stdClass Object ( [id] => 1225302 [title] => Uz klifove do dobre lovine: strme obale kopna i otoka znaju biti izdašne poput brakova [alias] => uz-klifove-do-dobre-lovine-strme-obale-kopna-i-otoka-znaju-biti-izdasne-poput-brakova [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

I manje iskusni ribolovci znaju da vrsta i količina ulova ovisi o karakteristikama morskog dna na kojem se lovi, te da su najbolji tereni za lov udicom brakovi, posebno oni sa strmim padinama.

Zato se većina ribolovaca, osobito tijekom ljeta i jeseni, najradije otiskuje dalje od kopna prema poznatim brakovima ili krenu u potragu za još nepoznatim.

Pritom često plove pokraj klifova koje uglavnom zanemaruju, iako su oni tek neznatno lošije pošte od brakova, pa ćemo se detaljnije pozabaviti načinima lova uz njih.

Brojni fratri

Klif, ili po naški strmac, okomita je stjenovita obala kopna ili otoka koja se pod površinom strmo spušta u dubinu. Padine strmaca duboke su od dvadesetak do nekoliko stotina metara, često su pune rupa i procijepa, a mnoge imaju i skaline, manje ili veće horizontalne ravne plohe. Podnožje im je u pravilu ravno pjeskovito dno na kojem su često veće ili manje nakupine odlomljenog kamenja i gromada.

Na našem dijelu Jadrana strmaca ima uz kopno i uz obale otoka, a najbrojniji strmci okrenuti otvorenom moru na vanjskom su nizu otoka dalmatinskog arhipelaga.

Klifovi su staništa brojnih riba, osobito onih cjenjenijih. Izuzmu li se crneji i još neke manje ribe, u velikim se jatima uz njih najviše zadržavaju fratri, i to cijelu godinu i tijekom čitavog dana, zbog čega ih mnogi nazivaju čuvarima podmorskih zidova.

Manji se zavlače u rupe na svim dubinama, dok se veći danju zadržavaju na većim dubinama, pri dnu podmorskih zidova, a vole se zadržavati i u sjenama odlomljenih gromada u podnožju.

Kantar je također česta riba na strmcima, ne toliko obalnim koliko onim na vanjskim otocima. Strmi zidovi omiljeno su im okruženje, ali se rado zadržavaju i na skalinama, uvijek u neposrednoj blizini loma ravne plohe u ambis. Poput fratara, vole biti i oko gromada u podnožju.

Hranidbeni lanac

Pod strmcem se na pjeskovitom dnu zadržavaju pauk crnac i tabinja, a nerijetko i komarča, ali samo na plićim i srednje dubokim dnima. Kraljice se, u pravilu krupne, rado zadržavaju i na zaravnima strmca. Osim tih, i brojne druge ribe mogu se uloviti na skalinama – arbun, kanjac, pagar, smokva, šarag, škarpina, škarpun, ugor…

Uza zid, iznad skaline i poviše dna u podnožju strmca, u velikim jatima znaju lebdjeti bukve, girovke, ušate…, a gdje su te ribe, tu su i predatori s vrha hranidbenog lanca poput gofa, kirnje, kovača, a ponekad i zubaca, iako njemu strmci nisu omiljena lovišta.

Ribolov uz klif umjesto na braku ima cijeli niz prednosti. Iako ribe na njima najčešće nisu toliko koncentrirane kao na braku, strmci su u pravilu veći i brojniji od brakova, a uz to su i pod manjim pritiskom ribolovaca.

Strmaca je znatno više nego dubinskih strmih brakova, pa je mogućnost biranja mjesta ribolova bolja. Osim toga, strmci su bliži lukama, pa se do njih brže stiže nego do pučinskih brakova.

Praktična kančanica

Na brakovima vjetrovi, valovi i kurenat mogu djelovati svim jačinama, u svim pravcima i u svim međusobnim kombinacijama. Na strmcima, posebno obalnim, vjetrovi i valovi najčešće nisu jaki kao na otvorenome moru, a postoji i mogućnost zavjetrine. Osim toga, uz strmce prevladavaju morske struje čiji su smjerovi paralelni s obalom.

Sve to omogućava relativno lako, brzo i točno sidrenje uz strmac. A već i sama činjenica da strmac nije na otvorenom moru važna je ribolovcima prosječnih plovidbenih vještina i vlasnicima manjih plovila, koji tako mogu udičariti i kad vremenske neprilike onemogućavaju odlazak na otvoreno more.

Iz plovila se na strmcima može loviti svim tehnikama udičarenja. Ovisno o dobu godine, vertical jiggingom može se loviti na raznim dubinama, uza zid, oko gromada u podnožju strmca i po skalinama.

Ljubitelji panulavanja mogu lakim priborom loviti ušate, a teškim s nadjenutom iglicom ili lignjom gofove, pagare, čak i zubace. Sve te i neke druge ribe mogu se pokraj strmaca loviti i driftingom, tehnikom puštanja mamaca da ih nosi kurenat.

Kančanica je bez dvojbe najprikladniji udičarski alat za ribolov uz strmce, jer se njom može loviti danju i noću, na svim dubinama, uza zidove, na zaravnima i na dnu, oko gromada, na pola dna, iz usidrenog ili plovila prepuštenog kurentu i vjetru.

Češljanje terena

Naši udičari koji preferiraju ribolov kančanicom mamce najradije spuštaju na zaravni između 20 i 100 metara dubine. Za lov fratra, šarga, kanjca, kantara i druge bijele ribe danju, najčešće laganu ili srednje tešku kančanicu spuštaju 30 do 40 metara pod površinu, a noću isti pribor 10-ak metara dublje. Tada najčešće love tabinje, u pravilu krupne, nešto rjeđe ugore, koji mahom nisu kapitalni, te još rjeđe murine.

Kančanicom se može loviti i češljanjem terena iz plovila nošenog vjetrom ili kurentom. Ta je tehnika posebno dobra za lov bodeljki, ponajprije škarpina i pauka, riba koje ne traže plijen, nego leže na dnu i čekaju da im hrana dođe na dohvat.

Bez obzira na to drifta li se iz plovila koje vjetar nosi paralelno sa strmcem ili ga gura okomito na obalu, približno istom rutom treba ploviti barem dva puta, a onda se pomicati po nekoliko metara u stranu da bi se teren što detaljnije pretražio.

Češljanje terena ehosonderom preporučljivo je i prije ribolova na nepoznatom strmcu. Tako se spoznaju veličina i nagib podmorskog zida, vide se eventualne zaravni, te se očitava dubina na kojoj počinje ravno dno. Te su informacije nužne kako bi se, ovisno o tehnici, odabrala najbolja mjesta lova.

Udice i ulovi

Uz strmce je drifting tehnikom najpovoljnije loviti plutanjem od zida ka podnožju strmca, znači po vjetru s obale. Tako se smanjuje mogućnost zapinjanja pribora za dno te bijega ulovljene ribe u neku rupu ili procijep. I za lov iz usidrenog plovila bolje je kad vjetar puše s obale.

Sidro se spusti uza zid i popuštanjem konopa odabere se mjesto lova. Uz vjetar prema strmcu sidriti bi se moralo na većim dubinama i dalje od obale, pa je potrebno imati konop velike dužine.

Bez obzira na stanje mora i vjetra, uvijek treba nastojati sidriti se s dva sidra. Ne samo radi povećanja sigurnosti, nego i zbog mogućnosti preciznijeg postavljanja plovila na željeno mjesto.

Pribor za lov kančarenjem može se kompletirati na razne načine. Na skaline je najbolje položiti pribor s kliznom olovnicom i jednom udicom na kraju, kakvim se čekaju komarče i lubini. Uz skalinu i strmu padinu dobro je ribama ponuditi komade velikog morskog crva ili svježu srdelu na kančanici s klasičnim očenaš završnjakom.

Za lov fratara i šarga treba koristiti srednje tešku kančanicu, s osnovom od 0,30 do 0,40 mm, privezima debljine 0,30 do 0,35 mm i srednjim udicama širine luka 10 do 15 mm.

Za lov na dnu i iznad njega također se može koristiti pribor s očenaš završnjakom od dvije ili tri udice. Treba ga izraditi od nešto debljeg najlona, 0,45 do 0,60 mm, i priveza debljine 0,40 do 0,50 mm. Njegovu donju udicu, koja mora biti i najveća (do 20 mm širine), treba postaviti malo poviše olovnice i nadjenuti je najvećim mamcem, najbolje cijelom srdelom ili drugom ribicom.

Na njoj se može očekivati ulov pagara ili zubaca. Gornja udica tog pribora treba biti nešto manja i na nju valja nadjenuti komad srdele ili inćuna, a može se očekivati da taj mamac uzmu kantar, tabinja…

Efikasna žičara

Umjesto navedenih, uz strmac se može spustiti i pribor namijenjen lovu najkrupnijih grabljivica živim ribicama, poput bukve, ušate, špara, crneja ili iglice. Mamac je najbolje pribaviti na mjestu gdje se želi loviti krupne ribe. Kančanica za takav lov može se kompletirati na klasičan način.

Međutim, puno je bolje koristiti pribor s jednom udicom, bez završnjaka, s olovnicom na kraju osnovne strune i kliznim privezom koji se posredstvom vrtilice postavlja na osnovnu strunu. Hod jedan do tri metra dugog priveza ograničava se do desetak metara poviše olovnice.

Ovim priborom, poznatim kao žičara, lovi se tako da se, nakon što olovnica dotakne dno i zategne se osnovna struna, niz nju spusti privez s mamcem. Plijen su najčešće gof, kirnja i zubatac. Bez obzira na to kojim se priborom lovilo, na njemu trebaju biti jake kovane udice kratkoga tijela čiji oblik ovisi o vrsti mamca.

Ako se lovi živom ili barem cijelom ribicom, najbolje je koristiti udice oblika live bait. Ako se, pak, lovi na najvećim dubinama i s više pribora istodobno, prednost treba dati cyrcle udicama, koje dopuštaju zakasnjelu kontru.

---

MATULIĆA VOLE SAMO ROĐAKINJE

Strmci su omiljena staništa i jedne od najprivlačnijih riba Jadrana – matulića barjaktara, poznatog i kao jera, kirnjica, marcipan... No, nasuprot ljepoti, meso mu je toliko neprivlačno da ga ljudi jedu samo u krajnjoj nuždi, a ne vole ga čak ni ribe koje praktički jedu sve. Jedina su iznimka njegove rođakinje kirnje.

Zato je, ali samo živ, vrlo kvalitetan mamac za ciljani lov tih dubinskih riba. Dobra mu je osobina što dobro podnosi promjenu tlaka, odnosno izvlačenje na površinu i ponovno spuštanje na veliku dubinu, te što nadjenut ne samo da dugo živi, nego je i vrlo živahan.

Ribolovci ne vole matulića i zbog velike proždrljivosti, jer u jatima napada mamce i prije nego što ih druge ribe i primijete. Zato većina udičara nakon nekoliko ulovljenih matulića mijenja lovnu zonu.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Staništa su brojnih cijenjenih riba, od kojih su najbrojniji veliki fratri, a uz njih se dobro mogu loviti i kantari, šarzi, arbuni, pagari, škarpine, tabinje, te gofovi i kovači [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => staništa cijenjenih riba [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Staništa su brojnih cijenjenih riba, od kojih su najbrojniji veliki fratri, a uz njih se dobro mogu loviti i kantari, šarzi, arbuni, pagari, škarpine, tabinje, te gofovi i kovači staništa cijenjenih riba 0 8276 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2016-08-16 09:51:43 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Šime Duvančić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-09-18 12:02:00 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-09-18 12:02:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 47 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2016\/08\/16\/7936478.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\u0160ime Duvan\u010di\u0107"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Tipi\u010dna lovina na strmcu<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1600x1195","hd_7936478_1920.jpg":"1920x1080","k_7936478_1280.jpg":"1280x1280","k_7936478_1024.jpg":"1024x1024","k_7936478_640.jpg":"640x640","k_7936478_480.jpg":"480x480","k_7936478_340.jpg":"340x340","k_7936478_220.jpg":"220x220","o_7936478_1280.jpg":"1280x956","o_7936478_1024.jpg":"1024x764","o_7936478_640.jpg":"640x478","o_7936478_480.jpg":"480x358","o_7936478_340.jpg":"340x253","o_7936478_220.jpg":"220x164","h_7936478_1280.jpg":"1280x854","h_7936478_1024.jpg":"1024x683","h_7936478_640.jpg":"640x427","h_7936478_480.jpg":"480x320","h_7936478_340.jpg":"340x227","h_7936478_220.jpg":"220x147","pp_7936478_1280.jpg":"1280x1628","pp_7936478_1024.jpg":"1024x1303","pp_7936478_640.jpg":"640x814","pp_7936478_480.jpg":"480x611","pp_7936478_340.jpg":"340x432","pp_7936478_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7480975 Threads: 2 Questions: 1603545018 Slow queries: 4760453 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110603657 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/uz-klifove-do-dobre-lovine-strme-obale-kopna-i-otoka-znaju-biti-izdasne-poput-brakova-1225302 [printLink] => /om/ribolov/uz-klifove-do-dobre-lovine-strme-obale-kopna-i-otoka-znaju-biti-izdasne-poput-brakova-1225302?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 650553 [name] => ribolov s obale [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 22:42:41 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov-s-obale [link] => /tag/ribolov-s-obale ) [1] => stdClass Object ( [id] => 656751 [name] => ribolov s obale štapom [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-18 10:56:32 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov-s-obale-stapom [link] => /tag/ribolov-s-obale-stapom ) [2] => stdClass Object ( [id] => 691116 [name] => ribolov sa strme obale [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-17 13:20:50 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov-sa-strme-obale [link] => /tag/ribolov-sa-strme-obale ) [3] => stdClass Object ( [id] => 691117 [name] => ribolov klifovi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-17 13:20:50 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov-klifovi [link] => /tag/ribolov-klifovi ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Staništa su brojnih cijenjenih riba, od kojih su najbrojniji veliki fratri, a uz njih se dobro mogu loviti i kantari, šarzi, arbuni, pagari, škarpine, tabinje, te gofovi i kovači [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => staništa cijenjenih riba [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Uz klifove do dobre lovine: strme obale kopna i otoka znaju biti izdašne poput brakova [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/08/16/7936478.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Šime Duvančić [mainImageDesc] =>

Tipična lovina na strmcu

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/08/16/7936478.jpg [title] =>

Tipična lovina na strmcu

Šime Duvančić ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

I manje iskusni ribolovci znaju da vrsta i količina ulova ovisi o karakteristikama morskog dna na kojem se lovi, te da su najbolji tereni za lov udicom brakovi, posebno oni sa strmim padinama.

Zato se većina ribolovaca, osobito tijekom ljeta i jeseni, najradije otiskuje dalje od kopna prema poznatim brakovima ili krenu u potragu za još nepoznatim.

Pritom često plove pokraj klifova koje uglavnom zanemaruju, iako su oni tek neznatno lošije pošte od brakova, pa ćemo se detaljnije pozabaviti načinima lova uz njih.

Brojni fratri

Klif, ili po naški strmac, okomita je stjenovita obala kopna ili otoka koja se pod površinom strmo spušta u dubinu. Padine strmaca duboke su od dvadesetak do nekoliko stotina metara, često su pune rupa i procijepa, a mnoge imaju i skaline, manje ili veće horizontalne ravne plohe. Podnožje im je u pravilu ravno pjeskovito dno na kojem su često veće ili manje nakupine odlomljenog kamenja i gromada.

Na našem dijelu Jadrana strmaca ima uz kopno i uz obale otoka, a najbrojniji strmci okrenuti otvorenom moru na vanjskom su nizu otoka dalmatinskog arhipelaga.

Klifovi su staništa brojnih riba, osobito onih cjenjenijih. Izuzmu li se crneji i još neke manje ribe, u velikim se jatima uz njih najviše zadržavaju fratri, i to cijelu godinu i tijekom čitavog dana, zbog čega ih mnogi nazivaju čuvarima podmorskih zidova.

Manji se zavlače u rupe na svim dubinama, dok se veći danju zadržavaju na većim dubinama, pri dnu podmorskih zidova, a vole se zadržavati i u sjenama odlomljenih gromada u podnožju.

Kantar je također česta riba na strmcima, ne toliko obalnim koliko onim na vanjskim otocima. Strmi zidovi omiljeno su im okruženje, ali se rado zadržavaju i na skalinama, uvijek u neposrednoj blizini loma ravne plohe u ambis. Poput fratara, vole biti i oko gromada u podnožju.

Hranidbeni lanac

Pod strmcem se na pjeskovitom dnu zadržavaju pauk crnac i tabinja, a nerijetko i komarča, ali samo na plićim i srednje dubokim dnima. Kraljice se, u pravilu krupne, rado zadržavaju i na zaravnima strmca. Osim tih, i brojne druge ribe mogu se uloviti na skalinama – arbun, kanjac, pagar, smokva, šarag, škarpina, škarpun, ugor…

Uza zid, iznad skaline i poviše dna u podnožju strmca, u velikim jatima znaju lebdjeti bukve, girovke, ušate…, a gdje su te ribe, tu su i predatori s vrha hranidbenog lanca poput gofa, kirnje, kovača, a ponekad i zubaca, iako njemu strmci nisu omiljena lovišta.

Ribolov uz klif umjesto na braku ima cijeli niz prednosti. Iako ribe na njima najčešće nisu toliko koncentrirane kao na braku, strmci su u pravilu veći i brojniji od brakova, a uz to su i pod manjim pritiskom ribolovaca.

Strmaca je znatno više nego dubinskih strmih brakova, pa je mogućnost biranja mjesta ribolova bolja. Osim toga, strmci su bliži lukama, pa se do njih brže stiže nego do pučinskih brakova.

Praktična kančanica

Na brakovima vjetrovi, valovi i kurenat mogu djelovati svim jačinama, u svim pravcima i u svim međusobnim kombinacijama. Na strmcima, posebno obalnim, vjetrovi i valovi najčešće nisu jaki kao na otvorenome moru, a postoji i mogućnost zavjetrine. Osim toga, uz strmce prevladavaju morske struje čiji su smjerovi paralelni s obalom.

Sve to omogućava relativno lako, brzo i točno sidrenje uz strmac. A već i sama činjenica da strmac nije na otvorenom moru važna je ribolovcima prosječnih plovidbenih vještina i vlasnicima manjih plovila, koji tako mogu udičariti i kad vremenske neprilike onemogućavaju odlazak na otvoreno more.

Iz plovila se na strmcima može loviti svim tehnikama udičarenja. Ovisno o dobu godine, vertical jiggingom može se loviti na raznim dubinama, uza zid, oko gromada u podnožju strmca i po skalinama.

Ljubitelji panulavanja mogu lakim priborom loviti ušate, a teškim s nadjenutom iglicom ili lignjom gofove, pagare, čak i zubace. Sve te i neke druge ribe mogu se pokraj strmaca loviti i driftingom, tehnikom puštanja mamaca da ih nosi kurenat.

Kančanica je bez dvojbe najprikladniji udičarski alat za ribolov uz strmce, jer se njom može loviti danju i noću, na svim dubinama, uza zidove, na zaravnima i na dnu, oko gromada, na pola dna, iz usidrenog ili plovila prepuštenog kurentu i vjetru.

Češljanje terena

Naši udičari koji preferiraju ribolov kančanicom mamce najradije spuštaju na zaravni između 20 i 100 metara dubine. Za lov fratra, šarga, kanjca, kantara i druge bijele ribe danju, najčešće laganu ili srednje tešku kančanicu spuštaju 30 do 40 metara pod površinu, a noću isti pribor 10-ak metara dublje. Tada najčešće love tabinje, u pravilu krupne, nešto rjeđe ugore, koji mahom nisu kapitalni, te još rjeđe murine.

Kančanicom se može loviti i češljanjem terena iz plovila nošenog vjetrom ili kurentom. Ta je tehnika posebno dobra za lov bodeljki, ponajprije škarpina i pauka, riba koje ne traže plijen, nego leže na dnu i čekaju da im hrana dođe na dohvat.

Bez obzira na to drifta li se iz plovila koje vjetar nosi paralelno sa strmcem ili ga gura okomito na obalu, približno istom rutom treba ploviti barem dva puta, a onda se pomicati po nekoliko metara u stranu da bi se teren što detaljnije pretražio.

Češljanje terena ehosonderom preporučljivo je i prije ribolova na nepoznatom strmcu. Tako se spoznaju veličina i nagib podmorskog zida, vide se eventualne zaravni, te se očitava dubina na kojoj počinje ravno dno. Te su informacije nužne kako bi se, ovisno o tehnici, odabrala najbolja mjesta lova.

Udice i ulovi

Uz strmce je drifting tehnikom najpovoljnije loviti plutanjem od zida ka podnožju strmca, znači po vjetru s obale. Tako se smanjuje mogućnost zapinjanja pribora za dno te bijega ulovljene ribe u neku rupu ili procijep. I za lov iz usidrenog plovila bolje je kad vjetar puše s obale.

Sidro se spusti uza zid i popuštanjem konopa odabere se mjesto lova. Uz vjetar prema strmcu sidriti bi se moralo na većim dubinama i dalje od obale, pa je potrebno imati konop velike dužine.

Bez obzira na stanje mora i vjetra, uvijek treba nastojati sidriti se s dva sidra. Ne samo radi povećanja sigurnosti, nego i zbog mogućnosti preciznijeg postavljanja plovila na željeno mjesto.

Pribor za lov kančarenjem može se kompletirati na razne načine. Na skaline je najbolje položiti pribor s kliznom olovnicom i jednom udicom na kraju, kakvim se čekaju komarče i lubini. Uz skalinu i strmu padinu dobro je ribama ponuditi komade velikog morskog crva ili svježu srdelu na kančanici s klasičnim očenaš završnjakom.

Za lov fratara i šarga treba koristiti srednje tešku kančanicu, s osnovom od 0,30 do 0,40 mm, privezima debljine 0,30 do 0,35 mm i srednjim udicama širine luka 10 do 15 mm.

Za lov na dnu i iznad njega također se može koristiti pribor s očenaš završnjakom od dvije ili tri udice. Treba ga izraditi od nešto debljeg najlona, 0,45 do 0,60 mm, i priveza debljine 0,40 do 0,50 mm. Njegovu donju udicu, koja mora biti i najveća (do 20 mm širine), treba postaviti malo poviše olovnice i nadjenuti je najvećim mamcem, najbolje cijelom srdelom ili drugom ribicom.

Na njoj se može očekivati ulov pagara ili zubaca. Gornja udica tog pribora treba biti nešto manja i na nju valja nadjenuti komad srdele ili inćuna, a može se očekivati da taj mamac uzmu kantar, tabinja…

Efikasna žičara

Umjesto navedenih, uz strmac se može spustiti i pribor namijenjen lovu najkrupnijih grabljivica živim ribicama, poput bukve, ušate, špara, crneja ili iglice. Mamac je najbolje pribaviti na mjestu gdje se želi loviti krupne ribe. Kančanica za takav lov može se kompletirati na klasičan način.

Međutim, puno je bolje koristiti pribor s jednom udicom, bez završnjaka, s olovnicom na kraju osnovne strune i kliznim privezom koji se posredstvom vrtilice postavlja na osnovnu strunu. Hod jedan do tri metra dugog priveza ograničava se do desetak metara poviše olovnice.

Ovim priborom, poznatim kao žičara, lovi se tako da se, nakon što olovnica dotakne dno i zategne se osnovna struna, niz nju spusti privez s mamcem. Plijen su najčešće gof, kirnja i zubatac. Bez obzira na to kojim se priborom lovilo, na njemu trebaju biti jake kovane udice kratkoga tijela čiji oblik ovisi o vrsti mamca.

Ako se lovi živom ili barem cijelom ribicom, najbolje je koristiti udice oblika live bait. Ako se, pak, lovi na najvećim dubinama i s više pribora istodobno, prednost treba dati cyrcle udicama, koje dopuštaju zakasnjelu kontru.

---

MATULIĆA VOLE SAMO ROĐAKINJE

Strmci su omiljena staništa i jedne od najprivlačnijih riba Jadrana – matulića barjaktara, poznatog i kao jera, kirnjica, marcipan... No, nasuprot ljepoti, meso mu je toliko neprivlačno da ga ljudi jedu samo u krajnjoj nuždi, a ne vole ga čak ni ribe koje praktički jedu sve. Jedina su iznimka njegove rođakinje kirnje.

Zato je, ali samo živ, vrlo kvalitetan mamac za ciljani lov tih dubinskih riba. Dobra mu je osobina što dobro podnosi promjenu tlaka, odnosno izvlačenje na površinu i ponovno spuštanje na veliku dubinu, te što nadjenut ne samo da dugo živi, nego je i vrlo živahan.

Ribolovci ne vole matulića i zbog velike proždrljivosti, jer u jatima napada mamce i prije nego što ih druge ribe i primijete. Zato većina udičara nakon nekoliko ulovljenih matulića mijenja lovnu zonu.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Šime Duvančić
Šime Duvančić

Tipična lovina na strmcu

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/uz-klifove-do-dobre-lovine-strme-obale-kopna-i-otoka-znaju-biti-izdasne-poput-brakova-1225302 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ed73cffccdc4e358692b3595c50111f227799883 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Uz+klifove+do+dobre+lovine%3A+strme+obale+kopna+i+otoka+znaju+biti+izda%C5%A1ne+poput+brakova&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fuz-klifove-do-dobre-lovine-strme-obale-kopna-i-otoka-znaju-biti-izdasne-poput-brakova-1225302 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fuz-klifove-do-dobre-lovine-strme-obale-kopna-i-otoka-znaju-biti-izdasne-poput-brakova-1225302 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Staništa su brojnih cijenjenih riba, od kojih su najbrojniji veliki fratri, a uz njih se dobro mogu loviti i kantari, šarzi, arbuni, pagari, škarpine, tabinje, te gofovi i kovači [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => staništa cijenjenih riba [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

staništa cijenjenih ribaUz klifove do dobre lovine: strme obale kopna i otoka znaju biti izdašne poput brakova

Piše Šime Duvančić
18. rujna 2022. - 14:02

I manje iskusni ribolovci znaju da vrsta i količina ulova ovisi o karakteristikama morskog dna na kojem se lovi, te da su najbolji tereni za lov udicom brakovi, posebno oni sa strmim padinama.

Zato se većina ribolovaca, osobito tijekom ljeta i jeseni, najradije otiskuje dalje od kopna prema poznatim brakovima ili krenu u potragu za još nepoznatim.

Pritom često plove pokraj klifova koje uglavnom zanemaruju, iako su oni tek neznatno lošije pošte od brakova, pa ćemo se detaljnije pozabaviti načinima lova uz njih.

Brojni fratri

Klif, ili po naški strmac, okomita je stjenovita obala kopna ili otoka koja se pod površinom strmo spušta u dubinu. Padine strmaca duboke su od dvadesetak do nekoliko stotina metara, često su pune rupa i procijepa, a mnoge imaju i skaline, manje ili veće hori...

11. svibanj 2024 23:53