StoryEditorOCM

lijepa idejaU Komiži održan dječji festival ‘Kalanko‘ posvećen tradicijskoj brodogradnji

Piše M.I.
15. svibnja 2024. - 11:50

U Komiži je uspješno održan prvi dječji festival "Kalanko" u organizaciji Turističke zajednice Komiže. Udruga Palagruza sa zadovoljstvom se odazvala pozivu TZ-e i podržala realizaciju ovog zanimljivog festivala gdje je priredila radionice za mlade, koje se provode u sklopu programa za očuvanje tradicije "Barake Palagruzone".

Prva je bila radionica "kalanko" gdje se izrađivala tradicionalna komiška igračka kalanko.

- Iako je kalanko igračka stara više od 100 godina, Udruga Palagruza daje kalanku novi značaj naglaskom na ekologiju i potrebu očuvanja i prirode i mora. Tako na našim radionicama pričamo o potrebi čuvanja mora i recikliranja, a izradom kalanka pokazujemo kako od odbačene konzerve možemo naparviti zanimljivu igračku i zaploviti morima dječje mašte. Kalanku smo udahnuli i novi dizajn kako bi bio što bolja kopija komiške gajete te pojednostavnili izradu - napisali su na svojoj facebook stranici.

Također, najmlađi su sudjelovali na radionici brodogradnje gdje se radila komiška gundula, zatim na radionici škole "škove", tradicionalne kartaške igre koju Komižani čuvaju već dugi niz godina, a udruga Palagruza godinama organizira, u kolovozu, na plaži Jurkovica i Svjetsko prvenstvo u Škovi u kojem sudjeluje više od 100 natjecatelja.

Starija djeca pomoću šablona su crtala dijelove gundule na drvene daske i izrezivali ih pomoću ubodne pile za drvo. Cilj ove radionice je upoznati djecu s tradicionalnom brodogradnjom, zainteresirati ih za očuvanje tradicije i pokazati im kako se, na jednostavan način, može izraditi vlastiti brod, gundula.

image
Udruga Palagruza

Na ovaj način, radionicama, do sada je udruga Palagruza izradila jedanaest komiških gundula koje služe za učenje veslanja, rekreativno veslanje za djecu i roditelje, organizaciju regata koje udruga Palagruza organizira u okviru Festivala mora Rota Palagruzona svake godine u lipnju.

Na kraju festivala održana je radionica "krocul", u Dalmaciji poznata po kolu od barila, bačve. Kroz radionicu se potiče djecu na duženje i igru bez mobitela i kompjutera i kroz dobar primjer uči kako se također može koristiti odbačeno kolo od bačve, bicikla ili tonet stolice. Radionica krocul također razvija motoričke aktivnosti kod djece i uči ih ustrajnosti jer da bi se krocul dobro zavrtio i vozio ulicama treba biti uporan i ustrajati u vježbi. 

 

27. svibanj 2024 22:21