StoryEditorOCM

BITKA POD JEDRIMAFinale izazivača u Barceloni: Britanci na korak do velikog finala America‘s Cupa

Piše Hina
3. listopada 2024. - 08:53

Britanska jedrilica Ineos na korak je do plasmana u veliko finale America‘s Cupa u nakon što je u Barceloni povela u finalu izazivača protiv talijanske Luna Rosse sa 6-4 u pobjedama.

Britanci su u srijedu ubilježili dvije tijesne pobjede, te im treba samo još jedna kako bi osvojili Louis Vuitton Cup i ušli u finale protiv branitelja naslova Novozelanđana.

Po istočnom vjetru jačine do 18 čvorova, ali sa puno većim valovima nego prethodnih dana, britanska posada na čelu sa legendarnim olimpijcem Benom Ainsliem bolje se snašla u tako zahtjevnim uvjetima. U devetoj utrci Britanci su iskoristili jedan loš potez Talijana i ušli u cilj s 12 sekundi prednosti, a u desetom plovu je razlika iznosila svega osam sekundi.

"Ovo je sjajno, dobar trud cijelog tima. Prokleto je teško ploviti ovim brodovima s 50 čvorova brzine po ovim valovima, Još je dug put pred nama, još treba doći do sedam pobjeda", rekao je britanski kormilar Ben Ainslie (47), inače najuspješniji jedriličar u povijesti Olimpijskih igara. Osvojio je medalje na pet uzastopnih Olimpijskih igara od 1996. nadalje, uključujući zlato na četiri zlata u nizu (Sydney, Atena, Peking i London). 

Britanci nikad u povijesti nisu osvojili America‘s Cup, a zadnji puta su bili u finalu daleke 1964. godine.

image
AFP
image
AFP
image
AFP
03. listopad 2024 08:53