StoryEditorOCM

Velika BritanijaRadnici na naftnim i plinskim platformama traže veća primanja i bolje uvjete rada

Piše M. I.
20. ožujka 2023. - 11:22

Deseci naftnih i plinskih platformi u Sjevernom moru u Velikoj Britaniji mogli bi prestati s radom dok stotine radnika najavljuju štrajk, prenosi portal splash247.com.

Sindikat Unite, inače jedan od najvećih sindikata u Velikoj Britaniji, objavio je da se glavni naftni i plinski operateri u kontinentalnom pojasu Ujedinjenog Kraljevstva suočavaju s ‘tsunamijem‘ proteklih tjedana jer oko 1400 offshore radnika u pet kompanija zahtijeva bolji dogovor o poslovima, plaćama i uvjetima rada.

Ukoliko dođe do štrajka, posljedice će direktno osjetiti velika imena kao što su: BP, CNRI, EnQuest, Harbour, Ithaca, Shell i Total.

- Naftnim i plinskim tvrtkama dane su slobodne ruke da uživaju u ogromnim neočekivanim profitima u Sjevernom moru. Koncesije za bušenje zapravo su licence za tiskanje novca.

Oko 400 offshore radnika sada je spremno pokrenuti štrajk protiv ovih poslodavaca koji im odbijaju dati pravičan dio kolača. To će stvoriti tsunami industrijskih nemira u offshore sektoru - kazala je tajnica Unitea, Sharon Graham.

Pregovori još traju, no sve više je radnika koji se javljaju kolegama koje su pokrenule inicijativu.

19. travanj 2024 03:16