StoryEditorOCM

Burna prošlost otokaKraj Palagruže se odvila jedna od najpoznatijih podmorničkih bitaka Velikog rata: Talijani nam je nikad neće oprostiti

Piše Vijesti SD
6. kolovoza 2024. - 16:00

Na današnji dan, 5. kolovoza 1915. godine na Jadranskom moru se odvila jedna od najpoznatijih podmorničkih bitaka u Prvom svjetskom ratu.

Naime, na prostoru otoka Palagruža, najudaljenijeg otoka u Hrvatskoj, 1915. godine došlo je do bitke između austro-ugarske i talijanske mornarice, piše klix.ba.

Prema povijesnim izvorima, talijanska vojska je nedugo prije bitke zauzela Palagružu što je u tom razdoblju predstavljao trn u oku Austrijancima. Tim povodom, na područje Palagruže Austro-Ugarska je uputila podmornicu U5 koju je predvodio admiral Georg von Trapp.

image

Georg von Trapp
Wiki

Na prostoru oko Palagruže, austrijska U5 podmornica uočila je talijansku Nereidu koja je izronila nedaleko od otoka. Von Trapp je naredio napad ujutro u 5 sati i 13 minuta te su ispaljena dva torpeda. Prvi je promašio talijansku podmornicu, dok je drugi bio koban za Talijane.

image

Austro-ugarska podmornica U5
Wiki

Svi članovi posade, uključujući i komandanta Carla Del Greca, poginuli su u ovom napadu, a ono što je posebno zanimljivo jest to što je olupina Nereide izvučena tek 1972. godine zajedničkim pegnućem tadašnje Jugoslavenske ratne mornarice i talijanskih ronilaca.

image

Talijanska podmornica Nereide
Wiki

Prema dokumentima iz tog razdoblja, Nereida je prilikom izvlačenja bila prepolovljena na dva dijela, što je bio znak da je torpedo pogodio vitalne dijelove podmornice. Također, tada su iz podmornice izvučeni i dijelovi kostura posade, a iz kojih se moglo vidjeti kako su Talijani koji su bili u Nereidi život završili u agoniji, budući da su na lubanjama uočene rupe od metaka što je ukazivalo na niz samoubojstava.

Po rezanju na manje komade, Nereida je prodana u staro željezo, a dijelovi su pretopljeni u splitskoj željezari.

Iako je Von Trapp u svojim memoarima naveo kako je talijanska Nereida ispalila torpedo prije napada austrijske podmornice, kada je podmornica izvađena na površinu uočeno je kako su oba torpeda bila na svojim mjestima, što je znak da Talijani uopće nisu imali dovoljno prostora za reakciju u tom napadu.

Danas, Palagruža spada među najudaljenije otoke u Hrvatskoj. Burna prošlost otoka, na neki način zadržala se sve do danas s obzirom na to da talijanski i hrvatski ribari često vode sporove oko ribolova u ovom predjelu.

Iako je potpuno jasno kako teritorij Palagruže pripada Hrvatskoj, mnogi Talijani i dalje ovaj teritorij smatraju dijelom njihove zemlje.

"Komentar talijanskih novinara dijelom mogu protumačiti kao nekompetentnost, ali sam ipak sklon ocjeni da se iza naizgled površnog pisanja talijanskih novinara krije vječni talijanski imperijalizam.

Palagružu nam nikada nisu oprostili, a iskreno, možemo zahvaliti političkoj mudrosti onoga kojega mnogi danas pljuju", rekao je 2020. godine kolumnist Morski.hr Petar Baranović te je podsjetio da je Josip Broz Tito 1945. godine naredio da se vojska iskrca na Palagružu i time obranila prava komiških ribara koji su na Palagruži od pamtivijeka, piše klix.ba.

28. rujan 2024 17:07