stdClass Object ( [id] => 1190106 [title] => Kad riba stalno grize, zabava je zajamčena: ultra light rock fishing sve je popularniji, evo što vam je potrebno za ovu jednostavnu, ali učinkovitu tehniku [alias] => ultra-light-rock-fishing-sve-je-popularniji-evo-sto-vam-je-potrebno-za-ovu-jednostavnu-ali-ucinkovitu-tehniku [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Što je u moru manje riba, to je sve više pribora i tehnika ribolova, ali i ribolovaca koji pokušavaju uloviti vrste koje su prije izbjegavali, čak i bacali slučajno ulovljene.

Jedna od posljedica svega toga je i nastanak nove tehnike, varijante rock fishinga, poznate pod imenom ultra light rock fishing i light rock fishing.

Radi se o varijanti varaličarenja s obale koja se, za razliku od spinninga, ne obavlja daleko od dna i obale, nego na kamenitom priobalnom dnu, a za razliku od heavy rock fishinga, njome se ne love velike ribe jakim priborom, nego najlakšim priborom najmanje vrste.

Ova tehnika ribolova sve je popularnija, kako diljem svijeta, tako i u Hrvatskoj, osobito među kontinentalcima. Ponajprije zbog jednostavnosti lova i čestih ulova, koji znatno premašuju one ostvarene standardnim udičarenjem s obale – od klasične ferme, odmeta, preko beach ledgeringa do surf castinga i osobito heavy castinga. Sigurno je da će joj popularnost rasti kako bude raslo i osiromašivanje mora.

Jednostavna oprema

Light rock fishing (LRF) ili laki ribolov sa stijena, najbolji je i najkraći put do ribolovnoga gušta uz stalnu zabavu, a ne dugotrajno čekanje velikog ulova, koji najčešće izostane.

To je način lova riba kojih ima, a ne onih kojih nema, barem najčešće. Iako se njome mogu uloviti i veće, to je tehnika kojom se malim varalicama u pravilu love male, ali vrlo brojne ribe. To pravom ljubitelju ribolova može biti izvor radosti, jer je u moru više desetaka manjih riba koje je teže uloviti nego srednje i velike.

Za razliku od uobičajenih tehnika lova s obale, koje, osim klasične ferme, zahtijevaju puno opreme i mamaca, sve što treba za LRF je malobrojna i lagana oprema – jedan do dva štapa, te kutija sitnoga pribora i varalica. Sve to, osim štapova, može stati u manju naprtnjaču, čak i u pojasnu torbu, što ribolovcu omogućava maksimalnu mobilnost, ne samo na mjestu lova, nego i puno šire.

Upravo velika mobilnost važan je čimbenik uspjeha i guštanja u LRF-u jer se on obavlja na školjeri, nakupini krupnog kamenja između kojeg su veći i manji procijepi i rupe.

Osim prirodnih ispod kamenite obale, kakva prevladava kod nas, u gotovo svakoj lučici i luci na Jadranu ima i umjetnih školjera u podnožju mula i s vanjske strane lukobrana. Većini takvih mjesta pristup je lagan, a na njima se tom tehnikom može loviti barem deset vrsta riba. Zapravo, nikad se ne zna što će se uloviti.

---

image

Ni plašljivi matulić nije odolio malom mrdavcu

 

---

Brojne mušterije

Lovi se malim jigg i mekanim, rjeđe wobler, teturavim varalicama manevriranjem bilo kojom taktikom poviše i kroz procijepe, prolaze i rupe. Zahvaljujući malim dimenzijama varalica, plijen će biti i ribe koje nisu grabljivice po naravi.

Kod nas se ovom tehnikom uspješno love glavoči, pauci i škarpuni, špari, pirke, lumbraci, knezi i ostale usnače, kanjci te ostale male ribe koje nam pri klasičnom udičarenju dozlogrđuju. No, love se i šarun, ovčica, šarag, ušata, modrak, manje komarče i lubini...

Većina nabrojenih riba podjednako uspješno može se loviti tijekom cijele godine i cijeli dan, ali se najbolji ulovi ostvaruju u proljeće i jesen, te pred noć.

Također, većina njih je najaktivnija po umjereno valovitom i mutnom moru te djelomično oblačnom vremenu, zatim nakon nevere i jakoga vjetra kada se uzburkano more smiruje, te kada plima dolazi.

Bez štapa s rolom ovom je tehnikom praktički nemoguće loviti. Iako se mogu koristiti i oni namijenjeni nekim drugim tehnikama, najbolje je to činiti spinning štapovima, ali samo light (L) i ultra light (UL) klase, jer se lovi laganim i vrlo laganim varalicama. To su štapovi težine bacanja od 0,5 do najviše 20, rijetko nekoliko grama više.

Izbor štapa

Štapovi težine bacanja toga raspona su univerzalni, ali je puno bolje umjesto jednog imati dva različito jaka štapa. Jedan UL za ribolov na maloj, a drugi L na velikim daljinama.

Ne postoji stroga podjela među njima, ali u pravilu UL štapovima se smatraju oni težine bacanja do 7 (1/4 oz), najviše 10 grama (3/8 oz). Za ribolov na velikim daljinama i težim varalicama na našoj je obali najčešće dovoljan lagani štap težine bacanja do 12 (1/2 oz) ili 15 grama (5/8 oz).

Osim po težini bacanja, štapovi za LRF razlikuju se i po dužini, koja im se kreće između 1,52 do 275 centimetara. Duži su bolji za lov na većim daljinama, zbog čega ih nazivaju i long cast modelima, i u pravilu imaju veću težinu bacanja.

Postoji još nekoliko podjela ovih štapova, od kojih je najvažnija ona na solid tip i tubular tip – štapove s punim i šupljim vrhovima. Puni vrhovi mogu biti od mješavine plastike i staklenih (glass), te ugljičnih (carbon) vlakana, odnosno njihovih mješavina u raznim omjerima.

Solid tip štapovi, osobito oni od staklenih vlakana, u pravilu su osjetljiviji na dodir najmanjih riba, ali i u fazi vođenja varalice čak i na nekoliko metara dubine.

Karakterizira ih vrlo brza akcija, pa su najprimjereniji za lov silikoncima i malim metalcima, jigg varalicama, dok je s njima malo otežano vođenje i kontriranje teturavaca (woblera). Ovi su vrhovi najbolje rješenje za lov sistemima, montažama drop shot i split shot, kao i malim olovnim glavama, kojima se lovi po dnu i na pola dna, ovisno o ribi koja je na meti.

---

image

I lubin kilaš može se svladati ovako laganom opremom

---

U potpunosti izrađene od ugljičnih vlakana, tubular tip štapove, iako imaju relativno mekane vrhove, karakterizira brza i ekstra brza akcija. Pogodniji su za lov tvrdim varalicama, kako teturavcima, tako malim jerk, crank i metalnim varalicama, ali su dobri i za lov mekanim varalicama sa ili bez olovne glave, zbog čega se ovi štapovi mogu smatrati univerzalnim.

LRF štapovi mogu biti jednodijelni i dvodijelni, čak i višedijelni, travel, čija je jedina prednost mala transportna dužina.

Jasno je da na ovako lagane štapove treba montirati male i što lakše role, veličine do 2.500. No, o njima i osnovnoj struni, PE višenitki do oznake PE1.0 ili najlon jačine do 6 libri, te o varalicama dužine 20 do 50 mm, pisat ćemo u idućem broju.

Važni balans

Iako se može koristiti multiplikator, za LRF je prikladnija fiksna rola, bilo koje namjene, zbog jednostavnosti i lakoće upotrebe. Jasno je da za lov malih riba sitnim varalicama najlakšim štapovima koji se stalno drže u rukama treba i mala i što lakša rola. To mogu biti role veličine 1000 do 3000.

Prednost malih je samo mala težina. Međutim, u pravilu je za lov na moru prikladnija svestrana rola s prilično velikim kapacitetom i mogućnošću lova na velikoj daljini i izvlačenja i krupnih ulova, tako da su za LRF one veličine 2000 do 2500 najprimjerenije.

Osim toga, na njima su veći kalemi koji manje usukavaju strune te omogućavaju dalji i lakši odbačaj mamca nego manji i uži kalemi malih rola. No, više nego kod manjih, bitno je da rola ne bude teška, jer bi narušila ravnotežu laganih pa zato i labilnih štapova.

Posebnu pozornost pri odabiru role za ovu tehniku lova valja posvetiti kočnici! Naime, ona mora raditi besprijekorno, bez vibracija i trzanja koji su glavna opasnost za tanke strune što se koriste u LRF-u. Posebno to vrijedi ako se lovi ekstra brzim štapom.

Što se tiče prijenosa, bolji su veći, preko 5,0:1, jer lovina nije krupna niti osobito borbena, mamci su lagani, a neki se moraju brzo voditi. Također, bolje je koristiti rolu s metalnim kalemom, jer samo on može odoljeti struganju PE višenitne strune koju je najbolje koristiti kao osnovnu u ovoj tehnici ribolova.

---

image

Love se čak i sitni pagri

---

Budući je tanja i lakša od ostalih vrsta struna iste nosivosti, PE višenitka će omogućiti postizanje daljeg odbačaja, a zato što nije rastezljiva, bolji kontakt s mamcem te ribom pri kontri. No, mana joj je niska otpornost na habanje, pogotovo kod trljanja o stijene.

Također, otežano se koristi po vjetrovitom vremenu, za koje je najbolje rješenje fluorougljična struna, ali samo tonuća, namijenjena namotavanju na rolu i za ribolov varaličarenjem. Međutim, početnicima i onima koji neće često u ribolov dovoljno je osnovnu strunu izraditi od najjeftinije, najlonske strune. Obvezno tonuće, najbolje od srednje elastične i otporne na habanje te srednje nosive s obzirom na promjer.

Izrada završnjaka

Kada je u pitanju završnjak, predvez, neusporedivo najbolje rješenje je fluorougljična struna, jer je u vodi nevidljiva, otpornija je na habanje od višenitke i ima bolji odnos debljine i nosivosti od najlonske. Što je najvažnije, FC struna je kruća pa omogućava bolju prezentaciju i vođenje mamca.

Za LRF se koriste strune jačine 3 do 8, najčešće 4 do 6 libri, odnosno od 1,4 do 3,6 Kg. Takvu nosivost imaju višenitke japanske oznake PE od 0,15 do 0,8, najviše 1.0 te Naylon i FC strune promjera od 0,16 do 0,20 ili 0,22, najviše 0,25 mm, ovisno o proizvođaču i kvaliteti.

Kao i popis riba koje se love, dugačak je i popis varalica što se koriste za lov ovom tehnikom. To mogu leptiri, kastmasteri, potezanke, ali se najčešće rabe wobleri, teturavci dužine 20 do 40 mm, metalni jiggovi težine 2 do 15 grama te mnogobrojne varalice od mekane plastike dužine od 20 do 50 mm, ovisno o tome oponašaju li oblikom ribice, crve, rakove ili su apstraktnog oblika.

Izbor udica

Svima im je zajedničko da su naoružane samo jednom udicom. U pravilu se koriste dvije vrste udica. Ona oblika worm, kao što joj i ime kaže, najčešće za nadijevanje crva i ostalih varalica štapićastog oblika, dok se univerzalnom smatra parangalka, udica oblika Aberdeen, najbolje barbless, bez kontra kuke koja manje povrjeđuje ulov i zapinje za podmorsko raslinje te omogućuje lakše skidanje ulova.

Najviše se koriste udice veličine 6-8, posebno ako postoji mogućnost ulova krupnijih riba, a broj 10 se smatra univerzalnom udicom, dok se za lov najsitnijih riba koriste one broj 12 i 14, čak i 16 do 18.

Za lov varalicom iznimno male težine, onom od mekane plastike, pribor je neophodno dodatno opteretiti. Osim jigg udica s nalivenim olovom ispod prstena za vezivanje, koriste se i olovnice koje se postavljaju na udicu ili na privez ispred varalica. Najčešće su to split, odnosno rascijepane loptaste olovnice.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => varaličarenje s obale [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => varaličarenje s obale 2 0 9928 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-05-17 21:13:08 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Šime Duvančić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-05-06 05:53:59 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2022-05-06 05:45:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 113 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/05\/17\/13674230.jpg","\/images\/slike\/2020\/05\/17\/13674222.jpg","\/images\/slike\/2020\/05\/17\/13674224.jpg","\/images\/slike\/2020\/05\/17\/13674226.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\u0160ime Duvan\u010di\u0107","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Mali te\u0161kometalac je odli\u010dan za lov na dnu<\/p>","

Love se \u010dak i sitni pagri<\/p>","

I lubin kila\u0161 mo\u017ee se svladati ovako laganom opremom<\/p>","

Ni pla\u0161ljivi matuli\u0107 nije odolio malom mrdavcu<\/em><\/p>\n\n

\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1600x1070","hd_13674230_1920.jpg":"1920x1080","k_13674230_1280.jpg":"1280x1280","k_13674230_1024.jpg":"1024x1024","k_13674230_640.jpg":"640x640","k_13674230_480.jpg":"480x480","k_13674230_340.jpg":"340x340","k_13674230_220.jpg":"220x220","o_13674230_1280.jpg":"1280x856","o_13674230_1024.jpg":"1024x684","o_13674230_640.jpg":"640x428","o_13674230_480.jpg":"480x321","o_13674230_340.jpg":"340x227","o_13674230_220.jpg":"220x147","h_13674230_1280.jpg":"1280x854","h_13674230_1024.jpg":"1024x683","h_13674230_640.jpg":"640x427","h_13674230_480.jpg":"480x320","h_13674230_340.jpg":"340x227","h_13674230_220.jpg":"220x147","pp_13674230_1280.jpg":"1006x1280","pp_13674230_1024.jpg":"805x1024","pp_13674230_640.jpg":"503x640","pp_13674230_480.jpg":"377x480","pp_13674230_340.jpg":"267x340","pp_13674230_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_13674222_1920.jpg":"1920x1080","k_13674222_1280.jpg":"1280x1280","k_13674222_1024.jpg":"1024x1024","k_13674222_640.jpg":"640x640","k_13674222_480.jpg":"480x480","k_13674222_340.jpg":"340x340","k_13674222_220.jpg":"220x220","o_13674222_1280.jpg":"1280x960","o_13674222_1024.jpg":"1024x768","o_13674222_640.jpg":"640x480","o_13674222_480.jpg":"480x360","o_13674222_340.jpg":"340x255","o_13674222_220.jpg":"220x165","h_13674222_1280.jpg":"1280x854","h_13674222_1024.jpg":"1024x683","h_13674222_640.jpg":"640x427","h_13674222_480.jpg":"480x320","h_13674222_340.jpg":"340x227","h_13674222_220.jpg":"220x147","pp_13674222_1280.jpg":"1006x1280","pp_13674222_1024.jpg":"805x1024","pp_13674222_640.jpg":"503x640","pp_13674222_480.jpg":"377x480","pp_13674222_340.jpg":"267x340","pp_13674222_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1439","hd_13674224_1920.jpg":"1920x1080","k_13674224_1280.jpg":"1280x1280","k_13674224_1024.jpg":"1024x1024","k_13674224_640.jpg":"640x640","k_13674224_480.jpg":"480x480","k_13674224_340.jpg":"340x340","k_13674224_220.jpg":"220x220","o_13674224_1280.jpg":"1280x959","o_13674224_1024.jpg":"1024x767","o_13674224_640.jpg":"640x479","o_13674224_480.jpg":"480x359","o_13674224_340.jpg":"340x254","o_13674224_220.jpg":"220x164","h_13674224_1280.jpg":"1280x854","h_13674224_1024.jpg":"1024x683","h_13674224_640.jpg":"640x427","h_13674224_480.jpg":"480x320","h_13674224_340.jpg":"340x227","h_13674224_220.jpg":"220x147","pp_13674224_1280.jpg":"1006x1280","pp_13674224_1024.jpg":"805x1024","pp_13674224_640.jpg":"503x640","pp_13674224_480.jpg":"377x480","pp_13674224_340.jpg":"267x340","pp_13674224_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_13674226_1920.jpg":"1920x1080","k_13674226_1280.jpg":"1280x1280","k_13674226_1024.jpg":"1024x1024","k_13674226_640.jpg":"640x640","k_13674226_480.jpg":"480x480","k_13674226_340.jpg":"340x340","k_13674226_220.jpg":"220x220","o_13674226_1280.jpg":"1280x960","o_13674226_1024.jpg":"1024x768","o_13674226_640.jpg":"640x480","o_13674226_480.jpg":"480x360","o_13674226_340.jpg":"340x255","o_13674226_220.jpg":"220x165","h_13674226_1280.jpg":"1280x854","h_13674226_1024.jpg":"1024x683","h_13674226_640.jpg":"640x427","h_13674226_480.jpg":"480x320","h_13674226_340.jpg":"340x227","h_13674226_220.jpg":"220x147","pp_13674226_1280.jpg":"1006x1280","pp_13674226_1024.jpg":"805x1024","pp_13674226_640.jpg":"503x640","pp_13674226_480.jpg":"377x480","pp_13674226_340.jpg":"267x340","pp_13674226_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14996048 Threads: 2 Questions: 3150269405 Slow queries: 7031176 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234964801 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/ultra-light-rock-fishing-sve-je-popularniji-evo-sto-vam-je-potrebno-za-ovu-jednostavnu-ali-ucinkovitu-tehniku-1190106 [printLink] => /om/ribolov/ultra-light-rock-fishing-sve-je-popularniji-evo-sto-vam-je-potrebno-za-ovu-jednostavnu-ali-ucinkovitu-tehniku-1190106?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 650690 [name] => ultra light rock fishing [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-25 10:56:42 [main_article_id] => 0 [alias] => ultra-light-rock-fishing [link] => /tag/ultra-light-rock-fishing ) [1] => stdClass Object ( [id] => 676550 [name] => rock fishing [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-05 15:26:27 [main_article_id] => 0 [alias] => rock-fishing [link] => /tag/rock-fishing ) [2] => stdClass Object ( [id] => 650553 [name] => ribolov s obale [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 22:42:41 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov-s-obale [link] => /tag/ribolov-s-obale ) [3] => stdClass Object ( [id] => 656751 [name] => ribolov s obale štapom [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-18 10:56:32 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov-s-obale-stapom [link] => /tag/ribolov-s-obale-stapom ) [4] => stdClass Object ( [id] => 676551 [name] => varaličarenje s obale [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-05 15:26:27 [main_article_id] => 0 [alias] => varalicarenje-s-obale [link] => /tag/varalicarenje-s-obale ) [5] => stdClass Object ( [id] => 647827 [name] => Light Rock Fishing [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-08-29 10:02:34 [main_article_id] => 0 [alias] => light-rock-fishing [link] => /tag/light-rock-fishing ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => varaličarenje s obale [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kad riba stalno grize, zabava je zajamčena: ultra light rock fishing sve je popularniji, evo što vam je potrebno za ovu jednostavnu, ali učinkovitu tehniku [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/05/17/13674230.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Šime Duvančić [mainImageDesc] =>

Mali teškometalac je odličan za lov na dnu

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/05/17/13674230.jpg [title] =>

Mali teškometalac je odličan za lov na dnu

Šime Duvančić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/05/17/13674222.jpg [title] =>

Love se čak i sitni pagri

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/05/17/13674224.jpg [title] =>

I lubin kilaš može se svladati ovako laganom opremom

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/05/17/13674226.jpg [title] =>

Ni plašljivi matulić nije odolio malom mrdavcu

 

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Što je u moru manje riba, to je sve više pribora i tehnika ribolova, ali i ribolovaca koji pokušavaju uloviti vrste koje su prije izbjegavali, čak i bacali slučajno ulovljene.

Jedna od posljedica svega toga je i nastanak nove tehnike, varijante rock fishinga, poznate pod imenom ultra light rock fishing i light rock fishing.

Radi se o varijanti varaličarenja s obale koja se, za razliku od spinninga, ne obavlja daleko od dna i obale, nego na kamenitom priobalnom dnu, a za razliku od heavy rock fishinga, njome se ne love velike ribe jakim priborom, nego najlakšim priborom najmanje vrste.

Ova tehnika ribolova sve je popularnija, kako diljem svijeta, tako i u Hrvatskoj, osobito među kontinentalcima. Ponajprije zbog jednostavnosti lova i čestih ulova, koji znatno premašuju one ostvarene standardnim udičarenjem s obale – od klasične ferme, odmeta, preko beach ledgeringa do surf castinga i osobito heavy castinga. Sigurno je da će joj popularnost rasti kako bude raslo i osiromašivanje mora.

Jednostavna oprema

Light rock fishing (LRF) ili laki ribolov sa stijena, najbolji je i najkraći put do ribolovnoga gušta uz stalnu zabavu, a ne dugotrajno čekanje velikog ulova, koji najčešće izostane.

To je način lova riba kojih ima, a ne onih kojih nema, barem najčešće. Iako se njome mogu uloviti i veće, to je tehnika kojom se malim varalicama u pravilu love male, ali vrlo brojne ribe. To pravom ljubitelju ribolova može biti izvor radosti, jer je u moru više desetaka manjih riba koje je teže uloviti nego srednje i velike.

Za razliku od uobičajenih tehnika lova s obale, koje, osim klasične ferme, zahtijevaju puno opreme i mamaca, sve što treba za LRF je malobrojna i lagana oprema – jedan do dva štapa, te kutija sitnoga pribora i varalica. Sve to, osim štapova, može stati u manju naprtnjaču, čak i u pojasnu torbu, što ribolovcu omogućava maksimalnu mobilnost, ne samo na mjestu lova, nego i puno šire.

Upravo velika mobilnost važan je čimbenik uspjeha i guštanja u LRF-u jer se on obavlja na školjeri, nakupini krupnog kamenja između kojeg su veći i manji procijepi i rupe.

Osim prirodnih ispod kamenite obale, kakva prevladava kod nas, u gotovo svakoj lučici i luci na Jadranu ima i umjetnih školjera u podnožju mula i s vanjske strane lukobrana. Većini takvih mjesta pristup je lagan, a na njima se tom tehnikom može loviti barem deset vrsta riba. Zapravo, nikad se ne zna što će se uloviti.

---

image

Ni plašljivi matulić nije odolio malom mrdavcu

 

---

Brojne mušterije

Lovi se malim jigg i mekanim, rjeđe wobler, teturavim varalicama manevriranjem bilo kojom taktikom poviše i kroz procijepe, prolaze i rupe. Zahvaljujući malim dimenzijama varalica, plijen će biti i ribe koje nisu grabljivice po naravi.

Kod nas se ovom tehnikom uspješno love glavoči, pauci i škarpuni, špari, pirke, lumbraci, knezi i ostale usnače, kanjci te ostale male ribe koje nam pri klasičnom udičarenju dozlogrđuju. No, love se i šarun, ovčica, šarag, ušata, modrak, manje komarče i lubini...

Većina nabrojenih riba podjednako uspješno može se loviti tijekom cijele godine i cijeli dan, ali se najbolji ulovi ostvaruju u proljeće i jesen, te pred noć.

Također, većina njih je najaktivnija po umjereno valovitom i mutnom moru te djelomično oblačnom vremenu, zatim nakon nevere i jakoga vjetra kada se uzburkano more smiruje, te kada plima dolazi.

Bez štapa s rolom ovom je tehnikom praktički nemoguće loviti. Iako se mogu koristiti i oni namijenjeni nekim drugim tehnikama, najbolje je to činiti spinning štapovima, ali samo light (L) i ultra light (UL) klase, jer se lovi laganim i vrlo laganim varalicama. To su štapovi težine bacanja od 0,5 do najviše 20, rijetko nekoliko grama više.

Izbor štapa

Štapovi težine bacanja toga raspona su univerzalni, ali je puno bolje umjesto jednog imati dva različito jaka štapa. Jedan UL za ribolov na maloj, a drugi L na velikim daljinama.

Ne postoji stroga podjela među njima, ali u pravilu UL štapovima se smatraju oni težine bacanja do 7 (1/4 oz), najviše 10 grama (3/8 oz). Za ribolov na velikim daljinama i težim varalicama na našoj je obali najčešće dovoljan lagani štap težine bacanja do 12 (1/2 oz) ili 15 grama (5/8 oz).

Osim po težini bacanja, štapovi za LRF razlikuju se i po dužini, koja im se kreće između 1,52 do 275 centimetara. Duži su bolji za lov na većim daljinama, zbog čega ih nazivaju i long cast modelima, i u pravilu imaju veću težinu bacanja.

Postoji još nekoliko podjela ovih štapova, od kojih je najvažnija ona na solid tip i tubular tip – štapove s punim i šupljim vrhovima. Puni vrhovi mogu biti od mješavine plastike i staklenih (glass), te ugljičnih (carbon) vlakana, odnosno njihovih mješavina u raznim omjerima.

Solid tip štapovi, osobito oni od staklenih vlakana, u pravilu su osjetljiviji na dodir najmanjih riba, ali i u fazi vođenja varalice čak i na nekoliko metara dubine.

Karakterizira ih vrlo brza akcija, pa su najprimjereniji za lov silikoncima i malim metalcima, jigg varalicama, dok je s njima malo otežano vođenje i kontriranje teturavaca (woblera). Ovi su vrhovi najbolje rješenje za lov sistemima, montažama drop shot i split shot, kao i malim olovnim glavama, kojima se lovi po dnu i na pola dna, ovisno o ribi koja je na meti.

---

image

I lubin kilaš može se svladati ovako laganom opremom

---

U potpunosti izrađene od ugljičnih vlakana, tubular tip štapove, iako imaju relativno mekane vrhove, karakterizira brza i ekstra brza akcija. Pogodniji su za lov tvrdim varalicama, kako teturavcima, tako malim jerk, crank i metalnim varalicama, ali su dobri i za lov mekanim varalicama sa ili bez olovne glave, zbog čega se ovi štapovi mogu smatrati univerzalnim.

LRF štapovi mogu biti jednodijelni i dvodijelni, čak i višedijelni, travel, čija je jedina prednost mala transportna dužina.

Jasno je da na ovako lagane štapove treba montirati male i što lakše role, veličine do 2.500. No, o njima i osnovnoj struni, PE višenitki do oznake PE1.0 ili najlon jačine do 6 libri, te o varalicama dužine 20 do 50 mm, pisat ćemo u idućem broju.

Važni balans

Iako se može koristiti multiplikator, za LRF je prikladnija fiksna rola, bilo koje namjene, zbog jednostavnosti i lakoće upotrebe. Jasno je da za lov malih riba sitnim varalicama najlakšim štapovima koji se stalno drže u rukama treba i mala i što lakša rola. To mogu biti role veličine 1000 do 3000.

Prednost malih je samo mala težina. Međutim, u pravilu je za lov na moru prikladnija svestrana rola s prilično velikim kapacitetom i mogućnošću lova na velikoj daljini i izvlačenja i krupnih ulova, tako da su za LRF one veličine 2000 do 2500 najprimjerenije.

Osim toga, na njima su veći kalemi koji manje usukavaju strune te omogućavaju dalji i lakši odbačaj mamca nego manji i uži kalemi malih rola. No, više nego kod manjih, bitno je da rola ne bude teška, jer bi narušila ravnotežu laganih pa zato i labilnih štapova.

Posebnu pozornost pri odabiru role za ovu tehniku lova valja posvetiti kočnici! Naime, ona mora raditi besprijekorno, bez vibracija i trzanja koji su glavna opasnost za tanke strune što se koriste u LRF-u. Posebno to vrijedi ako se lovi ekstra brzim štapom.

Što se tiče prijenosa, bolji su veći, preko 5,0:1, jer lovina nije krupna niti osobito borbena, mamci su lagani, a neki se moraju brzo voditi. Također, bolje je koristiti rolu s metalnim kalemom, jer samo on može odoljeti struganju PE višenitne strune koju je najbolje koristiti kao osnovnu u ovoj tehnici ribolova.

---

image

Love se čak i sitni pagri

---

Budući je tanja i lakša od ostalih vrsta struna iste nosivosti, PE višenitka će omogućiti postizanje daljeg odbačaja, a zato što nije rastezljiva, bolji kontakt s mamcem te ribom pri kontri. No, mana joj je niska otpornost na habanje, pogotovo kod trljanja o stijene.

Također, otežano se koristi po vjetrovitom vremenu, za koje je najbolje rješenje fluorougljična struna, ali samo tonuća, namijenjena namotavanju na rolu i za ribolov varaličarenjem. Međutim, početnicima i onima koji neće često u ribolov dovoljno je osnovnu strunu izraditi od najjeftinije, najlonske strune. Obvezno tonuće, najbolje od srednje elastične i otporne na habanje te srednje nosive s obzirom na promjer.

Izrada završnjaka

Kada je u pitanju završnjak, predvez, neusporedivo najbolje rješenje je fluorougljična struna, jer je u vodi nevidljiva, otpornija je na habanje od višenitke i ima bolji odnos debljine i nosivosti od najlonske. Što je najvažnije, FC struna je kruća pa omogućava bolju prezentaciju i vođenje mamca.

Za LRF se koriste strune jačine 3 do 8, najčešće 4 do 6 libri, odnosno od 1,4 do 3,6 Kg. Takvu nosivost imaju višenitke japanske oznake PE od 0,15 do 0,8, najviše 1.0 te Naylon i FC strune promjera od 0,16 do 0,20 ili 0,22, najviše 0,25 mm, ovisno o proizvođaču i kvaliteti.

Kao i popis riba koje se love, dugačak je i popis varalica što se koriste za lov ovom tehnikom. To mogu leptiri, kastmasteri, potezanke, ali se najčešće rabe wobleri, teturavci dužine 20 do 40 mm, metalni jiggovi težine 2 do 15 grama te mnogobrojne varalice od mekane plastike dužine od 20 do 50 mm, ovisno o tome oponašaju li oblikom ribice, crve, rakove ili su apstraktnog oblika.

Izbor udica

Svima im je zajedničko da su naoružane samo jednom udicom. U pravilu se koriste dvije vrste udica. Ona oblika worm, kao što joj i ime kaže, najčešće za nadijevanje crva i ostalih varalica štapićastog oblika, dok se univerzalnom smatra parangalka, udica oblika Aberdeen, najbolje barbless, bez kontra kuke koja manje povrjeđuje ulov i zapinje za podmorsko raslinje te omogućuje lakše skidanje ulova.

Najviše se koriste udice veličine 6-8, posebno ako postoji mogućnost ulova krupnijih riba, a broj 10 se smatra univerzalnom udicom, dok se za lov najsitnijih riba koriste one broj 12 i 14, čak i 16 do 18.

Za lov varalicom iznimno male težine, onom od mekane plastike, pribor je neophodno dodatno opteretiti. Osim jigg udica s nalivenim olovom ispod prstena za vezivanje, koriste se i olovnice koje se postavljaju na udicu ili na privez ispred varalica. Najčešće su to split, odnosno rascijepane loptaste olovnice.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Šime Duvančić
Šime Duvančić

Mali teškometalac je odličan za lov na dnu


Love se čak i sitni pagri


I lubin kilaš može se svladati ovako laganom opremom


Ni plašljivi matulić nije odolio malom mrdavcu

 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/ultra-light-rock-fishing-sve-je-popularniji-evo-sto-vam-je-potrebno-za-ovu-jednostavnu-ali-ucinkovitu-tehniku-1190106 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=554297193a2aa602f296413973e3612d523149b6 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kad+riba+stalno+grize%2C+zabava+je+zajam%C4%8Dena%3A+ultra+light+rock+fishing+sve+je+popularniji%2C+evo+%C5%A1to+vam+je+potrebno+za+ovu+jednostavnu%2C+ali+u%C4%8Dinkovitu+tehniku&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fultra-light-rock-fishing-sve-je-popularniji-evo-sto-vam-je-potrebno-za-ovu-jednostavnu-ali-ucinkovitu-tehniku-1190106 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fultra-light-rock-fishing-sve-je-popularniji-evo-sto-vam-je-potrebno-za-ovu-jednostavnu-ali-ucinkovitu-tehniku-1190106 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => varaličarenje s obale [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

varaličarenje s obaleKad riba stalno grize, zabava je zajamčena: ultra light rock fishing sve je popularniji, evo što vam je potrebno za ovu jednostavnu, ali učinkovitu tehniku

Piše Šime Duvančić
6. svibnja 2022. - 07:45

Što je u moru manje riba, to je sve više pribora i tehnika ribolova, ali i ribolovaca koji pokušavaju uloviti vrste koje su prije izbjegavali, čak i bacali slučajno ulovljene.

Jedna od posljedica svega toga je i nastanak nove tehnike, varijante rock fishinga, poznate pod imenom ultra light rock fishing i light rock fishing.

Radi se o varijanti varaličarenja s obale koja se, za razliku od spinninga, ne obavlja daleko od dna i obale, nego na kamenitom priobalnom dnu, a za razliku od heavy rock fishinga, njome se ne love velike ribe jakim priborom, nego najlakšim priborom najmanje vrste.

Ova tehnika ribolova sve je popularnija, kako diljem svijeta, tako i u Hrvatskoj, osobito među kontinentalcima. Ponajprije zbog jednostavnosti lova i čestih ulova, koji znatno premašuju one ostvarene s...

13. svibanj 2024 00:45