StoryEditorOCM

NA VIŠNJIKUU povodu Dana zaštite prirode najavljena edukativna izložba ‘Blago jadranskog podmorja‘

Piše Hina
23. svibnja 2024. - 12:56

"Blago jadranskog podmorja" naziv je izložbe koja je, povodom obilježavanja Dana zaštite prirode, otvorena u srijedu u na južnom parkiralištu Športskog centra Višnjik, s ciljem edukacije vrtićanaca i školaraca ali i svih ostalih građana.

Predstavljajući postav izložbe Tamara Tarnik, voditeljica održivosti Cromarisa, tvrtke koja je izložbu i postavila,  podsjetila je da su Ujedinjeni narodi proglasili 22. svibnja Međunarodnim danom bioraznolikosti, čime su ukazali kako je bioraznolikost globalna vrijednost od neprocjenjivog značaja za sadašnje i buduće generacije.

"Svjesni smo važnosti očuvanja bioraznolikosti u Jadranskom moru te želimo o tome poučiti djecu i mlade akcijama čišćenja i edukacijama o zaštiti okoliša koje provodimo u suradnji sa školama Zadarske županije", kazala je.

Podsjetila je kako su prošle godine u Salima na Dugom otoku s osnovnoškolcima sudjelovali i u projektu „Bio kugle za bio budućnost“ koji doprinosi očuvanju morskih staništa i obnovi podmorja.

Izložba "Blago jadranskog podmorja“ prvi put publici u Zadru predstavlja ljušture jadranskih školjkaša i puževa, oklope rakova te skelete koralja, spužava i bodljikaša. Riječ je o 225 eksponata koji potječu od 65 vrsta, a izloženo je i šest zakonom strogo zaštićenih organizama.

Ta se ‘podvodna avantura na suhom‘ može razgledati do 31. svibnja na južnom parkiralištu Športskog centra Višnjik.

Svi posjetitelji mogu sudjelovati u zanimljivim interaktivnim predavanjima, a posebna je atrakcija to što je izložba postavljena velikom autobusu koji putuje diljem Hrvatske.

Autorica izložbe Doris Dajić istaknula je da je izložba „Blago jadranskog podmorja“ u protekle dvije godine obišla 55 škola, 12 vrtića te 15 gradova i 38 općina u osam županija. Programom izložbe educirano je više od 35.000 učenika, oko 4000 predškolske djece te više od 50.000 ostalih posjetitelja.

15. lipanj 2024 00:38