StoryEditorOCM

kitovi ubojiceOrke kod Gibraltara opet potopile brod! Španjolske vlasti izdale upozorenje nautičarima

Piše M.I.
16. svibnja 2024. - 09:46

Jata orki koje plivaju vodama u blizini Gibraltara ovog su vikenda potopila prvo plovilo u ovoj godini. Znanstvenici su i dalje zbunjeni zašto ova grupa “kitova ubojica” opetovano juri na plovila u ovoj regiji u posljednje četiri godine, te pretpostavljaju da se radi o “zaigranom ponašanju”, prenosi pomorac.hr.

Dva su jedriličara uputila poziv u pomoć u nedjelju ujutro, 12. svibnja, dok su se nalazili otprilike 14 nautičkih milja od rta Espartel u blizini južnog ulaza u Gibraltarski prolaz. Rekli su vlastima da su osjetili iznenadne udarce u trup i kormilo njihovog 15-metarskog plovila Alboran Cognac. U plovilo je počela prodirati voda i bojali su se da bi dodatni udari mogli uzrokovati jači prodiranje koje bi ubrzalo tonjenje.

Španjolska obalna straža poslala je helikopter i kontaktirala tanker Lascaux od 11.674 DWT koji je plovio u tom području. Tanker registriran na Malti poslan je u pomoć unesrećenima.

Plovilo je u to vrijeme bilo u marokanskim vodama i te su vlasti uputili jedriličare da obuku prsluke za spašavanje i uključe AIS signal. Također im je rečeno da pripreme radiofar u slučaju potrebe. Tanker je uspio locirati brod i ukrcao je dvojicu mornara. Njihov brod je potonuo nakon spašavanja, a oni su odvedeni na Gibraltar.

Prema izvješćima, iako je to bio prvi incident u 2024., na ovaj je način potopljeno najmanje sedam brodova u posljednje četiri godine. Pet jedrilica i dva marokanska ribarska broda prijavila su incidente s orkama, navodi The Maritime Executive.

Znanstvenici vjeruju da se radi o jednom jatu od možda 15 jedinki koje nastanjuju vode između sjevernog dijela Iberijskog poluotoka i regije oko Maroka i Gibraltarskog tjesnaca. Neki misle da se radi o mladima koji plivaju s dvije odrasle jedinke i dio su većeg krda od otprilike 35 orki.

Znanstvenici ističu da su životinje vrlo inteligentne. Iako su medijski izvještaji te napade nazivali osvetničkim napadima, vjerojatnije je da se radi o instinktu i razigranom ponašanju.

Španjolske vlasti upozoravaju brodove da ne ulaze u zonu oko Gibraltarskog prolaza između travnja i kolovoza kada se događa većina susreta. U slučaju interakcije, bilo da se radi o motornom čamcu ili jedrilici, savjetuju da ne zaustavljate čamac i plovite prema obali, u pliće more.

30. svibanj 2024 07:37