stdClass Object ( [id] => 1211898 [title] => Veliki zaljubljenik u ribolov iz kajaka koristi razne tehnike, otkriva nam kakvu opremu koristi: Riba bude iznenađena varalicom jer je ne povezuje s ribolovcem [alias] => veliki-zaljubljenik-u-ribolov-iz-kajaka-otkriva-kakvu-opremu-koristi [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Izlazak na more uvijek je doživljaj, i za nekoga tko na more dolazi jednom godišnje, i za onoga tko na more izlazi često, pa čak i svakodnevno. More je, kao vodeni medij, zapravo potpuno oprečno našem životnom okruženju, zbog čega je isplovljavanje uvijek obojeno određenom dozom avanture.

Naravno da količina te doze ovisi o cijelom nizu detalja, pri čemu su odabir plovila i konačan cilj svakako ključni. Nikako nije isto isploviti na more na nekom turističkom cruiseru i u bateli koja na krmi ima Tomosa 4. I dok je za ogroman broj ljudi avantura u bateli nezamisliva i po život pogibeljna misija, mnogi ribolovci sanjaju upravo o njoj.

Vlažne daske i pajole, miris mora koje je doslovno na dohvat ruke, sidreni konop pod nogama odmah uz sić u kojem se nalazi ješka ili još bolje, netom ulovljena riba, svakom su ribolovcu jedinstven doživljaj koji se teško može nadmašiti, jer u takvom je plovilu ribolovni doživljaj potpun.

No postoje i ribolovci koji su otišli korak dalje. Oni su dodatno smanjili gabarite plovila, izbacili motor i gorivo, a nemaju čak ni vesla, pri čemu je sigurnost daleko iznad sigurnosti i u najstabilnijoj bateli.

JEDINSTVENI POGON

Kajaci Hobie pojavili su se na tržištu prije više od dvadeset godina i od tada se neprestano usavršavaju, tako da su današnji modeli u samom vrhu kajakaške ponude. Premda se na tržištu može naći jako puno različitih modela kajaka, Hobie kajaci bitno se razlikuju od svih ostalih modela po cijelom nizu važnih detalja, dok su po svom patentiranom pogonu Hobie Mirage Drive jedinstveni.

Za razliku od ostalih kajaka koji se pokreću veslima, Hobie kajaci imaju pogon koji iz perspektive ribolovca najviše nalikuje na pedale bicikla, dok iz podvodne perspektive taj pogon nalikuje perajama želvi. Sam se mehanizam kao cjelovit sklop jednostavno postavlja u otvor i ležište u središnjem dijelu trupa, te se jednako lako i demontira.

Ovakav pogon ostavlja ribolovcu potpuno slobodne ruke, tako da se potpuno može posvetiti drugim aktivnostima, od povlačenja panule ili skosanja, preko fotografiranja ili pregledavanja i ugađanja postavki na sonderu, do jednostavnog uživanja u plovidbi.

Hobie kajak u zavisnosti od fizičke spreme i kondicije ribolovca može postići brzinu višu od 4,5 čvorova, što otvara vrata brzim panulaškim tehnikama, da i ne spominjemo mogućnost odlaska i na dalje ribolovne pozicije ili pretragu velikog područja tijekom jednog ribolovnog pohoda u laganom driftingu.

---

image

S kajakom po oboritu ribu

------
image

Hobie kajaci su vrlo stabilni

---

Osim toga, zahvaljujući ekstremno plitkom gazu i vrlo tihom pogonu, ribolovac može ući u najpliće vode i tako plasirati svoje varalice ili ješku i na vrlo nepristupačnim pozicijama. Straha od oštećenja pogona nema, jer se u trenutku nailaska na prepreku pogonske peraje povijaju i postavljaju u vodoravan položaj, a čim se postigne veća dubina vraćaju se u radni položaj.

Pritom, pogon može pokretati kajak naprijed i natrag, zahvaljujući čemu se na krajnje jednostavan način može održavati željena ribolovna pozicija.

VELIKA STABILNOST

I premda većina neupućenih na spomen kajaka zamišlja uskotrupno nestabilno plovilo sklono prevrtanju, Hobie kajaci imaju izuzetnu stabilnost, više nego dostatnu za ribolov iz stojećeg položaja, a uz to nude i komfor koji je doista neočekivan za takvo plovilo.

Tako ribolovac u Hobie kajaku sjedi u udobnoj mrežastoj sjedalici s podesivim nagibom naslonjača, te samoga sjedala u svim smjerovima, pa se sjedalica učas može prilagoditi svim potrebama. Na dohvatu ruke nalaze se hladnjak, suha komora za opremu, nekoliko štapova, kamere, fotoaparati, hrana, piće, po potrebi i tenda… Ukratko, sve što ribolovcu može pasti na pamet.

Opcija je jako puno, pa sve ovisi ponajviše od sklonosti samoga ribolovca. Dok netko preferira spinning, drugi je zaljubljenik u eging, light jigging ili slow pitch, pa u skladu sa sklonostima personalizira opremu na svom kajaku.

No i među kajakašima postoje oni koji iz svakog izlaska na more pokušavaju izvući maksimum, prilagođavajući se do krajnjih granica trenutnim uvjetima koji vladaju na moru.

---

image

Kančanicom iz kajaka

---

---

image

Umjesto sipe, došla je hobotnica

---

Jedan od takvih je i Nuno Morao, istinski zaljubljenik u kajak fishing koji je bio voljan s nama podijeliti neka svoja iskustva. I premda je Nuno bio otvoren za razgovor, to je u ribolovu s njim bilo teško izvodiva aktivnost, jer je kočnica na njegovoj roli neprestano cvrčala, odvlačeći mu pozornost.

A bogme i nama, jer je bio veći užitak gledati što i kako lovi, nego pričati o opremi. Ipak, na kraju smo došli do željenih informacija koje za razliku od većine ribolovaca Nuno nije krio.

NUNOV SVIJET

– Lovim intenzivno od svoje trinaeste godine. Ribolov iz kajaka za mene je nevjerojatno iskustvo prepuno najintenzivnijih doživljaja i emocija. Ako mogu birati, uvijek biram jedro ili sustav pedala nego bilo kakav motorni pogon. Sjedenje u razini s morskom površinom, kada se i po malim valovima često ne vidi horizont, jedinstven je osjećaj u kojem se čovjek na najizravniji način povezuje s temeljnim prirodnim elementima. Osjetiti vjetar, mir, tišinu i samoću, potpuno uronjen u prirodu, pomaže mi shvatiti koliko je sve to što nas okružuje neprocjenjivo vrijedno. Ribolov iz Hobie kajaka omogućuje tih i miran pristup ribolovnim područjima, bez ikakvog ometanja ribe. Pogon u potpunoj tišini je naprosto uzvišen, jer riba u pravilu bude iznenađena varalicom koju ni na koji način ne može povezati s ribolovcem – govori nam Nuno.

---

image

Kliješta, nož, bodeži, podmetač.., dio su ribolovnog pribora na kajaku

---

– Često se nalazim s prijateljima koji su također vlasnici kajaka i s kojima odlazim u zajedničke ribolovne pohode. To je poput boravka u grupi ili plemenu, gdje svaka skupina sa svojom kulturom i vjerovanjima predano dijeli znanje, potičući i ostale ribolovce da se okušaju u nečem novom. Iz kajaka lovim različitim tehnikama kao što su spinning, trolling, jigging, eging… Korištenjem odgovarajuće i visokokvalitetne opreme ribolovni užitak i zadovoljstvo postaju veći. A kada se ulovi riba koja veličinom premašuje očekivano, tada nastupaju nezaboravni trenuci uzbuđenja. Naravno, i sam prihvat ribe vrlo je uzbudljiv, ali zapravo krajnje jednostavan, jer se sve događa u razini s morem – nastavlja Nuno svoju priču.

---

image

Kod lova na većim dubinama koriste se multiplikatori na električni pogon

---

MOŽE I NA JEDRO

– Budući da sve svoje ribolovne doživljaje nastojim zabilježiti kamerom i fotoaparatom koji su sastavni dio moje ribolovne opreme za kajak fishing, sa sobom uvijek nosim četiri nosača za videokamere. Sve je personalizirano na osnovi pribora za montiranje, s tim da su svi dijelovi od karbonskih vlakana zbog manje težine i velike čvrstoće. Tu su i tri Sony FDR-x3000R, jedna Sony RX0 II kamera, te za mene nezaobilazan nosač zastave s dvije zastavice. Prva je moja avatar zastava, a druga je zastava Kristovog viteškog reda templara koji je u Portugalu rekonstituiran, a koji se inače koristio kao simbol na portugalskim jedrima u otkrićima svijeta. I danas se još uvijek koristi na portugalskim vojnim avionima i starim mornaričkim brodovima.

---

image

Bez vodonepropusnih kutija na more se ne izlazi

------
image

Vodootporna odjeća važna je za puno uživanje

---

Od nosača za štapove, koristim držače za okomiti transport, i to dva Hobie, te dva Ram Tought nosača. Za panulu ili općenito za postavljanje štapa u vodoravan položaj koristim dva Railblaza nosača i jedan Ram Rod Holder – kazuje nam Nuno.

U svoje ribolovne pohode Nuno uvijek nosi pouzdanu Garminovu elektroniku, Striker Plus 9SV i Garmin GPSMAP 78S, naravno, s adekvatnim nosačima, a od sitnog pribora kliješta, nož, Ikijime i Ikashime bodeže, podmetač i kliješta za prihvat ribe.

– Naravno, uvijek imam i vodootporne kutije za ribolovni pribor, od varalica do fotoaparata i elektroničkih komponenti koje ne vole vodu. Sa mnom uvijek ide i jacera u koju mogu pospremiti ulov, dok ljeti jako dobro dođe za čuvanje hladnih napitaka.

---

image

Hobie Mirage Drive je sklop koji se vrlo jednostvano postavlja na Hobie kajak

------
image

Nosači kamera i nosač zastava

---

NAPAJANJE ELEKTRONIKE

Akumulator je tu za napajanje elektronike, ali i za situacije u kojima se koristim multiplikatorima na električni pogon, i to isključivo kada je u pitanju ribolov na uistinu velikim dubinama.

Po potrebi, ali ne uvijek, koristim i set Tandem Island Trampoline s kojim dobivam veću stabilnost i dodatnu radnu površinu, te montažni jarbol s jedrom uz koje mogu lako i bez umora prevaliti veliku udaljenost u kratkom vremenu, postižući pritom brzine i do 8 čvorova.

Naravno, vodootporna odjeća je također dio obvezne opreme, jer je kajak ipak plovilo u kojem je ribolovac u razini s morem, što znači da se lako može smočiti, a to baš nije zgodno ako imate običnu odjeću, pogotovo zimi.

O štapovima, varalicama i tehnikama ne bih posebno pričao, jer je to posebno poglavlje u kojem svaki ribolovac do kraja pokazuje svoju osobnost.

Ostavili smo Nuna u odličnom raspoloženju, jer su ga razgovor s nama i pregledavanje snimljenog materijala inspirirali za pokušaj lova s tehnikom koju još nije probao. O rezultatima, obećao je saznat ćemo više u nekom idućem razgovoru.

---

image

Striker Plus 9SV i Garmin GPSMAP 78S

------
image

Set Tandem Island Trampoline osigurava veću stabilnost i dodatnu radnu površinu

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => maksimalan gušt [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => maksimalan gušt 2 0 9020 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-07-28 10:32:36 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Boris Bulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-07-29 05:50:47 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-07-29 05:33:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 73 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/07\/28\/15675058.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/28\/15675060.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/28\/15675056.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/28\/15675064.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/28\/15675070.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/28\/15675074.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/28\/15675078.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/28\/15675080.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/28\/15675082.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/28\/15675102.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/28\/15675104.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/28\/15675106.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/28\/15675108.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/28\/15675110.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Brzi lovci tra\u017ee brzo povla\u010denje<\/p>","

Kan\u010danicom iz kajaka<\/p>","

Bez vodonepropusnih kutija na more se ne izlazi<\/p>","

S kajakom po oboritu ribu<\/p>","

Kod lova na ve\u0107im dubinama koriste se multiplikatori na elektri\u010dni pogon<\/p>","

Umjesto sipe, do\u0161la je hobotnica<\/p>","

Vodootporna odje\u0107a va\u017ena je za puno u\u017eivanje<\/p>","

Hobie <\/em>kajaci su vrlo stabilni<\/p>","

Klije\u0161ta, no\u017e, bode\u017ei, podmeta\u010d.., dio su ribolovnog pribora na kajaku<\/p>","

Hobie Mirage Drive<\/em> je sklop koji se vrlo jednostvano postavlja na Hobie <\/em>kajak<\/p>","

Nosa\u010di kamera i nosa\u010d zastava<\/p>","

Sedam nosa\u010da za \u0161tapove<\/p>","

Striker Plus 9SV<\/em> i Garmin GPSMAP 78S<\/em><\/p>","

Set Tandem Island Trampoline<\/em> osigurava ve\u0107u stabilnost i dodatnu radnu povr\u0161inu<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["59:77","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_15675058_1920.jpg":"1920x1080","k_15675058_1280.jpg":"1280x1280","k_15675058_1024.jpg":"1024x1024","k_15675058_640.jpg":"640x640","k_15675058_480.jpg":"480x480","k_15675058_340.jpg":"340x340","k_15675058_220.jpg":"220x220","o_15675058_1280.jpg":"1280x853","o_15675058_1024.jpg":"1024x682","o_15675058_640.jpg":"640x426","o_15675058_480.jpg":"480x320","o_15675058_340.jpg":"340x226","o_15675058_220.jpg":"220x146","h_15675058_1280.jpg":"1280x854","h_15675058_1024.jpg":"1024x683","h_15675058_640.jpg":"640x427","h_15675058_480.jpg":"480x320","h_15675058_340.jpg":"340x227","h_15675058_220.jpg":"220x147","pp_15675058_1280.jpg":"1280x1628","pp_15675058_1024.jpg":"1024x1303","pp_15675058_640.jpg":"640x814","pp_15675058_480.jpg":"480x611","pp_15675058_340.jpg":"340x432","pp_15675058_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_15675060_1920.jpg":"1920x1080","k_15675060_1280.jpg":"1280x1280","k_15675060_1024.jpg":"1024x1024","k_15675060_640.jpg":"640x640","k_15675060_480.jpg":"480x480","k_15675060_340.jpg":"340x340","k_15675060_220.jpg":"220x220","o_15675060_1280.jpg":"1280x853","o_15675060_1024.jpg":"1024x682","o_15675060_640.jpg":"640x426","o_15675060_480.jpg":"480x320","o_15675060_340.jpg":"340x226","o_15675060_220.jpg":"220x146","h_15675060_1280.jpg":"1280x854","h_15675060_1024.jpg":"1024x683","h_15675060_640.jpg":"640x427","h_15675060_480.jpg":"480x320","h_15675060_340.jpg":"340x227","h_15675060_220.jpg":"220x147","pp_15675060_1280.jpg":"1280x1628","pp_15675060_1024.jpg":"1024x1303","pp_15675060_640.jpg":"640x814","pp_15675060_480.jpg":"480x611","pp_15675060_340.jpg":"340x432","pp_15675060_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_15675056_1920.jpg":"1920x1080","k_15675056_1280.jpg":"1280x1280","k_15675056_1024.jpg":"1024x1024","k_15675056_640.jpg":"640x640","k_15675056_480.jpg":"480x480","k_15675056_340.jpg":"340x340","k_15675056_220.jpg":"220x220","o_15675056_1280.jpg":"1280x853","o_15675056_1024.jpg":"1024x682","o_15675056_640.jpg":"640x426","o_15675056_480.jpg":"480x320","o_15675056_340.jpg":"340x226","o_15675056_220.jpg":"220x146","h_15675056_1280.jpg":"1280x854","h_15675056_1024.jpg":"1024x683","h_15675056_640.jpg":"640x427","h_15675056_480.jpg":"480x320","h_15675056_340.jpg":"340x227","h_15675056_220.jpg":"220x147","pp_15675056_1280.jpg":"1280x1628","pp_15675056_1024.jpg":"1024x1303","pp_15675056_640.jpg":"640x814","pp_15675056_480.jpg":"480x611","pp_15675056_340.jpg":"340x432","pp_15675056_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_15675064_1920.jpg":"1920x1080","k_15675064_1280.jpg":"1280x1280","k_15675064_1024.jpg":"1024x1024","k_15675064_640.jpg":"640x640","k_15675064_480.jpg":"480x480","k_15675064_340.jpg":"340x340","k_15675064_220.jpg":"220x220","o_15675064_1280.jpg":"1280x853","o_15675064_1024.jpg":"1024x682","o_15675064_640.jpg":"640x426","o_15675064_480.jpg":"480x320","o_15675064_340.jpg":"340x226","o_15675064_220.jpg":"220x146","h_15675064_1280.jpg":"1280x854","h_15675064_1024.jpg":"1024x683","h_15675064_640.jpg":"640x427","h_15675064_480.jpg":"480x320","h_15675064_340.jpg":"340x227","h_15675064_220.jpg":"220x147","pp_15675064_1280.jpg":"1280x1628","pp_15675064_1024.jpg":"1024x1303","pp_15675064_640.jpg":"640x814","pp_15675064_480.jpg":"480x611","pp_15675064_340.jpg":"340x432","pp_15675064_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_15675070_1920.jpg":"1920x1080","k_15675070_1280.jpg":"1280x1280","k_15675070_1024.jpg":"1024x1024","k_15675070_640.jpg":"640x640","k_15675070_480.jpg":"480x480","k_15675070_340.jpg":"340x340","k_15675070_220.jpg":"220x220","o_15675070_1280.jpg":"1280x720","o_15675070_1024.jpg":"1024x576","o_15675070_640.jpg":"640x360","o_15675070_480.jpg":"480x270","o_15675070_340.jpg":"340x191","o_15675070_220.jpg":"220x123","h_15675070_1280.jpg":"1280x854","h_15675070_1024.jpg":"1024x683","h_15675070_640.jpg":"640x427","h_15675070_480.jpg":"480x320","h_15675070_340.jpg":"340x227","h_15675070_220.jpg":"220x147","pp_15675070_1280.jpg":"1280x1628","pp_15675070_1024.jpg":"1024x1303","pp_15675070_640.jpg":"640x814","pp_15675070_480.jpg":"480x611","pp_15675070_340.jpg":"340x432","pp_15675070_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_15675074_1920.jpg":"1920x1080","k_15675074_1280.jpg":"1280x1280","k_15675074_1024.jpg":"1024x1024","k_15675074_640.jpg":"640x640","k_15675074_480.jpg":"480x480","k_15675074_340.jpg":"340x340","k_15675074_220.jpg":"220x220","o_15675074_1280.jpg":"1280x720","o_15675074_1024.jpg":"1024x576","o_15675074_640.jpg":"640x360","o_15675074_480.jpg":"480x270","o_15675074_340.jpg":"340x191","o_15675074_220.jpg":"220x123","h_15675074_1280.jpg":"1280x854","h_15675074_1024.jpg":"1024x683","h_15675074_640.jpg":"640x427","h_15675074_480.jpg":"480x320","h_15675074_340.jpg":"340x227","h_15675074_220.jpg":"220x147","pp_15675074_1280.jpg":"1280x1628","pp_15675074_1024.jpg":"1024x1303","pp_15675074_640.jpg":"640x814","pp_15675074_480.jpg":"480x611","pp_15675074_340.jpg":"340x432","pp_15675074_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_15675078_1920.jpg":"1920x1080","k_15675078_1280.jpg":"1280x1280","k_15675078_1024.jpg":"1024x1024","k_15675078_640.jpg":"640x640","k_15675078_480.jpg":"480x480","k_15675078_340.jpg":"340x340","k_15675078_220.jpg":"220x220","o_15675078_1280.jpg":"1280x720","o_15675078_1024.jpg":"1024x576","o_15675078_640.jpg":"640x360","o_15675078_480.jpg":"480x270","o_15675078_340.jpg":"340x191","o_15675078_220.jpg":"220x123","h_15675078_1280.jpg":"1280x854","h_15675078_1024.jpg":"1024x683","h_15675078_640.jpg":"640x427","h_15675078_480.jpg":"480x320","h_15675078_340.jpg":"340x227","h_15675078_220.jpg":"220x147","pp_15675078_1280.jpg":"1280x1628","pp_15675078_1024.jpg":"1024x1303","pp_15675078_640.jpg":"640x814","pp_15675078_480.jpg":"480x611","pp_15675078_340.jpg":"340x432","pp_15675078_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_15675080_1920.jpg":"1920x1080","k_15675080_1280.jpg":"1280x1280","k_15675080_1024.jpg":"1024x1024","k_15675080_640.jpg":"640x640","k_15675080_480.jpg":"480x480","k_15675080_340.jpg":"340x340","k_15675080_220.jpg":"220x220","o_15675080_1280.jpg":"1280x720","o_15675080_1024.jpg":"1024x576","o_15675080_640.jpg":"640x360","o_15675080_480.jpg":"480x270","o_15675080_340.jpg":"340x191","o_15675080_220.jpg":"220x123","h_15675080_1280.jpg":"1280x854","h_15675080_1024.jpg":"1024x683","h_15675080_640.jpg":"640x427","h_15675080_480.jpg":"480x320","h_15675080_340.jpg":"340x227","h_15675080_220.jpg":"220x147","pp_15675080_1280.jpg":"1280x1628","pp_15675080_1024.jpg":"1024x1303","pp_15675080_640.jpg":"640x814","pp_15675080_480.jpg":"480x611","pp_15675080_340.jpg":"340x432","pp_15675080_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_15675082_1920.jpg":"1920x1080","k_15675082_1280.jpg":"1280x1280","k_15675082_1024.jpg":"1024x1024","k_15675082_640.jpg":"640x640","k_15675082_480.jpg":"480x480","k_15675082_340.jpg":"340x340","k_15675082_220.jpg":"220x220","o_15675082_1280.jpg":"1280x853","o_15675082_1024.jpg":"1024x682","o_15675082_640.jpg":"640x426","o_15675082_480.jpg":"480x320","o_15675082_340.jpg":"340x226","o_15675082_220.jpg":"220x146","h_15675082_1280.jpg":"1280x854","h_15675082_1024.jpg":"1024x683","h_15675082_640.jpg":"640x427","h_15675082_480.jpg":"480x320","h_15675082_340.jpg":"340x227","h_15675082_220.jpg":"220x147","pp_15675082_1280.jpg":"1280x1628","pp_15675082_1024.jpg":"1024x1303","pp_15675082_640.jpg":"640x814","pp_15675082_480.jpg":"480x611","pp_15675082_340.jpg":"340x432","pp_15675082_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_15675102_1920.jpg":"1920x1080","k_15675102_1280.jpg":"1280x1280","k_15675102_1024.jpg":"1024x1024","k_15675102_640.jpg":"640x640","k_15675102_480.jpg":"480x480","k_15675102_340.jpg":"340x340","k_15675102_220.jpg":"220x220","o_15675102_1280.jpg":"1280x854","o_15675102_1024.jpg":"1024x683","o_15675102_640.jpg":"640x427","o_15675102_480.jpg":"480x320","o_15675102_340.jpg":"340x226","o_15675102_220.jpg":"220x146","h_15675102_1280.jpg":"1280x854","h_15675102_1024.jpg":"1024x683","h_15675102_640.jpg":"640x427","h_15675102_480.jpg":"480x320","h_15675102_340.jpg":"340x227","h_15675102_220.jpg":"220x147","pp_15675102_1280.jpg":"1280x1628","pp_15675102_1024.jpg":"1024x1303","pp_15675102_640.jpg":"640x814","pp_15675102_480.jpg":"480x611","pp_15675102_340.jpg":"340x432","pp_15675102_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_15675104_1920.jpg":"1920x1080","k_15675104_1280.jpg":"1280x1280","k_15675104_1024.jpg":"1024x1024","k_15675104_640.jpg":"640x640","k_15675104_480.jpg":"480x480","k_15675104_340.jpg":"340x340","k_15675104_220.jpg":"220x220","o_15675104_1280.jpg":"1280x853","o_15675104_1024.jpg":"1024x682","o_15675104_640.jpg":"640x426","o_15675104_480.jpg":"480x320","o_15675104_340.jpg":"340x226","o_15675104_220.jpg":"220x146","h_15675104_1280.jpg":"1280x854","h_15675104_1024.jpg":"1024x683","h_15675104_640.jpg":"640x427","h_15675104_480.jpg":"480x320","h_15675104_340.jpg":"340x227","h_15675104_220.jpg":"220x147","pp_15675104_1280.jpg":"1280x1628","pp_15675104_1024.jpg":"1024x1303","pp_15675104_640.jpg":"640x814","pp_15675104_480.jpg":"480x611","pp_15675104_340.jpg":"340x432","pp_15675104_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_15675106_1920.jpg":"1920x1080","k_15675106_1280.jpg":"1280x1280","k_15675106_1024.jpg":"1024x1024","k_15675106_640.jpg":"640x640","k_15675106_480.jpg":"480x480","k_15675106_340.jpg":"340x340","k_15675106_220.jpg":"220x220","o_15675106_1280.jpg":"1280x853","o_15675106_1024.jpg":"1024x682","o_15675106_640.jpg":"640x426","o_15675106_480.jpg":"480x320","o_15675106_340.jpg":"340x226","o_15675106_220.jpg":"220x146","h_15675106_1280.jpg":"1280x854","h_15675106_1024.jpg":"1024x683","h_15675106_640.jpg":"640x427","h_15675106_480.jpg":"480x320","h_15675106_340.jpg":"340x227","h_15675106_220.jpg":"220x147","pp_15675106_1280.jpg":"1280x1628","pp_15675106_1024.jpg":"1024x1303","pp_15675106_640.jpg":"640x814","pp_15675106_480.jpg":"480x611","pp_15675106_340.jpg":"340x432","pp_15675106_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_15675108_1920.jpg":"1920x1080","k_15675108_1280.jpg":"1280x1280","k_15675108_1024.jpg":"1024x1024","k_15675108_640.jpg":"640x640","k_15675108_480.jpg":"480x480","k_15675108_340.jpg":"340x340","k_15675108_220.jpg":"220x220","o_15675108_1280.jpg":"1280x853","o_15675108_1024.jpg":"1024x682","o_15675108_640.jpg":"640x426","o_15675108_480.jpg":"480x320","o_15675108_340.jpg":"340x226","o_15675108_220.jpg":"220x146","h_15675108_1280.jpg":"1280x854","h_15675108_1024.jpg":"1024x683","h_15675108_640.jpg":"640x427","h_15675108_480.jpg":"480x320","h_15675108_340.jpg":"340x227","h_15675108_220.jpg":"220x147","pp_15675108_1280.jpg":"1280x1628","pp_15675108_1024.jpg":"1024x1303","pp_15675108_640.jpg":"640x814","pp_15675108_480.jpg":"480x611","pp_15675108_340.jpg":"340x432","pp_15675108_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_15675110_1920.jpg":"1920x1080","k_15675110_1280.jpg":"1280x1280","k_15675110_1024.jpg":"1024x1024","k_15675110_640.jpg":"640x640","k_15675110_480.jpg":"480x480","k_15675110_340.jpg":"340x340","k_15675110_220.jpg":"220x220","o_15675110_1280.jpg":"1280x720","o_15675110_1024.jpg":"1024x576","o_15675110_640.jpg":"640x360","o_15675110_480.jpg":"480x270","o_15675110_340.jpg":"340x191","o_15675110_220.jpg":"220x123","h_15675110_1280.jpg":"1280x854","h_15675110_1024.jpg":"1024x683","h_15675110_640.jpg":"640x427","h_15675110_480.jpg":"480x320","h_15675110_340.jpg":"340x227","h_15675110_220.jpg":"220x147","pp_15675110_1280.jpg":"1280x1628","pp_15675110_1024.jpg":"1024x1303","pp_15675110_640.jpg":"640x814","pp_15675110_480.jpg":"480x611","pp_15675110_340.jpg":"340x432","pp_15675110_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8024074 Threads: 2 Questions: 1598335095 Slow queries: 4886851 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112494875 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/veliki-zaljubljenik-u-ribolov-iz-kajaka-otkriva-kakvu-opremu-koristi-1211898 [printLink] => /om/ribolov/veliki-zaljubljenik-u-ribolov-iz-kajaka-otkriva-kakvu-opremu-koristi-1211898?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 500294 [name] => kajak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kajak [link] => /tag/kajak ) [1] => stdClass Object ( [id] => 656479 [name] => kajak hobie [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-15 19:35:40 [main_article_id] => 0 [alias] => kajak-hobie [link] => /tag/kajak-hobie ) [2] => stdClass Object ( [id] => 685967 [name] => ribolov u kajaku [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-07-28 16:22:39 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov-u-kajaku [link] => /tag/ribolov-u-kajaku ) [3] => stdClass Object ( [id] => 685968 [name] => kajak za ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-07-28 16:22:39 [main_article_id] => 0 [alias] => kajak-za-ribolov [link] => /tag/kajak-za-ribolov ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => maksimalan gušt [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Veliki zaljubljenik u ribolov iz kajaka koristi razne tehnike, otkriva nam kakvu opremu koristi: Riba bude iznenađena varalicom jer je ne povezuje s ribolovcem [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-19-04-10-08-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/28/15675058.jpg [galleryCount] => 14 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

Brzi lovci traže brzo povlačenje

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/28/15675058.jpg [title] =>

Brzi lovci traže brzo povlačenje

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/28/15675060.jpg [title] =>

Kančanicom iz kajaka

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/28/15675056.jpg [title] =>

Bez vodonepropusnih kutija na more se ne izlazi

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/28/15675064.jpg [title] =>

S kajakom po oboritu ribu

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/28/15675070.jpg [title] =>

Kod lova na većim dubinama koriste se multiplikatori na električni pogon

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/28/15675074.jpg [title] =>

Umjesto sipe, došla je hobotnica

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/28/15675078.jpg [title] =>

Vodootporna odjeća važna je za puno uživanje

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/28/15675080.jpg [title] =>

Hobie kajaci su vrlo stabilni

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/28/15675082.jpg [title] =>

Kliješta, nož, bodeži, podmetač.., dio su ribolovnog pribora na kajaku

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/28/15675102.jpg [title] =>

Hobie Mirage Drive je sklop koji se vrlo jednostvano postavlja na Hobie kajak

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/28/15675104.jpg [title] =>

Nosači kamera i nosač zastava

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/28/15675106.jpg [title] =>

Sedam nosača za štapove

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/28/15675108.jpg [title] =>

Striker Plus 9SV i Garmin GPSMAP 78S

) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/28/15675110.jpg [title] =>

Set Tandem Island Trampoline osigurava veću stabilnost i dodatnu radnu površinu

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Izlazak na more uvijek je doživljaj, i za nekoga tko na more dolazi jednom godišnje, i za onoga tko na more izlazi često, pa čak i svakodnevno. More je, kao vodeni medij, zapravo potpuno oprečno našem životnom okruženju, zbog čega je isplovljavanje uvijek obojeno određenom dozom avanture.

Naravno da količina te doze ovisi o cijelom nizu detalja, pri čemu su odabir plovila i konačan cilj svakako ključni. Nikako nije isto isploviti na more na nekom turističkom cruiseru i u bateli koja na krmi ima Tomosa 4. I dok je za ogroman broj ljudi avantura u bateli nezamisliva i po život pogibeljna misija, mnogi ribolovci sanjaju upravo o njoj.

Vlažne daske i pajole, miris mora koje je doslovno na dohvat ruke, sidreni konop pod nogama odmah uz sić u kojem se nalazi ješka ili još bolje, netom ulovljena riba, svakom su ribolovcu jedinstven doživljaj koji se teško može nadmašiti, jer u takvom je plovilu ribolovni doživljaj potpun.

No postoje i ribolovci koji su otišli korak dalje. Oni su dodatno smanjili gabarite plovila, izbacili motor i gorivo, a nemaju čak ni vesla, pri čemu je sigurnost daleko iznad sigurnosti i u najstabilnijoj bateli.

JEDINSTVENI POGON

Kajaci Hobie pojavili su se na tržištu prije više od dvadeset godina i od tada se neprestano usavršavaju, tako da su današnji modeli u samom vrhu kajakaške ponude. Premda se na tržištu može naći jako puno različitih modela kajaka, Hobie kajaci bitno se razlikuju od svih ostalih modela po cijelom nizu važnih detalja, dok su po svom patentiranom pogonu Hobie Mirage Drive jedinstveni.

Za razliku od ostalih kajaka koji se pokreću veslima, Hobie kajaci imaju pogon koji iz perspektive ribolovca najviše nalikuje na pedale bicikla, dok iz podvodne perspektive taj pogon nalikuje perajama želvi. Sam se mehanizam kao cjelovit sklop jednostavno postavlja u otvor i ležište u središnjem dijelu trupa, te se jednako lako i demontira.

Ovakav pogon ostavlja ribolovcu potpuno slobodne ruke, tako da se potpuno može posvetiti drugim aktivnostima, od povlačenja panule ili skosanja, preko fotografiranja ili pregledavanja i ugađanja postavki na sonderu, do jednostavnog uživanja u plovidbi.

Hobie kajak u zavisnosti od fizičke spreme i kondicije ribolovca može postići brzinu višu od 4,5 čvorova, što otvara vrata brzim panulaškim tehnikama, da i ne spominjemo mogućnost odlaska i na dalje ribolovne pozicije ili pretragu velikog područja tijekom jednog ribolovnog pohoda u laganom driftingu.

---

image

S kajakom po oboritu ribu

------
image

Hobie kajaci su vrlo stabilni

---

Osim toga, zahvaljujući ekstremno plitkom gazu i vrlo tihom pogonu, ribolovac može ući u najpliće vode i tako plasirati svoje varalice ili ješku i na vrlo nepristupačnim pozicijama. Straha od oštećenja pogona nema, jer se u trenutku nailaska na prepreku pogonske peraje povijaju i postavljaju u vodoravan položaj, a čim se postigne veća dubina vraćaju se u radni položaj.

Pritom, pogon može pokretati kajak naprijed i natrag, zahvaljujući čemu se na krajnje jednostavan način može održavati željena ribolovna pozicija.

VELIKA STABILNOST

I premda većina neupućenih na spomen kajaka zamišlja uskotrupno nestabilno plovilo sklono prevrtanju, Hobie kajaci imaju izuzetnu stabilnost, više nego dostatnu za ribolov iz stojećeg položaja, a uz to nude i komfor koji je doista neočekivan za takvo plovilo.

Tako ribolovac u Hobie kajaku sjedi u udobnoj mrežastoj sjedalici s podesivim nagibom naslonjača, te samoga sjedala u svim smjerovima, pa se sjedalica učas može prilagoditi svim potrebama. Na dohvatu ruke nalaze se hladnjak, suha komora za opremu, nekoliko štapova, kamere, fotoaparati, hrana, piće, po potrebi i tenda… Ukratko, sve što ribolovcu može pasti na pamet.

Opcija je jako puno, pa sve ovisi ponajviše od sklonosti samoga ribolovca. Dok netko preferira spinning, drugi je zaljubljenik u eging, light jigging ili slow pitch, pa u skladu sa sklonostima personalizira opremu na svom kajaku.

No i među kajakašima postoje oni koji iz svakog izlaska na more pokušavaju izvući maksimum, prilagođavajući se do krajnjih granica trenutnim uvjetima koji vladaju na moru.

---

image

Kančanicom iz kajaka

---

---

image

Umjesto sipe, došla je hobotnica

---

Jedan od takvih je i Nuno Morao, istinski zaljubljenik u kajak fishing koji je bio voljan s nama podijeliti neka svoja iskustva. I premda je Nuno bio otvoren za razgovor, to je u ribolovu s njim bilo teško izvodiva aktivnost, jer je kočnica na njegovoj roli neprestano cvrčala, odvlačeći mu pozornost.

A bogme i nama, jer je bio veći užitak gledati što i kako lovi, nego pričati o opremi. Ipak, na kraju smo došli do željenih informacija koje za razliku od većine ribolovaca Nuno nije krio.

NUNOV SVIJET

– Lovim intenzivno od svoje trinaeste godine. Ribolov iz kajaka za mene je nevjerojatno iskustvo prepuno najintenzivnijih doživljaja i emocija. Ako mogu birati, uvijek biram jedro ili sustav pedala nego bilo kakav motorni pogon. Sjedenje u razini s morskom površinom, kada se i po malim valovima često ne vidi horizont, jedinstven je osjećaj u kojem se čovjek na najizravniji način povezuje s temeljnim prirodnim elementima. Osjetiti vjetar, mir, tišinu i samoću, potpuno uronjen u prirodu, pomaže mi shvatiti koliko je sve to što nas okružuje neprocjenjivo vrijedno. Ribolov iz Hobie kajaka omogućuje tih i miran pristup ribolovnim područjima, bez ikakvog ometanja ribe. Pogon u potpunoj tišini je naprosto uzvišen, jer riba u pravilu bude iznenađena varalicom koju ni na koji način ne može povezati s ribolovcem – govori nam Nuno.

---

image

Kliješta, nož, bodeži, podmetač.., dio su ribolovnog pribora na kajaku

---

– Često se nalazim s prijateljima koji su također vlasnici kajaka i s kojima odlazim u zajedničke ribolovne pohode. To je poput boravka u grupi ili plemenu, gdje svaka skupina sa svojom kulturom i vjerovanjima predano dijeli znanje, potičući i ostale ribolovce da se okušaju u nečem novom. Iz kajaka lovim različitim tehnikama kao što su spinning, trolling, jigging, eging… Korištenjem odgovarajuće i visokokvalitetne opreme ribolovni užitak i zadovoljstvo postaju veći. A kada se ulovi riba koja veličinom premašuje očekivano, tada nastupaju nezaboravni trenuci uzbuđenja. Naravno, i sam prihvat ribe vrlo je uzbudljiv, ali zapravo krajnje jednostavan, jer se sve događa u razini s morem – nastavlja Nuno svoju priču.

---

image

Kod lova na većim dubinama koriste se multiplikatori na električni pogon

---

MOŽE I NA JEDRO

– Budući da sve svoje ribolovne doživljaje nastojim zabilježiti kamerom i fotoaparatom koji su sastavni dio moje ribolovne opreme za kajak fishing, sa sobom uvijek nosim četiri nosača za videokamere. Sve je personalizirano na osnovi pribora za montiranje, s tim da su svi dijelovi od karbonskih vlakana zbog manje težine i velike čvrstoće. Tu su i tri Sony FDR-x3000R, jedna Sony RX0 II kamera, te za mene nezaobilazan nosač zastave s dvije zastavice. Prva je moja avatar zastava, a druga je zastava Kristovog viteškog reda templara koji je u Portugalu rekonstituiran, a koji se inače koristio kao simbol na portugalskim jedrima u otkrićima svijeta. I danas se još uvijek koristi na portugalskim vojnim avionima i starim mornaričkim brodovima.

---

image

Bez vodonepropusnih kutija na more se ne izlazi

------
image

Vodootporna odjeća važna je za puno uživanje

---

Od nosača za štapove, koristim držače za okomiti transport, i to dva Hobie, te dva Ram Tought nosača. Za panulu ili općenito za postavljanje štapa u vodoravan položaj koristim dva Railblaza nosača i jedan Ram Rod Holder – kazuje nam Nuno.

U svoje ribolovne pohode Nuno uvijek nosi pouzdanu Garminovu elektroniku, Striker Plus 9SV i Garmin GPSMAP 78S, naravno, s adekvatnim nosačima, a od sitnog pribora kliješta, nož, Ikijime i Ikashime bodeže, podmetač i kliješta za prihvat ribe.

– Naravno, uvijek imam i vodootporne kutije za ribolovni pribor, od varalica do fotoaparata i elektroničkih komponenti koje ne vole vodu. Sa mnom uvijek ide i jacera u koju mogu pospremiti ulov, dok ljeti jako dobro dođe za čuvanje hladnih napitaka.

---

image

Hobie Mirage Drive je sklop koji se vrlo jednostvano postavlja na Hobie kajak

------
image

Nosači kamera i nosač zastava

---

NAPAJANJE ELEKTRONIKE

Akumulator je tu za napajanje elektronike, ali i za situacije u kojima se koristim multiplikatorima na električni pogon, i to isključivo kada je u pitanju ribolov na uistinu velikim dubinama.

Po potrebi, ali ne uvijek, koristim i set Tandem Island Trampoline s kojim dobivam veću stabilnost i dodatnu radnu površinu, te montažni jarbol s jedrom uz koje mogu lako i bez umora prevaliti veliku udaljenost u kratkom vremenu, postižući pritom brzine i do 8 čvorova.

Naravno, vodootporna odjeća je također dio obvezne opreme, jer je kajak ipak plovilo u kojem je ribolovac u razini s morem, što znači da se lako može smočiti, a to baš nije zgodno ako imate običnu odjeću, pogotovo zimi.

O štapovima, varalicama i tehnikama ne bih posebno pričao, jer je to posebno poglavlje u kojem svaki ribolovac do kraja pokazuje svoju osobnost.

Ostavili smo Nuna u odličnom raspoloženju, jer su ga razgovor s nama i pregledavanje snimljenog materijala inspirirali za pokušaj lova s tehnikom koju još nije probao. O rezultatima, obećao je saznat ćemo više u nekom idućem razgovoru.

---

image

Striker Plus 9SV i Garmin GPSMAP 78S

------
image

Set Tandem Island Trampoline osigurava veću stabilnost i dodatnu radnu površinu

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

Brzi lovci traže brzo povlačenje


Kančanicom iz kajaka


Bez vodonepropusnih kutija na more se ne izlazi


S kajakom po oboritu ribu


Kod lova na većim dubinama koriste se multiplikatori na električni pogon


Umjesto sipe, došla je hobotnica


Vodootporna odjeća važna je za puno uživanje


Hobie kajaci su vrlo stabilni


Kliješta, nož, bodeži, podmetač.., dio su ribolovnog pribora na kajaku


Hobie Mirage Drive je sklop koji se vrlo jednostvano postavlja na Hobie kajak


Nosači kamera i nosač zastava


Sedam nosača za štapove


Striker Plus 9SV i Garmin GPSMAP 78S


Set Tandem Island Trampoline osigurava veću stabilnost i dodatnu radnu površinu

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/veliki-zaljubljenik-u-ribolov-iz-kajaka-otkriva-kakvu-opremu-koristi-1211898 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=73788b005d7f221151524eb15d8c599f00ba19db [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Veliki+zaljubljenik+u+ribolov+iz+kajaka+koristi+razne+tehnike%2C+otkriva+nam+kakvu+opremu+koristi%3A+Riba+bude+iznena%C4%91ena+varalicom+jer+je+ne+povezuje+s+ribolovcem&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fveliki-zaljubljenik-u-ribolov-iz-kajaka-otkriva-kakvu-opremu-koristi-1211898 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fveliki-zaljubljenik-u-ribolov-iz-kajaka-otkriva-kakvu-opremu-koristi-1211898 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => maksimalan gušt [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

maksimalan guštVeliki zaljubljenik u ribolov iz kajaka koristi razne tehnike, otkriva nam kakvu opremu koristi: Riba bude iznenađena varalicom jer je ne povezuje s ribolovcem

Piše Boris Bulić
29. srpnja 2022. - 07:33

Izlazak na more uvijek je doživljaj, i za nekoga tko na more dolazi jednom godišnje, i za onoga tko na more izlazi često, pa čak i svakodnevno. More je, kao vodeni medij, zapravo potpuno oprečno našem životnom okruženju, zbog čega je isplovljavanje uvijek obojeno određenom dozom avanture.

Naravno da količina te doze ovisi o cijelom nizu detalja, pri čemu su odabir plovila i konačan cilj svakako ključni. Nikako nije isto isploviti na more na nekom turističkom cruiseru i u bateli koja na krmi ima Tomosa 4. I dok je za ogroman broj ljudi avantura u bateli nezamisliva i po život pogibeljna misija, mnogi ribolovci sanjaju upravo o njoj.

Vlažne daske i pajole, miris mora koje je doslovno na dohvat ruke, sidreni konop pod nogama odmah uz sić u kojem se nalazi ješka ili još bolje,...

19. svibanj 2024 06:10