StoryEditorOCM

Šuma bez stazeInstitut za oceanografiju i ribarstvo organizira promociju knjige Mladena Šolića posvećenu ekologiji

Piše M. I.
25. ožujka 2024. - 08:46

Sveučilišni odjel za studije mora Sveučilišta u Splitu i Institut za oceanografiju i ribarstvo organiziraju predstavljanje knjige "Šuma bez staze" prof. dr. sc. Mladena Šolića, koje će se održati u četvrtak 28. ožujka, s početkom u 12:30 sati u predavaonici SkyBar-a.

Nova knjiga "Šuma bez staze" rezultat je 40-godišnjeg bavljenja ekologijom autora koji je dugogodišnji profesor skupine kolegija ekološke tematike na studijima Odjela te voditelj laboratorija za mikrobiologiju Instituta za oceanografiju i ribarstvo

Prof. Šolić do sada je objavio 11 knjiga u kojima je popularizirao ekološke teme. Knjiga "Ljepota različitosti" govori o problematici biološke raznolikosti na Zemlji, "Umijeće življenja" se bavi ekologijom ponašanja životinja, "Krojenje života" govori o odnosu živog svijeta i neživog okoliša, te "Put u Liliput" proučava utjecaj klimatskih promjena na živi svijet na Zemlji.

image

Šuma bez staze

"Šuma bez staze" je priča o ekologiji, ali još i više priča o odnosu čovjeka i prirode. Knjiga je oda ekologiji, duboko društveno ukorijenjenoj znanosti, koja je uvijek ukazivala na neraskidivu povezanost i isprepletenost prirode i ljudske civilizacije, koje su se uvijek zrcalile jedna u drugoj.

Knjiga nas vodi kroz razvoj misli znanstvenika koji su oblikovali ekologiju i definirali je kao znanstvenu disciplinu. Nadalje, ukazuje na činjenicu da je jačanje svijesti o našoj povezanosti i ovisnosti o prirodi danas potrebnije nego ikada prije. S obzirom da je priroda ustrojena na međusobnoj ovisnosti i suradnji, a daleko manje na sukobima i kompeticiji, strategija je koju čovječanstvo treba oponašati.

27. travanj 2024 16:55