StoryEditorOCM

čudo u braziluPronađeni migranti koji su na kormilu tankera preplovili čitavi Atlantik! 13 dana su se grčevito borili za život

Piše OM
14. srpnja 2023. - 11:33

Nakon što je španjiolska policija nedavno na Kanarima pronašla dvojicu mlađih muškaraca koji sudržeči se samo za kormilo MSC-ovog kontejneraša prevalili čak 2,700 nautičkih milja, iz Brazila nam stiže još luđi pothvat četvorice slijepih putnika. 

Naime, Brazilske snage reda privele su četvoricu muškaraca za koje se vjeruje da na kormilu broda preplovili čitavi Atlantik! Vlasti pretpostavljaju da su se muškarci ukupno 13 dana grčevito držali za kormilo i proputovali više od 5000 NM od Nigerije do Brazila, prenosi Pomorac.hr.

Posada neimenovanog broda pod zastavom Liberije prijavila je policiji pronalazak slijepih putnika kada je brod stigao u Vitóriju u Espirito Santo 10. srpnja. Bio je to kraj putovanja koje je započelo 27. lipnja u Lagosu, a brod je Atlantik preplovio bez pristajanja u druge luke.

Muškarci su navodno putovali više od 5000 nautičkih milja na kormilu ili u prostoru iznad kormilarskog uređaja. Migranti su evakuirani, a policija je izjavila da su bili u lošem stanju jer danima nisu jeli niti imali pristup pitkoj vodi. Na videu koji je policija dostavila lokalnim TV postajama, čuje se kako policajci raspravljaju o tome kako ih spasiti, a jedan od njih im govori da ne zna plivati. Potom su im dali prsluke za spašavanje.

Nakon pronalaska prebačeni su na obalu radi liječenja i promatranja. Muškarci ostaju pod nadzorom pomorskih vlasti i prema brazilskom zakonu bit će vraćeni kući o trošku brodarske kompanije.

Brazilske vlasti izvijestile su da se muškarci izjašnjavaju kao Nigerijci, no rečeno je da nemaju nikakvu dokumentaciju za identifikaciju. Njihov identitet je pod istragom.

Budući da je brod kojim su stigli nastavljao prema Santosu, vlasti i dalje drže muškarce u Vitoriji. Brodarska kompanija  navodno je osigurala novac za njihov povratak.

28. travanj 2024 05:09