StoryEditorOCM

zaštita prirodeKopenhagen rekorder po broju ‘ribljih vrtića‘, evo kako funkcionira ovaj sjajan izum

Piše M.I.
29. prosinca 2022. - 14:35

Organizacija SailGP koja priređuje natjecanja na ‘letećim‘ katamaranima donirala je 25 uzgajališta riblje mlađi gradu Kopenhagenu koji se sada može pohvaliti s čak 125 uzgajališta, što je najviše u svijetu.

Riječ je o patentu francuske tvrtke Ecocean koja je osmislila čelične kaveze u kojima se riblja mlađ može razvijati izvan dosega morskih grabežljivaca. Prve ‘biokolibe‘ ili riblje vrtiće, postavio je Svjetski fond za zaštitu prirodu WWF u Kopenhagenu u partnerstvu s By&Havnom, prije godinu dana.

Kavezi imaju i unutrašnje pregrade s ljušturama školjaka, najčešće kamenica, u kojima rastu alge i sitni morski organizmi, što pruža ribicama zaklon i hranu.

- Svako novo uzgajalište riba daje svoj doprinos jačanju ravnoteže u našim morskim ekosustavima. Stoga je vrlo drago što će sada biti još više biokoliba koje mogu promovirati divlju lučku prirodu u Kopenhagenu i povećati znanje o životu ispod površine mora - rekao je Thomas Kirk Sørensen, morski biolog i viši savjetnik u Svjetskom fondu za prirodu WWF-a.

27. travanj 2024 15:38