StoryEditorOCM

novi napadPriča s orkama kod Gibraltara postaje sve luđa: ‘Izgleda da znaju što rade. Za samo 15-ak minuta su rastavili dijelove broda‘

Piše Iva Pahlić/JL
17. lipnja 2023. - 10:47

Dana Kriza, kapetana iz tvrtke Reliance Yacht Management, kitovi ubojice napali su po drugi put dok je prevozio jahtu. Smatra da skupine orki točno znaju što rade te da prije napada iz zasjede vrebaju brodove koji prolaze u blizini španjolskih i portugalskih obala. Prvi okršaj Kriza i orki dogodio se 2020. godine, piše Globalnews.

- Plovio sam sa svojom ekipom kroz Gibraltarski tjesnac jer sam trebao isporučiti jahtu kupcu, okružilo nas je jato od osam orki koje su gotovo sat vremena gurale jahtu. Bili smo jedni od prvih pomoraca kojima se to dogodilo i koji su vidjeli ovo neobično ponašanje životinja, rekao je Kriz.

Kitovi ubojice prouzročili su značajnu štetu na kormilu broda i ostavili ih nasukane zbog čega su morali pozvati vuču do najbliže marine. Sličan napad ponovio se 15. travnja ove godine što je kapetana nagnalo da zaključi da orke namjerno ometaju morska plovila.

Ovaj put dostavljao je brod na Kanarske otoke, putem je osjetio da se ispod njega naguravaju životinje. - Moja prva reakcija bila je: Molim te, ne opet!, rekao je za Newsweek.

Prvi put čuli su orke kako komuniciraju ispod broda, dok su ovaj put bile tiho i nije im dugo trebalo da unište oba kormila.

- Izgleda da znaju što rade. Trebalo im je samo 15-ak minuta da rastave dijelove broda, drugo ništa nisu dirali, rekao je.

Na Instagramu je podijelio snimku na kojoj se vide orke koje su uništile oba kormila, dok je jedna od njih snimljena kako pliva s komadom kormila u ustima. Istraživači još uvijek pokušavaju utvrditi koji je uzrok porasta napada orki na brodove u blizini obala Portugala i Španjolske, no nema sumnje da je došlo do njihovog znatnog porasta.

image

Oštećenja na brodu nakon napada orki

AFP
image
AFP

Tijekom posljednje dvije godine, istraživačka skupina za kitove ubojice utvrdila je da su se takvi događaji utrostručili, u 2020. prijavljena su tek 52 incidenta, dok ih je u 2022. prijavljeno više od 200.

- Ono što vidimo je naučeno ponašanje. Možemo analizirati kako orke uče iz svoje okoline, a zatim usvojeno ponašanje prenose na druge kitove, rekao je biolog i stručnjak za zaštitu divljih životinja Jeff Corwin.

Neki istraživači postavili su teoriju da jedna orka opsjednuta osvetom uči ostatak jata napadati čamce jer ju je u prošlosti jedan ozlijedio. Kapetan koji je bio sudionik sličnog napada u svibnju ove godine rekao je da orke nisu agresivne, on smatra da roditeljske orke uče svoju mladunčad kako loviti tako da koriste čamce kao rekvizite.

- Njima kormilo izgleda kao peraja,m kreće se poput peraje, mogu se s njom igrati, gurati je i hvatati. Čim unište kormilo, orke nestaju, rekao je kapetan.

Alfredo López Fernandez, istraživač orki u Atlantic Orca Working Groupi, rekao je za Live Science da bi napadi na čamce mogli biti novi trend koji su pokrenuli mladi kitovi ubojice.

- Ne tvrdim da orke podučavaju mlade napadima, moguće je da se ponašanje prenijelo na mlade imitacijom, a zatim horizontalno među njima jer smatraju to nečim važnim u svom životu, rekla je López Fernandez.

Bez obzira na sve teorije, većina istraživača smatra da bizarno ponašanje nije povezano s pokušajima ubijanja ljudi, iako su neki brodovi potonuli nakon što su teško oštećeni.

image
Biosphoto via AFP

Deborah Giles, direktorica neprofitne organizacije za očuvanje orki sa sjedištem Washingtonu, prisjetila se razdoblja 60-ih i 70-ih godina kad su ljudi nemilosrdno maltretirali kitove ubojice na zapadnoj obali Sjeverne Amerike, hvatajući mlade kitove za izlaganje u zoološkim vrtovima i morski parkovima.

- To su životinje koje su više puta u svom životu bile hvatane i uhvaćene, ovo je generacija koja je gledala kako im oduzimaju mladunčad, stavljaju ih u kamione i odvoze. Svejedno nisu nikad napali niti brodove niti ljude, rekla je.

28. travanj 2024 23:04