StoryEditorOCM

morska obiteljInstitut Plavi svijet objavio snimke dupina skitnice zvane Zoom i njenog mladunčeta

Piše OM
20. rujna 2024. - 11:31

Iz lošinjskog Instituta Plavi svijet objavili su fotografije dupina - ovoga puta to su, kako kažu, skitnica Zoom i njeno mladunče. Zašto su ih tako nazvali? Jer su ih u samo 20 dana vidjeli u dva različita istraživačka područja, prenosi Jutarnji list.

Prvo opažanje bilo je u Cres-Lošinj Natura 2000 području, između otoka Orude i Trstenika. Zoom i njezino mladunče bili su dio velike skupine dupina, koja je uključivala dominantne mužjake Malis00, Quirina i Šimu te ženke Brush, Celinu, Jelenu i njihovu mladunčad.

Mladunci različitih dobnih skupina viđeni su kako se međusobno druže, dok su majke provodile više vremena ispod površine, vjerojatno hraneći se.

- Činilo se da je Zoomino mladunče značajno naraslo od prošle godine kada smo ih posljednji put vidjeli, a već je dobilo ožiljke u obliku ogrebotina od zuba kao rezultat interakcije s drugim dupinima - pojasnili su iz Instituta.

Nakon toga, njihov istraživački tim ponovno je vidio Zoom i njezino mladunče u području sjeverne Dalmacije, na južnoj strani Virskog mora, opet kao dio veće skupine dupina. Neki od dupina, poput Ariela i Prika, zabilježeni su kako se hrane na površini.

Baš kao i njezina majka Big Mama, i Zoom se kreće između ova dva istraživačka područja, potencijalno si osiguravajući dodatne prilike za hranjenje, smatraju stručnjaci.

20. rujan 2024 11:37