StoryEditorOCM

ŽIVOT IZA SCRAPINGANe može bez mora: O Darku Kuncu Bigavi i njegovoj koćarici ‘Marian II‘ otvorena izložba. Evo čim se sada bavi

Piše Anton Hauswitschka/Dubrovački.hr
24. listopada 2024. - 08:26

Malo koji Dubrovčanin ne pozna ili barem nije čuo za podgorskog ribara Darka Kunca Bigavu koji je u lipnju ove godine sa svojom koćaricom Marian II isplovio s rive u Sustjepanu, njegove ‘privremene’ adrese proteklih 30 godina. Tada je svojom koćaricom krenuo u posljednju plovidbu vozeći je  na otok Ugljan gdje su je izrezali u sklopu program Scraping koji financira Europska unija. 

Darko Kunac Bigava, nakon što je ulovio sve što se u Jadranu može uloviti, pa i NASIN uređaj, vozi svoju koću u rezalište

Njegova koćarica završila je tako u starom željezu, a koliko je značila cijeloj obitelji koju je hranila, govori mikro fotografska izložba  ‘Zadnja kalada‘  Laure Kunac, Bigavine kćeri koja je nedavno otvorena u makarskoj galeriji Rintitina.

 - Moja kćer Laura partila je zadnje dane našeg Mariana, bila s nama u rezalištu, zabilježila za cijelu našu obitelj doista teške trenutke i napravila jednu prekrasnu, emotivnu priču  - kaže nam ponosni tata Bigava.

Nakon što je ulovio sve što se u Jadranskom moru može uloviti, među ostalim i NASA-in uređaj za praćenje podmornica kod Mljeta te jednog cijelog ‘Stojadina‘kod Palagruže, zanima  nas s čime se sada bavi. - Trenutno sam u turizmu, vodim turiste u lov na tune. Pa ćemo vidjeti kako ide – kaže stari morski vuk koji je prvu matrikulu izvadio sa 16 godina,  a u radnu knjižicu upisao 34 godine koćarskog staža. vratit ću se ja u grad. - U Dubrovniku sam od 1993. kada sam tu ratovao, a već iduće godine u grad sam dovezao moju prvu koću. Iako sam iz Podgore, iako mi je tamo obitelj, iako tamo imamo kuću, Dubrovnik je moj grad- poručio je Bigava prije zadnjeg isplovljavanja iz Sustjepana. Držimo ga za riječ. 

24. listopad 2024 08:26