StoryEditorOCM

najviše glasovaNova brodica JU Park prirode Lastovsko otočje dobila ime po tamošnjem otočiću i svjetioniku

Piše M. I.
16. ožujka 2023. - 12:44

Na neformalnom natječaju koje je proveo Park prirode Lastovsko otočje za naziv novog broda koji stiže u ovu ustanovu, najviše glasova dobilo je ime Tajan, te je odlučeno da će se višenamjensko plovilo zvati po ovom otočiću i svjetioniku koji određuje najsjeverniju točku granica Parka prirode.

JU provela je nabavu višenamjenskog plovila za provedbu aktivnosti koje direktno utječu na zaštitu, očuvanje i održivo korištenje najvažnijeg razvojnog resursa ribarstvenog područja - ribljeg fonda. Brod je trenutno pri kraju posljednje faze izgradnje u šibenskom brodogradilištu Dunkić.Riječ je o modelu brodice Šibenik 800 P.

Plovilo (radni brod) će služiti za provedbu istraživanja i praćenja stanja (monitoring) značajnih, zaštićenih i ugroženih morskih vrsta i staništa, provođenje pravovremene i učinkovite intervencije uklanjanja i sprječavanja onečišćenja mora, uklanjanje glomaznog otpada iz podmorja, monitoring otpada i mikroplastike, edukaciju djece osnovnoškolske dobi s Lastova, ali i prezentaciju rezultata istraživanja i monitoringa.

Sredstva za financiranje ovog projekta odobrena su na natječaju u okviru u Mjere 1.1. jačanje zaštite prirodnih resursa kao preduvjeta održivog razvoja iz lokalne razvojne strategije u ribarstvu 2014. – 2020. FLAG-a Južni Jadran.

18. travanj 2024 23:33