Da vaše pržene lignjice ispadnu onako kako ih rade profesionalci, znači da ne budu ni žilave, ni mekane, ni pune ulja kako se mnogima često znade događati, treba znati nekoliko tajni velikih majstora kužine.
Znači, želimo postići da su nam sočne, hrskave, lagane, idealne za ovo već pravo ljetno vrijeme i visoke temperature, u kojima masnija hrana na želudac pada kao kamen.
Sve svoje cake s nama je velikodušno podijelio Zvonimir Ljaljić, majstor kuharstva i stručni učitelj kuharstva Srednje škole Brač iz Supetra.
Upozorio nas je na zablude što se ispriječe kod pripreme naoko jednostavnih jela. Uboli smo baš dobar termin, jednu od četiri tematske radionice pripreme određene vrste namirnica, u ovom slučaju liganja i sipa, koje se provode u suradnji s postirskom Osnovnom školom.
- Prva greška koju domaćice rade prilikom pripreme prženih kolutića liganja je širina kolutova. Neki ih kidaju preširoko, neki preusko, a prava bi mjera bila negdje između, na nekih dva centimetra.
Treba dobro ocijediti vodu
Druga greška je vezana uz neodrađeno ocijeđivanje kolutova, a to treba dobro napraviti kako bi se odstranila suvišna voda. Nakon toga se pobrišu, pobrašne, najbolje bi bilo oštrim brašnom. Dat će puno bolji ukus od mekog – savjetuje profesor Ljaljić.
Najčešća pogreška je i prženje u ulju koje nije postiglo potrebnu temperaturu. Pržite li na nižoj, kolutići će dobiti uljasti okus. Pržite li na visokoj, velike su šanse da vam zagori vanjski dio, a unutrašnji ostane sirov. Kako pogodit pravu?
- Možete je otkriti i bez posebnog toplomjera za kuhinjsku namjenu, samo s drvenom žlicom, ili čačkalicom. Kada je stavite u ulje i primijetite da se oko nje stvaraju mjehurići koji se dižu, onda ste došli do temperature koja nam je najbolja za prženje.
Isto vrijedi i prilikom pohanja. U tom trenutku ubacite lignjice i pustite da se lijepo zarumene sa svih strana. Nakon što ih izvadite iz tave, stavite ih na papir koji će upiti višak ulja. Uz njih jako lijepo ide lešo blitva, restovani krumpir, krumpir salata, šalša od pomidora – savjetuje.
Kuhaču i miješaj
Lignje se kao i jaja mogu pripremati na sto načina, a jedan od njih su i punjene.
Puniti se mogu kozicama, krakovima, mesom, ma što vam god padne na pamet. Na radionici se prezentirao tradicionalni brački recept, onaj u kojem su se lignje združile s rižom i svojim krakovima.
Caka ovoga jela je dobro pripremljena riža, koju tijekom kuhanja ne smijete zaboraviti niti na sekundu. A dobro bi bilo dodati joj malo masla. Znači, kada je riža u pitanju, kuhaču u ruke i miješaj. Što ćemo s rižotom, koja je njegova tajna?
- U maslu i temeljcu. Temeljac mora biti od mješavine riba, ako ih nemate dobro će nam doći i oslić. Riba se kuha na lagano, bez jačeg začinjavanja, a temeljac koji se pritom stvori koristi se za pripremu rižota – kaže profesor Ljiljak.