stdClass Object ( [id] => 1133817 [title] => Murina je tek drugi hrvatski film koji zaranja u ‘big blue‘, no svjetska kinematografija ih je puna. Izdvojili smo najveće i najzanimljivije [alias] => murina-je-jedan-od-rijetkih-hrvatskih-filmova-koji-zaranjaju-u-big-blue-no-svjetska-kinematografija-ih-je-puna-izdvojili-smo-one-najzanimljivije [catid] => 420 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Jedan od rijetkih hrvatskih filmova koji zaranjaju u duboko modro more jest "Murina", ustvari jedini noviji uz prethodni kratkometražni uradak Antonete Alamat Kusijanović "U plavetnilo".

No, dok su hrvatski filmaši tek počeli zaranjati u "big blue", svjetska kinematografija je puna filmova koji se odvijaju ispod površine mora ili imaju pamtljive scene zarona, čak i ako se ne bave ronjenjem ili roniocima. Filmova je puno, zato (kronološki/u paru) izvlačimo na površinu samo one najzanimljivije. Udahnite i zaronite s nama...

---

---

►OPERACIJA GROM (1965.)

Nema šanse da James Bond prođe ispod radara kad su ovakvi filmovi u pitanju. Bond je zaranjao više puta ("Samo za tvoje oči"...), ali nikad kao u "Operaciji grom" koja ga je odvela na Bahame u potrazi za potopljenim zrakoplovom s nuklearnim raketama.

---

image
''Operacija Grom'
IMDb
---

Za zagrijavanje je Bond ronio u bazenu s morskim psima, a u finalu se borio na dnu mora. Završna pomorska scena spada među najduže u povijesti, svojevrsni akcijski podvodni balet i sinkronizirano ronjenje u jednome.

---

---

►DUBINA (1977.) + OPASNO PLAVETNILO (2005.)

U drugoj polovici sedamdesetih, na valu "Ralja", ekranizirao se još jedan roman Petera Benchleyja. Ubojita murina je bila zadužena za tračak horora u završici, ali posrijedi je bio atraktivan avanturistički film o lovu na blago sa zgodnim parom Nick Nolte-Jacqueline Bisset i dojmljivim scenema ronjenja zbog kojih je ekipa filma provela preko deset tisuća sati ispod površine mora.

---

image
'Dubina'
IMDb
---

"The Deep" je bio inspiracija za "Into The Blue" koji je jednako promovirao ronjenje, kao i trbušnjake Paula Walkera i, napose, Jessicu Albu u bikiniju.

---

image
'Opasno plavetnilo'
John Johnson
---

Moderan remake je privlačnim glumcima i ronjenju na egzotičnoj lokaciji u kristalno čistom moru pridodao i avion s drogom, da se stvari zakompliciraju, a murinu su zamijenili morski psi.

---

---

►VELIKO PLAVETNILO (1988.)

Vjerojatno najomiljeniji film o ronjenju (na dah), "The Big Blue" je epska drama koja transcendira priču o rivalstvu dvojice ronioca u tumačenju Jeana Renoa i Jean-Marca Barra. Klasik Luca Bessona zaranja na dah u Mediteransko more (snimljen je u Grčkoj) i ostavlja gledatelja bez daha s brojnim podvodnim scenama, uključujući i one s dupinima.

---

image
'Veliko plavetnilo'
IMDb
---

Soundtrack Erica Serre sjajno evocira zaron u more i u paru s fotografijom Carla Varinija stvara poetično audiovizualno iskustvo.

---

---

►BEZDAN (1989.)

Glumac Ed Harris se zamalo utopio na setu. Srećom, preživio je i može reći da je glumio u jednom od najboljih SF-ova svih vremena, zloglasnom po jednom od najtežih snimanja u povijesti kinematografije, ako ne i najtežem. James Cameron je prebacio "Bliske susrete treće vrste" na dno mora i snimio "The Abyss", podvodni klasik koji je publici predstavio revolucionarne vizualne efekte "tekućih" izvanzemaljaca i jednu od najnevjerojatnijih scena ronjenja.

---

image
'Bezdan'
IMDb
---

Redatelj se zaljubio u dubine na snimanju ovog filma i ta se ljubav vidi u svakom kadru.

---

---

►PODVODNA PLATFORMA + LEVIJATAN (1989.)

Krajem osamdesetih stvorio se mini-trend podvodnih filmova, a ovaj monstruozni par bio je krajnji antipod "Bezdanu" i njegovim plemenitim izvanzemaljcima. "Leviathan" je "Alien" iz dubine, uz dodatak "Stvora".

---

image
'Podvodna platforma' i 'Levijatan'
IMDb
---

Ruska olupina skriva "stvora" u nastajanju (ne pijte vodku!) koji će napraviti dar-mar američkoj posadi rudara na podmorskoj postaji kad film mutira u znastveno-fantastični "body horror". "Deep Star Six" je jedan od onih horora čiji su plakati bolji od samog filma (ronilački skafander pregrižen na pola), ali fanovima ovakvih hororskih ostvarenja može biti napeto iščekivanje čudovišta iz dubina koje će probuditi znanstvenici pripremajući teren za podvodni smještaj nuklearnih raketa. Oba filma dobila su posvetu u nedavnom i solidnom SF hororu "Underwater" s Kristen Stewart.

---

---

►MALA SIRENA (1989.) + POTRAGA ZA NEMOM (2003.)

Mnoštvo je crtića ambijentirano u mora i oceane otkako je Pinokio završio u trbuhu kita, ovog ljeta i "Luca", ali najfascinantniji su "The Little Mermaid" i "Finding Nemo", savršena obiteljska zabava za male i velike. Ocean nikad nije bio ljepše oslikan rukom i računalom kao u klasicima Disneyja i Pixara, nikad puniji živopisnih boja, barem do pojave "Aquamana".

---

image
'Mala sirena'
IMDb
---

---

image
'Potraga za Nemom'
IMDb
---

Mala sirena je zbog ljubavi htjela na kopno, ali crtić je najbolji kad se drži mora i hvali kraj, jednako kao i "Nemo" koji je popularizirao ribu klaun i dao par scena za anale, poput plivanja s kornjačama.

---

---

►VODENI SVIJET (1995.)

Najveći dio svojedobno najskupljeg filma svih vremena, vizionarskog "Waterworlda", odvija se iznad površine mora koje je prekrilo svijet nakon globalnog zatopljenja. No, u jednoj, ali vrijednoj sceni mutirani Kevin Coster, kao čovjek s škrgama, zaranja do dna mora i otkriva publici ostatke potopljene civilizacije i gradova.

---

image
'Vodeni svijet'
IMDb
---

Podvodni prizori su predivno snimljeni, koliko god bili opominjuće neugodni.

---

---

►SFERA (1998.) + DUBOKO MODRO MORE (1999.)

Deset godina nakon "Bezdana" uslijedila je nova zanimacija za podvodne filmove, a Samuel L. Jackson je glumačka poveznica među ovima. U SF-u "Sphere", ekranizaciji romana Michaela Crichtona, uz Jacksona glume Dustin Hoffman i Sharon Stone, i to znanstvenike na zadatku da istraže 300 godina star svemirski brod na dnu mora koji skriva misterioznu sferu od tekućeg metala. Izvanzemaljci kao u "Abyssu" ili nešto drugo?

---

image
'Duboko modro more'
IMDb
---

Akcijski horor "Deep Blue Sea" najvećim se dijelom odvija na potopljenoj istraživačkoj postaji ispod mora, gdje znanstvenike napadaju inteligentni, genetski modificirani morski psi ("Ralje s mozgom) na kojima su eksperimentirali u potrazi za lijekom protiv Alzheimera. Spremite se za neočekivane smrti likova.

---

---

►PANIKA POD MOREM (2004.) + ODISEJ (2016.)

Film inspiriran likom i djelom Jacquesa Cousteaua i biografski film o legendarnom oceanografu čine još jedan dobar podvodni maraton na ovoj listi. Posvećen Cousteauu, "The Life Aquatic" predstavlja komičara Billa Murrayja kao fiktivnog oceanogafa koji se želi osvetiti mitološkom morskom psu nakon što mu je ubio partnera, a film je poslastica za fanove nekonvencionalnog humora i redatelja Wesa Andersona. "L'odyssee" se snimao u Dalmaciji (Hvar, Vis) koja je prekrasno snimljena ispod i iznad površine mora.

---

image
'Panika pod morem'
IMDb
---

---

image
'Odisej'
IMDb
---

Film je mogao biti i bolji, ali podvodni kadrovi su izvanredni i hvataju suštinu nečije (Cousteauove) fascinacije morem kao "beskonačnim plavetnilom".

---

---

►PAKAO POD MOREM (2017.)

Premisa ovog hororskog "survival" trilera je podatna za uzbuđenja. Dvije sestre zapnu u kavezu na dnu mora, 47 metara dubine (originalni naslov je "47 Meters Down"), kiska im lagano ponestaje, a oko njih kruže morski psi koje su došle gledati. Izaći iz kaveza i zaplivati prema površini unatoč morskim psima ili ostati na "sigurnom" i ugušiti se, pitanje je sad u filmu koji more pretvara u noćnu moru iz sfere primordijalnog straha od mraka.

---

image
'Pakao pod morem'
IMDb
---

"Pakao pod morem" je dobio i slabiji, ali atraktivni nastavak, ambijentiran u labirintni sustav podvodnih pećina, što ga je pretvorilo u "Sanctum" s morskim psima.

---

---

►AQUAMAN (2018.)

Avantura preko sedam mora dobila je neko novo ime u superherojskom blockbusteru "Aquaman".

---

image
'Aquaman'
IMDb
---

Dosta toga je, dakako, fantazijski izmaštano (podvodna flora i fauna), ali film koji otkriva porijeko titularog superjunaka Jasona Momoe, polu-čovjeka, polu-Atlantiđana, donio je jedan od najspektakularnijih prikaza podvodnog svijeta, ako ne i najspektakularniji, naročito u kinu i 3D-u. Finalna bitka na dnu oceana je "Thunderball" u viziji podvodnog "Gospodara prstenova".

---

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => udahnimo i ‘zaronimo‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => udahnimo i ‘zaronimo‘ 1 1 2 1 1 2 0 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-10-10 08:06:09 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Marko Njegić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-10-10 13:10:33 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2021-10-10 11:15:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 66 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 420 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--sa-svih-strana [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Sa svih strana [pageclass_sfx] => page--zdravlje-u-fokusu [menu-meta_description] => Donosimo mozaične vijesti i zanimljivosti vezane uz more, kao i kulinarske recepte za morska jela. Za Otvoreno more pišu Tonka Alujević i Edo Šegvić, na pitanja čitatelja odgovara Alen Soldo. Pogledajte i predivne galerije Srđana Vrančića koji snima vrhunske podvodne fotografije, a na njima su najčešće tropske ribe i ostale egzotične morske životinje. [menu-meta_keywords] => Tonka Alujević, Alen Soldo, Edo Šegvić, povijest pomorstva, luksuzna jahta, morski recepti, morsko jelo [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/10\/10\/19611894.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/10\/19604088.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/10\/19604086.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/10\/19604084.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/10\/19604082.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/10\/19604080.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/10\/19604078.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/10\/19604076.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/10\/19604074.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/10\/19604072.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/10\/19604070.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/10\/19604068.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/10\/19604066.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/10\/19604064.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/10\/19604062.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["IMDb","IMDb","IMDb","John Johnson","IMDb","IMDb","IMDb","IMDb","IMDb","IMDb","IMDb","IMDb","IMDb","IMDb","IMDb"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","''Operacija Grom'","'Dubina'","'Opasno plavetnilo'","'Veliko plavetnilo'","'Bezdan'","'Podvodna platforma' i 'Levijatan'","'Mala sirena'","'Potraga za Nemom'","'Vodeni svijet'","'Duboko modro more'","'Panika pod morem'","'Odisej'","'Pakao pod morem'","'Aquaman'"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1228","hd_19611894_1920.jpg":"1920x1080","k_19611894_1280.jpg":"1280x1280","k_19611894_1024.jpg":"1024x1024","k_19611894_640.jpg":"640x640","k_19611894_480.jpg":"480x480","k_19611894_340.jpg":"340x340","k_19611894_220.jpg":"220x220","o_19611894_1280.jpg":"1280x818","o_19611894_1024.jpg":"1024x654","o_19611894_640.jpg":"640x409","o_19611894_480.jpg":"480x307","o_19611894_340.jpg":"340x217","o_19611894_220.jpg":"220x140","h_19611894_1280.jpg":"1280x854","h_19611894_1024.jpg":"1024x683","h_19611894_640.jpg":"640x427","h_19611894_480.jpg":"480x320","h_19611894_340.jpg":"340x227","h_19611894_220.jpg":"220x147","pp_19611894_1280.jpg":"1006x1280","pp_19611894_1024.jpg":"805x1024","pp_19611894_640.jpg":"503x640","pp_19611894_480.jpg":"377x480","pp_19611894_340.jpg":"267x340","pp_19611894_220.jpg":"173x220"},{"size0":"740x439","hd_19604088_1920.jpg":"1920x1080","k_19604088_1280.jpg":"1280x1280","k_19604088_1024.jpg":"1024x1024","k_19604088_640.jpg":"640x640","k_19604088_480.jpg":"480x480","k_19604088_340.jpg":"340x340","k_19604088_220.jpg":"220x220","o_19604088_1280.jpg":"1280x759","o_19604088_1024.jpg":"1024x607","o_19604088_640.jpg":"640x379","o_19604088_480.jpg":"480x284","o_19604088_340.jpg":"340x201","o_19604088_220.jpg":"220x130","h_19604088_1280.jpg":"1280x854","h_19604088_1024.jpg":"1024x683","h_19604088_640.jpg":"640x427","h_19604088_480.jpg":"480x320","h_19604088_340.jpg":"340x227","h_19604088_220.jpg":"220x147","pp_19604088_1280.jpg":"1006x1280","pp_19604088_1024.jpg":"805x1024","pp_19604088_640.jpg":"503x640","pp_19604088_480.jpg":"377x480","pp_19604088_340.jpg":"267x340","pp_19604088_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1800x2804","hd_19604086_1920.jpg":"1920x1080","k_19604086_1280.jpg":"1280x1280","k_19604086_1024.jpg":"1024x1024","k_19604086_640.jpg":"640x640","k_19604086_480.jpg":"480x480","k_19604086_340.jpg":"340x340","k_19604086_220.jpg":"220x220","o_19604086_1280.jpg":"1280x1993","o_19604086_1024.jpg":"1024x1595","o_19604086_640.jpg":"640x996","o_19604086_480.jpg":"480x747","o_19604086_340.jpg":"340x529","o_19604086_220.jpg":"220x342","h_19604086_1280.jpg":"1280x854","h_19604086_1024.jpg":"1024x683","h_19604086_640.jpg":"640x427","h_19604086_480.jpg":"480x320","h_19604086_340.jpg":"340x227","h_19604086_220.jpg":"220x147","pp_19604086_1280.jpg":"1006x1280","pp_19604086_1024.jpg":"805x1024","pp_19604086_640.jpg":"503x640","pp_19604086_480.jpg":"377x480","pp_19604086_340.jpg":"267x340","pp_19604086_220.jpg":"173x220"},{"size0":"450x672","hd_19604084_1920.jpg":"1920x1080","k_19604084_1280.jpg":"1280x1280","k_19604084_1024.jpg":"1024x1024","k_19604084_640.jpg":"640x640","k_19604084_480.jpg":"480x480","k_19604084_340.jpg":"340x340","k_19604084_220.jpg":"220x220","o_19604084_1280.jpg":"1280x1911","o_19604084_1024.jpg":"1024x1529","o_19604084_640.jpg":"640x955","o_19604084_480.jpg":"480x716","o_19604084_340.jpg":"340x507","o_19604084_220.jpg":"220x328","h_19604084_1280.jpg":"1280x854","h_19604084_1024.jpg":"1024x683","h_19604084_640.jpg":"640x427","h_19604084_480.jpg":"480x320","h_19604084_340.jpg":"340x227","h_19604084_220.jpg":"220x147","pp_19604084_1280.jpg":"1006x1280","pp_19604084_1024.jpg":"805x1024","pp_19604084_640.jpg":"503x640","pp_19604084_480.jpg":"377x480","pp_19604084_340.jpg":"267x340","pp_19604084_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1267","hd_19604082_1920.jpg":"1920x1080","k_19604082_1280.jpg":"1280x1280","k_19604082_1024.jpg":"1024x1024","k_19604082_640.jpg":"640x640","k_19604082_480.jpg":"480x480","k_19604082_340.jpg":"340x340","k_19604082_220.jpg":"220x220","o_19604082_1280.jpg":"1280x844","o_19604082_1024.jpg":"1024x675","o_19604082_640.jpg":"640x422","o_19604082_480.jpg":"480x316","o_19604082_340.jpg":"340x224","o_19604082_220.jpg":"220x145","h_19604082_1280.jpg":"1280x854","h_19604082_1024.jpg":"1024x683","h_19604082_640.jpg":"640x427","h_19604082_480.jpg":"480x320","h_19604082_340.jpg":"340x227","h_19604082_220.jpg":"220x147","pp_19604082_1280.jpg":"1006x1280","pp_19604082_1024.jpg":"805x1024","pp_19604082_640.jpg":"503x640","pp_19604082_480.jpg":"377x480","pp_19604082_340.jpg":"267x340","pp_19604082_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1280x720","hd_19604080_1920.jpg":"1920x1080","k_19604080_1280.jpg":"1280x1280","k_19604080_1024.jpg":"1024x1024","k_19604080_640.jpg":"640x640","k_19604080_480.jpg":"480x480","k_19604080_340.jpg":"340x340","k_19604080_220.jpg":"220x220","o_19604080_1280.jpg":"1280x720","o_19604080_1024.jpg":"1024x576","o_19604080_640.jpg":"640x360","o_19604080_480.jpg":"480x270","o_19604080_340.jpg":"340x191","o_19604080_220.jpg":"220x123","h_19604080_1280.jpg":"1280x854","h_19604080_1024.jpg":"1024x683","h_19604080_640.jpg":"640x427","h_19604080_480.jpg":"480x320","h_19604080_340.jpg":"340x227","h_19604080_220.jpg":"220x147","pp_19604080_1280.jpg":"1006x1280","pp_19604080_1024.jpg":"805x1024","pp_19604080_640.jpg":"503x640","pp_19604080_480.jpg":"377x480","pp_19604080_340.jpg":"267x340","pp_19604080_220.jpg":"173x220"},{"size0":"700x300","hd_19604078_1920.jpg":"1920x1080","k_19604078_1280.jpg":"1280x1280","k_19604078_1024.jpg":"1024x1024","k_19604078_640.jpg":"640x640","k_19604078_480.jpg":"480x480","k_19604078_340.jpg":"340x340","k_19604078_220.jpg":"220x220","o_19604078_1280.jpg":"1280x548","o_19604078_1024.jpg":"1024x438","o_19604078_640.jpg":"640x274","o_19604078_480.jpg":"480x205","o_19604078_340.jpg":"340x145","o_19604078_220.jpg":"220x94","h_19604078_1280.jpg":"1280x854","h_19604078_1024.jpg":"1024x683","h_19604078_640.jpg":"640x427","h_19604078_480.jpg":"480x320","h_19604078_340.jpg":"340x227","h_19604078_220.jpg":"220x147","pp_19604078_1280.jpg":"1006x1280","pp_19604078_1024.jpg":"805x1024","pp_19604078_640.jpg":"503x640","pp_19604078_480.jpg":"377x480","pp_19604078_340.jpg":"267x340","pp_19604078_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1636x1219","hd_19604076_1920.jpg":"1920x1080","k_19604076_1280.jpg":"1280x1280","k_19604076_1024.jpg":"1024x1024","k_19604076_640.jpg":"640x640","k_19604076_480.jpg":"480x480","k_19604076_340.jpg":"340x340","k_19604076_220.jpg":"220x220","o_19604076_1280.jpg":"1280x953","o_19604076_1024.jpg":"1024x762","o_19604076_640.jpg":"640x476","o_19604076_480.jpg":"480x357","o_19604076_340.jpg":"340x253","o_19604076_220.jpg":"220x163","h_19604076_1280.jpg":"1280x854","h_19604076_1024.jpg":"1024x683","h_19604076_640.jpg":"640x427","h_19604076_480.jpg":"480x320","h_19604076_340.jpg":"340x227","h_19604076_220.jpg":"220x147","pp_19604076_1280.jpg":"1006x1280","pp_19604076_1024.jpg":"805x1024","pp_19604076_640.jpg":"503x640","pp_19604076_480.jpg":"377x480","pp_19604076_340.jpg":"267x340","pp_19604076_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1036","hd_19604074_1920.jpg":"1920x1080","k_19604074_1280.jpg":"1280x1280","k_19604074_1024.jpg":"1024x1024","k_19604074_640.jpg":"640x640","k_19604074_480.jpg":"480x480","k_19604074_340.jpg":"340x340","k_19604074_220.jpg":"220x220","o_19604074_1280.jpg":"1280x690","o_19604074_1024.jpg":"1024x552","o_19604074_640.jpg":"640x345","o_19604074_480.jpg":"480x259","o_19604074_340.jpg":"340x183","o_19604074_220.jpg":"220x118","h_19604074_1280.jpg":"1280x854","h_19604074_1024.jpg":"1024x683","h_19604074_640.jpg":"640x427","h_19604074_480.jpg":"480x320","h_19604074_340.jpg":"340x227","h_19604074_220.jpg":"220x147","pp_19604074_1280.jpg":"1006x1280","pp_19604074_1024.jpg":"805x1024","pp_19604074_640.jpg":"503x640","pp_19604074_480.jpg":"377x480","pp_19604074_340.jpg":"267x340","pp_19604074_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1036","hd_19604072_1920.jpg":"1920x1080","k_19604072_1280.jpg":"1280x1280","k_19604072_1024.jpg":"1024x1024","k_19604072_640.jpg":"640x640","k_19604072_480.jpg":"480x480","k_19604072_340.jpg":"340x340","k_19604072_220.jpg":"220x220","o_19604072_1280.jpg":"1280x690","o_19604072_1024.jpg":"1024x552","o_19604072_640.jpg":"640x345","o_19604072_480.jpg":"480x259","o_19604072_340.jpg":"340x183","o_19604072_220.jpg":"220x118","h_19604072_1280.jpg":"1280x854","h_19604072_1024.jpg":"1024x683","h_19604072_640.jpg":"640x427","h_19604072_480.jpg":"480x320","h_19604072_340.jpg":"340x227","h_19604072_220.jpg":"220x147","pp_19604072_1280.jpg":"1006x1280","pp_19604072_1024.jpg":"805x1024","pp_19604072_640.jpg":"503x640","pp_19604072_480.jpg":"377x480","pp_19604072_340.jpg":"267x340","pp_19604072_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1000x1500","hd_19604070_1920.jpg":"1920x1080","k_19604070_1280.jpg":"1280x1280","k_19604070_1024.jpg":"1024x1024","k_19604070_640.jpg":"640x640","k_19604070_480.jpg":"480x480","k_19604070_340.jpg":"340x340","k_19604070_220.jpg":"220x220","o_19604070_1280.jpg":"1280x1920","o_19604070_1024.jpg":"1024x1536","o_19604070_640.jpg":"640x960","o_19604070_480.jpg":"480x720","o_19604070_340.jpg":"340x510","o_19604070_220.jpg":"220x330","h_19604070_1280.jpg":"1280x854","h_19604070_1024.jpg":"1024x683","h_19604070_640.jpg":"640x427","h_19604070_480.jpg":"480x320","h_19604070_340.jpg":"340x227","h_19604070_220.jpg":"220x147","pp_19604070_1280.jpg":"1006x1280","pp_19604070_1024.jpg":"805x1024","pp_19604070_640.jpg":"503x640","pp_19604070_480.jpg":"377x480","pp_19604070_340.jpg":"267x340","pp_19604070_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x793","hd_19604068_1920.jpg":"1920x1080","k_19604068_1280.jpg":"1280x1280","k_19604068_1024.jpg":"1024x1024","k_19604068_640.jpg":"640x640","k_19604068_480.jpg":"480x480","k_19604068_340.jpg":"340x340","k_19604068_220.jpg":"220x220","o_19604068_1280.jpg":"1280x528","o_19604068_1024.jpg":"1024x422","o_19604068_640.jpg":"640x264","o_19604068_480.jpg":"480x198","o_19604068_340.jpg":"340x140","o_19604068_220.jpg":"220x90","h_19604068_1280.jpg":"1280x854","h_19604068_1024.jpg":"1024x683","h_19604068_640.jpg":"640x427","h_19604068_480.jpg":"480x320","h_19604068_340.jpg":"340x227","h_19604068_220.jpg":"220x147","pp_19604068_1280.jpg":"1006x1280","pp_19604068_1024.jpg":"805x1024","pp_19604068_640.jpg":"503x640","pp_19604068_480.jpg":"377x480","pp_19604068_340.jpg":"267x340","pp_19604068_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1510x1337","hd_19604066_1920.jpg":"1920x1080","k_19604066_1280.jpg":"1280x1280","k_19604066_1024.jpg":"1024x1024","k_19604066_640.jpg":"640x640","k_19604066_480.jpg":"480x480","k_19604066_340.jpg":"340x340","k_19604066_220.jpg":"220x220","o_19604066_1280.jpg":"1280x1133","o_19604066_1024.jpg":"1024x906","o_19604066_640.jpg":"640x566","o_19604066_480.jpg":"480x425","o_19604066_340.jpg":"340x301","o_19604066_220.jpg":"220x194","h_19604066_1280.jpg":"1280x854","h_19604066_1024.jpg":"1024x683","h_19604066_640.jpg":"640x427","h_19604066_480.jpg":"480x320","h_19604066_340.jpg":"340x227","h_19604066_220.jpg":"220x147","pp_19604066_1280.jpg":"1006x1280","pp_19604066_1024.jpg":"805x1024","pp_19604066_640.jpg":"503x640","pp_19604066_480.jpg":"377x480","pp_19604066_340.jpg":"267x340","pp_19604066_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1536x2733","hd_19604064_1920.jpg":"1920x1080","k_19604064_1280.jpg":"1280x1280","k_19604064_1024.jpg":"1024x1024","k_19604064_640.jpg":"640x640","k_19604064_480.jpg":"480x480","k_19604064_340.jpg":"340x340","k_19604064_220.jpg":"220x220","o_19604064_1280.jpg":"1280x2277","o_19604064_1024.jpg":"1024x1822","o_19604064_640.jpg":"640x1138","o_19604064_480.jpg":"480x854","o_19604064_340.jpg":"340x604","o_19604064_220.jpg":"220x391","h_19604064_1280.jpg":"1280x854","h_19604064_1024.jpg":"1024x683","h_19604064_640.jpg":"640x427","h_19604064_480.jpg":"480x320","h_19604064_340.jpg":"340x227","h_19604064_220.jpg":"220x147","pp_19604064_1280.jpg":"1006x1280","pp_19604064_1024.jpg":"805x1024","pp_19604064_640.jpg":"503x640","pp_19604064_480.jpg":"377x480","pp_19604064_340.jpg":"267x340","pp_19604064_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1600x889","hd_19604062_1920.jpg":"1920x1080","k_19604062_1280.jpg":"1280x1280","k_19604062_1024.jpg":"1024x1024","k_19604062_640.jpg":"640x640","k_19604062_480.jpg":"480x480","k_19604062_340.jpg":"340x340","k_19604062_220.jpg":"220x220","o_19604062_1280.jpg":"1280x711","o_19604062_1024.jpg":"1024x568","o_19604062_640.jpg":"640x355","o_19604062_480.jpg":"480x266","o_19604062_340.jpg":"340x188","o_19604062_220.jpg":"220x122","h_19604062_1280.jpg":"1280x854","h_19604062_1024.jpg":"1024x683","h_19604062_640.jpg":"640x427","h_19604062_480.jpg":"480x320","h_19604062_340.jpg":"340x227","h_19604062_220.jpg":"220x147","pp_19604062_1280.jpg":"1006x1280","pp_19604062_1024.jpg":"805x1024","pp_19604062_640.jpg":"503x640","pp_19604062_480.jpg":"377x480","pp_19604062_340.jpg":"267x340","pp_19604062_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 420 [name] => Sa svih strana [alias] => sa-svih-strana [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15448923 Threads: 3 Questions: 3196382179 Slow queries: 7189280 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235904413 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/sa-svih-strana ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 420 [name] => Sa svih strana [alias] => sa-svih-strana [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/sa-svih-strana ) ) [link] => /om/sa-svih-strana/murina-je-jedan-od-rijetkih-hrvatskih-filmova-koji-zaranjaju-u-big-blue-no-svjetska-kinematografija-ih-je-puna-izdvojili-smo-one-najzanimljivije-1133817 [printLink] => /om/sa-svih-strana/murina-je-jedan-od-rijetkih-hrvatskih-filmova-koji-zaranjaju-u-big-blue-no-svjetska-kinematografija-ih-je-puna-izdvojili-smo-one-najzanimljivije-1133817?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 643483 [name] => film Murina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-07-11 18:47:45 [main_article_id] => 0 [alias] => film-murina [link] => /tag/film-murina ) [1] => stdClass Object ( [id] => 652398 [name] => podvodni filmovi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-10 10:53:23 [main_article_id] => 0 [alias] => podvodni-filmovi [link] => /tag/podvodni-filmovi ) [2] => stdClass Object ( [id] => 652399 [name] => najbolji podvodni filmovi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-10 10:53:23 [main_article_id] => 0 [alias] => najbolji-podvodni-filmovi [link] => /tag/najbolji-podvodni-filmovi ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => udahnimo i ‘zaronimo‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Murina je tek drugi hrvatski film koji zaranja u ‘big blue‘, no svjetska kinematografija ih je puna. Izdvojili smo najveće i najzanimljivije [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-04-32-58-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/10/19611894.jpg [galleryCount] => 15 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => IMDb [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/10/19611894.jpg [title] => IMDb ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/10/19604088.jpg [title] => ''Operacija Grom' IMDb ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/10/19604086.jpg [title] => 'Dubina' IMDb ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/10/19604084.jpg [title] => 'Opasno plavetnilo' John Johnson ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/10/19604082.jpg [title] => 'Veliko plavetnilo' IMDb ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/10/19604080.jpg [title] => 'Bezdan' IMDb ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/10/19604078.jpg [title] => 'Podvodna platforma' i 'Levijatan' IMDb ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/10/19604076.jpg [title] => 'Mala sirena' IMDb ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/10/19604074.jpg [title] => 'Potraga za Nemom' IMDb ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/10/19604072.jpg [title] => 'Vodeni svijet' IMDb ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/10/19604070.jpg [title] => 'Duboko modro more' IMDb ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/10/19604068.jpg [title] => 'Panika pod morem' IMDb ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/10/19604066.jpg [title] => 'Odisej' IMDb ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/10/19604064.jpg [title] => 'Pakao pod morem' IMDb ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/10/19604062.jpg [title] => 'Aquaman' IMDb ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Jedan od rijetkih hrvatskih filmova koji zaranjaju u duboko modro more jest "Murina", ustvari jedini noviji uz prethodni kratkometražni uradak Antonete Alamat Kusijanović "U plavetnilo".

No, dok su hrvatski filmaši tek počeli zaranjati u "big blue", svjetska kinematografija je puna filmova koji se odvijaju ispod površine mora ili imaju pamtljive scene zarona, čak i ako se ne bave ronjenjem ili roniocima. Filmova je puno, zato (kronološki/u paru) izvlačimo na površinu samo one najzanimljivije. Udahnite i zaronite s nama...

---

---

►OPERACIJA GROM (1965.)

Nema šanse da James Bond prođe ispod radara kad su ovakvi filmovi u pitanju. Bond je zaranjao više puta ("Samo za tvoje oči"...), ali nikad kao u "Operaciji grom" koja ga je odvela na Bahame u potrazi za potopljenim zrakoplovom s nuklearnim raketama.

---

image
''Operacija Grom'
IMDb
---

Za zagrijavanje je Bond ronio u bazenu s morskim psima, a u finalu se borio na dnu mora. Završna pomorska scena spada među najduže u povijesti, svojevrsni akcijski podvodni balet i sinkronizirano ronjenje u jednome.

---

---

►DUBINA (1977.) + OPASNO PLAVETNILO (2005.)

U drugoj polovici sedamdesetih, na valu "Ralja", ekranizirao se još jedan roman Petera Benchleyja. Ubojita murina je bila zadužena za tračak horora u završici, ali posrijedi je bio atraktivan avanturistički film o lovu na blago sa zgodnim parom Nick Nolte-Jacqueline Bisset i dojmljivim scenema ronjenja zbog kojih je ekipa filma provela preko deset tisuća sati ispod površine mora.

---

image
'Dubina'
IMDb
---

"The Deep" je bio inspiracija za "Into The Blue" koji je jednako promovirao ronjenje, kao i trbušnjake Paula Walkera i, napose, Jessicu Albu u bikiniju.

---

image
'Opasno plavetnilo'
John Johnson
---

Moderan remake je privlačnim glumcima i ronjenju na egzotičnoj lokaciji u kristalno čistom moru pridodao i avion s drogom, da se stvari zakompliciraju, a murinu su zamijenili morski psi.

---

---

►VELIKO PLAVETNILO (1988.)

Vjerojatno najomiljeniji film o ronjenju (na dah), "The Big Blue" je epska drama koja transcendira priču o rivalstvu dvojice ronioca u tumačenju Jeana Renoa i Jean-Marca Barra. Klasik Luca Bessona zaranja na dah u Mediteransko more (snimljen je u Grčkoj) i ostavlja gledatelja bez daha s brojnim podvodnim scenama, uključujući i one s dupinima.

---

image
'Veliko plavetnilo'
IMDb
---

Soundtrack Erica Serre sjajno evocira zaron u more i u paru s fotografijom Carla Varinija stvara poetično audiovizualno iskustvo.

---

---

►BEZDAN (1989.)

Glumac Ed Harris se zamalo utopio na setu. Srećom, preživio je i može reći da je glumio u jednom od najboljih SF-ova svih vremena, zloglasnom po jednom od najtežih snimanja u povijesti kinematografije, ako ne i najtežem. James Cameron je prebacio "Bliske susrete treće vrste" na dno mora i snimio "The Abyss", podvodni klasik koji je publici predstavio revolucionarne vizualne efekte "tekućih" izvanzemaljaca i jednu od najnevjerojatnijih scena ronjenja.

---

image
'Bezdan'
IMDb
---

Redatelj se zaljubio u dubine na snimanju ovog filma i ta se ljubav vidi u svakom kadru.

---

---

►PODVODNA PLATFORMA + LEVIJATAN (1989.)

Krajem osamdesetih stvorio se mini-trend podvodnih filmova, a ovaj monstruozni par bio je krajnji antipod "Bezdanu" i njegovim plemenitim izvanzemaljcima. "Leviathan" je "Alien" iz dubine, uz dodatak "Stvora".

---

image
'Podvodna platforma' i 'Levijatan'
IMDb
---

Ruska olupina skriva "stvora" u nastajanju (ne pijte vodku!) koji će napraviti dar-mar američkoj posadi rudara na podmorskoj postaji kad film mutira u znastveno-fantastični "body horror". "Deep Star Six" je jedan od onih horora čiji su plakati bolji od samog filma (ronilački skafander pregrižen na pola), ali fanovima ovakvih hororskih ostvarenja može biti napeto iščekivanje čudovišta iz dubina koje će probuditi znanstvenici pripremajući teren za podvodni smještaj nuklearnih raketa. Oba filma dobila su posvetu u nedavnom i solidnom SF hororu "Underwater" s Kristen Stewart.

---

---

►MALA SIRENA (1989.) + POTRAGA ZA NEMOM (2003.)

Mnoštvo je crtića ambijentirano u mora i oceane otkako je Pinokio završio u trbuhu kita, ovog ljeta i "Luca", ali najfascinantniji su "The Little Mermaid" i "Finding Nemo", savršena obiteljska zabava za male i velike. Ocean nikad nije bio ljepše oslikan rukom i računalom kao u klasicima Disneyja i Pixara, nikad puniji živopisnih boja, barem do pojave "Aquamana".

---

image
'Mala sirena'
IMDb
---

---

image
'Potraga za Nemom'
IMDb
---

Mala sirena je zbog ljubavi htjela na kopno, ali crtić je najbolji kad se drži mora i hvali kraj, jednako kao i "Nemo" koji je popularizirao ribu klaun i dao par scena za anale, poput plivanja s kornjačama.

---

---

►VODENI SVIJET (1995.)

Najveći dio svojedobno najskupljeg filma svih vremena, vizionarskog "Waterworlda", odvija se iznad površine mora koje je prekrilo svijet nakon globalnog zatopljenja. No, u jednoj, ali vrijednoj sceni mutirani Kevin Coster, kao čovjek s škrgama, zaranja do dna mora i otkriva publici ostatke potopljene civilizacije i gradova.

---

image
'Vodeni svijet'
IMDb
---

Podvodni prizori su predivno snimljeni, koliko god bili opominjuće neugodni.

---

---

►SFERA (1998.) + DUBOKO MODRO MORE (1999.)

Deset godina nakon "Bezdana" uslijedila je nova zanimacija za podvodne filmove, a Samuel L. Jackson je glumačka poveznica među ovima. U SF-u "Sphere", ekranizaciji romana Michaela Crichtona, uz Jacksona glume Dustin Hoffman i Sharon Stone, i to znanstvenike na zadatku da istraže 300 godina star svemirski brod na dnu mora koji skriva misterioznu sferu od tekućeg metala. Izvanzemaljci kao u "Abyssu" ili nešto drugo?

---

image
'Duboko modro more'
IMDb
---

Akcijski horor "Deep Blue Sea" najvećim se dijelom odvija na potopljenoj istraživačkoj postaji ispod mora, gdje znanstvenike napadaju inteligentni, genetski modificirani morski psi ("Ralje s mozgom) na kojima su eksperimentirali u potrazi za lijekom protiv Alzheimera. Spremite se za neočekivane smrti likova.

---

---

►PANIKA POD MOREM (2004.) + ODISEJ (2016.)

Film inspiriran likom i djelom Jacquesa Cousteaua i biografski film o legendarnom oceanografu čine još jedan dobar podvodni maraton na ovoj listi. Posvećen Cousteauu, "The Life Aquatic" predstavlja komičara Billa Murrayja kao fiktivnog oceanogafa koji se želi osvetiti mitološkom morskom psu nakon što mu je ubio partnera, a film je poslastica za fanove nekonvencionalnog humora i redatelja Wesa Andersona. "L'odyssee" se snimao u Dalmaciji (Hvar, Vis) koja je prekrasno snimljena ispod i iznad površine mora.

---

image
'Panika pod morem'
IMDb
---

---

image
'Odisej'
IMDb
---

Film je mogao biti i bolji, ali podvodni kadrovi su izvanredni i hvataju suštinu nečije (Cousteauove) fascinacije morem kao "beskonačnim plavetnilom".

---

---

►PAKAO POD MOREM (2017.)

Premisa ovog hororskog "survival" trilera je podatna za uzbuđenja. Dvije sestre zapnu u kavezu na dnu mora, 47 metara dubine (originalni naslov je "47 Meters Down"), kiska im lagano ponestaje, a oko njih kruže morski psi koje su došle gledati. Izaći iz kaveza i zaplivati prema površini unatoč morskim psima ili ostati na "sigurnom" i ugušiti se, pitanje je sad u filmu koji more pretvara u noćnu moru iz sfere primordijalnog straha od mraka.

---

image
'Pakao pod morem'
IMDb
---

"Pakao pod morem" je dobio i slabiji, ali atraktivni nastavak, ambijentiran u labirintni sustav podvodnih pećina, što ga je pretvorilo u "Sanctum" s morskim psima.

---

---

►AQUAMAN (2018.)

Avantura preko sedam mora dobila je neko novo ime u superherojskom blockbusteru "Aquaman".

---

image
'Aquaman'
IMDb
---

Dosta toga je, dakako, fantazijski izmaštano (podvodna flora i fauna), ali film koji otkriva porijeko titularog superjunaka Jasona Momoe, polu-čovjeka, polu-Atlantiđana, donio je jedan od najspektakularnijih prikaza podvodnog svijeta, ako ne i najspektakularniji, naročito u kinu i 3D-u. Finalna bitka na dnu oceana je "Thunderball" u viziji podvodnog "Gospodara prstenova".

---

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
IMDb IMDb IMDb John Johnson IMDb IMDb IMDb IMDb IMDb IMDb IMDb IMDb IMDb IMDb IMDb
IMDb
''Operacija Grom'
IMDb
'Dubina'
John Johnson
'Opasno plavetnilo'
IMDb
'Veliko plavetnilo'
IMDb
'Bezdan'
IMDb
'Podvodna platforma' i 'Levijatan'
IMDb
'Mala sirena'
IMDb
'Potraga za Nemom'
IMDb
'Vodeni svijet'
IMDb
'Duboko modro more'
IMDb
'Panika pod morem'
IMDb
'Odisej'
IMDb
'Pakao pod morem'
IMDb
'Aquaman'
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/sa-svih-strana/murina-je-jedan-od-rijetkih-hrvatskih-filmova-koji-zaranjaju-u-big-blue-no-svjetska-kinematografija-ih-je-puna-izdvojili-smo-one-najzanimljivije-1133817 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ab642ac4c20917171cb483457e74fd0095f217b5 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Murina+je+tek+drugi+hrvatski+film+koji+zaranja+u+%E2%80%98big+blue%E2%80%98%2C+no+svjetska+kinematografija+ih+je+puna.+Izdvojili+smo+najve%C4%87e+i+najzanimljivije&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fsa-svih-strana%2Fmurina-je-jedan-od-rijetkih-hrvatskih-filmova-koji-zaranjaju-u-big-blue-no-svjetska-kinematografija-ih-je-puna-izdvojili-smo-one-najzanimljivije-1133817 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fsa-svih-strana%2Fmurina-je-jedan-od-rijetkih-hrvatskih-filmova-koji-zaranjaju-u-big-blue-no-svjetska-kinematografija-ih-je-puna-izdvojili-smo-one-najzanimljivije-1133817 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => udahnimo i ‘zaronimo‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

udahnimo i ‘zaronimo‘Murina je tek drugi hrvatski film koji zaranja u ‘big blue‘, no svjetska kinematografija ih je puna. Izdvojili smo najveće i najzanimljivije

Piše Marko Njegić
10. listopada 2021. - 13:15

Jedan od rijetkih hrvatskih filmova koji zaranjaju u duboko modro more jest "Murina", ustvari jedini noviji uz prethodni kratkometražni uradak Antonete Alamat Kusijanović "U plavetnilo".

No, dok su hrvatski filmaši tek počeli zaranjati u "big blue", svjetska kinematografija je puna filmova koji se odvijaju ispod površine mora ili imaju pamtljive scene zarona, čak i ako se ne bave ronjenjem ili roniocima. Filmova je puno, zato (kronološki/u paru) izvlačimo na površinu samo one najzanimljivije. Udahnite i zaronite s nama...

►OPERACIJA GROM (1965.)

Nema šanse da James Bond prođe ispod radara kad su ovakvi filmovi u pitanju. Bond je zaranjao više puta ("Samo za tvoje oči"...), ali nikad kao u "Operaciji grom" koja ga je odvela na Bahame u potrazi za potopljenim zrakoplovom s n...

18. svibanj 2024 06:32