stdClass Object ( [id] => 1163554 [title] => Lica je riba o kojoj većina ribolovaca sanja otvorenih očiju: ove tri tehnike donijet će vam kapitalne trofeje [alias] => ulov-lice-se-ne-zaboravlja-ove-tri-tehnike-donijet-ce-vam-kapitalne-trofeje [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Među trofejnim vrstama koje se zadnjih godina sve intenzivnije love, lica bjelica svakako zauzima posebno mjesto. Ta je riba, osim po svojim impresivnim dimenzijama, poznata i po svojoj agresivnoj borbenosti, temperamentnoj i dinamičnoj naravi zbog koje je uvijek rado viđena, bilo na panuli, bilo na strijeli podvodne puške.

Osobna karta

Lica bjelica (Lichia amia, Linnaeus, 1785) riba je koja pripada obitelji šnjuraka trnoboka (Carangidae). Neumorni je plivač, što je jasno već i pri prvom pogledu na njezino mišićavo, po boku malo stisnuto, hidrodinamično tijelo. Posebno su dobro razvijene repna, druga leđna i podrepna peraja, kojima ostvaruje eksplozivna ubrzanja zahvaljujući kojima je svaki njezin lov plijena okrunjen uspjehom. I premda su te peraje znatno veće od ostalih, tijelo joj je ipak vrlo proporcionalno, predatorski građeno.

Glava joj je u odnosu na tijelo relativno sitna, no zato su usta velika i opremljena brojnim sitnim zubima iz kojih ništa ne bježi.

Lica bjelica može dosegnuti do dva metra dužine i težiti oko pedeset kilograma, no taj se podatak odnosi na ulove u svjetskim morima. U našemu moru najveći službeno zabilježeni ulov je težio oko 25 kilograma, no taj bi podatak svakako valjalo ažurirati jer se sve češće bilježe ulovi teži od toga.

Bojom se svršeno uklapa u svoju obitelj. Sleđa je blijedozelenkasta ili blijedomodrikasta, dok joj je trbušna strana srebrnobijela. Nedorasli primjerci imaju po bokovima sedam do osam crnkastih okomitih pruga koje odrastanjem nestaju.

Licu bjelicu nalazimo po cijelom Jadranu, s tim da je na južnom dijelu nešto brojnija. U većem dijelu godine zadržava se dalje od obale, u dubljemu moru, dok u toplijem dijelu godine prilazi i do same obale.

Premda se općenito smatra pelagičkom vrstom neovisnom o morskom dnu, sve je brojnija u zatvorenim zaljevima, kanalima i na ušćima rijeka.

U dubljemu moru zadržava se u gornjim slojevima, pogotovo kada je more zamućeno, dok je u plićemu moru možemo naći i neposredno iznad dna. Glavna hrana joj je riblja mlađ, uz obalu osobito cipli. Nedorasli primjerci rado jedu i rakove. Dok ne odraste, često formira manje grupe, no kada dosegne spolnu zrelost, odvaja se i život nastavlja kao samotar.

Brzo raste, tako da s navršenom prvom godinom života teži oko jedan kilogram, dok spolnu zrelost postiže sa 60-ak centimetara dužine i oko dva i pol kilograma težine. Mrijesti se krajem proljeća i početkom ljeta.

Atraktivna lovina

Lica bjelica je tipični predator prve vrste i kao takva je uvijek cijenjena i tražena, atraktivna lovina. Premda se može uloviti većinom ribarskih alata, lovi se uglavnom na tri načina – spinningom, panulom i podvodnom puškom.

Spinning je jedan od najatraktivnijih načina lova ove vrste. Pribor bi trebao biti definitivno žilav i otporan na sve zamislivo, jer ulov lice spinn-tehnikom nikada nije dosadan i jednostavan posao. Štap bi trebao biti dug 2,7 do 3 metra, rola brza iz obitelji beskompromisnih spinnerskih modela, poput Penn Conflicta, namotana s upredenicom klase minimalno 25 libri.

Varalice su stvar osobnog stila i osjećaja, no na prvom bi mjestu svakako trebali biti metalni modeli, jigovi, žlice i kastmasteri, a odmah za njima slideri, jerkovi, silikonci i wobbleri što je moguće nepravilnije putanje, s tim da mogu izdržati i podnijeti velika ubrzanja u povlačenju. Predvez mora biti u skladu s ostalim priborom, i to obvezno fluorokarbonski.

---

image
Varalice nepravilne putanje licama su posebno atraktivne
---

Tehnika lova nije posebno drukčija od lova na ostale brze lovce. Varalicu treba izbaciti što je moguće dalje, te je nepravilnom putanjom, uz što je moguće češće promjene brzine, voditi prema obali. Sve trzaje i otklone, naravno, treba raditi samo štapom, dok rola samo sakuplja višak strune.

Ako su lovina manje lice, tada pribor može biti i finije konstrukcije, no, općenito gledano, sve ispod 12 libri bilo bi prerizično i neozbiljno.

Na plićim terenima lice se mogu loviti i neotežanim silikoncima vođenima po samoj površini, kao i zarama najgrublje konstrukcije.

Snaga prije svega

Panula je druga tehnika kojom se lice uspješno love. Premda se na ovaj način mogu uloviti sve moguće veličine, u pravilu se love samo trofejni primjerci.

Lica se lovi uglavnom panulom lagane konstrukcije, s tim da ne treba brkati pojmove i laganom konstrukcijom nazivati tanke strune i fine štapove. Štap mora biti panulaški minimalno 30 libri, rola ili jiggerska ili multiplikator, dok je upredenica ili najlonski monofil, kojem je većina panulaša ipak sklonija, nosivosti barem 50 libri.

Predvez za licu se slaže kao i klasični predvez za zubaca ili gofa, s tim da je u ovom slučaju poželjno da nijedna udica ne bude klizna. Lica svoj plijen napada bez oklijevanja i odmah ga guta, tako da vrlo često sve udice završavaju u ustima. Zato veliku pažnju treba posvetiti svakom čvoru, bez obzira na položaj na predvezu.

Otežanje na panuli mora biti kao za brancina, malo i diskretno, dovoljno daleko od predveza i dovoljno teško da ješku održava na dubini od dva do sedam metara. Od ješke je najučinkovitija živa iglica, dok su ulovi na živu lignju povremeni i praktički zanemarivi. Osim žive iglice, povlačiti se mogu živi cipli, ušate i lokarde.

---

image
Još malo pa gotovo
---

Od varalica najkvalitetnijima su se pokazali wobbleri tipa jointed, kao i sve izlomljene višesegmentne verzije koje, unatoč brzini lovine, ne treba vući brže od 2 do maksimalno 2,5 milja.

Zakačena lica pružit će impresivan otpor, koji će biti sve samo ne zanemariv. Premda je kod kapitalnih primjeraka to teško učiniti, ribu treba što je moguće prije zaustaviti i okrenuti. Naime, dokle god lica vodi glavnu riječ, igra je u njezinu korist, i to zbog disanja.

Dokle god pliva u normalnom položaju, bez obzira na intenzitet povlačenja, lica normalno diše i tako može nesmanjeni otpor pružati iznimno dugo. U trenutku kada se okrene na bok, disanje naglo postaje otežano i ona rapidno počinje gubiti snagu. Upravo je stoga važno okrenuti je čim prije.

Precizni hitac

Ako je pribor dovoljno nosiv, a ribolovac dovoljno snažan, kočnica se jednostavno zategne u tvrdo i riba mora popustiti u idućih petnaestak sekundi. Naravno, to nipošto nije kraj, nego samo početak borbe u kojoj će lica i dalje pružati impresivan otpor kojem se nikako ne smije popustiti da ne bi povratila izgubljenu prednost.

---

image
Podmetač za prihvat mora biti velik i jake konstrukcije
---

Prihvat je najpraktičnije napraviti podmetačem ili kukom. Samo se iskusnim ribolovcima preporučuje prihvat pod škrge, što zapravo i oni izbjegavaju jer se do kraja izvlačenja ne zna gdje su udice završile.

U podvodnom ribolovu se lica uglavnom lovi u zamućenomu moru, pri čemu do izražaja ponajprije dolaze spretnost i brzi refleksi. Lica će uglavnom doći iznenada i jednako iznenada otići ako se ne reagira kako treba.

Najuspješnija tehnika je lov čekom, premda se i u svim ostalim situacijama, od urona do izrona, može naletjeti na licu i dobiti priliku za hitac.

Velike primjerke nema smisla gađati malim puškama naoružanima ostima, jer takvi hici uglavnom završe bijegom ribe koja poslije strada. Hitac mora biti što je moguće precizniji, ciljan u vrat ili glavu, kako bi se riba što prije smirila. Naime, loše pogođena lica će doslovno podivljati, nakon čega će čak i ako je strijela potpuno probila biti problem prići i usmrtiti ribu.

U prihvatu lice treba biti vrlo oprezan zbog sedam kratkih i jakih bodlji od kojih se sastoji prva leđna peraja, a čiji ubod može biti vrlo bolan i neugodan, pogotovo ako se riba nekontrolirano batrga.

Poslastica na žaru

Lica se u sportskom ribolovu smatra morskom divljači i zato je s gastronomskog stajališta toliko nepravedno zapostavljena da se ni u restoranima ne nalazi u ponudi.

No prava je priča o lici kao spizi ipak nešto drukčija. Lica ima bijelo i tečno meso, vrlo konzistentno s krupnim i pravilno raspoređenim kostima. Može se spravljati na sve poznate načine, od kojih je najukusnija isfiletirana pa pečena na žaru. Manji primjerci se također filetiraju pa peku obilato zaliveni maslinovim uljem.

Brudet od lice je također vrlo cijenjen jer meso podnosi i jače začine, pri čemu se ne gubi temeljni okus ribe, dok je glava posebno ukusna kuhana.

Stoga ne dvojite. Ako ste ribolovac, tada sigurno vladate barem jednom od nabrojenih tehnika. Naoružajte se strpljenjem i pravo na more, ako ni zbog čega a ono da potvrdite ili opovrgnete priču o kvaliteti lice na žaru.

---

image
Osim lice bjelice, koja je najpoznatija i najbrojnija, u našem moru žive još dvije vrste – lica modrulja (Trachinotus ovatus, Linnaeus, 1785) i lica šarulja (Campogramma glaycos, Lacépède, 1801). Lica modrulja zadržava se u tjesnacima i mutnom uzobalnom moru gdje se kreće u potrazi za sitnijom ribom, pri čemu je zapravo trajno prisutna samo na južnom Jadranu, dok je na ostalom dijelu Jadrana rijetka. Za razliku od lice modrulje, lica šarulja se uglavnom zadržava u manjim grupama ili većim jatima na otvorenom moru i rijetko prilazi obali, zbog čega je također manje poznata vrsta
---

---

image
Lice modrulje drže se u manjim grupama, pa su ovakvi ulovi česti
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ADRENALINSKI PLIJEN [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ADRENALINSKI PLIJEN 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-01-30 09:20:33 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Boris Bulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-01-31 09:41:39 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-01-31 06:48:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 52 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/01\/30\/4046576.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/30\/4046595.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/30\/4046594.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/30\/4046591.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/30\/4046585.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/30\/4046583.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["S. VALENTI\u0106, J. DENONA i B.B.","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["E ba\u0161 sam uspje\u0161an...","Jo\u0161 malo pa gotovo","Varalice nepravilne putanje licama su posebno atraktivne","Podmeta\u010d za prihvat mora biti velik i jake konstrukcije","Lice modrulje dr\u017ee se u manjim grupama, pa su ovakvi ulovi \u010desti","Osim lice bjelice, koja je najpoznatija i najbrojnija, u na\u0161em moru \u017eive jo\u0161 dvije vrste \u2013 lica modrulja (Trachinotus ovatus, Linnaeus, 1785) i lica \u0161arulja (Campogramma glaycos, Lac\u00e9p\u00e8de, 1801). Lica modrulja zadr\u017eava se u tjesnacima i mutnom uzobalnom moru gdje se kre\u0107e u potrazi za sitnijom ribom, pri \u010demu je zapravo trajno prisutna samo na ju\u017enom Jadranu, dok je na ostalom dijelu Jadrana rijetka. Za razliku od lice modrulje, lica \u0161arulja se uglavnom zadr\u017eava u manjim grupama ili ve\u0107im jatima na otvorenom moru i rijetko prilazi obali, zbog \u010dega je tako\u0111er manje poznata vrsta"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1357","hd_4046576_1920.jpg":"1920x1080","k_4046576_1280.jpg":"1280x1280","k_4046576_1024.jpg":"1024x1024","k_4046576_640.jpg":"640x640","k_4046576_480.jpg":"480x480","k_4046576_340.jpg":"340x340","k_4046576_220.jpg":"220x220","o_4046576_1280.jpg":"1280x904","o_4046576_1024.jpg":"1024x723","o_4046576_640.jpg":"640x452","o_4046576_480.jpg":"480x339","o_4046576_340.jpg":"340x240","o_4046576_220.jpg":"220x155","h_4046576_1280.jpg":"1280x854","h_4046576_1024.jpg":"1024x683","h_4046576_640.jpg":"640x427","h_4046576_480.jpg":"480x320","h_4046576_340.jpg":"340x227","h_4046576_220.jpg":"220x147","pp_4046576_1280.jpg":"1006x1280","pp_4046576_1024.jpg":"805x1024","pp_4046576_640.jpg":"503x640","pp_4046576_480.jpg":"377x480","pp_4046576_340.jpg":"267x340","pp_4046576_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1275","hd_4046595_1920.jpg":"1920x1080","k_4046595_1280.jpg":"1280x1280","k_4046595_1024.jpg":"1024x1024","k_4046595_640.jpg":"640x640","k_4046595_480.jpg":"480x480","k_4046595_340.jpg":"340x340","k_4046595_220.jpg":"220x220","o_4046595_1280.jpg":"1280x850","o_4046595_1024.jpg":"1024x680","o_4046595_640.jpg":"640x425","o_4046595_480.jpg":"480x318","o_4046595_340.jpg":"340x225","o_4046595_220.jpg":"220x146","h_4046595_1280.jpg":"1280x854","h_4046595_1024.jpg":"1024x683","h_4046595_640.jpg":"640x427","h_4046595_480.jpg":"480x320","h_4046595_340.jpg":"340x227","h_4046595_220.jpg":"220x147","pp_4046595_1280.jpg":"1006x1280","pp_4046595_1024.jpg":"805x1024","pp_4046595_640.jpg":"503x640","pp_4046595_480.jpg":"377x480","pp_4046595_340.jpg":"267x340","pp_4046595_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_4046594_1920.jpg":"1920x1080","k_4046594_1280.jpg":"1280x1280","k_4046594_1024.jpg":"1024x1024","k_4046594_640.jpg":"640x640","k_4046594_480.jpg":"480x480","k_4046594_340.jpg":"340x340","k_4046594_220.jpg":"220x220","o_4046594_1280.jpg":"1280x853","o_4046594_1024.jpg":"1024x682","o_4046594_640.jpg":"640x426","o_4046594_480.jpg":"480x320","o_4046594_340.jpg":"340x226","o_4046594_220.jpg":"220x146","h_4046594_1280.jpg":"1280x854","h_4046594_1024.jpg":"1024x683","h_4046594_640.jpg":"640x427","h_4046594_480.jpg":"480x320","h_4046594_340.jpg":"340x227","h_4046594_220.jpg":"220x147","pp_4046594_1280.jpg":"1006x1280","pp_4046594_1024.jpg":"805x1024","pp_4046594_640.jpg":"503x640","pp_4046594_480.jpg":"377x480","pp_4046594_340.jpg":"267x340","pp_4046594_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1360","hd_4046591_1920.jpg":"1920x1080","k_4046591_1280.jpg":"1280x1280","k_4046591_1024.jpg":"1024x1024","k_4046591_640.jpg":"640x640","k_4046591_480.jpg":"480x480","k_4046591_340.jpg":"340x340","k_4046591_220.jpg":"220x220","o_4046591_1280.jpg":"1280x906","o_4046591_1024.jpg":"1024x725","o_4046591_640.jpg":"640x453","o_4046591_480.jpg":"480x340","o_4046591_340.jpg":"340x240","o_4046591_220.jpg":"220x155","h_4046591_1280.jpg":"1280x854","h_4046591_1024.jpg":"1024x683","h_4046591_640.jpg":"640x427","h_4046591_480.jpg":"480x320","h_4046591_340.jpg":"340x227","h_4046591_220.jpg":"220x147","pp_4046591_1280.jpg":"1006x1280","pp_4046591_1024.jpg":"805x1024","pp_4046591_640.jpg":"503x640","pp_4046591_480.jpg":"377x480","pp_4046591_340.jpg":"267x340","pp_4046591_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_4046585_1920.jpg":"1920x1080","k_4046585_1280.jpg":"1280x1280","k_4046585_1024.jpg":"1024x1024","k_4046585_640.jpg":"640x640","k_4046585_480.jpg":"480x480","k_4046585_340.jpg":"340x340","k_4046585_220.jpg":"220x220","o_4046585_1280.jpg":"1280x960","o_4046585_1024.jpg":"1024x768","o_4046585_640.jpg":"640x480","o_4046585_480.jpg":"480x360","o_4046585_340.jpg":"340x255","o_4046585_220.jpg":"220x165","h_4046585_1280.jpg":"1280x854","h_4046585_1024.jpg":"1024x683","h_4046585_640.jpg":"640x427","h_4046585_480.jpg":"480x320","h_4046585_340.jpg":"340x227","h_4046585_220.jpg":"220x147","pp_4046585_1280.jpg":"1006x1280","pp_4046585_1024.jpg":"805x1024","pp_4046585_640.jpg":"503x640","pp_4046585_480.jpg":"377x480","pp_4046585_340.jpg":"267x340","pp_4046585_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2190","hd_4046583_1920.jpg":"1920x1080","k_4046583_1280.jpg":"1280x1280","k_4046583_1024.jpg":"1024x1024","k_4046583_640.jpg":"640x640","k_4046583_480.jpg":"480x480","k_4046583_340.jpg":"340x340","k_4046583_220.jpg":"220x220","o_4046583_1280.jpg":"1280x1460","o_4046583_1024.jpg":"1024x1168","o_4046583_640.jpg":"640x730","o_4046583_480.jpg":"480x547","o_4046583_340.jpg":"340x387","o_4046583_220.jpg":"220x250","h_4046583_1280.jpg":"1280x854","h_4046583_1024.jpg":"1024x683","h_4046583_640.jpg":"640x427","h_4046583_480.jpg":"480x320","h_4046583_340.jpg":"340x227","h_4046583_220.jpg":"220x147","pp_4046583_1280.jpg":"1006x1280","pp_4046583_1024.jpg":"805x1024","pp_4046583_640.jpg":"503x640","pp_4046583_480.jpg":"377x480","pp_4046583_340.jpg":"267x340","pp_4046583_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7518016 Threads: 5 Questions: 1540311350 Slow queries: 4686508 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110924594 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/ulov-lice-se-ne-zaboravlja-ove-tri-tehnike-donijet-ce-vam-kapitalne-trofeje-1163554 [printLink] => /om/ribolov/ulov-lice-se-ne-zaboravlja-ove-tri-tehnike-donijet-ce-vam-kapitalne-trofeje-1163554?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 650581 [name] => kako loviti lice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 23:09:58 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-lice [link] => /tag/kako-loviti-lice ) [1] => stdClass Object ( [id] => 665150 [name] => kada loviti lice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-30 10:50:08 [main_article_id] => 0 [alias] => kada-loviti-lice [link] => /tag/kada-loviti-lice ) [2] => stdClass Object ( [id] => 665151 [name] => lica ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-30 10:50:08 [main_article_id] => 0 [alias] => lica-ribolov [link] => /tag/lica-ribolov ) [3] => stdClass Object ( [id] => 665152 [name] => riba lica lov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-30 10:50:08 [main_article_id] => 0 [alias] => riba-lica-lov [link] => /tag/riba-lica-lov ) [4] => stdClass Object ( [id] => 665153 [name] => lica tehnike lova [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-30 10:50:09 [main_article_id] => 0 [alias] => lica-tehnike-lova [link] => /tag/lica-tehnike-lova ) [5] => stdClass Object ( [id] => 665154 [name] => lica bjelica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-30 10:50:09 [main_article_id] => 0 [alias] => lica-bjelica [link] => /tag/lica-bjelica ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ADRENALINSKI PLIJEN [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Lica je riba o kojoj većina ribolovaca sanja otvorenih očiju: ove tri tehnike donijet će vam kapitalne trofeje [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-13-07-35-50-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/30/4046576.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => S. VALENTIĆ, J. DENONA i B.B. [mainImageDesc] => E baš sam uspješan... [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/30/4046576.jpg [title] => E baš sam uspješan... S. VALENTIĆ, J. DENONA i B.B. ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/30/4046595.jpg [title] => Još malo pa gotovo ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/30/4046594.jpg [title] => Varalice nepravilne putanje licama su posebno atraktivne ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/30/4046591.jpg [title] => Podmetač za prihvat mora biti velik i jake konstrukcije ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/30/4046585.jpg [title] => Lice modrulje drže se u manjim grupama, pa su ovakvi ulovi česti ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/30/4046583.jpg [title] => Osim lice bjelice, koja je najpoznatija i najbrojnija, u našem moru žive još dvije vrste – lica modrulja (Trachinotus ovatus, Linnaeus, 1785) i lica šarulja (Campogramma glaycos, Lacépède, 1801). Lica modrulja zadržava se u tjesnacima i mutnom uzobalnom moru gdje se kreće u potrazi za sitnijom ribom, pri čemu je zapravo trajno prisutna samo na južnom Jadranu, dok je na ostalom dijelu Jadrana rijetka. Za razliku od lice modrulje, lica šarulja se uglavnom zadržava u manjim grupama ili većim jatima na otvorenom moru i rijetko prilazi obali, zbog čega je također manje poznata vrsta ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Među trofejnim vrstama koje se zadnjih godina sve intenzivnije love, lica bjelica svakako zauzima posebno mjesto. Ta je riba, osim po svojim impresivnim dimenzijama, poznata i po svojoj agresivnoj borbenosti, temperamentnoj i dinamičnoj naravi zbog koje je uvijek rado viđena, bilo na panuli, bilo na strijeli podvodne puške.

Osobna karta

Lica bjelica (Lichia amia, Linnaeus, 1785) riba je koja pripada obitelji šnjuraka trnoboka (Carangidae). Neumorni je plivač, što je jasno već i pri prvom pogledu na njezino mišićavo, po boku malo stisnuto, hidrodinamično tijelo. Posebno su dobro razvijene repna, druga leđna i podrepna peraja, kojima ostvaruje eksplozivna ubrzanja zahvaljujući kojima je svaki njezin lov plijena okrunjen uspjehom. I premda su te peraje znatno veće od ostalih, tijelo joj je ipak vrlo proporcionalno, predatorski građeno.

Glava joj je u odnosu na tijelo relativno sitna, no zato su usta velika i opremljena brojnim sitnim zubima iz kojih ništa ne bježi.

Lica bjelica može dosegnuti do dva metra dužine i težiti oko pedeset kilograma, no taj se podatak odnosi na ulove u svjetskim morima. U našemu moru najveći službeno zabilježeni ulov je težio oko 25 kilograma, no taj bi podatak svakako valjalo ažurirati jer se sve češće bilježe ulovi teži od toga.

Bojom se svršeno uklapa u svoju obitelj. Sleđa je blijedozelenkasta ili blijedomodrikasta, dok joj je trbušna strana srebrnobijela. Nedorasli primjerci imaju po bokovima sedam do osam crnkastih okomitih pruga koje odrastanjem nestaju.

Licu bjelicu nalazimo po cijelom Jadranu, s tim da je na južnom dijelu nešto brojnija. U većem dijelu godine zadržava se dalje od obale, u dubljemu moru, dok u toplijem dijelu godine prilazi i do same obale.

Premda se općenito smatra pelagičkom vrstom neovisnom o morskom dnu, sve je brojnija u zatvorenim zaljevima, kanalima i na ušćima rijeka.

U dubljemu moru zadržava se u gornjim slojevima, pogotovo kada je more zamućeno, dok je u plićemu moru možemo naći i neposredno iznad dna. Glavna hrana joj je riblja mlađ, uz obalu osobito cipli. Nedorasli primjerci rado jedu i rakove. Dok ne odraste, često formira manje grupe, no kada dosegne spolnu zrelost, odvaja se i život nastavlja kao samotar.

Brzo raste, tako da s navršenom prvom godinom života teži oko jedan kilogram, dok spolnu zrelost postiže sa 60-ak centimetara dužine i oko dva i pol kilograma težine. Mrijesti se krajem proljeća i početkom ljeta.

Atraktivna lovina

Lica bjelica je tipični predator prve vrste i kao takva je uvijek cijenjena i tražena, atraktivna lovina. Premda se može uloviti većinom ribarskih alata, lovi se uglavnom na tri načina – spinningom, panulom i podvodnom puškom.

Spinning je jedan od najatraktivnijih načina lova ove vrste. Pribor bi trebao biti definitivno žilav i otporan na sve zamislivo, jer ulov lice spinn-tehnikom nikada nije dosadan i jednostavan posao. Štap bi trebao biti dug 2,7 do 3 metra, rola brza iz obitelji beskompromisnih spinnerskih modela, poput Penn Conflicta, namotana s upredenicom klase minimalno 25 libri.

Varalice su stvar osobnog stila i osjećaja, no na prvom bi mjestu svakako trebali biti metalni modeli, jigovi, žlice i kastmasteri, a odmah za njima slideri, jerkovi, silikonci i wobbleri što je moguće nepravilnije putanje, s tim da mogu izdržati i podnijeti velika ubrzanja u povlačenju. Predvez mora biti u skladu s ostalim priborom, i to obvezno fluorokarbonski.

---

image
Varalice nepravilne putanje licama su posebno atraktivne
---

Tehnika lova nije posebno drukčija od lova na ostale brze lovce. Varalicu treba izbaciti što je moguće dalje, te je nepravilnom putanjom, uz što je moguće češće promjene brzine, voditi prema obali. Sve trzaje i otklone, naravno, treba raditi samo štapom, dok rola samo sakuplja višak strune.

Ako su lovina manje lice, tada pribor može biti i finije konstrukcije, no, općenito gledano, sve ispod 12 libri bilo bi prerizično i neozbiljno.

Na plićim terenima lice se mogu loviti i neotežanim silikoncima vođenima po samoj površini, kao i zarama najgrublje konstrukcije.

Snaga prije svega

Panula je druga tehnika kojom se lice uspješno love. Premda se na ovaj način mogu uloviti sve moguće veličine, u pravilu se love samo trofejni primjerci.

Lica se lovi uglavnom panulom lagane konstrukcije, s tim da ne treba brkati pojmove i laganom konstrukcijom nazivati tanke strune i fine štapove. Štap mora biti panulaški minimalno 30 libri, rola ili jiggerska ili multiplikator, dok je upredenica ili najlonski monofil, kojem je većina panulaša ipak sklonija, nosivosti barem 50 libri.

Predvez za licu se slaže kao i klasični predvez za zubaca ili gofa, s tim da je u ovom slučaju poželjno da nijedna udica ne bude klizna. Lica svoj plijen napada bez oklijevanja i odmah ga guta, tako da vrlo često sve udice završavaju u ustima. Zato veliku pažnju treba posvetiti svakom čvoru, bez obzira na položaj na predvezu.

Otežanje na panuli mora biti kao za brancina, malo i diskretno, dovoljno daleko od predveza i dovoljno teško da ješku održava na dubini od dva do sedam metara. Od ješke je najučinkovitija živa iglica, dok su ulovi na živu lignju povremeni i praktički zanemarivi. Osim žive iglice, povlačiti se mogu živi cipli, ušate i lokarde.

---

image
Još malo pa gotovo
---

Od varalica najkvalitetnijima su se pokazali wobbleri tipa jointed, kao i sve izlomljene višesegmentne verzije koje, unatoč brzini lovine, ne treba vući brže od 2 do maksimalno 2,5 milja.

Zakačena lica pružit će impresivan otpor, koji će biti sve samo ne zanemariv. Premda je kod kapitalnih primjeraka to teško učiniti, ribu treba što je moguće prije zaustaviti i okrenuti. Naime, dokle god lica vodi glavnu riječ, igra je u njezinu korist, i to zbog disanja.

Dokle god pliva u normalnom položaju, bez obzira na intenzitet povlačenja, lica normalno diše i tako može nesmanjeni otpor pružati iznimno dugo. U trenutku kada se okrene na bok, disanje naglo postaje otežano i ona rapidno počinje gubiti snagu. Upravo je stoga važno okrenuti je čim prije.

Precizni hitac

Ako je pribor dovoljno nosiv, a ribolovac dovoljno snažan, kočnica se jednostavno zategne u tvrdo i riba mora popustiti u idućih petnaestak sekundi. Naravno, to nipošto nije kraj, nego samo početak borbe u kojoj će lica i dalje pružati impresivan otpor kojem se nikako ne smije popustiti da ne bi povratila izgubljenu prednost.

---

image
Podmetač za prihvat mora biti velik i jake konstrukcije
---

Prihvat je najpraktičnije napraviti podmetačem ili kukom. Samo se iskusnim ribolovcima preporučuje prihvat pod škrge, što zapravo i oni izbjegavaju jer se do kraja izvlačenja ne zna gdje su udice završile.

U podvodnom ribolovu se lica uglavnom lovi u zamućenomu moru, pri čemu do izražaja ponajprije dolaze spretnost i brzi refleksi. Lica će uglavnom doći iznenada i jednako iznenada otići ako se ne reagira kako treba.

Najuspješnija tehnika je lov čekom, premda se i u svim ostalim situacijama, od urona do izrona, može naletjeti na licu i dobiti priliku za hitac.

Velike primjerke nema smisla gađati malim puškama naoružanima ostima, jer takvi hici uglavnom završe bijegom ribe koja poslije strada. Hitac mora biti što je moguće precizniji, ciljan u vrat ili glavu, kako bi se riba što prije smirila. Naime, loše pogođena lica će doslovno podivljati, nakon čega će čak i ako je strijela potpuno probila biti problem prići i usmrtiti ribu.

U prihvatu lice treba biti vrlo oprezan zbog sedam kratkih i jakih bodlji od kojih se sastoji prva leđna peraja, a čiji ubod može biti vrlo bolan i neugodan, pogotovo ako se riba nekontrolirano batrga.

Poslastica na žaru

Lica se u sportskom ribolovu smatra morskom divljači i zato je s gastronomskog stajališta toliko nepravedno zapostavljena da se ni u restoranima ne nalazi u ponudi.

No prava je priča o lici kao spizi ipak nešto drukčija. Lica ima bijelo i tečno meso, vrlo konzistentno s krupnim i pravilno raspoređenim kostima. Može se spravljati na sve poznate načine, od kojih je najukusnija isfiletirana pa pečena na žaru. Manji primjerci se također filetiraju pa peku obilato zaliveni maslinovim uljem.

Brudet od lice je također vrlo cijenjen jer meso podnosi i jače začine, pri čemu se ne gubi temeljni okus ribe, dok je glava posebno ukusna kuhana.

Stoga ne dvojite. Ako ste ribolovac, tada sigurno vladate barem jednom od nabrojenih tehnika. Naoružajte se strpljenjem i pravo na more, ako ni zbog čega a ono da potvrdite ili opovrgnete priču o kvaliteti lice na žaru.

---

image
Osim lice bjelice, koja je najpoznatija i najbrojnija, u našem moru žive još dvije vrste – lica modrulja (Trachinotus ovatus, Linnaeus, 1785) i lica šarulja (Campogramma glaycos, Lacépède, 1801). Lica modrulja zadržava se u tjesnacima i mutnom uzobalnom moru gdje se kreće u potrazi za sitnijom ribom, pri čemu je zapravo trajno prisutna samo na južnom Jadranu, dok je na ostalom dijelu Jadrana rijetka. Za razliku od lice modrulje, lica šarulja se uglavnom zadržava u manjim grupama ili većim jatima na otvorenom moru i rijetko prilazi obali, zbog čega je također manje poznata vrsta
---

---

image
Lice modrulje drže se u manjim grupama, pa su ovakvi ulovi česti
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
S. VALENTIĆ, J. DENONA i B.B.
S. VALENTIĆ, J. DENONA i B.B.
E baš sam uspješan...

Još malo pa gotovo

Varalice nepravilne putanje licama su posebno atraktivne

Podmetač za prihvat mora biti velik i jake konstrukcije

Lice modrulje drže se u manjim grupama, pa su ovakvi ulovi česti

Osim lice bjelice, koja je najpoznatija i najbrojnija, u našem moru žive još dvije vrste – lica modrulja (Trachinotus ovatus, Linnaeus, 1785) i lica šarulja (Campogramma glaycos, Lacépède, 1801). Lica modrulja zadržava se u tjesnacima i mutnom uzobalnom moru gdje se kreće u potrazi za sitnijom ribom, pri čemu je zapravo trajno prisutna samo na južnom Jadranu, dok je na ostalom dijelu Jadrana rijetka. Za razliku od lice modrulje, lica šarulja se uglavnom zadržava u manjim grupama ili većim jatima na otvorenom moru i rijetko prilazi obali, zbog čega je također manje poznata vrsta
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/ulov-lice-se-ne-zaboravlja-ove-tri-tehnike-donijet-ce-vam-kapitalne-trofeje-1163554 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=bf21ece0e6a8e7e061f1f82496d1e5fb166dc008 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Lica+je+riba+o+kojoj+ve%C4%87ina+ribolovaca+sanja+otvorenih+o%C4%8Diju%3A+ove+tri+tehnike+donijet+%C4%87e+vam+kapitalne+trofeje&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fulov-lice-se-ne-zaboravlja-ove-tri-tehnike-donijet-ce-vam-kapitalne-trofeje-1163554 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fulov-lice-se-ne-zaboravlja-ove-tri-tehnike-donijet-ce-vam-kapitalne-trofeje-1163554 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ADRENALINSKI PLIJEN [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

ADRENALINSKI PLIJENLica je riba o kojoj većina ribolovaca sanja otvorenih očiju: ove tri tehnike donijet će vam kapitalne trofeje

Piše Boris Bulić
31. siječnja 2022. - 07:48

Među trofejnim vrstama koje se zadnjih godina sve intenzivnije love, lica bjelica svakako zauzima posebno mjesto. Ta je riba, osim po svojim impresivnim dimenzijama, poznata i po svojoj agresivnoj borbenosti, temperamentnoj i dinamičnoj naravi zbog koje je uvijek rado viđena, bilo na panuli, bilo na strijeli podvodne puške.

Osobna karta

Lica bjelica (Lichia amia, Linnaeus, 1785) riba je koja pripada obitelji šnjuraka trnoboka (Carangidae). Neumorni je plivač, što je jasno već i pri prvom pogledu na njezino mišićavo, po boku malo stisnuto, hidrodinamično tijelo. Posebno su dobro razvijene repna, druga leđna i podrepna peraja, kojima ostvaruje eksplozivna ubrzanja zahvaljujući kojima je svaki njezin lov plijena okrunjen uspjehom. I premda su te peraje znatno veće od ostalih, tijelo joj ...

13. svibanj 2024 09:35