StoryEditorOCM

bijelo zlatoNjegovo veličanstvo - bakalar: čime je ova riba zaslužila kultni status? Pročitajte kako je ratni obrok Vikinga postao globalna delicija

Piše Željko Simunić
2. lipnja 2021. - 09:49

Bakalar (Gadus morhua) riba je iz porodice Gadidae (Ugotice), te jedna od najviše ekonomski eksploatiranih ribljih vrsta. Vrlo je cijenjena riba u prehrambenoj industriji, posebno u katoličkim zemljama. Kod nas se po tradiciji jede na Badnjak, a u doba Jugoslavije miris kuhanog bakalara značio je i neku vrstu otpora tadašnjoj vlasti, odnosno dišpet koji je postao nepisano kulturno dobro u Dalmaciji.

Bakalar ima tamne pjege i bijeli trbuh, živi u hladnim morima, a posebno u sjevernom Atlantiku. Razlog tome je što se hrani planktonom kril (planktonski rakovi iz reda Malacostraca) koji živi u hladnoj vodi.

Najveći ulovljeni primjerak ove ribe, koja se komercijalno naziva Atlantic cod, bio je dug 1,5 m i težak 47 kg, ali se prosječna dužina kreće u rasponu od 61 cm do 1,2...

15. studeni 2024 16:32