StoryEditorOCM

‘bit u moru‘Dina Levačić i prijatelji plivaju za sredozemnu medvjedicu: ‘Vis je poseban otok s posebnim ljudima i predivnim morem‘

Piše M. I.
14. lipnja 2023. - 13:28

Rano ujutro ove srijede daljinska plivačica Dina Levačić uskočila je u more kraj rta Stupišće na Visu zajedno s prijateljem Darkom Hrenom.

Zajedno s udrugom Biom Dina provodi novi plivački projekt "Bit u moru: Dina i prijatelji za sredozemnu medvjedicu na otoku Visu". Prvoga dana Dina će preplivati udaljenost od 25 km između Visa i Komiže. Drugi dan će biti predavanja i radionice otvorene za javnost u suradnji s udrugom Biom i Geopark Viški Arhipelag a teme predavanja su mentalno zdravlje i sredozemna medvjedica. Također, taj dan će se oslikavati mural posvećen sredozemnoj medvjedici u Visu. Treći dan Dina Levačić će otplivati s Darkom Hrenom i Domagojem Jakopovićem Ribafishem od rta Stupišće do Medvjeđe špilje na Biševu (oko 7 km) kako bi pokazali da je plivanje na otvorenom sport kojim se svatko može baviti u skladu sa svojim mogućnostima.

Naime, ovaj plivački izazov ima za cilj promicati dobrobit bavljenja fizičkom aktivnošću za mentalno zdravlje te osvijestiti važnost očuvanja sredozemne medvjedice i njenih staništa u Jadranu.

image

Arhiva

Goran Šebelić/Cropix

- Vis je uvijek na posebnom mjestu u mom srcu. Poseban otok s posebnim ljudima i predivnim morem. Uvijek kažem da je Jadransko more najljepše za plivanje i to stvarno i mislim, i onda želim i iskoristi to što imam sreću da sam rođena i odrasla u okruženju u kojem jesam - rekla je Dina Levačić i dodala da je plivanje za nju osnovni dio života otkad zna za sebe.

- Dok mi budemo plivali, u Komiži će se oslikavati mural sa sredozemnom medvjedicom.

Večeras u 19 sati u Kulturnom centru "Ivan Vitić" pričamo o "morskom čoviku", dobrobiti plivanja za mentalno zdravlje i mojim dogodovštinama - najavila je Dina.

Osim za nju, Jadransko more od davnina znači dom za sredozemnu medvjedicu koja je najugroženiji morski sisavac i broji manje od 1000 jedinki. Iako se smatra izumrlom u Jadranu i tek povremeno se zabilježi poneko opažanje što otvara mogućnost njenom povratku, stručnjaci poput udruge Biom kroz projekt Eastern Adriatic Monk Seal ulažu napore u stvaranju preduvjeta za njezin povratak.

26. travanj 2024 12:41