StoryEditorOCM

veliko finaleParadom brodova završio je mediteranski festival maritimne baštine Escale à Sète

Piše Hina
3. travnja 2024. - 13:00

Paradom brodova ispred gradske luke, u ponedjeljak poslijepodne završio je mediteranski festival maritimne baštine Escale à Sète na kojem je sudjelovala i komiška falkuša.

Oproštaj od desetak velikih jedrenjaka pratilo je s kopna više tisuća ljudi, a manji brodovi, uključujući i komišku falkušu Palagružu, vratili su se nakon parade u luku.

"Unatoč lošem vremenu koje je svakodnevno pratilo festival, zbog čega je i otvaranje moralo biti odgođeno za jedan dan, kući se vraćamo s prekrasnim dojmovima i zadovoljni što se Hrvatska po treći put predstavila na jugu Francuske, u regiji Occitaniji, uz bok europskim pomorskim velesilama poput Italije, Francuske, Portugala, Španjolske i Nizozemske", kazao je predsjednik Udruge Cronaves iz Splita Plamenko Bavčević.

Loše vrijeme, dodao je, nije utjecalo ni na broj posjetitelja, odnosno turista koji su uskrsni vikend proveli u najvećoj ribarskoj luci Mediterana.

"Defile svih sudionika po gradskim ulicama, primjerice, pratilo je oko 70.000 ljudi, a da su takvi festivali odličan mamac za turiste uvjerili smo se i u našim šatorima jer su promotivni materijali naših turističkih zajednica, od Kvarnera do Visa, gotovo razgrabljeni u prva tri dana", istaknuo je Bavčević.

image

ESCALE A SETE 2024/DEFILE DES EQUIPAGES

PIXSET

Osim za turističku ponudu Hrvatske, posjetitelji hrvatskih šatora zanimali su se i za radionice na temu maritimne baštine.

"Udruga Palagruža iz Komiže vodila je četiri radionice: Kalanko na kojoj su djeca učila kako se izrađuje igračka, mali metalni brod, na radionici tradicionalne brodogradnje podučavali smo kako se gradi komiška gundula, imali smo i radionicu o ribarskim alatima, posebno o vršama za jastoge, a održana je i prezentacija ofalkono gajete koju smo nazvali Falkuša od kolumbe do idra", otkrio je predsjednik Udruge Palagruža iz Komiže Miro Cvitković.

Na radionicama je, kaže, sudjelovalo nekoliko stotina posjetitelja, najviše djece školskog uzrasta.

Hrvatsku je u Sèteu predstavljao i Interpretacijski centar DUBoak iz Malinske-Dubašnice na otoku Krku, koji je ispred svojih starih pasara organizirao radionice vezanja mornarskih čvorova te izrade šurlica.

U središnjem šatoru, Udruga Cronaves postavila je izložbu fotografija svojih članova Boška Lučeva, Andrine Luić i Vislava Torrea "Hrvatska, domovina mora".

Na festivalu Escale à Sète, koji se održao pod pokroviteljstvom UNESCO-a, predstavilo se više od 130 baštinskih brodova, uključujući povijesne jedrenjake i vjerne replike poput brodova Santa Maria Manuela, Morgenster i Belem, koji će nakon Sètea zaploviti prema Grčkoj po olimpijski plamen za Olimpijske igre u Parizu.

29. travanj 2024 05:39