Gotovo svaki ninski ugostitelj u svojoj ponudi ima morsku šparogu! Riječ je o deliciji koja je slična onoj kopnenoj inačici, no okus se razlikuje. Morska šparoga je, naravno, slana, ali osvježavajuća, pomalo poput citrusa, te puna vitamina i minerala.
Ekipa HRT-a napravila je o ovoj poslastici zanimljivu reportažu.
- Morske šparoge vole jesti vlastelice, iznimno rijetke ptice koje se najviše gnijezde upravo u Ninu. Očito da kad nam dolaze svake godine. Možemo se pohvaliti da već jako dugi niz godina dolaze tu. Naša slanuša je slana, dodatak jelima, može se koristiti u salatama, može u brudetu našem dalmatinskom, za HRT Dnevnik rekla je Paulina Radović Lovrenčić, voditeljica maloprodaje ninske solane.
Vole one muljevito, pjeskovito tlo. U ovo doba tek se počinju brati, a izdanci im katkad dosežu i do trideset centimetara. Krčkaju se morske šparoge u ninskim loncima od davnina, a sada je došlo vrijeme da ih brendiraju i predstave i malo šire.
- U Hrvatskoj mi smo prvi koji smo započeli s brendiranjem morske šparoge. Turisti u Zadru na nekim punktovima pitaju gdje se mogu jesti jela s morskim šparogama, kazala je Marija Dejanović, direktorica TZ-a grada Nina.
Zbog bogatstva vitamina i minerala Ninjani ih blaguju od davnina. A danas se njima koriste kuhari gotovo svakog ninskog restorana, pa i u pripremi pizza. Podjednako se dobro ljubi i s ninskim šokolom, ali i plodovima mora.