stdClass Object ( [id] => 1144152 [title] => Baš kad pomisliš da si joj našao kuću i doznao sve namjere, zubata strašna ljepotica u trenu sruši sve teorije. Moj je rekord 12 barakuda u sat vremena [alias] => zubate-strasne-ljepotice-su-dosle-da-ostanu-a-ja-im-se-veselim-moj-osobni-rekord-ostvaren-za-sat-vremena-je-12-barakuda-20-kila-ribe [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

​Devedesetih godina prošlog stoljeća, u osvit novoga milenija, često bi mi pao na um stih iz djetinjstva još nam samo ale fale, gledajući i teško doživljavajući stravična čuda koja se zbivaju na brdovitom Balkanu.

I, kao što to obično biva, ono što stalno prizivaš jednom i dođe – stigle su ale. Zubate i strašne, no srećom, samo morske, a sve što more donese meni je pitomo koliko god divlje bilo.

DIVLJE ČUDO

More je pjenilo, po površini se praćakali iskasapljeni cipli bez repa, ribari gledali potrgane udice i mreže, a na obali se vodile stručne rasprave na temu koje je ovo čudo.

To novopristiglo i nepoznato čudo, koje čas sliči brancinu, čas lici, a pronicljivijim promatračima na njihova mješanca, lakonski je nazvano divlja riba. I premda smo ubrzo doznali da je znaju širom zemljine kugle, i da je zovu i bluefish, i pesce serra, i strijelka skakuša, kod nas, na krajnjem jugu primorja Crne Gore, nazvana je zubaticom, ali joj se u Ulcinju i dalje tepa divlja.

Sasvim prikladno, svakako, jer žešćeg morskog predatora nitko od nas ranije nije vidio.

– Kad ova divljakuša ovako žestoko lovi, mogla bi i ona postati lovina – sve se češće moglo čuti. A tome se zapravo i nije bilo teško dosjetiti, naročito kada smo je okusili i zaključili da na gradelama uopće nije loša. Naprotiv!

Bez interneta i YouTubea, a što je danas mnogima teško zamisliti, smišljali smo i vezivali, kako smo znali i umjeli, alate i predveze. Sajlica obvezna, a onda – koliko je i kako tko umješan i spretan. Ješka na panuli lako dostupna iglica, prije svih, a spinneri su mijenjali i isprobavali wobblere, poppere i silikonce.

I eto ribe i ulova na sve strane, u Bojani, oko njezina ušća, u uvalama miljama daleko, samo je li Bog dao dovoljno municije, žive, svježe ili odmrznute iglice.

NOVA ČELJUST

I tako sam tražeći ješku za jednu čeljust, neočekivano otkrio drugu –​ škarma. Poznavao sam ga, doduše, i ranije, no nije me mnogo zanimao, te ga ciljano nikada nisam lovio. Ali, ješke za zubaticu nikada dovoljno, a škaram onako mesnat i na udici dobrodržeći, bio je nekako vrlo obećavajući. Posebno zato što bi se divljakuša svako malo bacila na ulovljenog škarmića i odnijela svoju polovicu.

I stvarno, škaram, onaj mali, bez pruga, šest do sedam u kilo, jedno je vrijeme bio top-secret ješka najupućenijih i najspretnijih, a onda, kada je tajna obznanjena, postao je općetražen.

Lovila se tako zubatica, punile se kašete i kukalo kako nam sve živo pojede.

–​ Opustjet će more! Uništit će sve druge vrste i ostati sama, a onda će se, vjerojatno, njezino zubalo okrenuti k nama… Apokalipsa!

Ipak, tako crno prorokovani scenarij nije se dogodio. Izbjegli smo smak svijeta, a cipli kao da su izbijali iz pijeska i iglice se tiskale u red da prođu tijesni Otrant i svakog ljeta zapljusnu našu obalu.

No, poslije nekoliko godina neprikosnovenog carevanja zubatice, malo-malo pa bi izverzirano ribarsko oko primijetilo kako oštećeni ostatak napadnute ješke nije zagrižen na onaj poznati način. Iglica nije presječena kirurški, po sredini, nego duboko zagrebana, kao kandžom! Neka nova čeljust pojavila se na istom mjestu i otimala se za svoj dio ponuđenog mesa.

Misterij nije dugo trajao: u barku su uskoro počeli stizati škarmi od preko kila, ovi već bogato, duž cijelog vretenastog tijela, uspravno isprugani, modrikasto-crnkastih leđa, srebrnog stomaka i zlatnog odsjaja dok su još živi. Barakude kao iz filmova, uzbuđen gledao sam prave barakude, nikada ih nisam nazvao škarmom. Za mene su škarmi bili i ostali oni mali za ješkanje, jednobojni, staklastog mesa, a ovo je bila lovina, i još kakva.

---

image
Za razliku od velikih barakuda, mali škarmići često postanu ješka
Muzafer Beljo Čauši
---

Našao sam na internetu mediteransku barakudu i znao da je i nju, baš kao i zubaticu, do nas dovelo sve toplije more. Ubrzo se udomaćila i postala gotovo svakodnevni ulov.

SRUŠENA TEORIJA

Valja poraniti, biti u svojoj uvali ili oko punte prije svitanja, ili u kasno popodne čekati suton i sumrak. Njezino vrijeme, razbojnički polumrak, nemilosrdni zubi, odgovarajuća ješka i akcija je zagarantirana.

Povlačim zorom odleđenu iglicu, a pred mrak, kad god imam priliku, živu. I mali škaram je privlačan barakudi kao i zubatici. Ne bira zvijer, udara i po svojoj familiji, kanibal.

A kada zavlada mračina bez mjesečine, ili se ujutro sasvim razdani, može se doma. Ni u kakvom rodu, ali vrijeme intenzivnog lova isto je kao i kod lignje.

---

image
Za ovo je vrijedilo poraniti
Muzafer Beljo Čauši
---

I onda lijep, živi komad za barkom u trenu sruši sva teoretska naklapanja, kada se iznenada zakrivi štap i zasvira mašina, iako je sunce već povisoko nad tobom. I to baš kad pomisliš da si joj svaku tajnu otkrio, da si barakudi našao kuću i doznao joj sve pokrete i namjere.

Pribor je sastavljen kao i za zubaticu. Između osnove, upredenice namotane na kalemu role i predveza, ide 30-40 grama olova, tek da potopi ješku. Predvez, dug metar i po-dva, s udicama privezanim za ješkanje iglice nosi zadnjih petnaestak centimetara sajle, iako barakuda ne kida monofil kao zubatica. Ali, pošteno ga izgrebe, ošteti, izgužva, a ja ribu svoga života neću čekati s ranjenim i oštećenim predvezom.

---

image
Predvezi s krimpanim sajlicama su važan dio pribora
Muzafer Beljo Čauši
---

Varaličari je traže po isturenim puntama ili špicevima pristaništa, vitkim wobblerima dugim 13-17 centimetara, ali i onaj od dvadesetak nije prevelik. Važno je samo da varalica u more uroni barem pola metra i da sitno radi. Isti se wobbleri koriste i za panulu, no 'ko je navikao da za barkom vuče prirodne mamce, plastika mu ne puni oko i ispod mu je časti.

---

image
S ovakvim je priborom borba s barakudama izniman gušt
Muzafer Beljo Čauši
---

BEZ PROMAŠAJA

Zubatica nije zapostavljena, nipošto, ali mora se priznati da je sišla bar stepenicu niže i sada se radije ciljno lovi barakuda. Ona je znatno vrjednija na trpezi, cjenjenija kod ribara na ribarnici i odlučnije udara na udicu. Plijen traži u gornjim slojevima mora, gotovo pod samom površinom, iako joj je, po svemu sudeći, svejedno je li dubina tri ili trinaest metara.

I premda je navode kao pelagičku vrstu neovisnu o morskom dnu, rekao bih da ipak nije svejedno što je pod njom, jer najčešće je nalazim nad pješčanim dnom prošaranim posidonijom.

I, za razliku od zubatice, nema je u Bojani, niti na njezinu ušću. U širem akvatoriju ušća, u toplijim mjesecima ima malih škarama priobalno, no i oni ne zalaze u samu rijeku.

Plovidba u polumraku, sa živom ješkom sporo, s razleđenom brže, uz obvezno cimanje na što maštovitiji način. Nekad jednolično, ravnomjerno, a onda razbacano s kratkim oštrim povlačenjem, pa naglo vraćanje štapa unatrag kako bi ješka trenutno zastala i opet naglo krenula.

Njezin je udarac rijetko promašaj. Ona guta s repa cijelu ribu sa svim udicama, duboko u svoje ždrijelo. Dugačka, najduža kliješta su neophodan alat ako se želi izbjeći petljanje prstima oko oštrih zuba.

Zanimljivo, iako agresivna i proždrljiva, njezina je utroba najčešće potpuno čista, bez bilo kakvih tragova njezinih žrtava. Bog sami zna koliko sam ih do sada rasjekao i očistio, ali malo se što tu imalo čistiti. Izgleda da je izuzetno brz metabolizam održava vitkom. Njezina je utroba puna jedino početkom ljeta kada je butargana i spremna za mrijest. Butarga je izuzetno dugačka, potpuno u skladu s tijelom barakude.

CIRKUS NA KRAJU

U takvom se lovu najčešće love primjerci između kila i dva koji se po pravilu kreću u masi. Znao sam tako u rano jutro po moru bistrom kao rakija ploviti iznad njih, stotina i stotina komada na pola mora, i promatrati ih iz barke kao u akvariju. Ma ni da se mrdnu. Ni brujanje pente ih ne plaši. Ignoriraju potpuno i mene, i barku, i moje udice koje su ih tražile i prošle im prekrivene poželjnim zalogajem ispred samih zubala.

A onda, kada bih izgubio nadu i krenuo pospremati opremu za ić' kući, žestok napad, tih, bez najave i zapjenušana površina mora. Slijedi vrlo brzo smirenje i lagano dovlačenje do barke, do koje stiže bez velikog otpora, kao blavor. A onda kada se već čini da je sve gotovo, slijedi cijeli cirkus oko barke i pod njom.

Nakon nekih uzrujanih pola sata, u barci je bivalo i preko desetak kila vižljastih, snažnih mišića. Moj je rekord, ostvaren za sat vremena 12 barakuda – dvadeset kila ribe.

Krupnije barakude su samotne. Lovio sam ih do pet i po kila, ali nikada i drugu istu takvu u blizini, i nikada jednu za drugom. Ako sam ih u jednom danu i imao dvije ili više, baš krupnih, te su onda bile ulovljene s kraja na kraj moje uvale i puta, u različito vrijeme i na drugoj poziciji.

---

image
Pristojna ogrlica za kraj jednog ribolovnog jutra
Muzafer Beljo Čauši
---

SVE JE NA SVOM MJESTU

Viđao sam podvodne ribolovce i s monstrumima sedam-osam kila i znao se pomalo zlobno, grubo šaliti, pričajući u društvu da takve ale plivaju ispod naših nogu, dok se bezbrižno brčkamo u plićaku. Gledali bi me vapeći pogledom da priznam da to nije točno, da se šalim, da ta čudovišta stanuju daleko, daleko, duboko, duboko.

Naročito je nepromišljeno što sam o tome znao progovoriti i pred mladim roditeljima koji su baš sutradan namjeravali odvesti svoju djecu na kupanje u moju uvalu. I kako se onda obraniti od davno rečenog da ribari nisu uvijek sasvim svoji. Žao mi što sam ljude zabrinuo, ali me, ako smijem reći, to pomalo i zasmijava i veseli.

Zubate strašne ljepotice su, bez ikakve sumnje, došle da ostanu. Nekad ih ima više, nekada manje, izgube se potpuno pa se vrate. A sve je opet nekako došlo na svoje – cipli nisu istrijebljeni, iglica skače na sve strane, a zubatice i barakude se razbaškarile s kraja na kraj Jadrana.

Sve to onaj što slaže kockice promatra i polako, a sigurno dovodi u red. Jedini mu je problem što će s nama, kako ljudski rod spriječiti da mu mrsi konce. Mi smo tu jedini koji trajno remete poredak i protiv kojih, izgleda, još uvijek nije pronađen lijek.

---

image
I na kraju posebni gušti...
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RIBE NOVOG MILENIJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => RIBE NOVOG MILENIJA 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-11-18 08:15:41 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Muzafer Beljo Čauši [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-11-19 07:09:03 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2021-11-19 06:48:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 36 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/11\/18\/19561258.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/18\/19561246.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/18\/19561248.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/18\/19561250.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/18\/19561254.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/18\/19561260.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/18\/19561262.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/18\/19561264.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/18\/19561268.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/18\/19561270.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/18\/19561272.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/18\/19561274.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/18\/19562282.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/18\/19562284.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/18\/19562286.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/18\/19562288.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/18\/19562292.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Muzafer Beljo \u010cau\u0161i","Muzafer Beljo \u010cau\u0161i","Muzafer Beljo \u010cau\u0161i","Muzafer Beljo \u010cau\u0161i","Muzafer Beljo \u010cau\u0161i","Muzafer Beljo \u010cau\u0161i","Muzafer Beljo \u010cau\u0161i","Muzafer Beljo \u010cau\u0161i","Muzafer Beljo \u010cau\u0161i","Muzafer Beljo \u010cau\u0161i","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Neke barakude ru\u0161e teoriju o lovu u sivilu zore, pa napadaju i danju","Me\u0111u barakudama se \u010desto na\u0111e i ove\u0107i brancin","Strijelke ili zubatice, kako ih mi zovemo, pokazale su se kao vrhunska lovina","Za razliku od velikih barakuda, mali \u0161karmi\u0107i \u010desto postanu je\u0161ka","Za ovo je vrijedilo poraniti","S ovakvim je priborom borba s barakudama izniman gu\u0161t","Ove su pale prije negoli se razdanilo","Predvezi s krimpanim sajlicama su va\u017ean dio pribora","Pristojna ogrlica za kraj jednog ribolovnog jutra","Zubatice nisu bile toliko velike, ali su bile brojne","Ovakav bi ulov svatko po\u017eelio","Uz barakude se uvijek na\u0111e i poneki neo\u010dekivani gost","Zubate stra\u0161ne ljepotice","Tri ovakva do\u017eivljaja za jedan dan su i vi\u0161e nego dosta","Ovim zubima ni\u0161ta ne bje\u017ei","I na kraju posebni gu\u0161ti...","Vitka, elegantna, prekrasna riba, vrijedna truda, ali i po\u0161tovanja"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1080","hd_19561258_1920.jpg":"1920x1080","k_19561258_1280.jpg":"1280x1280","k_19561258_1024.jpg":"1024x1024","k_19561258_640.jpg":"640x640","k_19561258_480.jpg":"480x480","k_19561258_340.jpg":"340x340","k_19561258_220.jpg":"220x220","o_19561258_1280.jpg":"1280x720","o_19561258_1024.jpg":"1024x576","o_19561258_640.jpg":"640x360","o_19561258_480.jpg":"480x270","o_19561258_340.jpg":"340x191","o_19561258_220.jpg":"220x123","h_19561258_1280.jpg":"1280x854","h_19561258_1024.jpg":"1024x683","h_19561258_640.jpg":"640x427","h_19561258_480.jpg":"480x320","h_19561258_340.jpg":"340x227","h_19561258_220.jpg":"220x147","pp_19561258_1280.jpg":"1006x1280","pp_19561258_1024.jpg":"805x1024","pp_19561258_640.jpg":"503x640","pp_19561258_480.jpg":"377x480","pp_19561258_340.jpg":"267x340","pp_19561258_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1274","hd_19561246_1920.jpg":"1920x1080","k_19561246_1280.jpg":"1280x1280","k_19561246_1024.jpg":"1024x1024","k_19561246_640.jpg":"640x640","k_19561246_480.jpg":"480x480","k_19561246_340.jpg":"340x340","k_19561246_220.jpg":"220x220","o_19561246_1280.jpg":"1280x849","o_19561246_1024.jpg":"1024x679","o_19561246_640.jpg":"640x424","o_19561246_480.jpg":"480x318","o_19561246_340.jpg":"340x225","o_19561246_220.jpg":"220x145","h_19561246_1280.jpg":"1280x854","h_19561246_1024.jpg":"1024x683","h_19561246_640.jpg":"640x427","h_19561246_480.jpg":"480x320","h_19561246_340.jpg":"340x227","h_19561246_220.jpg":"220x147","pp_19561246_1280.jpg":"1006x1280","pp_19561246_1024.jpg":"805x1024","pp_19561246_640.jpg":"503x640","pp_19561246_480.jpg":"377x480","pp_19561246_340.jpg":"267x340","pp_19561246_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_19561248_1920.jpg":"1920x1080","k_19561248_1280.jpg":"1280x1280","k_19561248_1024.jpg":"1024x1024","k_19561248_640.jpg":"640x640","k_19561248_480.jpg":"480x480","k_19561248_340.jpg":"340x340","k_19561248_220.jpg":"220x220","o_19561248_1280.jpg":"1280x960","o_19561248_1024.jpg":"1024x768","o_19561248_640.jpg":"640x480","o_19561248_480.jpg":"480x360","o_19561248_340.jpg":"340x255","o_19561248_220.jpg":"220x165","h_19561248_1280.jpg":"1280x854","h_19561248_1024.jpg":"1024x683","h_19561248_640.jpg":"640x427","h_19561248_480.jpg":"480x320","h_19561248_340.jpg":"340x227","h_19561248_220.jpg":"220x147","pp_19561248_1280.jpg":"1006x1280","pp_19561248_1024.jpg":"805x1024","pp_19561248_640.jpg":"503x640","pp_19561248_480.jpg":"377x480","pp_19561248_340.jpg":"267x340","pp_19561248_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1200","hd_19561250_1920.jpg":"1920x1080","k_19561250_1280.jpg":"1280x1280","k_19561250_1024.jpg":"1024x1024","k_19561250_640.jpg":"640x640","k_19561250_480.jpg":"480x480","k_19561250_340.jpg":"340x340","k_19561250_220.jpg":"220x220","o_19561250_1280.jpg":"1280x800","o_19561250_1024.jpg":"1024x640","o_19561250_640.jpg":"640x400","o_19561250_480.jpg":"480x300","o_19561250_340.jpg":"340x212","o_19561250_220.jpg":"220x137","h_19561250_1280.jpg":"1280x854","h_19561250_1024.jpg":"1024x683","h_19561250_640.jpg":"640x427","h_19561250_480.jpg":"480x320","h_19561250_340.jpg":"340x227","h_19561250_220.jpg":"220x147","pp_19561250_1280.jpg":"1006x1280","pp_19561250_1024.jpg":"805x1024","pp_19561250_640.jpg":"503x640","pp_19561250_480.jpg":"377x480","pp_19561250_340.jpg":"267x340","pp_19561250_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2136","hd_19561254_1920.jpg":"1920x1080","k_19561254_1280.jpg":"1280x1280","k_19561254_1024.jpg":"1024x1024","k_19561254_640.jpg":"640x640","k_19561254_480.jpg":"480x480","k_19561254_340.jpg":"340x340","k_19561254_220.jpg":"220x220","o_19561254_1280.jpg":"1280x1424","o_19561254_1024.jpg":"1024x1139","o_19561254_640.jpg":"640x712","o_19561254_480.jpg":"480x534","o_19561254_340.jpg":"340x378","o_19561254_220.jpg":"220x244","h_19561254_1280.jpg":"1280x854","h_19561254_1024.jpg":"1024x683","h_19561254_640.jpg":"640x427","h_19561254_480.jpg":"480x320","h_19561254_340.jpg":"340x227","h_19561254_220.jpg":"220x147","pp_19561254_1280.jpg":"1006x1280","pp_19561254_1024.jpg":"805x1024","pp_19561254_640.jpg":"503x640","pp_19561254_480.jpg":"377x480","pp_19561254_340.jpg":"267x340","pp_19561254_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2608","hd_19561260_1920.jpg":"1920x1080","k_19561260_1280.jpg":"1280x1280","k_19561260_1024.jpg":"1024x1024","k_19561260_640.jpg":"640x640","k_19561260_480.jpg":"480x480","k_19561260_340.jpg":"340x340","k_19561260_220.jpg":"220x220","o_19561260_1280.jpg":"1280x1738","o_19561260_1024.jpg":"1024x1390","o_19561260_640.jpg":"640x869","o_19561260_480.jpg":"480x652","o_19561260_340.jpg":"340x461","o_19561260_220.jpg":"220x298","h_19561260_1280.jpg":"1280x854","h_19561260_1024.jpg":"1024x683","h_19561260_640.jpg":"640x427","h_19561260_480.jpg":"480x320","h_19561260_340.jpg":"340x227","h_19561260_220.jpg":"220x147","pp_19561260_1280.jpg":"1006x1280","pp_19561260_1024.jpg":"805x1024","pp_19561260_640.jpg":"503x640","pp_19561260_480.jpg":"377x480","pp_19561260_340.jpg":"267x340","pp_19561260_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2637","hd_19561262_1920.jpg":"1920x1080","k_19561262_1280.jpg":"1280x1280","k_19561262_1024.jpg":"1024x1024","k_19561262_640.jpg":"640x640","k_19561262_480.jpg":"480x480","k_19561262_340.jpg":"340x340","k_19561262_220.jpg":"220x220","o_19561262_1280.jpg":"1280x1758","o_19561262_1024.jpg":"1024x1406","o_19561262_640.jpg":"640x879","o_19561262_480.jpg":"480x659","o_19561262_340.jpg":"340x466","o_19561262_220.jpg":"220x302","h_19561262_1280.jpg":"1280x854","h_19561262_1024.jpg":"1024x683","h_19561262_640.jpg":"640x427","h_19561262_480.jpg":"480x320","h_19561262_340.jpg":"340x227","h_19561262_220.jpg":"220x147","pp_19561262_1280.jpg":"1006x1280","pp_19561262_1024.jpg":"805x1024","pp_19561262_640.jpg":"503x640","pp_19561262_480.jpg":"377x480","pp_19561262_340.jpg":"267x340","pp_19561262_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2341","hd_19561264_1920.jpg":"1920x1080","k_19561264_1280.jpg":"1280x1280","k_19561264_1024.jpg":"1024x1024","k_19561264_640.jpg":"640x640","k_19561264_480.jpg":"480x480","k_19561264_340.jpg":"340x340","k_19561264_220.jpg":"220x220","o_19561264_1280.jpg":"1280x1560","o_19561264_1024.jpg":"1024x1248","o_19561264_640.jpg":"640x780","o_19561264_480.jpg":"480x585","o_19561264_340.jpg":"340x414","o_19561264_220.jpg":"220x268","h_19561264_1280.jpg":"1280x854","h_19561264_1024.jpg":"1024x683","h_19561264_640.jpg":"640x427","h_19561264_480.jpg":"480x320","h_19561264_340.jpg":"340x227","h_19561264_220.jpg":"220x147","pp_19561264_1280.jpg":"1006x1280","pp_19561264_1024.jpg":"805x1024","pp_19561264_640.jpg":"503x640","pp_19561264_480.jpg":"377x480","pp_19561264_340.jpg":"267x340","pp_19561264_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x3022","hd_19561268_1920.jpg":"1920x1080","k_19561268_1280.jpg":"1280x1280","k_19561268_1024.jpg":"1024x1024","k_19561268_640.jpg":"640x640","k_19561268_480.jpg":"480x480","k_19561268_340.jpg":"340x340","k_19561268_220.jpg":"220x220","o_19561268_1280.jpg":"1280x2014","o_19561268_1024.jpg":"1024x1611","o_19561268_640.jpg":"640x1007","o_19561268_480.jpg":"480x755","o_19561268_340.jpg":"340x535","o_19561268_220.jpg":"220x346","h_19561268_1280.jpg":"1280x854","h_19561268_1024.jpg":"1024x683","h_19561268_640.jpg":"640x427","h_19561268_480.jpg":"480x320","h_19561268_340.jpg":"340x227","h_19561268_220.jpg":"220x147","pp_19561268_1280.jpg":"1006x1280","pp_19561268_1024.jpg":"805x1024","pp_19561268_640.jpg":"503x640","pp_19561268_480.jpg":"377x480","pp_19561268_340.jpg":"267x340","pp_19561268_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2797","hd_19561270_1920.jpg":"1920x1080","k_19561270_1280.jpg":"1280x1280","k_19561270_1024.jpg":"1024x1024","k_19561270_640.jpg":"640x640","k_19561270_480.jpg":"480x480","k_19561270_340.jpg":"340x340","k_19561270_220.jpg":"220x220","o_19561270_1280.jpg":"1280x1864","o_19561270_1024.jpg":"1024x1491","o_19561270_640.jpg":"640x932","o_19561270_480.jpg":"480x699","o_19561270_340.jpg":"340x495","o_19561270_220.jpg":"220x320","h_19561270_1280.jpg":"1280x854","h_19561270_1024.jpg":"1024x683","h_19561270_640.jpg":"640x427","h_19561270_480.jpg":"480x320","h_19561270_340.jpg":"340x227","h_19561270_220.jpg":"220x147","pp_19561270_1280.jpg":"1006x1280","pp_19561270_1024.jpg":"805x1024","pp_19561270_640.jpg":"503x640","pp_19561270_480.jpg":"377x480","pp_19561270_340.jpg":"267x340","pp_19561270_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1323","hd_19561272_1920.jpg":"1920x1080","k_19561272_1280.jpg":"1280x1280","k_19561272_1024.jpg":"1024x1024","k_19561272_640.jpg":"640x640","k_19561272_480.jpg":"480x480","k_19561272_340.jpg":"340x340","k_19561272_220.jpg":"220x220","o_19561272_1280.jpg":"1280x882","o_19561272_1024.jpg":"1024x705","o_19561272_640.jpg":"640x441","o_19561272_480.jpg":"480x330","o_19561272_340.jpg":"340x234","o_19561272_220.jpg":"220x151","h_19561272_1280.jpg":"1280x854","h_19561272_1024.jpg":"1024x683","h_19561272_640.jpg":"640x427","h_19561272_480.jpg":"480x320","h_19561272_340.jpg":"340x227","h_19561272_220.jpg":"220x147","pp_19561272_1280.jpg":"1006x1280","pp_19561272_1024.jpg":"805x1024","pp_19561272_640.jpg":"503x640","pp_19561272_480.jpg":"377x480","pp_19561272_340.jpg":"267x340","pp_19561272_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2920","hd_19561274_1920.jpg":"1920x1080","k_19561274_1280.jpg":"1280x1280","k_19561274_1024.jpg":"1024x1024","k_19561274_640.jpg":"640x640","k_19561274_480.jpg":"480x480","k_19561274_340.jpg":"340x340","k_19561274_220.jpg":"220x220","o_19561274_1280.jpg":"1280x1946","o_19561274_1024.jpg":"1024x1557","o_19561274_640.jpg":"640x973","o_19561274_480.jpg":"480x730","o_19561274_340.jpg":"340x517","o_19561274_220.jpg":"220x334","h_19561274_1280.jpg":"1280x854","h_19561274_1024.jpg":"1024x683","h_19561274_640.jpg":"640x427","h_19561274_480.jpg":"480x320","h_19561274_340.jpg":"340x227","h_19561274_220.jpg":"220x147","pp_19561274_1280.jpg":"1006x1280","pp_19561274_1024.jpg":"805x1024","pp_19561274_640.jpg":"503x640","pp_19561274_480.jpg":"377x480","pp_19561274_340.jpg":"267x340","pp_19561274_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1611","hd_19562282_1920.jpg":"1920x1080","k_19562282_1280.jpg":"1280x1280","k_19562282_1024.jpg":"1024x1024","k_19562282_640.jpg":"640x640","k_19562282_480.jpg":"480x480","k_19562282_340.jpg":"340x340","k_19562282_220.jpg":"220x220","o_19562282_1280.jpg":"1280x1074","o_19562282_1024.jpg":"1024x859","o_19562282_640.jpg":"640x537","o_19562282_480.jpg":"480x402","o_19562282_340.jpg":"340x285","o_19562282_220.jpg":"220x184","h_19562282_1280.jpg":"1280x854","h_19562282_1024.jpg":"1024x683","h_19562282_640.jpg":"640x427","h_19562282_480.jpg":"480x320","h_19562282_340.jpg":"340x227","h_19562282_220.jpg":"220x147","pp_19562282_1280.jpg":"1006x1280","pp_19562282_1024.jpg":"805x1024","pp_19562282_640.jpg":"503x640","pp_19562282_480.jpg":"377x480","pp_19562282_340.jpg":"267x340","pp_19562282_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x3413","hd_19562284_1920.jpg":"1920x1080","k_19562284_1280.jpg":"1280x1280","k_19562284_1024.jpg":"1024x1024","k_19562284_640.jpg":"640x640","k_19562284_480.jpg":"480x480","k_19562284_340.jpg":"340x340","k_19562284_220.jpg":"220x220","o_19562284_1280.jpg":"1280x2275","o_19562284_1024.jpg":"1024x1820","o_19562284_640.jpg":"640x1137","o_19562284_480.jpg":"480x853","o_19562284_340.jpg":"340x604","o_19562284_220.jpg":"220x391","h_19562284_1280.jpg":"1280x854","h_19562284_1024.jpg":"1024x683","h_19562284_640.jpg":"640x427","h_19562284_480.jpg":"480x320","h_19562284_340.jpg":"340x227","h_19562284_220.jpg":"220x147","pp_19562284_1280.jpg":"1006x1280","pp_19562284_1024.jpg":"805x1024","pp_19562284_640.jpg":"503x640","pp_19562284_480.jpg":"377x480","pp_19562284_340.jpg":"267x340","pp_19562284_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1290x1479","hd_19562286_1920.jpg":"1920x1080","k_19562286_1280.jpg":"1280x1280","k_19562286_1024.jpg":"1024x1024","k_19562286_640.jpg":"640x640","k_19562286_480.jpg":"480x480","k_19562286_340.jpg":"340x340","k_19562286_220.jpg":"220x220","o_19562286_1280.jpg":"1280x1467","o_19562286_1024.jpg":"1024x1174","o_19562286_640.jpg":"640x733","o_19562286_480.jpg":"480x550","o_19562286_340.jpg":"340x389","o_19562286_220.jpg":"220x252","h_19562286_1280.jpg":"1280x854","h_19562286_1024.jpg":"1024x683","h_19562286_640.jpg":"640x427","h_19562286_480.jpg":"480x320","h_19562286_340.jpg":"340x227","h_19562286_220.jpg":"220x147","pp_19562286_1280.jpg":"1006x1280","pp_19562286_1024.jpg":"805x1024","pp_19562286_640.jpg":"503x640","pp_19562286_480.jpg":"377x480","pp_19562286_340.jpg":"267x340","pp_19562286_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1080","hd_19562288_1920.jpg":"1920x1080","k_19562288_1280.jpg":"1280x1280","k_19562288_1024.jpg":"1024x1024","k_19562288_640.jpg":"640x640","k_19562288_480.jpg":"480x480","k_19562288_340.jpg":"340x340","k_19562288_220.jpg":"220x220","o_19562288_1280.jpg":"1280x720","o_19562288_1024.jpg":"1024x576","o_19562288_640.jpg":"640x360","o_19562288_480.jpg":"480x270","o_19562288_340.jpg":"340x191","o_19562288_220.jpg":"220x123","h_19562288_1280.jpg":"1280x854","h_19562288_1024.jpg":"1024x683","h_19562288_640.jpg":"640x427","h_19562288_480.jpg":"480x320","h_19562288_340.jpg":"340x227","h_19562288_220.jpg":"220x147","pp_19562288_1280.jpg":"1006x1280","pp_19562288_1024.jpg":"805x1024","pp_19562288_640.jpg":"503x640","pp_19562288_480.jpg":"377x480","pp_19562288_340.jpg":"267x340","pp_19562288_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_19562292_1920.jpg":"1920x1080","k_19562292_1280.jpg":"1280x1280","k_19562292_1024.jpg":"1024x1024","k_19562292_640.jpg":"640x640","k_19562292_480.jpg":"480x480","k_19562292_340.jpg":"340x340","k_19562292_220.jpg":"220x220","o_19562292_1280.jpg":"1280x960","o_19562292_1024.jpg":"1024x768","o_19562292_640.jpg":"640x480","o_19562292_480.jpg":"480x360","o_19562292_340.jpg":"340x255","o_19562292_220.jpg":"220x165","h_19562292_1280.jpg":"1280x854","h_19562292_1024.jpg":"1024x683","h_19562292_640.jpg":"640x427","h_19562292_480.jpg":"480x320","h_19562292_340.jpg":"340x227","h_19562292_220.jpg":"220x147","pp_19562292_1280.jpg":"1006x1280","pp_19562292_1024.jpg":"805x1024","pp_19562292_640.jpg":"503x640","pp_19562292_480.jpg":"377x480","pp_19562292_340.jpg":"267x340","pp_19562292_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38550195 Threads: 4 Questions: 7108335342 Slow queries: 3303696 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608621502 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/zubate-strasne-ljepotice-su-dosle-da-ostanu-a-ja-im-se-veselim-moj-osobni-rekord-ostvaren-za-sat-vremena-je-12-barakuda-20-kila-ribe-1144152 [printLink] => /om/ribolov/zubate-strasne-ljepotice-su-dosle-da-ostanu-a-ja-im-se-veselim-moj-osobni-rekord-ostvaren-za-sat-vremena-je-12-barakuda-20-kila-ribe-1144152?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 638120 [name] => barakuda [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-08 09:11:58 [main_article_id] => 0 [alias] => barakuda [link] => /tag/barakuda ) [1] => stdClass Object ( [id] => 351011 [name] => strijelka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => strijelka [link] => /tag/strijelka ) [2] => stdClass Object ( [id] => 650536 [name] => kako loviti strijelke [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 22:22:51 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-strijelke [link] => /tag/kako-loviti-strijelke ) [3] => stdClass Object ( [id] => 656840 [name] => kako loviti barakude [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-19 07:49:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-barakude [link] => /tag/kako-loviti-barakude ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RIBE NOVOG MILENIJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Baš kad pomisliš da si joj našao kuću i doznao sve namjere, zubata strašna ljepotica u trenu sruši sve teorije. Moj je rekord 12 barakuda u sat vremena [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-16-15-55-14-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/18/19561258.jpg [galleryCount] => 17 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Muzafer Beljo Čauši [mainImageDesc] => Neke barakude ruše teoriju o lovu u sivilu zore, pa napadaju i danju [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/18/19561258.jpg [title] => Muzafer Beljo ČaušiNeke barakude ruše teoriju o lovu u sivilu zore, pa napadaju i danju ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/18/19561246.jpg [title] => Muzafer Beljo ČaušiMeđu barakudama se često nađe i oveći brancin ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/18/19561248.jpg [title] => Muzafer Beljo ČaušiStrijelke ili zubatice, kako ih mi zovemo, pokazale su se kao vrhunska lovina ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/18/19561250.jpg [title] => Muzafer Beljo ČaušiZa razliku od velikih barakuda, mali škarmići često postanu ješka ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/18/19561254.jpg [title] => Muzafer Beljo ČaušiZa ovo je vrijedilo poraniti ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/18/19561260.jpg [title] => Muzafer Beljo ČaušiS ovakvim je priborom borba s barakudama izniman gušt ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/18/19561262.jpg [title] => Muzafer Beljo ČaušiOve su pale prije negoli se razdanilo ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/18/19561264.jpg [title] => Muzafer Beljo ČaušiPredvezi s krimpanim sajlicama su važan dio pribora ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/18/19561268.jpg [title] => Muzafer Beljo ČaušiPristojna ogrlica za kraj jednog ribolovnog jutra ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/18/19561270.jpg [title] => Muzafer Beljo ČaušiZubatice nisu bile toliko velike, ali su bile brojne ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/18/19561272.jpg [title] => Ovakav bi ulov svatko poželio ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/18/19561274.jpg [title] => Uz barakude se uvijek nađe i poneki neočekivani gost ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/18/19562282.jpg [title] => Zubate strašne ljepotice ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/18/19562284.jpg [title] => Tri ovakva doživljaja za jedan dan su i više nego dosta ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/18/19562286.jpg [title] => Ovim zubima ništa ne bježi ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/18/19562288.jpg [title] => I na kraju posebni gušti... ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/18/19562292.jpg [title] => Vitka, elegantna, prekrasna riba, vrijedna truda, ali i poštovanja ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

​Devedesetih godina prošlog stoljeća, u osvit novoga milenija, često bi mi pao na um stih iz djetinjstva još nam samo ale fale, gledajući i teško doživljavajući stravična čuda koja se zbivaju na brdovitom Balkanu.

I, kao što to obično biva, ono što stalno prizivaš jednom i dođe – stigle su ale. Zubate i strašne, no srećom, samo morske, a sve što more donese meni je pitomo koliko god divlje bilo.

DIVLJE ČUDO

More je pjenilo, po površini se praćakali iskasapljeni cipli bez repa, ribari gledali potrgane udice i mreže, a na obali se vodile stručne rasprave na temu koje je ovo čudo.

To novopristiglo i nepoznato čudo, koje čas sliči brancinu, čas lici, a pronicljivijim promatračima na njihova mješanca, lakonski je nazvano divlja riba. I premda smo ubrzo doznali da je znaju širom zemljine kugle, i da je zovu i bluefish, i pesce serra, i strijelka skakuša, kod nas, na krajnjem jugu primorja Crne Gore, nazvana je zubaticom, ali joj se u Ulcinju i dalje tepa divlja.

Sasvim prikladno, svakako, jer žešćeg morskog predatora nitko od nas ranije nije vidio.

– Kad ova divljakuša ovako žestoko lovi, mogla bi i ona postati lovina – sve se češće moglo čuti. A tome se zapravo i nije bilo teško dosjetiti, naročito kada smo je okusili i zaključili da na gradelama uopće nije loša. Naprotiv!

Bez interneta i YouTubea, a što je danas mnogima teško zamisliti, smišljali smo i vezivali, kako smo znali i umjeli, alate i predveze. Sajlica obvezna, a onda – koliko je i kako tko umješan i spretan. Ješka na panuli lako dostupna iglica, prije svih, a spinneri su mijenjali i isprobavali wobblere, poppere i silikonce.

I eto ribe i ulova na sve strane, u Bojani, oko njezina ušća, u uvalama miljama daleko, samo je li Bog dao dovoljno municije, žive, svježe ili odmrznute iglice.

NOVA ČELJUST

I tako sam tražeći ješku za jednu čeljust, neočekivano otkrio drugu –​ škarma. Poznavao sam ga, doduše, i ranije, no nije me mnogo zanimao, te ga ciljano nikada nisam lovio. Ali, ješke za zubaticu nikada dovoljno, a škaram onako mesnat i na udici dobrodržeći, bio je nekako vrlo obećavajući. Posebno zato što bi se divljakuša svako malo bacila na ulovljenog škarmića i odnijela svoju polovicu.

I stvarno, škaram, onaj mali, bez pruga, šest do sedam u kilo, jedno je vrijeme bio top-secret ješka najupućenijih i najspretnijih, a onda, kada je tajna obznanjena, postao je općetražen.

Lovila se tako zubatica, punile se kašete i kukalo kako nam sve živo pojede.

–​ Opustjet će more! Uništit će sve druge vrste i ostati sama, a onda će se, vjerojatno, njezino zubalo okrenuti k nama… Apokalipsa!

Ipak, tako crno prorokovani scenarij nije se dogodio. Izbjegli smo smak svijeta, a cipli kao da su izbijali iz pijeska i iglice se tiskale u red da prođu tijesni Otrant i svakog ljeta zapljusnu našu obalu.

No, poslije nekoliko godina neprikosnovenog carevanja zubatice, malo-malo pa bi izverzirano ribarsko oko primijetilo kako oštećeni ostatak napadnute ješke nije zagrižen na onaj poznati način. Iglica nije presječena kirurški, po sredini, nego duboko zagrebana, kao kandžom! Neka nova čeljust pojavila se na istom mjestu i otimala se za svoj dio ponuđenog mesa.

Misterij nije dugo trajao: u barku su uskoro počeli stizati škarmi od preko kila, ovi već bogato, duž cijelog vretenastog tijela, uspravno isprugani, modrikasto-crnkastih leđa, srebrnog stomaka i zlatnog odsjaja dok su još živi. Barakude kao iz filmova, uzbuđen gledao sam prave barakude, nikada ih nisam nazvao škarmom. Za mene su škarmi bili i ostali oni mali za ješkanje, jednobojni, staklastog mesa, a ovo je bila lovina, i još kakva.

---

image
Za razliku od velikih barakuda, mali škarmići često postanu ješka
Muzafer Beljo Čauši
---

Našao sam na internetu mediteransku barakudu i znao da je i nju, baš kao i zubaticu, do nas dovelo sve toplije more. Ubrzo se udomaćila i postala gotovo svakodnevni ulov.

SRUŠENA TEORIJA

Valja poraniti, biti u svojoj uvali ili oko punte prije svitanja, ili u kasno popodne čekati suton i sumrak. Njezino vrijeme, razbojnički polumrak, nemilosrdni zubi, odgovarajuća ješka i akcija je zagarantirana.

Povlačim zorom odleđenu iglicu, a pred mrak, kad god imam priliku, živu. I mali škaram je privlačan barakudi kao i zubatici. Ne bira zvijer, udara i po svojoj familiji, kanibal.

A kada zavlada mračina bez mjesečine, ili se ujutro sasvim razdani, može se doma. Ni u kakvom rodu, ali vrijeme intenzivnog lova isto je kao i kod lignje.

---

image
Za ovo je vrijedilo poraniti
Muzafer Beljo Čauši
---

I onda lijep, živi komad za barkom u trenu sruši sva teoretska naklapanja, kada se iznenada zakrivi štap i zasvira mašina, iako je sunce već povisoko nad tobom. I to baš kad pomisliš da si joj svaku tajnu otkrio, da si barakudi našao kuću i doznao joj sve pokrete i namjere.

Pribor je sastavljen kao i za zubaticu. Između osnove, upredenice namotane na kalemu role i predveza, ide 30-40 grama olova, tek da potopi ješku. Predvez, dug metar i po-dva, s udicama privezanim za ješkanje iglice nosi zadnjih petnaestak centimetara sajle, iako barakuda ne kida monofil kao zubatica. Ali, pošteno ga izgrebe, ošteti, izgužva, a ja ribu svoga života neću čekati s ranjenim i oštećenim predvezom.

---

image
Predvezi s krimpanim sajlicama su važan dio pribora
Muzafer Beljo Čauši
---

Varaličari je traže po isturenim puntama ili špicevima pristaništa, vitkim wobblerima dugim 13-17 centimetara, ali i onaj od dvadesetak nije prevelik. Važno je samo da varalica u more uroni barem pola metra i da sitno radi. Isti se wobbleri koriste i za panulu, no 'ko je navikao da za barkom vuče prirodne mamce, plastika mu ne puni oko i ispod mu je časti.

---

image
S ovakvim je priborom borba s barakudama izniman gušt
Muzafer Beljo Čauši
---

BEZ PROMAŠAJA

Zubatica nije zapostavljena, nipošto, ali mora se priznati da je sišla bar stepenicu niže i sada se radije ciljno lovi barakuda. Ona je znatno vrjednija na trpezi, cjenjenija kod ribara na ribarnici i odlučnije udara na udicu. Plijen traži u gornjim slojevima mora, gotovo pod samom površinom, iako joj je, po svemu sudeći, svejedno je li dubina tri ili trinaest metara.

I premda je navode kao pelagičku vrstu neovisnu o morskom dnu, rekao bih da ipak nije svejedno što je pod njom, jer najčešće je nalazim nad pješčanim dnom prošaranim posidonijom.

I, za razliku od zubatice, nema je u Bojani, niti na njezinu ušću. U širem akvatoriju ušća, u toplijim mjesecima ima malih škarama priobalno, no i oni ne zalaze u samu rijeku.

Plovidba u polumraku, sa živom ješkom sporo, s razleđenom brže, uz obvezno cimanje na što maštovitiji način. Nekad jednolično, ravnomjerno, a onda razbacano s kratkim oštrim povlačenjem, pa naglo vraćanje štapa unatrag kako bi ješka trenutno zastala i opet naglo krenula.

Njezin je udarac rijetko promašaj. Ona guta s repa cijelu ribu sa svim udicama, duboko u svoje ždrijelo. Dugačka, najduža kliješta su neophodan alat ako se želi izbjeći petljanje prstima oko oštrih zuba.

Zanimljivo, iako agresivna i proždrljiva, njezina je utroba najčešće potpuno čista, bez bilo kakvih tragova njezinih žrtava. Bog sami zna koliko sam ih do sada rasjekao i očistio, ali malo se što tu imalo čistiti. Izgleda da je izuzetno brz metabolizam održava vitkom. Njezina je utroba puna jedino početkom ljeta kada je butargana i spremna za mrijest. Butarga je izuzetno dugačka, potpuno u skladu s tijelom barakude.

CIRKUS NA KRAJU

U takvom se lovu najčešće love primjerci između kila i dva koji se po pravilu kreću u masi. Znao sam tako u rano jutro po moru bistrom kao rakija ploviti iznad njih, stotina i stotina komada na pola mora, i promatrati ih iz barke kao u akvariju. Ma ni da se mrdnu. Ni brujanje pente ih ne plaši. Ignoriraju potpuno i mene, i barku, i moje udice koje su ih tražile i prošle im prekrivene poželjnim zalogajem ispred samih zubala.

A onda, kada bih izgubio nadu i krenuo pospremati opremu za ić' kući, žestok napad, tih, bez najave i zapjenušana površina mora. Slijedi vrlo brzo smirenje i lagano dovlačenje do barke, do koje stiže bez velikog otpora, kao blavor. A onda kada se već čini da je sve gotovo, slijedi cijeli cirkus oko barke i pod njom.

Nakon nekih uzrujanih pola sata, u barci je bivalo i preko desetak kila vižljastih, snažnih mišića. Moj je rekord, ostvaren za sat vremena 12 barakuda – dvadeset kila ribe.

Krupnije barakude su samotne. Lovio sam ih do pet i po kila, ali nikada i drugu istu takvu u blizini, i nikada jednu za drugom. Ako sam ih u jednom danu i imao dvije ili više, baš krupnih, te su onda bile ulovljene s kraja na kraj moje uvale i puta, u različito vrijeme i na drugoj poziciji.

---

image
Pristojna ogrlica za kraj jednog ribolovnog jutra
Muzafer Beljo Čauši
---

SVE JE NA SVOM MJESTU

Viđao sam podvodne ribolovce i s monstrumima sedam-osam kila i znao se pomalo zlobno, grubo šaliti, pričajući u društvu da takve ale plivaju ispod naših nogu, dok se bezbrižno brčkamo u plićaku. Gledali bi me vapeći pogledom da priznam da to nije točno, da se šalim, da ta čudovišta stanuju daleko, daleko, duboko, duboko.

Naročito je nepromišljeno što sam o tome znao progovoriti i pred mladim roditeljima koji su baš sutradan namjeravali odvesti svoju djecu na kupanje u moju uvalu. I kako se onda obraniti od davno rečenog da ribari nisu uvijek sasvim svoji. Žao mi što sam ljude zabrinuo, ali me, ako smijem reći, to pomalo i zasmijava i veseli.

Zubate strašne ljepotice su, bez ikakve sumnje, došle da ostanu. Nekad ih ima više, nekada manje, izgube se potpuno pa se vrate. A sve je opet nekako došlo na svoje – cipli nisu istrijebljeni, iglica skače na sve strane, a zubatice i barakude se razbaškarile s kraja na kraj Jadrana.

Sve to onaj što slaže kockice promatra i polako, a sigurno dovodi u red. Jedini mu je problem što će s nama, kako ljudski rod spriječiti da mu mrsi konce. Mi smo tu jedini koji trajno remete poredak i protiv kojih, izgleda, još uvijek nije pronađen lijek.

---

image
I na kraju posebni gušti...
---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Muzafer Beljo Čauši Muzafer Beljo Čauši Muzafer Beljo Čauši Muzafer Beljo Čauši Muzafer Beljo Čauši Muzafer Beljo Čauši Muzafer Beljo Čauši Muzafer Beljo Čauši Muzafer Beljo Čauši Muzafer Beljo Čauši
Muzafer Beljo Čauši
Neke barakude ruše teoriju o lovu u sivilu zore, pa napadaju i danju
Muzafer Beljo Čauši
Među barakudama se često nađe i oveći brancin
Muzafer Beljo Čauši
Strijelke ili zubatice, kako ih mi zovemo, pokazale su se kao vrhunska lovina
Muzafer Beljo Čauši
Za razliku od velikih barakuda, mali škarmići često postanu ješka
Muzafer Beljo Čauši
Za ovo je vrijedilo poraniti
Muzafer Beljo Čauši
S ovakvim je priborom borba s barakudama izniman gušt
Muzafer Beljo Čauši
Ove su pale prije negoli se razdanilo
Muzafer Beljo Čauši
Predvezi s krimpanim sajlicama su važan dio pribora
Muzafer Beljo Čauši
Pristojna ogrlica za kraj jednog ribolovnog jutra
Muzafer Beljo Čauši
Zubatice nisu bile toliko velike, ali su bile brojne

Ovakav bi ulov svatko poželio

Uz barakude se uvijek nađe i poneki neočekivani gost

Zubate strašne ljepotice

Tri ovakva doživljaja za jedan dan su i više nego dosta

Ovim zubima ništa ne bježi

I na kraju posebni gušti...

Vitka, elegantna, prekrasna riba, vrijedna truda, ali i poštovanja
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/zubate-strasne-ljepotice-su-dosle-da-ostanu-a-ja-im-se-veselim-moj-osobni-rekord-ostvaren-za-sat-vremena-je-12-barakuda-20-kila-ribe-1144152 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e4975365dd3c3679741bc1b91aa31f554d6a98ca [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ba%C5%A1+kad+pomisli%C5%A1+da+si+joj+na%C5%A1ao+ku%C4%87u+i+doznao+sve+namjere%2C+zubata+stra%C5%A1na+ljepotica+u+trenu+sru%C5%A1i+sve+teorije.+Moj+je+rekord+12+barakuda+u+sat+vremena&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fzubate-strasne-ljepotice-su-dosle-da-ostanu-a-ja-im-se-veselim-moj-osobni-rekord-ostvaren-za-sat-vremena-je-12-barakuda-20-kila-ribe-1144152 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fzubate-strasne-ljepotice-su-dosle-da-ostanu-a-ja-im-se-veselim-moj-osobni-rekord-ostvaren-za-sat-vremena-je-12-barakuda-20-kila-ribe-1144152 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RIBE NOVOG MILENIJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

RIBE NOVOG MILENIJABaš kad pomisliš da si joj našao kuću i doznao sve namjere, zubata strašna ljepotica u trenu sruši sve teorije. Moj je rekord 12 barakuda u sat vremena

Piše Muzafer Beljo Čauši
19. studenog 2021. - 07:48

​Devedesetih godina prošlog stoljeća, u osvit novoga milenija, često bi mi pao na um stih iz djetinjstva još nam samo ale fale, gledajući i teško doživljavajući stravična čuda koja se zbivaju na brdovitom Balkanu.

I, kao što to obično biva, ono što stalno prizivaš jednom i dođe – stigle su ale. Zubate i strašne, no srećom, samo morske, a sve što more donese meni je pitomo koliko god divlje bilo.

DIVLJE ČUDO

More je pjenilo, po površini se praćakali iskasapljeni cipli bez repa, ribari gledali potrgane udice i mreže, a na obali se vodile stručne rasprave na temu koje je ovo čudo.

To novopristiglo i nepoznato čudo, koje čas sliči brancinu, čas lici, a pronicljivijim promatračima na njihova mješanca, lakonski je nazvano divlja riba. I premda smo ubrzo doznali...

16. svibanj 2024 17:55