StoryEditorOCM

broomwayPlima, blato i poneka mina: ovo je najopasnija cesta u Velikoj Britaniji, do sada su duž puta izvučena tijela 66 žrtava

Piše Vanja Valtrović
16. listopada 2021. - 10:30

Broomway koji povezuje Foulness Island s obalom nedaleko od engleskog grada Essexa, smatra se najopasnijom stazom u Velikoj Britaniji.

Za vrijeme plime je poplavljena i samo štapovi što vire iz mora ocrtavaju njenu trasu. Ali, ni za vrijeme oseke nije manje opasna.

Kad se more povuče, staza se pretvara u mulj i blato u kojemu su često i zaprežna kola i pješaci znali zaglaviti, pa ne bi uspjeli pobjeći pred nadolazećom plimom.

Da stvar bude uzbudljivija, britanska je vojska za vrijeme rata postavila mine duž puta, a kako su ih valovi i struje pomakli s prvobitnog mjesta, danas se ne zna ni koliko ih je ni gdje su.

Do sada su duž toga puta izvučena tijela 66 žrtava Broomwaya, no svi se slažu da je to tek mali dio onih koji su tu izgubili živote. Jer od 1419. pa do 1932. godine, kad je izgrađen most od kopna do Foulness Islanda, Broomway je bio jedina veza otoka sa kopnom.

24. travanj 2024 10:48