srđan Vrančić/Cropix
Morski pas srebrnog vrha (Carcharhinus albimarginatus) snimljen u Meksiku
Joško Šupić/Cropix
Crni kostrelj ulovljen kočom 12 milja ispred Dubrovnika na oko 400 metara dubine
Jakov Prkić/Cropix
Slovenskog ronioca u uvali Smokova na otoku Visu napao je morski pas na svega desetak metara od obale
Arhiv/Cropix
Kitopsina se zaplela u mrežu kod Molata i uginula
Shutterstock
Velika bijela u lovu na tuljane
Shutterstock
Zub velike bijele naraste do 7 cm
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/sa-svih-strana/velika-bijela-psina-ubijala-je-i-u-nasem-moru-a-zrtve-svih-napada-bili-su-stranci-1168453 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=24e013cdc553faacf05dd9d5d0ca060e437dc2b4 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Velika+bijela+ubijala+je+i+u+na%C5%A1em+moru%2C+a+%C5%BErtve+svih+napada+bili+su+-+stranci%21+Mnoga+uop%C4%87ena+mi%C5%A1ljenja+o+toj+vrsti+su+kriva+jer+voli+Jadran+i+boravi+u+priobalju&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fsa-svih-strana%2Fvelika-bijela-psina-ubijala-je-i-u-nasem-moru-a-zrtve-svih-napada-bili-su-stranci-1168453 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fsa-svih-strana%2Fvelika-bijela-psina-ubijala-je-i-u-nasem-moru-a-zrtve-svih-napada-bili-su-stranci-1168453 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SVE O MORSKIM PSIMA (2) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

SVE O MORSKIM PSIMA (2)Velika bijela ubijala je i u našem moru, a žrtve svih napada bili su - stranci! Mnoga uopćena mišljenja o toj vrsti su kriva jer voli Jadran i boravi u priobalju

Piše Dr. Alen Soldo
17. veljače 2022. - 14:13

S pojavljivanjem filma Ralje Stevena Spielberga za morske su pse počela loša vremena, barem što se tiče medijske pozornosti i prikaza, jer su svi morski psi bili doživljavani kao glavni čovjekovi neprijatelji koje se mora istrijebiti pod svaku cijenu.

Nažalost, i danas mnogi, osobito ljeti, osjećaju bezrazložan strah od ovih morskih stvorenja, iako većina njih nikad nije vidjela ni mrtvog morskog psa, a kamoli živog. Stvarna je situacija posve drukčija, jer danas opasnost u moru predstavljaju samo ljudi, bolje rečeno nemarni i neoprezni piloti brzih skutera, glisera i jahti.

Ne vole turiste

Statistika je neumoljiva i ona će jasno kazati da je posljednji fatalni napad u Jadranu bio davne 1974. godine pokraj Lokve Rogoznice, gdje je nakon jednog ugriza morskoga psa od...

19. svibanj 2024 00:17