StoryEditorOCM

znanost i turizamPrva rekonstrukcija nakon 70 godina: dubrovački Akvarij zasjat će u novom ruhu, a posjetitelji će imati intenzivniji doživljaj i pravu interakciju

2. prosinca 2020. - 11:53
Budući izgled - bazeni u razini očiju kako bi pogled na svijet iz podmorja Jadrana bio još fascinantnijiSveučilište Dubrovnik

Sveučilište u Dubrovniku, u sklopu kojeg djeluje Institut za more i priobalje, rekonstruira gradski Akvarij, koji inače radi već oko 70 godina.

– U tijeku je prva temeljna obnova u sklopu koje ćemo napraviti tri veća bazena, svaki zapremnine od 20 do 25 kubika. Oni neće biti puno veći od postojećih, koji su bili ukopani dva metra ispod razine poda, no sad će biti vani, u razini očiju, čime će se stvoriti intenzivniji doživljaj, a posjetitelji će biti u istinskoj interakciji sa stanovnicima Akvarija.

Plan do lipnja 2021.

Tijekom radova prve faze ne radimo ništa u drugoj prostoriji da ne bismo izazvali stres organizmima koje privremeno selimo. Jedna je mogućnost da ih pustimo u more, a druga prebaciti ih na pet, šest mjeseci u druge bazene, što bi im bio stres. Nadamo se da ćemo u iduće dvije godine, kad krene novi krug apliciranja za sredstva europskih projekata, dobiti i sredstva za dovršetak rekonstrukcije – kaže ravnatelj Instituta za more i priobalje Nenad Antolović, te objašnjava da je Sveučilište u kolovozu potpisalo ugovor s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU-a za sudjelovanje u Programu prekogranične suradnje vrijednom 1,6 milijuna eura.

– U sklopu tog programa priprema se novi turistički proizvod i osmišljava se nova turistička ruta u sklopu koje se poboljšava turistička infrastruktura. Dio toga je Akvarij u Dubrovniku i upravo smo u fazi početka rekonstrukcije. Plan je do lipnja 2021. otvoriti renovirani Akvarij. Cijeli projekt traje dvije godine, odnosno do kolovoza 2022. godine, ali mi svoj dio obveza izvršavamo ranije – ističe Antolović.

Inače, Institut za more i priobalje dio je Sveučilišta u Dubrovniku. U sklopu ovog projekta, nazvanog "Istraživanje prekogranične vodene biološke raznolikosti" (Explore Cross-border Akvatic Biodiversity – EXChAngE), Institut je glavni partner. Tijekom obnove Akvarij će u odnosu na stari izgled dobiti nove bazene od stakloplastične konstrukcije i akrilnih panela.

image
Od 1,7 milijuna eura ukupne vrijednosti projekta, EU ga sufinancira s 1,4 milijuna eura
Igor Brautović/Sveučilište Dubrovnik

Inače, partneri u projektu su Turistička zajednica Hercegovačko-neretvanske županije i Javna ustanova Park prirode Hutovo blato iz BiH, te iz Crne Gore Institut za biologiju mora i Turistička zajednica Kotora. Od 1,7 milijuna eura ukupne vrijednosti projekta, EU ga sufinancira s 1,4 milijuna eura.

Rezultat projekta "EXChAngE" bit će novi turistički proizvod "Blue Pass", koji će omogućiti posjete novim tematskim rutama s poboljšanom infrastrukturom i privlačit će više turista na područjima Dubrovnika i Kotora (koji dobiva Akvarij Boka), kao i Akva Path Hutovo blato te Stari most u Mostaru i rijeka Neretva u Bosni i Hercegovini. To je prvi pokušaj stvaranja ovakvog prekograničnog turističkog proizvoda, a ideja je projekta da se s jednom ulaznicom, radnog naziva "Blue pass", može posjetiti više lokacija u regiji.

Moći će se kupiti i ulaznica samo za Dubrovnik, ali i nešto skuplja ulaznica za posjet svim atrakcijama koje se upravo pripremaju. Očekuje se da će to odgovarati ne samo onima koji žele upoznati biološku raznolikost mora i rijeka, nego i turistima sklonima izletima, a takvih je mnogo među onima koji posjećuju Dubrovnik.

Druga faza obnove

O planiranoj drugoj fazi obnove Akvarija doznajemo da se u drugoj prostoriji – onoj koja je u produžetku prve i u sklopu koje su zidni bazeni postavljeni u topovske otvore – ti otvori neće dirati. Međutim, nasuprot njima gradit će se novi, najveći bazen, također u razini očiju.

Glavni je cilj projekta jačanje i diversifikacija turističkih ponuda kroz istraživanje prekogranične vodene biološke raznolikosti kako bi se omogućilo bolje upravljanje i održivo korištenje kulturnog i prirodnog nasljeđa. Projekt je podržan u okviru Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. – 2020., a koriste se sredstva ERDF i IPA II fondova Europske unije.

24. travanj 2024 06:49