StoryEditorOCM

Bartulov kantunOdveja me Lenko na Sabatinu na Vis. A tamo na malenom stoliću stoji kutija i na nju velikin sloviman piše – KO CO DO. Po gospi, a šta je ovo?

Piše Edo Šegvić
13. listopada 2021. - 11:51
Odvojenost otoka od ostatka kopna stvara i razlike u govoru. Zna se dogodit da kad kontinentalac izađe iz trajekta pola riči ne razumi a drugu polovicu – jedvaTom Dubravec/Cropix

Otok, oliti škoj, naravski, nije samo turistička destinacija. Nije otok samo kupanje i riba na gradele, ka šta ga doživljavadu kontinentalci. A šta otok je?

Kad bi se more, recimo, povuklo jednu dvajst-trist metri, ka jedna velika oseka, vidili bi da je otok samo jedno – brdo.

Ko će znat kad je prvi čovik nogon ugazija na otok? Kako je uopće doša do otoka? Drža se za niki balvan i buca nogicama? A beštije, crvi, kukci, mravi, gušterice, miši, maške? Oklen oni na otoku? Lako je ticama, one samo mašedu krilima, moredu letit. Tako su zar tice i prenile sime za sve zeleno na škoju.

A ko zna kad je prvi čovik doša na naše škoje. Na Hvar, blizu Humca (istočno od Jelse) pokojni je dotur Grga Novak istraživa Grapčevu špilju, i otkrija da je ovod čovik živija već u...

20. travanj 2024 03:12