StoryEditorOCM

Marine Litter FreeUdruga Sunce sa školarcima provela edukacijske radionice na Braču i Korčuli na temu otpada iz mora

Piše M.I.
27. svibnja 2024. - 12:05

U sklopu Marine Litter Free Dalmatian Island projekta, udruga Sunce provela je edukacijske radionice na otocima Braču i Korčuli na temu otpada iz mora.

Otpad iz mora jedna je od glavnih prijetnji našemu moru i obali. O tome svjedoči količina otpada koju su naši timovi za prikupljane podataka o morskom otpadu prikupili tijekom provedenih akcija čišćenja. Na samo nekoliko plaža i uvala prikupili više od 130 kg otpada.

– Bilo bi odlično nakon obavljenih akcija čišćenja usporediti dobivene rezultate na Braču i Korčuli – sugerirala je Ana Marčić, nastavnica povijesti i geografije u Osnovnoj školi Pučišća.

U Veloj Luci na otoku Korčuli, udruge Novi otok i Miki Trasi su 26. travnja organizirale akciju čišćenja u uvali Zubaća za sve generacije. Osim što su u hvale vrijednoj akciji sudjelovali učenici sedmih razreda Osnovne škole Vela Luka, pridružilo se i lokalno stanovništvo. Ukupno je prikupljeno nešto više od 30 kilograma.

Zahvaljujući Protokolu za monitoring morskog otpada i zajedničkom cilju praćenja stanja onečišćenosti obale, započeli su s popisivanjem prikupljenog otpada iz mora. Protokol je dao uvid u sastav i količinu pa osim spomenutih 30 kilograma, Vela Luka je čišća za 815 komada različitog otpada iz mora. Svaka buduća akcija čišćenja doprinijeti će našem trenutnom znanju o stanju onečišćenosti i zalaganju Sunca za čisto more i obalu.

– Iako u školi već sudjelujemo u nizu aktivnosti s ciljem podizanja svijesti o važnosti brige za okoliš, svjesni smo da sudjelovanje u ovakvim akcijama ima pozitivan učinak na učenike i na cjelokupnu lokalnu zajednicu. Vidimo da učenici uživaju u akcijama, ali i da prepoznaju važnost odvajanja otpada. – rekao je Toni Šale, nastavnik biologije i prirode u Osnovnoj školi Vela Luka.

Plastika čini više od polovice prikupljenog otpada iz mora pri čemu su najbrojnije plastične vrećice i komadići istih (33%). Osim toga, zabilježena je značajna količina neidentificiranih komada plastike (29%) kao i kutija stiropora i pripadajućih komadića (15%).

image

Eko akcija

Čišćenje i prikupljanje podataka se nastavilo u svibnju na otoku Braču gdje je Sunce u suradnji s Osnovnom školom Pučišća 20. svibnja organiziralo dvije akcije čišćenja u sklopu kojih je prikupljeno više od 100 kilograma otpada iz mora.

– Štapića za uši ima najviše! Nakon što se očisti površina, veliki broj štapića se nalazi ispod. – zabrinuto je rekao učenik OŠ Pučišća tijekom akcije čišćenja.

Korištenjem Protokola na jednoj od plaža, utvrdili smo potpuno prevladavanje plastike (98%) pri čemu su vrećice i komadići istih odnosno omoti slatkiša najbrojniji (45%). Osim toga, zatekli smo veliki broj štapića za uši kao i štapića od lizalica. Zanimljiva je i količina ribolovnog alata i opreme s obzirom na blizinu uzgajališta.

– Pronašla sam jako puno plastičnih oznaka za ribu na plaži. – rekla je učenica nakon prikupljanja otpada na plaži.

Ciljevi ovog projekta podrazumijevaju razvijanje mreže lokalnih inicijativa, udruga i organizacija odnosno institucija s dalmatinskih otoka kroz aktivno uključivanje u proces prikupljanja podataka o morskom otpadu i onečišćenju plastikom, rad na održivom gospodarenju otpadom i provedbu načela smanjenja otpada na otocima kao i jačanje lokalne i nacionalne aktivnosti zagovaranja. Osnovna škola Pučišća na Braču i udruge Novi otok i Miki Trasi u Veloj Luci sada imaju timove za prikupljanje podataka o otpadu iz mora. Nastavljaju borbu s onečišćenjem otpadom kroz kontinuirano čišćenje obale, praćenje sastava i količine i prevenciju onečišćenja s ciljem dodatnog unaprjeđenja kvalitete života lokalne zajednice.

image

Eko akcija

17. lipanj 2024 13:08