StoryEditorOCM

invazija na jadranTropska vrsta postaje - naša: riba paun ima otrov u perajama i ubod joj je bolan, nema prirodnih neprijatelja i vrlo je štetna po ekosustav

Piše Tihana Marović
11. svibnja 2021. - 15:32

Riba paun (Pterois miles) ubuduće će biti na popisu riba Jadrana. Talijani su službeno objavili nekoliko susreta s ovom ribom na jugu Jadrana, s talijanske i albanske strane, a uskoro se susreti mogu očekivati i na hrvatskoj strani, objavljeno je na Facebook stranici Podvodni.hr.



Riba paun, đavolja riba ili obični lav, podrijetlom je iz zapadne indo-pacifičke regije i tropska je vrsta. Znanstveno ime dobila je od grčkog pteron, što znači "krilo", i latinskog miles, što znači "vojnik".

- Pterois miles, riba s nekoliko hrvatskih naziva kao što su riba lav, riba paun ili arhaično vatrenjača. Radi se o indo-pacifičkoj vrsti koja je u Sredozemno more dospjela iz Crvenog mora putem Sueskog kanala. Prve jedinke zabilježene su kod Libanona 2012. godine, a u međuvremenu se proširila po cijelom istočnom Sredozemlju. Nedostatak prirodnih neprijatelja, mogućnost cjelogodišnje reprodukcije, brza i efikasna kolonizacija novih područja te visoka stopa predacije nad autohtonim vrstama ovu stranu vrstu postavljaju visoko na ljestvici invazivnosti i štetnosti po ekosustav. Pridodajmo tome i činjenicu da se radi o ribi čiji je ubod otrovan. Na području Izraela, Libanona, Cipra, Turske i Grčke, pokrenute su brojne kampanje čija je svrha praćenje, ali i kontrola populacije ove vrste i to na način da se ciljano izlovljava, ali isto tako i popularizira kao hrana. Naime, radi se o jako ukusnoj ribi. Najčešće se može naći u blizini podvodnih grebena (brakova) i to do nekih 80 metara dubine, ali uglavnom mnogo pliće. Svakako pripazite na njene velike i otrovne bodlje! - najavili su na Facebook stranicama Instituta za oceanografiju i ribarstvo pojavu ove vrste u Jadranu još u srpnju prošle godine.

Pterois miles ima velike, ali i otrovne bodlje. Riječ je, dakle, o vrlo invazivnoj vrsti, koja se do sada se širila u toplijim dijelovima Sredozemlja. Otrov joj se nalazi u gotovo svim leđnim perajama i ubod je vrlo bolan, no tek u rijetkim situacijama može izazvati ozbiljnije posljedice. Tretira se isto kao kod uboda ribe pauka, ubodno mjesto se mora staviti u vodu sa što većom temperaturom, a poželjno je i obratiti se liječniku.

image
Shutterstock
10. travanj 2024 15:16