StoryEditorOCM

cvjetanje moraSplitski znanstvenici u Hiroshimi sudjelovali na velikoj konferenciji o štetnim algama

Piše M. I.
12. prosinca 2023. - 10:35

Znanstvenici Instituta za oceanografiju i ribarstvo Split sudjelovali su prošlog mjeseca na 20. međunarodnoj konferenciji o štetnim algama koja je održana u Hiroshimi.

Na konferenciji se okupilo preko 500 znanstvenika iz cijelog svijeta koji su predstavili svoja najnovija istraživanja o štetnom cvjetanju algi kroz 16 različitih tema. Djelatnice Instituta dr. sc. Ivana Ujević i doktorandica Antonija Bulić prezentirale su svoje radove istraživanja morskih biotoksina u Jadranu.

- Na našu sreću, Jadran je jedno od sigurnijih svjetskih mora kada su u pitanju toksične alge koje mogu imati štetne utjecaje na morske ekosustave, ljudsko zdravlje i gospodarstvo. Zbog te potencijalne opasnosti stanje se mora redovito pratiti a splitski Institut je ujedno i Nacionalni referentni laboratorij za područje praćenja morskih biotoksina - kazali su s Instituta.

Dr.sc. Ivana Ujević prezentirala je rezultate istraživanja domoične kiseline u populaciji brbavica (Venus verrucosa) iz Kaštelanskog zaljeva, koje su prikupljane od 2018. do 2023. godine. Domoičnu kiselinu proizvode jednostanične alge roda Pseudo-nitzschia koje, radi načina prehrane školjkaša filtriranjem morske vode, dospijevaju u njihov organizam. Sadržaj domoične kiseline, poznatije pod nazivom ASP toksin (Amnesic Shellfish Poison), u mekom tkivu brbavica iz Kaštelanskog zaljeva je u cijelom razdoblju bio ispod 20 mg/kg, što je najviša dopuštena količina po europskoj i nacionalnoj regulativi.

U sklopu svog istraživanja, Antonija Bulić je u suradnji s kolegama sa Sveučilišta u Splitu, dr.sc. Stjepanom Orhanovićem i doktorandicom Ivanom Žaper, analizirala uzorke dagnji s dvije lokacije na području južnog dijela Jadranskog mora. Cilj istraživanja je bio odrediti profil i dinamiku pojavljivanja cikličkih imina, skupine lipofilnih morskih biotoksina koji mogu izazvati tegobe kod manjih sisavaca no njihov utjecaj na ljude još uvijek nije dovoljno istražen, a također nisu regulirane ni najviše dopuštene količine ovog toksina.

- Konferencije poput ove vrijedna su prilika za znanstvenike da na jednom mjestu usavrše i osnaže znanje o najnovijim istraživanjima, razvoju novih metoda i strategije za upravljanje pojavama štetnih cvjetanja algi. Osim toga, bez obzira na to što je naše more za sada sigurno, treba nastaviti podizati svijesti o važnosti ovog pitanja i potrebi za nastavkom istraživanja i djelovanja - poručuju splitski znanstvenici.

image

Ilustracija

Goran Šebelić/Cropix
28. travanj 2024 21:12