StoryEditorOCM

JEDRENJEDubrovački Orsan domaćin ekipnog prvenstva Hrvatske za klasu Optimist, stiže 11 klubova

Piše Tonči Vlašić/Dubrovački.hr
4. listopada 2024. - 09:25

Radi se u Orsana, točnije, radilo se. Šator je već postavljen, u njemu će se održati svečano otvaranje, a poslije će u njemu boraviti sudionici Otvorenog ekipnog prvenstva Hrvatske za klasu Optimist. Očišćen je prostor uokolo, a sve kako bi svi sudionici imali ‘parking’ na suhom. 

Prvi plov će, ako bude sreće (čitaj vjetra), biti u danas u 11 sati. Nakon otvaranja. Jedriličarski klub Orsan je do nedjelje domaćin natjecateljima do 16 godina. 

Koliko će biti sudionika? Jedanaest klubova je potvrdilo dolazak, neki klubovi će imati više od jedne ekipe. Galeb iz Kostrene tri.  

- Ovaj format natjecanja se značajno razlikuje od uobičajenog flotnog jedrenja jer je dinamičniji i atraktivniji za praćenje. Plovovi su kratki, traju oko 10 minuta, a održava ih se velik broj tijekom samo jednog dana. U svakoj utrci natječu se dvije ekipe od po četiri natjecatelja, a ukupni zbroj bodova ekipa odlučuje pobjednika. Ovaj format potiče timski duh kod djece te zahtijeva vrhunske jedriličarske vještine, taktičko promišljanje i izvrsno poznavanje jedriličarskih pravila – istaknut će Orsanovci u najavi prvenstva. 

image

Optimisti pred Dubrovnikom

Tonči Vlašić

Gdje će se jedriti? Bila je želja jedan dan skoknut do Grada, da se natjecanje prati s Porporele, te s dubrovačkih mira, ali ne idu vremenske prilike na ruku organizatorima, te će se prvenstvo održati u akvatoriju ispred Copacabane, hotela President i(li) Uvale Lapad. 

U petak je povratak s mora planiran ne prije 18 sati, naravno, u nedjelju, 6. listopada, nakon plovova za medalje održat će se proglašenje, okruniti ekipni prvak Hrvatske. 

04. listopad 2024 09:25