StoryEditorOCM

stjenovita obalaJeste li se ikada zapitali gdje prestaje more, a počinje kopno? Sačuvajmo tu granicu!

Piše OM
29. srpnja 2021. - 09:58

Jeste li se ikada zapitali gdje je moru kraj? Gdje to more staje, a počinje kopno. Iznenadit ćete se kada saznate da more počinje puno prije nego ste isprva pomislili. Kraj moru je krajnja granica prskanja valova. Dakle, mogli bismo rastumačiti da u more uđete prije nego umočite noge u more, piše Gorgonija.com.

Nije baš tako, ne uđete u more, ali uđete u morsko stanište, takozvani supralitoral morske stepenice gdje vladaju surovi uvjeti. Vode je malo, sunca puno, soli ovisno da li kiši ili ne.

Rijetki su stanovnici tog kraja. Sjenovite podloge često prekrivaju cijanobakterije, tamno smeđe naslage za koje bi netko pomislio da je onečišćenje. Poneki izopodni račić tu i tamo protrči, a nadasve se tu vole odmarati morske ptice, galebovi i vranci kojima supralitoral služi kao promatračnica za njihov morski plijen. Malo tko se usudi doći do granice mora.

Pa ipak, ta stepenica morskog staništa ljeti postaje omiljena destinacija jedne vrste, a ona je Homo sapiens, odnosno čovjek.

Ako je podloga pijesak ili valutice (okruglo prirodno žalo), što čovjek zove plaža, onda pak na njoj nema mjesta za drugu vrstu. Jer čovjek sa sobom nosi eskadrilu potrepština: ručnik, sunčane naočale, kremu za sunčanje, opremu za kupanje i ronjenje, suncobran, madrac, ležaljku, a neki stranci vole ponijeti i hladnjake sa raznim napicima i hranom, pune raznobojnih šarenih artikala. Postaje jasno da je prostora malo jer je obala našeg Jadranskog mora velikim dijelom stjenovita.

image
Kali na otoku Ugljanu
Luka Gerlanc/Cropix

Predivan krš koji se pod djelovanjem rijeka, mora, vjetra i tektonskih sila oblikovao u razvedenu obalu kakve rijetko koja država ima. Zemlja smo mi sa tisuću otoka, otočića i hridi.

Ali imamo mi još nečeg puno više. Imamo na tisuće predivnih plaža, ali malih, intimnih, koje ne mogu zadovoljiti prohtjeve čovjeka iz naše priče.

U medijima u zadnje vrijeme često slušamo o nasipanju plaža. Trebaju li nama umjetne plaže? Želimo li turiste koji vole takve plaže? Želimo li masovni turizam koji neposredno i posredno uništava našu obalu i podmorje? Ili nam je pak draže da kod nas dolazi razumni čovjek (hrvatski prijevod za Homo sapiens) koji će tražiti male intimne plaže na granici mora. Imamo ih još, sačuvajmo ih.

Tekst: Jelena Kurtović Mrčelić / Gorgonija.com

18. travanj 2024 16:10