stdClass Object ( [id] => 1195219 [title] => Vrijeme je za kraljicu: komarče se u ovo doba godine uspješno mogu loviti i s obale i iz broda, a mi vas savjetujemo kako, čime i gdje [alias] => vrijeme-je-za-komarce-uspjesno-se-mogu-loviti-s-obale-i-iz-broda-a-mi-vas-ucimo-kako-cime-i-gdje [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Koliko god bile jedva primjetne unutar jedne godine, klimatske promjene danas su znatne u odnosu na protekla desetljeća. Prijelaz iz hladnijeg u topliji dio godine, i obrnuto, događa se kasnije i naglije, a meteorološko proljeće i jesen traju znatno kraće nego nekad.

Zbog tih promjena posljednjih godina umjesto početkom proljeća tek u travnju temperatura priobalnog mora poraste na 16-17 stupnjeva i omogući ponovno bujanje zimi zamrlog biljnog i životinjskog svijeta u priobalju, te početak seobe morskih organizama iz dubljih predjela.

Još više kasni naglo povećanje temperature u plićacima na 20-21 stupnja Celzija, što je preduvjet za bržu i masovniju seobu, kako po vrstama tako i količini jedinki, osobito riba.

Posljedica tih promjena je da se umjesto u travnju tek do kraja svibnja, a u Velebitskom kanalu i još na nekim manjim lokacijama do polovine lipnja, u priobalje dosele veće količine riba. Među njima i ribolovcima najatraktivnija komarča.

Lov s obale

​Zato poznata izreka u po' marča sipa i komarča nije više primjerena, puno bliža istini bila bi izreka u po' travnja… No, na mnogim lokacijama je u travnju još uvijek mršava i neborbena, pa je svibanj pravo vrijeme za prvo ovogodišnje nadmetanje s kraljicom na našem dijelu Jadrana.

U svibnju, ali i narednih mjeseci, ne samo lukavstvom nego i snagom te borbenošću i srednje velike, čak i manje komarče bit će poštovanja vrijedne protivnice u lovu udicom. I to ne samo u lovu s najnužnijim priborom - preko prsta, nego i pomoću štapa i role.

A za lov takvih komarča, najprimjerenija je tehnika i oprema poznata kao beach ledgering. Razlog više za to je što će se osim kraljica često loviti prinčevi - fratri, šarzi i pici, ali i krupni arbuni - ribe za čiji je lov s obale idealan beach ledgering pribor.

Beach ledgering tehnika je pod klasa ribolova štapom i rolom s obale na dnu s lakom opremom. Najučinkovitija je po mirnom i bistrom moru, te je za bacanje mamca do oko 40 m daleko od obale, taman do granice pojasa najmasovnijeg zadržavanja komarče tijekom toplijeg dijela godine.

Iako je dobar onaj za light surfcasting težine bacanja do 100 grama i dužine do oko 4 m, za lov ovom tehnikom puno je bolje koristiti poseban beach ledgering štap.

Radi se o vrlo osjetljivim štapovima težine bacanja 40 do 80 grama, dužine 3,3 do 3,9 m, poluparabolik (C) ili parabolik (D) akcije. Mogu biti teleskopski, tro ili dvodijelni, s promjenjivim vrhovima kako bi im se po potrebi mijenjala osjetljivost.

---

image

Kraljice su omiljena lovina

---

Udice i mamci

Na njih se mogu postaviti role veličine 3000, ali je zbog mogućnosti ulova krupne komarče bolje koristiti one veličine 5000 ili 6000, obvezno s iznimno preciznom kočnicom, po mogućnosti prednjom. Na kalem role treba namotati strunu promjera 0,22 do 0,30 mm, ovisno lovi li se na čistom ili terenu punom zadijeva..

Najprimjereniji završnjak (sistem) za ovakav lov je onaj poznat kao long arm, i to s anti tangl cjevčicom na kojoj je olovnica. Uloga te cjevčice je sprječavanje uplitanje pribora pri odbačaju.

Između cjevčice i vrtilice na kraju osnovne strune dobro je postaviti elastičnu perlicu koja vrtilicu štiti od udara i nasjedanja cjevčice. Na vrtilicu se nadovezuje long arm, privez (pjok) dužine 150 do 200 cm, promjera 0,18 - 0,25 mm, ovisno o dubini, bistrini mora svjetlosnim uvjetima…

---

image

Anti tangle cjevčice

---

Debljina priveza ovisi i o vrsti mamca, očekivanoj veličini ulova… Primjerice, za nadijevanje golog štrcaljca (bibija), crva pjeskulja ili rakova krabica koristi se 0,20 - 0,22 mm. Dobro rješenje je i PE višenitna struna promjera 0,10 mm za lov na dnu gdje ima rakova i postoji mogućnost oštećenja završnjaka.

Također, ovisno o mamcu kojim se lovi dobro je odabrati i oblik udice. One oblika Limerick, Beak i Kirby najprimjerenije su za nadijevanje bibija, američkog crva, krabica, ali i dagnji.

Nježnije mamce poput crva pjeskulja bolje je nadijevati na udice tipa Aberdeen. Što se tiče veličine, treba birati između udica širokih 11 do 18 mm, ovisno o očekivanoj veličini i vrsti plijena. Kad se pretežito love komarče, treba koristiti veće.

Izbor lokacije

Od ostalog pribora, pozornost treba pokloniti i izboru olovnice. Osim što treba biti teška do 40 grama, ovisno o daljini na kojoj se lovi, važan je i njen oblik. Najprimjerenije su one duguljaste, posebno prikladne za lov na miješanom dnu, na kakvom se najčešće lovi.

Preporučuje se lov jednim štapom kako bi se lakše kontrolirala situaciju u ribolovu. Dok se čeka napad ribe na mamac, kočnica role treba biti podešena na umjereno mekano, a štap treba biti u gotovo horizontalnom položaju kako bi struna s kalema spadala sa što manje otpora kad riba potegne.

Najbolje vrijeme za lov su prvi jutarnji i kasni popodnevni sati, te prvih nekoliko noćnih sati, a među najboljim mjestima za lov su plaže s mješovitim dnom - stijene i trava, te prirodne i umjetne školjere.

Osim s obale, kako to radi većina onih koji žele nadmudriti komarču, loviti se može i iz plovila. Posebno uspješno kančanicom. Pod nekim posebnim uvjetima čak i bolje nego odmetom - dok komarča još nije posve prišla obali, te u turističkoj sezoni, kad se zbog gužve u plićaku komarča danju drži malo većih dubina…

Duž naše obale puno je pozicija za lov komarče iz plovila, u uvalama, ispred plaža i lukobrana, prirodnih i umjetnih obala… Za lov treba odabrati mirno područje, gdje nema puno prometa i, osobito, kupača. Na mjesto lova treba doploviti što tiše i obvezno sidriti kako morska struja ne bi odvukla plovilo izvan zone lova.

Podatna struna

​Najbolje je sidriti paralelno s obalom, i to s dva sidra, po krmi i pramcu. Konope im treba što je moguće jače zategnuti, kako bi se plovilo što manje ljuljalo i time plašilo opreznu komarču. Jasno, plovilo iz kojeg se lovi najmanje će se ljuljati po posve mirnom moru, pa je po njemu i najbolje loviti iako se dobri ulovi mogući i po lagano valovitom moru.

Loviti je najbolje na kakvoj priobalnoj siki, ali plovilo ne smije biti iznad jer bi njegova sjenka mogla upozoriti komarču na opasnost. Najbolje je kad je kamenjar između obale i plovila, ali tako da se s njega kratkim odbacivanjem bilo gdje na siku može položiti mamac.

Kao i s obale, loviti se može preko prsta, ali je neusporedivo lakše sa štapom i rolom. Štap mora biti dovoljno dugačak da kratkim odbacivanjem pokrije 30 do 40 m lovne zone. To je moguće i sa štapom dužine samo 2,2 m, ali je ipak bolje koristiti duže, do 2,7 m.

Spretniji ribolovci čak mogu koristiti beach ledgering, a ostalim se preporučuje štap tipa boat namijenjen srednje teškom dubinskom ribolovu, brze akcije, osjetljivog vrha i težine bacanja 30 do 60, odnosno 50 do 80 grama. Na njega valja postaviti rolu srednje veličine, ali visoke kvalitete, najbolje sa slobodnim hodom kalema.

Zbog veće mogućnosti zapinjanja za kamenito dno, kalem role treba napuniti nešto debljom strunom nego u lovu s obale na mekanom i miješanom dnu - najlonom promjera 0,40 mm, obvezno što podatnijim, ili PE višenitkom debljine do 0,20 mm. Na tu osnovnu strunu se može postaviti klasični kančarski, ali je puno bolje odmetaški završnjak.

Osim long arma, može biti i klasičan, s kliznom olovnicom na osnovnoj struni te perlicom između nje i vrtilice s kopčom na kraju strune. Težina utega treba biti što manja, najčešće do 50 grama.

---

image

Klasični završnjak odmeta

---

Dva pribora

Klasični završnjak čini samo privez, najbolje od nevidljivog fluorougljika (FC), dužine 90 do 100 cm i promjera 0,25 do 0,30 mm, s omčom za spajanje s kopčom na jednom, te udicom na drugom kraju, najbolje Circle jer udice toga oblika same pronalaze put do kuta usta ribe, što je u lovu komarče iz plovila posebno dobro.

Baš kao i s obale, lov komarče iz plovila zahtjeva puno strpljenja. Najbolje ga je obavljati s dva pribora odbačena lijevo i desno prema kopnu. No, treba paziti da se pribori ne zapetljaju o konope sidra, ne samo pri odbacivanju nego i tijekom borbe s lovinom.

Mamac nije nužno položiti na kamenito dno, ali jest blizu njega. Poslije njihovog odbacivanja strune treba lagano zategnuti, a kočnice podesiti, nikako ne na najveću snagu. Najbolje oko trećine jačine strune.

Reagirati treba tek kad se vrh štapa odlučno savije. Ako se to ne dogodi nakon određenog vremena, primjerice pola sata, treba provjeriti mamac i zamijeniti ga ako su ga pojeli račići i sitne ribe. To je nepotrebno ako se lovi s tvrdim mamce kakav je rak žbirac, te puževi volak, priljepak i puzlaka.

Kontra mora biti odlučna, a taktizirati se može tek kad se komarča odvoji od kamenitog dna. Iz mora plijen treba izvlačiti mrežnom prihvatnicom, koju uvijek valja imati na dohvatu ruke. Prihvatnica mora biti jaka, dovoljno širokog obruča i duboke mreže te drške dužine do tri metra.

Kao i s obale, loviti je najbolje u svitanje i sumrak, posebno u vrijeme kad je noć bez mjesečine, ali se najbolji ulovi nerijetko postižu između 10 i 17 sati. Odlični se ulovi postižu i tijekom noći s mjesečinom. Ako je u vrijeme lova more u porastu, odnosno plima, velika je vjerojatnost iznimno dobrog ulova.

---

image

Ulov može biti raznovrstan

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RIBOLOV u proljeće [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => RIBOLOV u proljeće 2 0 8998 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2018-04-23 09:24:21 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Šime Duvančić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-05-25 06:35:59 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2022-05-25 05:37:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 35 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2018\/04\/23\/9798632.jpg","\/images\/slike\/2018\/04\/23\/9798631.jpg","\/images\/slike\/2018\/04\/23\/9798633.jpg","\/images\/slike\/2018\/04\/23\/9798638.jpg","\/images\/slike\/2018\/04\/23\/9798640.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\u0160ime Duvan\u010di\u0107","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Usta su joj puna plo\u010dastih zuba<\/em><\/p>","

Anti tangle<\/em> cjev\u010dice<\/p>","

Kraljice su omiljena lovina<\/p>","

Klasi\u010dni zavr\u0161njak odmeta<\/p>","

Ulov mo\u017ee biti raznovrstan<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1264x923","hd_9798632_1920.jpg":"1920x1080","k_9798632_1280.jpg":"1280x1280","k_9798632_1024.jpg":"1024x1024","k_9798632_640.jpg":"640x640","k_9798632_480.jpg":"480x480","k_9798632_340.jpg":"340x340","k_9798632_220.jpg":"220x220","o_9798632_1280.jpg":"1280x934","o_9798632_1024.jpg":"1024x747","o_9798632_640.jpg":"640x467","o_9798632_480.jpg":"480x350","o_9798632_340.jpg":"340x248","o_9798632_220.jpg":"220x160","h_9798632_1280.jpg":"1280x854","h_9798632_1024.jpg":"1024x683","h_9798632_640.jpg":"640x427","h_9798632_480.jpg":"480x320","h_9798632_340.jpg":"340x227","h_9798632_220.jpg":"220x147","pp_9798632_1280.jpg":"1006x1280","pp_9798632_1024.jpg":"805x1024","pp_9798632_640.jpg":"503x640","pp_9798632_480.jpg":"377x480","pp_9798632_340.jpg":"267x340","pp_9798632_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_9798631_1920.jpg":"1920x1080","k_9798631_1280.jpg":"1280x1280","k_9798631_1024.jpg":"1024x1024","k_9798631_640.jpg":"640x640","k_9798631_480.jpg":"480x480","k_9798631_340.jpg":"340x340","k_9798631_220.jpg":"220x220","o_9798631_1280.jpg":"1280x960","o_9798631_1024.jpg":"1024x768","o_9798631_640.jpg":"640x480","o_9798631_480.jpg":"480x360","o_9798631_340.jpg":"340x255","o_9798631_220.jpg":"220x165","h_9798631_1280.jpg":"1280x854","h_9798631_1024.jpg":"1024x683","h_9798631_640.jpg":"640x427","h_9798631_480.jpg":"480x320","h_9798631_340.jpg":"340x227","h_9798631_220.jpg":"220x147","pp_9798631_1280.jpg":"1006x1280","pp_9798631_1024.jpg":"805x1024","pp_9798631_640.jpg":"503x640","pp_9798631_480.jpg":"377x480","pp_9798631_340.jpg":"267x340","pp_9798631_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1600x1202","hd_9798633_1920.jpg":"1920x1080","k_9798633_1280.jpg":"1280x1280","k_9798633_1024.jpg":"1024x1024","k_9798633_640.jpg":"640x640","k_9798633_480.jpg":"480x480","k_9798633_340.jpg":"340x340","k_9798633_220.jpg":"220x220","o_9798633_1280.jpg":"1280x961","o_9798633_1024.jpg":"1024x769","o_9798633_640.jpg":"640x480","o_9798633_480.jpg":"480x360","o_9798633_340.jpg":"340x255","o_9798633_220.jpg":"220x165","h_9798633_1280.jpg":"1280x854","h_9798633_1024.jpg":"1024x683","h_9798633_640.jpg":"640x427","h_9798633_480.jpg":"480x320","h_9798633_340.jpg":"340x227","h_9798633_220.jpg":"220x147","pp_9798633_1280.jpg":"1006x1280","pp_9798633_1024.jpg":"805x1024","pp_9798633_640.jpg":"503x640","pp_9798633_480.jpg":"377x480","pp_9798633_340.jpg":"267x340","pp_9798633_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1200x900","hd_9798638_1920.jpg":"1920x1080","k_9798638_1280.jpg":"1280x1280","k_9798638_1024.jpg":"1024x1024","k_9798638_640.jpg":"640x640","k_9798638_480.jpg":"480x480","k_9798638_340.jpg":"340x340","k_9798638_220.jpg":"220x220","o_9798638_1280.jpg":"1280x960","o_9798638_1024.jpg":"1024x768","o_9798638_640.jpg":"640x480","o_9798638_480.jpg":"480x360","o_9798638_340.jpg":"340x255","o_9798638_220.jpg":"220x165","h_9798638_1280.jpg":"1280x854","h_9798638_1024.jpg":"1024x683","h_9798638_640.jpg":"640x427","h_9798638_480.jpg":"480x320","h_9798638_340.jpg":"340x227","h_9798638_220.jpg":"220x147","pp_9798638_1280.jpg":"1006x1280","pp_9798638_1024.jpg":"805x1024","pp_9798638_640.jpg":"503x640","pp_9798638_480.jpg":"377x480","pp_9798638_340.jpg":"267x340","pp_9798638_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1600x1200","hd_9798640_1920.jpg":"1920x1080","k_9798640_1280.jpg":"1280x1280","k_9798640_1024.jpg":"1024x1024","k_9798640_640.jpg":"640x640","k_9798640_480.jpg":"480x480","k_9798640_340.jpg":"340x340","k_9798640_220.jpg":"220x220","o_9798640_1280.jpg":"1280x960","o_9798640_1024.jpg":"1024x768","o_9798640_640.jpg":"640x480","o_9798640_480.jpg":"480x360","o_9798640_340.jpg":"340x255","o_9798640_220.jpg":"220x165","h_9798640_1280.jpg":"1280x854","h_9798640_1024.jpg":"1024x683","h_9798640_640.jpg":"640x427","h_9798640_480.jpg":"480x320","h_9798640_340.jpg":"340x227","h_9798640_220.jpg":"220x147","pp_9798640_1280.jpg":"1006x1280","pp_9798640_1024.jpg":"805x1024","pp_9798640_640.jpg":"503x640","pp_9798640_480.jpg":"377x480","pp_9798640_340.jpg":"267x340","pp_9798640_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38363751 Threads: 3 Questions: 7095609180 Slow queries: 3299788 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608286084 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/vrijeme-je-za-komarce-uspjesno-se-mogu-loviti-s-obale-i-iz-broda-a-mi-vas-ucimo-kako-cime-i-gdje-1195219 [printLink] => /om/ribolov/vrijeme-je-za-komarce-uspjesno-se-mogu-loviti-s-obale-i-iz-broda-a-mi-vas-ucimo-kako-cime-i-gdje-1195219?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 650543 [name] => kako loviti orade [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 22:35:43 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-orade [link] => /tag/kako-loviti-orade ) [1] => stdClass Object ( [id] => 650542 [name] => kako loviti komarče [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 22:35:43 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-komarce [link] => /tag/kako-loviti-komarce ) [2] => stdClass Object ( [id] => 678528 [name] => podlanica ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-24 14:22:41 [main_article_id] => 0 [alias] => podlanica-ribolov [link] => /tag/podlanica-ribolov ) [3] => stdClass Object ( [id] => 678529 [name] => komarča ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-24 14:22:42 [main_article_id] => 0 [alias] => komarca-ribolov [link] => /tag/komarca-ribolov ) [4] => stdClass Object ( [id] => 678530 [name] => orada ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-24 14:22:42 [main_article_id] => 0 [alias] => orada-ribolov [link] => /tag/orada-ribolov ) [5] => stdClass Object ( [id] => 678531 [name] => ribolov komarče u proljeće [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-24 14:22:42 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov-komarce-u-proljece [link] => /tag/ribolov-komarce-u-proljece ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RIBOLOV u proljeće [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Vrijeme je za kraljicu: komarče se u ovo doba godine uspješno mogu loviti i s obale i iz broda, a mi vas savjetujemo kako, čime i gdje [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Ff01.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/04/23/9798632.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Šime Duvančić [mainImageDesc] =>

Usta su joj puna pločastih zuba

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/04/23/9798632.jpg [title] => Šime Duvančić

Usta su joj puna pločastih zuba

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/04/23/9798631.jpg [title] =>

Anti tangle cjevčice

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/04/23/9798633.jpg [title] =>

Kraljice su omiljena lovina

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/04/23/9798638.jpg [title] =>

Klasični završnjak odmeta

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/04/23/9798640.jpg [title] =>

Ulov može biti raznovrstan

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Koliko god bile jedva primjetne unutar jedne godine, klimatske promjene danas su znatne u odnosu na protekla desetljeća. Prijelaz iz hladnijeg u topliji dio godine, i obrnuto, događa se kasnije i naglije, a meteorološko proljeće i jesen traju znatno kraće nego nekad.

Zbog tih promjena posljednjih godina umjesto početkom proljeća tek u travnju temperatura priobalnog mora poraste na 16-17 stupnjeva i omogući ponovno bujanje zimi zamrlog biljnog i životinjskog svijeta u priobalju, te početak seobe morskih organizama iz dubljih predjela.

Još više kasni naglo povećanje temperature u plićacima na 20-21 stupnja Celzija, što je preduvjet za bržu i masovniju seobu, kako po vrstama tako i količini jedinki, osobito riba.

Posljedica tih promjena je da se umjesto u travnju tek do kraja svibnja, a u Velebitskom kanalu i još na nekim manjim lokacijama do polovine lipnja, u priobalje dosele veće količine riba. Među njima i ribolovcima najatraktivnija komarča.

Lov s obale

​Zato poznata izreka u po' marča sipa i komarča nije više primjerena, puno bliža istini bila bi izreka u po' travnja… No, na mnogim lokacijama je u travnju još uvijek mršava i neborbena, pa je svibanj pravo vrijeme za prvo ovogodišnje nadmetanje s kraljicom na našem dijelu Jadrana.

U svibnju, ali i narednih mjeseci, ne samo lukavstvom nego i snagom te borbenošću i srednje velike, čak i manje komarče bit će poštovanja vrijedne protivnice u lovu udicom. I to ne samo u lovu s najnužnijim priborom - preko prsta, nego i pomoću štapa i role.

A za lov takvih komarča, najprimjerenija je tehnika i oprema poznata kao beach ledgering. Razlog više za to je što će se osim kraljica često loviti prinčevi - fratri, šarzi i pici, ali i krupni arbuni - ribe za čiji je lov s obale idealan beach ledgering pribor.

Beach ledgering tehnika je pod klasa ribolova štapom i rolom s obale na dnu s lakom opremom. Najučinkovitija je po mirnom i bistrom moru, te je za bacanje mamca do oko 40 m daleko od obale, taman do granice pojasa najmasovnijeg zadržavanja komarče tijekom toplijeg dijela godine.

Iako je dobar onaj za light surfcasting težine bacanja do 100 grama i dužine do oko 4 m, za lov ovom tehnikom puno je bolje koristiti poseban beach ledgering štap.

Radi se o vrlo osjetljivim štapovima težine bacanja 40 do 80 grama, dužine 3,3 do 3,9 m, poluparabolik (C) ili parabolik (D) akcije. Mogu biti teleskopski, tro ili dvodijelni, s promjenjivim vrhovima kako bi im se po potrebi mijenjala osjetljivost.

---

image

Kraljice su omiljena lovina

---

Udice i mamci

Na njih se mogu postaviti role veličine 3000, ali je zbog mogućnosti ulova krupne komarče bolje koristiti one veličine 5000 ili 6000, obvezno s iznimno preciznom kočnicom, po mogućnosti prednjom. Na kalem role treba namotati strunu promjera 0,22 do 0,30 mm, ovisno lovi li se na čistom ili terenu punom zadijeva..

Najprimjereniji završnjak (sistem) za ovakav lov je onaj poznat kao long arm, i to s anti tangl cjevčicom na kojoj je olovnica. Uloga te cjevčice je sprječavanje uplitanje pribora pri odbačaju.

Između cjevčice i vrtilice na kraju osnovne strune dobro je postaviti elastičnu perlicu koja vrtilicu štiti od udara i nasjedanja cjevčice. Na vrtilicu se nadovezuje long arm, privez (pjok) dužine 150 do 200 cm, promjera 0,18 - 0,25 mm, ovisno o dubini, bistrini mora svjetlosnim uvjetima…

---

image

Anti tangle cjevčice

---

Debljina priveza ovisi i o vrsti mamca, očekivanoj veličini ulova… Primjerice, za nadijevanje golog štrcaljca (bibija), crva pjeskulja ili rakova krabica koristi se 0,20 - 0,22 mm. Dobro rješenje je i PE višenitna struna promjera 0,10 mm za lov na dnu gdje ima rakova i postoji mogućnost oštećenja završnjaka.

Također, ovisno o mamcu kojim se lovi dobro je odabrati i oblik udice. One oblika Limerick, Beak i Kirby najprimjerenije su za nadijevanje bibija, američkog crva, krabica, ali i dagnji.

Nježnije mamce poput crva pjeskulja bolje je nadijevati na udice tipa Aberdeen. Što se tiče veličine, treba birati između udica širokih 11 do 18 mm, ovisno o očekivanoj veličini i vrsti plijena. Kad se pretežito love komarče, treba koristiti veće.

Izbor lokacije

Od ostalog pribora, pozornost treba pokloniti i izboru olovnice. Osim što treba biti teška do 40 grama, ovisno o daljini na kojoj se lovi, važan je i njen oblik. Najprimjerenije su one duguljaste, posebno prikladne za lov na miješanom dnu, na kakvom se najčešće lovi.

Preporučuje se lov jednim štapom kako bi se lakše kontrolirala situaciju u ribolovu. Dok se čeka napad ribe na mamac, kočnica role treba biti podešena na umjereno mekano, a štap treba biti u gotovo horizontalnom položaju kako bi struna s kalema spadala sa što manje otpora kad riba potegne.

Najbolje vrijeme za lov su prvi jutarnji i kasni popodnevni sati, te prvih nekoliko noćnih sati, a među najboljim mjestima za lov su plaže s mješovitim dnom - stijene i trava, te prirodne i umjetne školjere.

Osim s obale, kako to radi većina onih koji žele nadmudriti komarču, loviti se može i iz plovila. Posebno uspješno kančanicom. Pod nekim posebnim uvjetima čak i bolje nego odmetom - dok komarča još nije posve prišla obali, te u turističkoj sezoni, kad se zbog gužve u plićaku komarča danju drži malo većih dubina…

Duž naše obale puno je pozicija za lov komarče iz plovila, u uvalama, ispred plaža i lukobrana, prirodnih i umjetnih obala… Za lov treba odabrati mirno područje, gdje nema puno prometa i, osobito, kupača. Na mjesto lova treba doploviti što tiše i obvezno sidriti kako morska struja ne bi odvukla plovilo izvan zone lova.

Podatna struna

​Najbolje je sidriti paralelno s obalom, i to s dva sidra, po krmi i pramcu. Konope im treba što je moguće jače zategnuti, kako bi se plovilo što manje ljuljalo i time plašilo opreznu komarču. Jasno, plovilo iz kojeg se lovi najmanje će se ljuljati po posve mirnom moru, pa je po njemu i najbolje loviti iako se dobri ulovi mogući i po lagano valovitom moru.

Loviti je najbolje na kakvoj priobalnoj siki, ali plovilo ne smije biti iznad jer bi njegova sjenka mogla upozoriti komarču na opasnost. Najbolje je kad je kamenjar između obale i plovila, ali tako da se s njega kratkim odbacivanjem bilo gdje na siku može položiti mamac.

Kao i s obale, loviti se može preko prsta, ali je neusporedivo lakše sa štapom i rolom. Štap mora biti dovoljno dugačak da kratkim odbacivanjem pokrije 30 do 40 m lovne zone. To je moguće i sa štapom dužine samo 2,2 m, ali je ipak bolje koristiti duže, do 2,7 m.

Spretniji ribolovci čak mogu koristiti beach ledgering, a ostalim se preporučuje štap tipa boat namijenjen srednje teškom dubinskom ribolovu, brze akcije, osjetljivog vrha i težine bacanja 30 do 60, odnosno 50 do 80 grama. Na njega valja postaviti rolu srednje veličine, ali visoke kvalitete, najbolje sa slobodnim hodom kalema.

Zbog veće mogućnosti zapinjanja za kamenito dno, kalem role treba napuniti nešto debljom strunom nego u lovu s obale na mekanom i miješanom dnu - najlonom promjera 0,40 mm, obvezno što podatnijim, ili PE višenitkom debljine do 0,20 mm. Na tu osnovnu strunu se može postaviti klasični kančarski, ali je puno bolje odmetaški završnjak.

Osim long arma, može biti i klasičan, s kliznom olovnicom na osnovnoj struni te perlicom između nje i vrtilice s kopčom na kraju strune. Težina utega treba biti što manja, najčešće do 50 grama.

---

image

Klasični završnjak odmeta

---

Dva pribora

Klasični završnjak čini samo privez, najbolje od nevidljivog fluorougljika (FC), dužine 90 do 100 cm i promjera 0,25 do 0,30 mm, s omčom za spajanje s kopčom na jednom, te udicom na drugom kraju, najbolje Circle jer udice toga oblika same pronalaze put do kuta usta ribe, što je u lovu komarče iz plovila posebno dobro.

Baš kao i s obale, lov komarče iz plovila zahtjeva puno strpljenja. Najbolje ga je obavljati s dva pribora odbačena lijevo i desno prema kopnu. No, treba paziti da se pribori ne zapetljaju o konope sidra, ne samo pri odbacivanju nego i tijekom borbe s lovinom.

Mamac nije nužno položiti na kamenito dno, ali jest blizu njega. Poslije njihovog odbacivanja strune treba lagano zategnuti, a kočnice podesiti, nikako ne na najveću snagu. Najbolje oko trećine jačine strune.

Reagirati treba tek kad se vrh štapa odlučno savije. Ako se to ne dogodi nakon određenog vremena, primjerice pola sata, treba provjeriti mamac i zamijeniti ga ako su ga pojeli račići i sitne ribe. To je nepotrebno ako se lovi s tvrdim mamce kakav je rak žbirac, te puževi volak, priljepak i puzlaka.

Kontra mora biti odlučna, a taktizirati se može tek kad se komarča odvoji od kamenitog dna. Iz mora plijen treba izvlačiti mrežnom prihvatnicom, koju uvijek valja imati na dohvatu ruke. Prihvatnica mora biti jaka, dovoljno širokog obruča i duboke mreže te drške dužine do tri metra.

Kao i s obale, loviti je najbolje u svitanje i sumrak, posebno u vrijeme kad je noć bez mjesečine, ali se najbolji ulovi nerijetko postižu između 10 i 17 sati. Odlični se ulovi postižu i tijekom noći s mjesečinom. Ako je u vrijeme lova more u porastu, odnosno plima, velika je vjerojatnost iznimno dobrog ulova.

---

image

Ulov može biti raznovrstan

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Šime Duvančić
Šime Duvančić

Usta su joj puna pločastih zuba


Anti tangle cjevčice


Kraljice su omiljena lovina


Klasični završnjak odmeta


Ulov može biti raznovrstan

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/vrijeme-je-za-komarce-uspjesno-se-mogu-loviti-s-obale-i-iz-broda-a-mi-vas-ucimo-kako-cime-i-gdje-1195219 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1b6ddb24e091ea1b37bfa8bf9759228adb4a2950 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Vrijeme+je+za+kraljicu%3A+komar%C4%8De+se+u+ovo+doba+godine+uspje%C5%A1no+mogu+loviti+i+s+obale+i+iz+broda%2C+a+mi+vas+savjetujemo+kako%2C+%C4%8Dime+i+gdje&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fvrijeme-je-za-komarce-uspjesno-se-mogu-loviti-s-obale-i-iz-broda-a-mi-vas-ucimo-kako-cime-i-gdje-1195219 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fvrijeme-je-za-komarce-uspjesno-se-mogu-loviti-s-obale-i-iz-broda-a-mi-vas-ucimo-kako-cime-i-gdje-1195219 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RIBOLOV u proljeće [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

RIBOLOV u proljećeVrijeme je za kraljicu: komarče se u ovo doba godine uspješno mogu loviti i s obale i iz broda, a mi vas savjetujemo kako, čime i gdje

Piše Šime Duvančić
25. svibnja 2022. - 07:37

Koliko god bile jedva primjetne unutar jedne godine, klimatske promjene danas su znatne u odnosu na protekla desetljeća. Prijelaz iz hladnijeg u topliji dio godine, i obrnuto, događa se kasnije i naglije, a meteorološko proljeće i jesen traju znatno kraće nego nekad.

Zbog tih promjena posljednjih godina umjesto početkom proljeća tek u travnju temperatura priobalnog mora poraste na 16-17 stupnjeva i omogući ponovno bujanje zimi zamrlog biljnog i životinjskog svijeta u priobalju, te početak seobe morskih organizama iz dubljih predjela.

Još više kasni naglo povećanje temperature u plićacima na 20-21 stupnja Celzija, što je preduvjet za bržu i masovniju seobu, kako po vrstama tako i količini jedinki, osobito riba.

Posljedica tih promjena je da se umjesto u travnju tek do...

14. svibanj 2024 14:07