StoryEditorOCM

Institut Plavi svijetOtkriveno što su točno radile ulješure koji su prije dva tjedna viđene kraj Korčule

Piše VauMijau
4. rujna 2023. - 15:14

Iz Instituta Plavi svijet javnost su prije dva tjedna obavijestili o skupini od pet ulješura koje su viđene kod Vela Luke na Korčuli. Nakon dojave brzo su krenuli prema mjestu gdje su životinje viđene i pronašli ih kako se - odmaraju. Životinje su bile izuzetno mirne, a njihova tijela povremeno su „lebdjela“ okomito u stupcu vode. Kad su se probudile, krenule su lagano u pravcu Sušca, piše Jutarnji list.

- Kad su lagano plivajući stigle do dubine od 200- tinjak metara, odjednom su ubrzale tempo te su skrenule prema jugu. Njihovo kretanje pratili smo tijekom više sati, a napustili smo ih u sumrak. Napravili smo desetke fotografija njihovih peraja i tijela koje smo već poslali kolegama koji se u Sredozemlju bave njihovim istraživanjem. Sigurni smo da ćemo uskoro dobiti i vijesti o kojim se jedinkama radi - objavili su iz Instituta.

Kažu kako su im se nakon toga mnogi javili s pitanjem o daljnjoj sudbini ulješura. Pošto se više nisu pojavljivale, stručnjaci iz instituta vjeruju da su kitovi sretno otišli prema dubinama južnog Jadrana.

- Još jednom se zahvaljujemo svima koji ste nam dojavili vaša opažanja, kako ovih ulješura tako i ostalih dupina, sredozemne medvjedice i morskih kornjača. Opažanja možete dojaviti putem naše aplikacije za mobilne uređaje #MarineRanger ili putem emaila, telefona ili društvenih medija - objavili su.

27. travanj 2024 16:56