StoryEditorOCM

Kako nas čuje moreU Splitu započeo zanimljiv umjetnički program s fokusom na more i posljedice ekološke krize

Piše M. ILIĆ
18. svibnja 2023. - 17:15

Otvorenjem izložbe "Kako nas čuje more" u Splitu je počeo istoimeni umjetnički program s fokusom na more i posljedice ekološke krize, koji traje do subote 20. svibnja, a nastao je u produkciji KONTEJNER-a i u okviru projekta A Sea Change.

Izložba predstavlja umjetničke radove Marca Barottija, Stijna Demeulenaerea, Fare Peluso, Francisce Roche Gonçalves i Robertine Šebjanič fokusirane na podmorje, zagađenje bukom i zvuk općenito. Među radovima se tako nalaze zvučne školjke koje prenose podatke o onečišćenju mora iz splitske luke, alge koje rastu s trajanjem izložbe, a može se i multimedijalno iskusiti život ježinaca i fizički osjetiti zvučno zagađenje mora na primjerima Sjevernog i Jadranskog mora.

Umjetnici i umjetnice koji sudjeluju u programu u svojoj praksi surađuju sa znanstvenicima i rade s konkretnim znanstvenim podacima o moru, kao i s novim, spekulativnim, imaginativnim scenarijima, stvarajući tako iskustveno razumijevanje morskog okoliša i naglašavajući ljudsko onečišćenje morskih ekosustava. Tako će u Beton kinu Doma mladih u petak u 21 sati biti uživo izveden kolaborativni audiovizualni performans "Krhki fragmenti" glazbenice pantee i vizualnih umjetnika u-matic-a i telematiqua koji u svom radu kombiniraju terenske snimke podmorja, rijeka i močvara sa snimkama svakodnevnih kućnih zvukova kako bi stvorili uranjajuću izvedbu velikog dinamičkog raspona – od snažne buke pa do suptilnih zvukova.

U subotu u prostorima Doma mladih Split održat će se prezentacija znanstveno-umjetničkih istraživanja i rezidencija među kojima se posebno ističe projekt Orkestar uzajamne pomoći umjetnika Marka Markovića i inženjerke oceanografije Josipe Vujević koji istražuju mogućnosti interaktivne komunikacije s morskim sisavcima Jadranskog mora s ciljem smanjenja razine stresa u okruženjima zagađenim ponajviše industrijskom bukom.

Posebno su fokusirani na inteligentne životinje poput dobrog dupina, velikog kita i sredozemne medvjedice koje upravo snimaju u viškom akvatoriju, a projekt razvijaju na rezidenciji u organizaciji KONTEJNER-a i u suradnji s Mediteranskim institutom za istraživanje života (MedILS) u Splitu.

Još će jedna rezidentica MedILS-a u samom Institutu predstaviti svoje biološko-umjetničko istraživanje i instalaciju – Theca. Funkcija nevidljivog Fare Peluso rezultat je višegodišnjeg istraživanja mikroalgi dijatomeja čije je nevidljivo postojanje važno za održavanje bioraznolikosti i života mnogih vrsta, pa i one ljudske. Instalacija Fare Peluso izložena je i na grupnoj izložbi u Galeriji MKC.

Ekologija još jedne podvodne vrste, morskih ježinaca, u fokusu je umjetnice Robertine Šebjanič koja istražuje njihovu otpornost na podvodno zagađenje tekućim otpadom koji rezultira niskim razinama kisika u morskoj vodi. Koncept ovog rada se može pogledati u subotu u 21 sat u Beton kinu Doma mladih Split. Performansom se poziva gledatelje da uđu u zonu akvatocena koji je rezultat industrijalizacije morskih pejzaža duboko ispod brodskih paluba i preispitaju svoj odnos prema okolišu.

Sve zainteresirane čuti kako zvuči more u Splitu i njegovoj okolici organizatori pozivaju u subotu u 15 sati u MedILS na prezentaciju radionice terenskog snimanja koju su vodili multimedijalni umjetnik Toni Meštrović i muzikologinja Davorka Begović, a pohađali studenti Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu i Ekologije mora.

26. lipanj 2024 11:20