stdClass Object ( [id] => 1260896 [title] => Trofej koji pumpa adrenalin i ugled ribolovca: doznajte sve o odabiru opreme i lovu kirnje [alias] => trofej-koji-pumpa-adrenalin-i-ugled-ribolovca-doznajte-sve-o-odabiru-opreme-i-lovu-kirnje [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Panula, kančenica, vertical jigging, ebbing, parangal i samica najčešći su udičarski alati i tehnike kojima se love kirnje. Naravno, osnovni preduvjeti za uspješan lov su dobro poznavanje terena i veliko strpljenje, jer kirnju nije nimalo lako uloviti.

Ženke i mužjaci

Kirnja golema (Epinephelus marginatus, Lowe, 1834) najpoznatija je i najčešće lovljena od svih vrsta kirnji koje nastanjuju naše more. Može narasti do 1,5 metara dužine i težiti više od 100 kilograma. Ipak, prosječna lovna težina je puno manja i kreće se od tri do 10 kilograma. Životni vijek joj je oko 50 godina.

Glava i usta kirnje su tipično velika, premda bi "ogromna" bio prikladniji izraz. Iako ima donekle izduženo i bočno stisnuto tijelo, zbog velike glave ostavlja dojam zdepaste, ali zato vrlo snažne ribe. Škržni zaklopci su naoružani s tri jake bodlje koje vješto koristi za zaglavljivanje u svojoj rupi. Leđna peraja je duga, a repna zaobljena. Boje je uglavnom mrljaste, tamnosmeđe, dok je prema trbuhu žućkastosmeđa. Ovisno o staništu i starosti, boja može varirati od gotovo crne do žutonarančaste, dok nedorasli primjerci mogu biti i zeleni.

Premda je ima i na sjevernom Jadranu, prema jugu se znatno češće lovi. Nalazimo je i na impresivnih 300 metara dubine, no najčešće se zadržava puno pliće, na šezdesetak metara. Posljednjih je petnaestak godina uočeno povlačenje ove vrste prema dubljim slojevima mora, što je očita posljedica intenzivnog ribolovnog pritiska, uglavnom podvodnih ribolovaca. Zbog toga se ulov kirnje na dubini manjoj od trideset metara danas vrlo rijetko ostvaruje.

---

image

Čeljusti su jake, naoružane brojnim zubima

---

Riba samotar

Kirnja život provodi kao samotar. Stanište joj je kamenito dno na kojem nalazi zaklon. Najčešće je možemo vidjeti kako leži na ulazu u svoje sklonište u koje se na najmanji sumnjivi pokret, s obzirom na veliku tjelesnu masu, iznenađujuće brzo zavlači. Rupe koje kirnje nastanjuju u pravilu imaju najmanje dva ulaza koji su uvijek tek neznatno širi od nje, što joj svakako daje dodatni osjećaj sigurnosti.

Najdraža su joj hrana hobotnice i rakovi, no jednako će se rado zaletjeti i za bilo kojom neopreznom ribom prikladne veličine koja joj se približi. U proganjanju svog plijena zalazi i u najpliće more.

---

image

Panula sa živom lignjom je jedan od sigurnijih načina za lov kirnje

---

Sve kirnje prvi dio života provode kao ženke, da bi se nakon određenog vremena ili postignute tjelesne mase, odnosno dužine, transformirale u mužjake. Tako kirnja golema spolnu zrelost postiže s pet do osam godina starosti, odnosno 44 do 53 centimetra dužine, s tim da tek s navršenih 16 godina, odnosno 85 centimetara, dolazi do spolne transformacije. Mrijesti se od lipnja do rujna.

Jedan od posebno atraktivnih načina lova kirnje jest lov kančanicom. Naravno, s obzirom na gabarite lovine, koristi se najjači mogući pribor. Štap je u pravilu kratak, više nalik štapu za big game fishing nego nekom brodskom modelu. U pravilu se koriste modeli namijenjeni teškoj panuli ili vertical jiggingu.

Iako se mogu koristiti i velike stacionarne role, multiplikator je u ovom slučaju ipak znatno primjereniji alat.

Dva sistema

Dva su sistema najčešće u upotrebi za lov kirnje kančanicom. Kod prvog se sistema na kraju strune od najlonskog monofila promjera minimalno jedan milimetar vezuje olovnica teška 300 do 500 grama. Metar iznad olovnice se preko jakog trokrakog zogulina postavlja predvez dužine metar do metar i pol koji može biti i od sajle. Udica je jaka kovanica širine luka 25 do 35 mm. Sistem se spušta okomito ispod barke tako da olovnica legne na dno.

Kod drugog sistema teška klizna olovnica se nalazi navučena na osnovu na koju se preko jakog zogulina nastavlja predvez dug oko jedan metar s naješkanom udicom na kraju. U ovom se slučaju pribor spušta također okomito pod barku, ali tako da se udica nalazi neposredno iznad dna.

U ribolovu kirnje vertical jiggingom ili ebbingom nema razlike od klasičnog lova tim tehnikama, osim što se varalice vode neposredno uz dno.

---

image

Kirnja glavulja (Polyprion americanus, Schneider, 1801.) je donedavno smatrana pripadnikom obitelji Serranidae, a zapravo pripada obitelji Polyprionidae

---

U posljednje je vrijeme popularan lov live kabom. To je olovna kugla s dvije jake udice koja se umeće u plašt mušuna. Sistem se potapa u lovnu zonu te se sporim pokretima gore-dolje simulira pumpanje, odnosno kretanje mušuna.

Premda se parangalima i samicama kirnje na našem moru relativno često ulove, ovim alatima kirnju nitko ciljano ne lovi. Ulovi se ostvaruju slučajno, tako da se ulov kirnje u pravilu smatra prilovom.

Na južnom Jadranu kirnja se relativno često lovi teškom panulom koja se povlači neposredno iznad dna. Sve komponente panule namijenjene kirnji uvijek se slažu od najjačih mogućih komponenti.

U principu se koriste dvije verzije. Prva je klasična viška panula, samo dodatno opterećena olovnicama kako bi se lakše potopila na željenu dubinu, dok je kod druge verzije samo jedno koncentrirano olovno opterećenje na kraju sistema kojim se ore po dnu. Metar iznad olovnice nalazi se trokraki zogulin s dugim predvezom, nikada kraćim od 8 paši, na čijem se kraju na udici nalazi živa lignja ili sipa.

Borbeni pojas

Kad kirnja prihvati ješku ili varalicu, trenutno će se okrenuti i pokušati se zavući u svoj labirint, što joj se nipošto ne smije dopustiti. Nažalost, činjenica je da je to teško spriječiti. Ako se udicom zakačena kirnja uspije uvući u svoju rupu, to uvijek postaje ozbiljan problem, a šanse za uspješnim okončanjem ribolova postaju vrlo male. Naime, kirnja nakon zavlačenja u rupu redovito raširi svoje snažne i velike nazubljene škržne zaklopce koji onemogućuju bilo kakvo manevriranje u uskom labirintu. Ako do takvog zaglavljivanja dođe, dva su moguća ishoda. U prvom se slučaju konstantnim pritiskom, zatežući pribor do granice pucanja, pokušava isforsirati izvlačenje, dok se u drugom slučaju, kojem je većina ribolovaca ipak sklonija, pribor jednostavno presijeca. Naime, navlačenje ukopane kirnje nikada ne traje manje od nekoliko sati, za što većina ribolovaca ipak nema dovoljno strpljenja i živaca.

---

image

Pribor za kirnju mora biti jak i izdržljiv

---

Ipak, zahvaljujući tom konstantnom pritisku ponekad kirnja popusti, nakon čega slijedi izvlačenje ribe koje je sve samo ne lagano. Kirnja, osim svojom velikom masom, u izvlačenju pruža dodatni otpor široko otvorenim ustima. Usto se povremenim snažnim batrganjem stalno pokušava vratiti na dno, što joj nikako ne treba dopustiti. Iako zahtijeva veći fizički napor, kod kirnji do petnaestak kilograma težine takvo batrganje ribolovcu podiže adrenalin i pruža izniman užitak, no kod kapitalnih i znatno težih primjeraka takve su akcije za ribolovca pravi ispit fizičke izdržljivosti. Budući da se zamaranje lovine odrađuje snogu, stand-up tehnikom, borbeni je pojas u lovu kirnje neophodno pomagalo. Također je poželjno odmah nakon kačenja pokrenuti brodski motor, te ribu i na taj način pokušati što prije odlijepiti od dna i onemogućiti joj zavlačenje.

Zbog velike razlike u pritisku, kirnja na površinu redovito dolazi ošamućena, tako da u prihvatu ne treba očekivati nikakva iznenađenja. Ipak, prihvat velike kirnje se uvijek odrađuje velikom kukom, i to ponajprije zbog gabarita lovine.

Kirnja je, kao tipični bentoski predator, mesojed i kao takvoj joj treba ponuditi živu ješku. Najbolja je mala živa hobotnica, mušun ili lignja, te prvi joj rođak matulić barjaktar (Anthias anthias, Linnaeus, 1758), vrlo atraktivna riba iz iste obitelji. Uz te ješke odličnima su se pokazali i svi rakovi veličinom primjereni očekivanom ulovu.

Zubuša i zlatica

Osim kirnje goleme, u našem moru žive i kirnja zubuša (Epinephelus caninus, Valenciennes, 1843), kirnja zlatica (Epinephelus costae, Steindachner, 1878), kirnja dugulja (Epinephelus alexandrinus, Valenciennes, 1828), češljasta kirnja (Mycteroperca rubra, Bloch, 1793), baš kao i kirnja golema, sve iz obitelji vučica (Serranidae), te kirnja glavulja (Polyprion americanus, Schneider, 1801), koja, donedavno smatrana pripadnikom obitelji Serranidae, zapravo pripada obitelji Polyprionidae.

Kirnja zubuša je još veća od kirnje goleme. Naraste u dužinu 1,57 metara i dosegne više od 100 kg težine. Ima još veće čeljusti naoružane velikim zubima. Zubuša jedina od svih kirnji ima na proširenom gornjem kraku gornje čeljusti niz sitnih ljuskica, što je vidljivo kod primjeraka dužih od 20 cm. Uglavnom je sivosmeđe boje. Na glavi ima od oka prema natrag dvije tamnije pruge. Relativno je rijetka i nastanjuje u pravilu tek južni Jadran. Staništa kirnje zubuše su dublja od staništa kirnje goleme, zbog čega se i ulov smatra posebnijim uspjehom.

---

image

Kirnja zubuša

---

Kirnja zlatica ili, kako je zbog svjetlije boje, mnogi nazivaju bijela kirnja, zapravo je u Jadranu poprilično rijetka riba. Tijelo joj je nešto elegantnije nego u ostalih kirnji, ali su joj zato glava i čeljusti jednako snažno razvijene. Naraste do 1,2 metra i 25 kg. U Jadranskom je moru od svih kirnji najslabije zastupljena. Sivkastosmeđe je boje, po leđima karakteristično isprugana, s tim da pruge bojom variraju od svjetlijih do tamnijih. Kod mlađih kirnji i spolno zrelih ženki su te pruge jasno izražene, dok mužjaci na leđima imaju žućkasto-zelenu mrlju. Nalazimo je na pjeskovito-muljevitom dnu s rijetkim hridinastim formacijama.

Češljasta i glavulja

Kirnja dugulja ne naraste velika, tek do 80 cm, pri čemu može težiti do 6 kilograma. Ima nešto izduženije tijelo od ostalih kirnji. Boje je ljubičastosmeđe, prema trbuhu svjetlije, s tim da s leđne strane ima četiri do pet tamnijih vodoravno položenih pruga. Na škržnim zaklopcima ima tri jake jasno vidljive bodlje. U našem je moru prisutna samo u njegovu južnom dijelu. Za razliku od ostalih kirnji, nije plaha i može joj se lako prići. Najviše se lovi slučajno, uglavnom povlačnim mrežama.

---

image

Kirnja dugulja

---

Češljasta kirnja je u našem moru relativno nova vrsta. Prvi je put ulovljena 2000. godine u blizini Dubrovnika. Ima izduženu veliku glavu s tipičnom isturenom donjom čeljusti. Tijelo joj je snažno i zaobljeno. Po leđima je smećkastocrvena, dok je po trbušnoj strani znatno svjetlija. Može imati i svjetlije pjege po tijelu. Naraste do 1,44 metra i može težiti do 49,7 kilograma. Primjerci duži od osamdesetak centimetara su vrlo rijetki. Nalazimo je na dubinama od 15 do 50 metara, s tim da zalazi i do 200 metara dubine. Zadržava se nad kamenitim i pjeskovitim dnom, najčešće uz strme spusteve s izraženim kurentima.

---

image

Češljasta kirnja

---

Kirnja glavulja je najteža od svih jadranskih kirnji. Može narasti do dva metra, i pritom težiti više od 150 kilograma. Građena je tipično zdepasto, s karakteristično velikom glavom i izraženim čeljustima kod kojih je donja istaknuto dulja od gornje. Boje je mrljasto sivosmeđe, a katkad i bijelo ili crnkasto-ljubičasto išarana. Znatno je brojnija u južnom Jadranu gdje je nalazimo na dubinama od 350 do 700 metara. Uglavnom se ulovi dubinskim kančanicama i parangalima s najvećim udicama. Ješka može biti bilo kakva riba. Zanimljivo je da se nedorasli primjerci, do 15-ak centimetara, često mogu vidjeti kako u manjim jatima plivaju na samoj površini.

---

KIRNJA S BABE

Vrlo životan i zanimljiv opis ulova kirnje na još zanimljivijem mjestu, hridi Baba u blizini Palagruže, zapisan je u Palagruškom zborniku:

– Iskarcali oni mene na Babu za oplavit. Skoloda je bila, a na sunca istuk. Ćapa jo dvi sesule sardel, oplavi jo dvi tunje i sedi na Babu. E, sedin jo tako bit će jelnu kus ure, znos, ma nikoga. (…) Stojin jo atento, znos, tako… Niku doba, razumis, nikur je dol bekodu, a jo son, borba, olma san jo kupil da je tu kirnja. A zvelto jo omotaj kolo sike i polnogu va drugu tunju i agvanta. Daj bekodu i tira. Znos, tiron jo tiron, a gledaju me namo nasi. Oni su daleko bit ce dvi uze robe, onamo love na konjce. Ma sal jo nimon kal njima nonke ucinit mot. Tira, tira, e, borba, tira. Tukalo mi je i namolovat veće putih. Oto ti je borba, kirnja ispod kose na Babu. (…) Zagarli se jo, zarameni se is njun, jaketu kolo ruke i u bronca, čapa je jo, znos, za grivu, trisni je obo siku; e, toti laji!

Dinko Božanić Pepe, pokojnog Šimuna, palagruški ribar (1912.)

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ulov kirnje uvijek se smatra trofejnim ulovom. Jednim dijelom je to zbog impresivne građe i veličine ove ribe, a drugim zbog danas vrlo prorijeđenih staništa. A upravo zbog prorijeđenih staništa i zahtjevnog pristupa, malobrojni ribolovci kirnju love ciljano, pri čemu se dobre i izgledne pošte čuvaju kao najveća tajna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => velika glava [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Ulov kirnje uvijek se smatra trofejnim ulovom. Jednim dijelom je to zbog impresivne građe i veličine ove ribe, a drugim zbog danas vrlo prorijeđenih staništa. A upravo zbog prorijeđenih staništa i zahtjevnog pristupa, malobrojni ribolovci kirnju love ciljano, pri čemu se dobre i izgledne pošte čuvaju kao najveća tajna velika glava 2 0 10987 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-01-31 10:36:19 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Boris BULIĆ/Max Fishing [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-02-01 12:59:44 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2023-01-31 10:52:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 92 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Ulov kirnje uvijek se smatra trofejnim ulovom. Jednim dijelom je to zbog impresivne građe i veličine ove ribe, a drugim zbog danas vrlo prorijeđenih staništa. A upravo zbog prorijeđenih staništa i zahtjevnog pristupa, malobrojni ribolovci kirnju love [metadata] => robots= author= title=Trofej koji pumpa adrenalin i ugled ribolovca: doznajte sve o odabiru opreme i lovu kirnje [metakey] => kirnja, lov kirnje, ribolovna oprema, kako loviti kirnju [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/01\/31\/4909029.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/31\/4908993.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/31\/4908999.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/31\/4908997.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/31\/4908994.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/31\/4908992.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/31\/4909037.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/31\/4909036.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/31\/4909035.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/31\/4909034.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/31\/4909033.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/31\/4909031.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/31\/4909028.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/31\/4913322.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/31\/4913321.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/31\/4913343.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Na ju\u017enom Jadranu kirnje su \u010de\u0161\u0107a lovina<\/p>","

Panula sa \u017eivom lignjom je jedan od sigurnijih na\u010dina za lov kirnje<\/p>","

Panula\u0161ki plijen<\/p>","

Kirnja glavulja (Polyprion americanus, Schneider, 1801.) je donedavno smatrana pripadnikom obitelji Serranidae, a zapravo pripada obitelji Polyprionidae<\/p>","

Jacere su za kirnje uglavnom premalene<\/p>","

Pribor za kirnju mora biti jak i izdr\u017eljiv<\/p>","

Kirnja golema dobar je razlog za fe\u0161tu<\/p>","

Golema usta dobro do\u0111u<\/p>","

No\u0107ni ulov kirnje<\/p>","

Obje su u mjeri<\/p>","

Manji se primjerci mogu prihvatiti i rukom<\/p>","

\u010celjusti su jake, naoru\u017eane brojnim zubima<\/p>","

Trofej koji svatko \u017eeli uloviti<\/p>","

\u010ce\u0161ljasta kirnja<\/p>","

Kirnja zubu\u0161a<\/p>","

Kirnja dugulja<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"800x597","hd_4909029_1920.jpg":"1920x1080","k_4909029_1280.jpg":"1280x1280","k_4909029_1024.jpg":"1024x1024","k_4909029_640.jpg":"640x640","k_4909029_480.jpg":"480x480","k_4909029_340.jpg":"340x340","k_4909029_220.jpg":"220x220","o_4909029_1280.jpg":"1280x955","o_4909029_1024.jpg":"1024x764","o_4909029_640.jpg":"640x477","o_4909029_480.jpg":"480x358","o_4909029_340.jpg":"340x253","o_4909029_220.jpg":"220x164","h_4909029_1280.jpg":"1280x854","h_4909029_1024.jpg":"1024x683","h_4909029_640.jpg":"640x427","h_4909029_480.jpg":"480x320","h_4909029_340.jpg":"340x227","h_4909029_220.jpg":"220x147","pp_4909029_1280.jpg":"1280x1628","pp_4909029_1024.jpg":"1024x1303","pp_4909029_640.jpg":"640x814","pp_4909029_480.jpg":"480x611","pp_4909029_340.jpg":"340x432","pp_4909029_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_4908993_1920.jpg":"1920x1080","k_4908993_1280.jpg":"1280x1280","k_4908993_1024.jpg":"1024x1024","k_4908993_640.jpg":"640x640","k_4908993_480.jpg":"480x480","k_4908993_340.jpg":"340x340","k_4908993_220.jpg":"220x220","o_4908993_1280.jpg":"1280x720","o_4908993_1024.jpg":"1024x576","o_4908993_640.jpg":"640x360","o_4908993_480.jpg":"480x270","o_4908993_340.jpg":"340x191","o_4908993_220.jpg":"220x123","h_4908993_1280.jpg":"1280x854","h_4908993_1024.jpg":"1024x683","h_4908993_640.jpg":"640x427","h_4908993_480.jpg":"480x320","h_4908993_340.jpg":"340x227","h_4908993_220.jpg":"220x147","pp_4908993_1280.jpg":"1280x1628","pp_4908993_1024.jpg":"1024x1303","pp_4908993_640.jpg":"640x814","pp_4908993_480.jpg":"480x611","pp_4908993_340.jpg":"340x432","pp_4908993_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1529x2048","hd_4908999_1920.jpg":"1920x1080","k_4908999_1280.jpg":"1280x1280","k_4908999_1024.jpg":"1024x1024","k_4908999_640.jpg":"640x640","k_4908999_480.jpg":"480x480","k_4908999_340.jpg":"340x340","k_4908999_220.jpg":"220x220","o_4908999_1280.jpg":"1280x1714","o_4908999_1024.jpg":"1024x1371","o_4908999_640.jpg":"640x857","o_4908999_480.jpg":"480x642","o_4908999_340.jpg":"340x455","o_4908999_220.jpg":"220x294","h_4908999_1280.jpg":"1280x854","h_4908999_1024.jpg":"1024x683","h_4908999_640.jpg":"640x427","h_4908999_480.jpg":"480x320","h_4908999_340.jpg":"340x227","h_4908999_220.jpg":"220x147","pp_4908999_1280.jpg":"1280x1628","pp_4908999_1024.jpg":"1024x1303","pp_4908999_640.jpg":"640x814","pp_4908999_480.jpg":"480x611","pp_4908999_340.jpg":"340x432","pp_4908999_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_4908997_1920.jpg":"1920x1080","k_4908997_1280.jpg":"1280x1280","k_4908997_1024.jpg":"1024x1024","k_4908997_640.jpg":"640x640","k_4908997_480.jpg":"480x480","k_4908997_340.jpg":"340x340","k_4908997_220.jpg":"220x220","o_4908997_1280.jpg":"1280x960","o_4908997_1024.jpg":"1024x768","o_4908997_640.jpg":"640x480","o_4908997_480.jpg":"480x360","o_4908997_340.jpg":"340x255","o_4908997_220.jpg":"220x165","h_4908997_1280.jpg":"1280x854","h_4908997_1024.jpg":"1024x683","h_4908997_640.jpg":"640x427","h_4908997_480.jpg":"480x320","h_4908997_340.jpg":"340x227","h_4908997_220.jpg":"220x147","pp_4908997_1280.jpg":"1280x1628","pp_4908997_1024.jpg":"1024x1303","pp_4908997_640.jpg":"640x814","pp_4908997_480.jpg":"480x611","pp_4908997_340.jpg":"340x432","pp_4908997_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_4908994_1920.jpg":"1920x1080","k_4908994_1280.jpg":"1280x1280","k_4908994_1024.jpg":"1024x1024","k_4908994_640.jpg":"640x640","k_4908994_480.jpg":"480x480","k_4908994_340.jpg":"340x340","k_4908994_220.jpg":"220x220","o_4908994_1280.jpg":"1280x720","o_4908994_1024.jpg":"1024x576","o_4908994_640.jpg":"640x360","o_4908994_480.jpg":"480x270","o_4908994_340.jpg":"340x191","o_4908994_220.jpg":"220x123","h_4908994_1280.jpg":"1280x854","h_4908994_1024.jpg":"1024x683","h_4908994_640.jpg":"640x427","h_4908994_480.jpg":"480x320","h_4908994_340.jpg":"340x227","h_4908994_220.jpg":"220x147","pp_4908994_1280.jpg":"1280x1628","pp_4908994_1024.jpg":"1024x1303","pp_4908994_640.jpg":"640x814","pp_4908994_480.jpg":"480x611","pp_4908994_340.jpg":"340x432","pp_4908994_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_4908992_1920.jpg":"1920x1080","k_4908992_1280.jpg":"1280x1280","k_4908992_1024.jpg":"1024x1024","k_4908992_640.jpg":"640x640","k_4908992_480.jpg":"480x480","k_4908992_340.jpg":"340x340","k_4908992_220.jpg":"220x220","o_4908992_1280.jpg":"1280x960","o_4908992_1024.jpg":"1024x768","o_4908992_640.jpg":"640x480","o_4908992_480.jpg":"480x360","o_4908992_340.jpg":"340x255","o_4908992_220.jpg":"220x165","h_4908992_1280.jpg":"1280x854","h_4908992_1024.jpg":"1024x683","h_4908992_640.jpg":"640x427","h_4908992_480.jpg":"480x320","h_4908992_340.jpg":"340x227","h_4908992_220.jpg":"220x147","pp_4908992_1280.jpg":"1280x1628","pp_4908992_1024.jpg":"1024x1303","pp_4908992_640.jpg":"640x814","pp_4908992_480.jpg":"480x611","pp_4908992_340.jpg":"340x432","pp_4908992_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1494x2656","hd_4909037_1920.jpg":"1920x1080","k_4909037_1280.jpg":"1280x1280","k_4909037_1024.jpg":"1024x1024","k_4909037_640.jpg":"640x640","k_4909037_480.jpg":"480x480","k_4909037_340.jpg":"340x340","k_4909037_220.jpg":"220x220","o_4909037_1280.jpg":"1280x2275","o_4909037_1024.jpg":"1024x1820","o_4909037_640.jpg":"640x1137","o_4909037_480.jpg":"480x853","o_4909037_340.jpg":"340x604","o_4909037_220.jpg":"220x391","h_4909037_1280.jpg":"1280x854","h_4909037_1024.jpg":"1024x683","h_4909037_640.jpg":"640x427","h_4909037_480.jpg":"480x320","h_4909037_340.jpg":"340x227","h_4909037_220.jpg":"220x147","pp_4909037_1280.jpg":"1280x1628","pp_4909037_1024.jpg":"1024x1303","pp_4909037_640.jpg":"640x814","pp_4909037_480.jpg":"480x611","pp_4909037_340.jpg":"340x432","pp_4909037_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1529x2048","hd_4909036_1920.jpg":"1920x1080","k_4909036_1280.jpg":"1280x1280","k_4909036_1024.jpg":"1024x1024","k_4909036_640.jpg":"640x640","k_4909036_480.jpg":"480x480","k_4909036_340.jpg":"340x340","k_4909036_220.jpg":"220x220","o_4909036_1280.jpg":"1280x1714","o_4909036_1024.jpg":"1024x1371","o_4909036_640.jpg":"640x857","o_4909036_480.jpg":"480x642","o_4909036_340.jpg":"340x455","o_4909036_220.jpg":"220x294","h_4909036_1280.jpg":"1280x854","h_4909036_1024.jpg":"1024x683","h_4909036_640.jpg":"640x427","h_4909036_480.jpg":"480x320","h_4909036_340.jpg":"340x227","h_4909036_220.jpg":"220x147","pp_4909036_1280.jpg":"1280x1628","pp_4909036_1024.jpg":"1024x1303","pp_4909036_640.jpg":"640x814","pp_4909036_480.jpg":"480x611","pp_4909036_340.jpg":"340x432","pp_4909036_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_4909035_1920.jpg":"1920x1080","k_4909035_1280.jpg":"1280x1280","k_4909035_1024.jpg":"1024x1024","k_4909035_640.jpg":"640x640","k_4909035_480.jpg":"480x480","k_4909035_340.jpg":"340x340","k_4909035_220.jpg":"220x220","o_4909035_1280.jpg":"1280x960","o_4909035_1024.jpg":"1024x768","o_4909035_640.jpg":"640x480","o_4909035_480.jpg":"480x360","o_4909035_340.jpg":"340x255","o_4909035_220.jpg":"220x165","h_4909035_1280.jpg":"1280x854","h_4909035_1024.jpg":"1024x683","h_4909035_640.jpg":"640x427","h_4909035_480.jpg":"480x320","h_4909035_340.jpg":"340x227","h_4909035_220.jpg":"220x147","pp_4909035_1280.jpg":"1280x1628","pp_4909035_1024.jpg":"1024x1303","pp_4909035_640.jpg":"640x814","pp_4909035_480.jpg":"480x611","pp_4909035_340.jpg":"340x432","pp_4909035_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_4909034_1920.jpg":"1920x1080","k_4909034_1280.jpg":"1280x1280","k_4909034_1024.jpg":"1024x1024","k_4909034_640.jpg":"640x640","k_4909034_480.jpg":"480x480","k_4909034_340.jpg":"340x340","k_4909034_220.jpg":"220x220","o_4909034_1280.jpg":"1280x960","o_4909034_1024.jpg":"1024x768","o_4909034_640.jpg":"640x480","o_4909034_480.jpg":"480x360","o_4909034_340.jpg":"340x255","o_4909034_220.jpg":"220x165","h_4909034_1280.jpg":"1280x854","h_4909034_1024.jpg":"1024x683","h_4909034_640.jpg":"640x427","h_4909034_480.jpg":"480x320","h_4909034_340.jpg":"340x227","h_4909034_220.jpg":"220x147","pp_4909034_1280.jpg":"1280x1628","pp_4909034_1024.jpg":"1024x1303","pp_4909034_640.jpg":"640x814","pp_4909034_480.jpg":"480x611","pp_4909034_340.jpg":"340x432","pp_4909034_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_4909033_1920.jpg":"1920x1080","k_4909033_1280.jpg":"1280x1280","k_4909033_1024.jpg":"1024x1024","k_4909033_640.jpg":"640x640","k_4909033_480.jpg":"480x480","k_4909033_340.jpg":"340x340","k_4909033_220.jpg":"220x220","o_4909033_1280.jpg":"1280x960","o_4909033_1024.jpg":"1024x768","o_4909033_640.jpg":"640x480","o_4909033_480.jpg":"480x360","o_4909033_340.jpg":"340x255","o_4909033_220.jpg":"220x165","h_4909033_1280.jpg":"1280x854","h_4909033_1024.jpg":"1024x683","h_4909033_640.jpg":"640x427","h_4909033_480.jpg":"480x320","h_4909033_340.jpg":"340x227","h_4909033_220.jpg":"220x147","pp_4909033_1280.jpg":"1280x1628","pp_4909033_1024.jpg":"1024x1303","pp_4909033_640.jpg":"640x814","pp_4909033_480.jpg":"480x611","pp_4909033_340.jpg":"340x432","pp_4909033_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_4909031_1920.jpg":"1920x1080","k_4909031_1280.jpg":"1280x1280","k_4909031_1024.jpg":"1024x1024","k_4909031_640.jpg":"640x640","k_4909031_480.jpg":"480x480","k_4909031_340.jpg":"340x340","k_4909031_220.jpg":"220x220","o_4909031_1280.jpg":"1280x960","o_4909031_1024.jpg":"1024x768","o_4909031_640.jpg":"640x480","o_4909031_480.jpg":"480x360","o_4909031_340.jpg":"340x255","o_4909031_220.jpg":"220x165","h_4909031_1280.jpg":"1280x854","h_4909031_1024.jpg":"1024x683","h_4909031_640.jpg":"640x427","h_4909031_480.jpg":"480x320","h_4909031_340.jpg":"340x227","h_4909031_220.jpg":"220x147","pp_4909031_1280.jpg":"1280x1628","pp_4909031_1024.jpg":"1024x1303","pp_4909031_640.jpg":"640x814","pp_4909031_480.jpg":"480x611","pp_4909031_340.jpg":"340x432","pp_4909031_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_4909028_1920.jpg":"1920x1080","k_4909028_1280.jpg":"1280x1280","k_4909028_1024.jpg":"1024x1024","k_4909028_640.jpg":"640x640","k_4909028_480.jpg":"480x480","k_4909028_340.jpg":"340x340","k_4909028_220.jpg":"220x220","o_4909028_1280.jpg":"1280x720","o_4909028_1024.jpg":"1024x576","o_4909028_640.jpg":"640x360","o_4909028_480.jpg":"480x270","o_4909028_340.jpg":"340x191","o_4909028_220.jpg":"220x123","h_4909028_1280.jpg":"1280x854","h_4909028_1024.jpg":"1024x683","h_4909028_640.jpg":"640x427","h_4909028_480.jpg":"480x320","h_4909028_340.jpg":"340x227","h_4909028_220.jpg":"220x147","pp_4909028_1280.jpg":"1280x1628","pp_4909028_1024.jpg":"1024x1303","pp_4909028_640.jpg":"640x814","pp_4909028_480.jpg":"480x611","pp_4909028_340.jpg":"340x432","pp_4909028_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1671x768","hd_4913322_1920.jpg":"1920x1080","k_4913322_1280.jpg":"1280x1280","k_4913322_1024.jpg":"1024x1024","k_4913322_640.jpg":"640x640","k_4913322_480.jpg":"480x480","k_4913322_340.jpg":"340x340","k_4913322_220.jpg":"220x220","o_4913322_1280.jpg":"1280x588","o_4913322_1024.jpg":"1024x470","o_4913322_640.jpg":"640x294","o_4913322_480.jpg":"480x220","o_4913322_340.jpg":"340x156","o_4913322_220.jpg":"220x101","h_4913322_1280.jpg":"1280x854","h_4913322_1024.jpg":"1024x683","h_4913322_640.jpg":"640x427","h_4913322_480.jpg":"480x320","h_4913322_340.jpg":"340x227","h_4913322_220.jpg":"220x147","pp_4913322_1280.jpg":"1280x1628","pp_4913322_1024.jpg":"1024x1303","pp_4913322_640.jpg":"640x814","pp_4913322_480.jpg":"480x611","pp_4913322_340.jpg":"340x432","pp_4913322_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1860x1316","hd_4913321_1920.jpg":"1920x1080","k_4913321_1280.jpg":"1280x1280","k_4913321_1024.jpg":"1024x1024","k_4913321_640.jpg":"640x640","k_4913321_480.jpg":"480x480","k_4913321_340.jpg":"340x340","k_4913321_220.jpg":"220x220","o_4913321_1280.jpg":"1280x905","o_4913321_1024.jpg":"1024x724","o_4913321_640.jpg":"640x452","o_4913321_480.jpg":"480x339","o_4913321_340.jpg":"340x240","o_4913321_220.jpg":"220x155","h_4913321_1280.jpg":"1280x854","h_4913321_1024.jpg":"1024x683","h_4913321_640.jpg":"640x427","h_4913321_480.jpg":"480x320","h_4913321_340.jpg":"340x227","h_4913321_220.jpg":"220x147","pp_4913321_1280.jpg":"1280x1628","pp_4913321_1024.jpg":"1024x1303","pp_4913321_640.jpg":"640x814","pp_4913321_480.jpg":"480x611","pp_4913321_340.jpg":"340x432","pp_4913321_220.jpg":"220x280"},{"size0":"415x640","hd_4913343_1920.jpg":"1920x1080","k_4913343_1280.jpg":"1280x1280","k_4913343_1024.jpg":"1024x1024","k_4913343_640.jpg":"640x640","k_4913343_480.jpg":"480x480","k_4913343_340.jpg":"340x340","k_4913343_220.jpg":"220x220","o_4913343_1280.jpg":"1280x1973","o_4913343_1024.jpg":"1024x1579","o_4913343_640.jpg":"640x986","o_4913343_480.jpg":"480x740","o_4913343_340.jpg":"340x524","o_4913343_220.jpg":"220x339","h_4913343_1280.jpg":"1280x854","h_4913343_1024.jpg":"1024x683","h_4913343_640.jpg":"640x427","h_4913343_480.jpg":"480x320","h_4913343_340.jpg":"340x227","h_4913343_220.jpg":"220x147","pp_4913343_1280.jpg":"1280x1628","pp_4913343_1024.jpg":"1024x1303","pp_4913343_640.jpg":"640x814","pp_4913343_480.jpg":"480x611","pp_4913343_340.jpg":"340x432","pp_4913343_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7506077 Threads: 3 Questions: 1539196899 Slow queries: 4683003 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110895223 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/trofej-koji-pumpa-adrenalin-i-ugled-ribolovca-doznajte-sve-o-odabiru-opreme-i-lovu-kirnje-1260896 [printLink] => /om/ribolov/trofej-koji-pumpa-adrenalin-i-ugled-ribolovca-doznajte-sve-o-odabiru-opreme-i-lovu-kirnje-1260896?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 609145 [name] => kirnja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-05-27 12:36:17 [main_article_id] => 0 [alias] => kirnja [link] => /tag/kirnja ) [1] => stdClass Object ( [id] => 704595 [name] => lov kirnje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-01-31 11:52:46 [main_article_id] => 0 [alias] => lov-kirnje [link] => /tag/lov-kirnje ) [2] => stdClass Object ( [id] => 669741 [name] => ribolovna oprema [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-08 13:29:30 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolovna-oprema [link] => /tag/ribolovna-oprema ) [3] => stdClass Object ( [id] => 662590 [name] => kako loviti kirnju [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-10 10:02:35 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-kirnju [link] => /tag/kako-loviti-kirnju ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ulov kirnje uvijek se smatra trofejnim ulovom. Jednim dijelom je to zbog impresivne građe i veličine ove ribe, a drugim zbog danas vrlo prorijeđenih staništa. A upravo zbog prorijeđenih staništa i zahtjevnog pristupa, malobrojni ribolovci kirnju love ciljano, pri čemu se dobre i izgledne pošte čuvaju kao najveća tajna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => velika glava [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Trofej koji pumpa adrenalin i ugled ribolovca: doznajte sve o odabiru opreme i lovu kirnje [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/31/4909029.jpg [galleryCount] => 16 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

Na južnom Jadranu kirnje su češća lovina

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/31/4909029.jpg [title] =>

Na južnom Jadranu kirnje su češća lovina

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/31/4908993.jpg [title] =>

Panula sa živom lignjom je jedan od sigurnijih načina za lov kirnje

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/31/4908999.jpg [title] =>

Panulaški plijen

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/31/4908997.jpg [title] =>

Kirnja glavulja (Polyprion americanus, Schneider, 1801.) je donedavno smatrana pripadnikom obitelji Serranidae, a zapravo pripada obitelji Polyprionidae

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/31/4908994.jpg [title] =>

Jacere su za kirnje uglavnom premalene

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/31/4908992.jpg [title] =>

Pribor za kirnju mora biti jak i izdržljiv

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/31/4909037.jpg [title] =>

Kirnja golema dobar je razlog za feštu

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/31/4909036.jpg [title] =>

Golema usta dobro dođu

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/31/4909035.jpg [title] =>

Noćni ulov kirnje

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/31/4909034.jpg [title] =>

Obje su u mjeri

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/31/4909033.jpg [title] =>

Manji se primjerci mogu prihvatiti i rukom

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/31/4909031.jpg [title] =>

Čeljusti su jake, naoružane brojnim zubima

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/31/4909028.jpg [title] =>

Trofej koji svatko želi uloviti

) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/31/4913322.jpg [title] =>

Češljasta kirnja

) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/31/4913321.jpg [title] =>

Kirnja zubuša

) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/31/4913343.jpg [title] =>

Kirnja dugulja

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Panula, kančenica, vertical jigging, ebbing, parangal i samica najčešći su udičarski alati i tehnike kojima se love kirnje. Naravno, osnovni preduvjeti za uspješan lov su dobro poznavanje terena i veliko strpljenje, jer kirnju nije nimalo lako uloviti.

Ženke i mužjaci

Kirnja golema (Epinephelus marginatus, Lowe, 1834) najpoznatija je i najčešće lovljena od svih vrsta kirnji koje nastanjuju naše more. Može narasti do 1,5 metara dužine i težiti više od 100 kilograma. Ipak, prosječna lovna težina je puno manja i kreće se od tri do 10 kilograma. Životni vijek joj je oko 50 godina.

Glava i usta kirnje su tipično velika, premda bi "ogromna" bio prikladniji izraz. Iako ima donekle izduženo i bočno stisnuto tijelo, zbog velike glave ostavlja dojam zdepaste, ali zato vrlo snažne ribe. Škržni zaklopci su naoružani s tri jake bodlje koje vješto koristi za zaglavljivanje u svojoj rupi. Leđna peraja je duga, a repna zaobljena. Boje je uglavnom mrljaste, tamnosmeđe, dok je prema trbuhu žućkastosmeđa. Ovisno o staništu i starosti, boja može varirati od gotovo crne do žutonarančaste, dok nedorasli primjerci mogu biti i zeleni.

Premda je ima i na sjevernom Jadranu, prema jugu se znatno češće lovi. Nalazimo je i na impresivnih 300 metara dubine, no najčešće se zadržava puno pliće, na šezdesetak metara. Posljednjih je petnaestak godina uočeno povlačenje ove vrste prema dubljim slojevima mora, što je očita posljedica intenzivnog ribolovnog pritiska, uglavnom podvodnih ribolovaca. Zbog toga se ulov kirnje na dubini manjoj od trideset metara danas vrlo rijetko ostvaruje.

---

image

Čeljusti su jake, naoružane brojnim zubima

---

Riba samotar

Kirnja život provodi kao samotar. Stanište joj je kamenito dno na kojem nalazi zaklon. Najčešće je možemo vidjeti kako leži na ulazu u svoje sklonište u koje se na najmanji sumnjivi pokret, s obzirom na veliku tjelesnu masu, iznenađujuće brzo zavlači. Rupe koje kirnje nastanjuju u pravilu imaju najmanje dva ulaza koji su uvijek tek neznatno širi od nje, što joj svakako daje dodatni osjećaj sigurnosti.

Najdraža su joj hrana hobotnice i rakovi, no jednako će se rado zaletjeti i za bilo kojom neopreznom ribom prikladne veličine koja joj se približi. U proganjanju svog plijena zalazi i u najpliće more.

---

image

Panula sa živom lignjom je jedan od sigurnijih načina za lov kirnje

---

Sve kirnje prvi dio života provode kao ženke, da bi se nakon određenog vremena ili postignute tjelesne mase, odnosno dužine, transformirale u mužjake. Tako kirnja golema spolnu zrelost postiže s pet do osam godina starosti, odnosno 44 do 53 centimetra dužine, s tim da tek s navršenih 16 godina, odnosno 85 centimetara, dolazi do spolne transformacije. Mrijesti se od lipnja do rujna.

Jedan od posebno atraktivnih načina lova kirnje jest lov kančanicom. Naravno, s obzirom na gabarite lovine, koristi se najjači mogući pribor. Štap je u pravilu kratak, više nalik štapu za big game fishing nego nekom brodskom modelu. U pravilu se koriste modeli namijenjeni teškoj panuli ili vertical jiggingu.

Iako se mogu koristiti i velike stacionarne role, multiplikator je u ovom slučaju ipak znatno primjereniji alat.

Dva sistema

Dva su sistema najčešće u upotrebi za lov kirnje kančanicom. Kod prvog se sistema na kraju strune od najlonskog monofila promjera minimalno jedan milimetar vezuje olovnica teška 300 do 500 grama. Metar iznad olovnice se preko jakog trokrakog zogulina postavlja predvez dužine metar do metar i pol koji može biti i od sajle. Udica je jaka kovanica širine luka 25 do 35 mm. Sistem se spušta okomito ispod barke tako da olovnica legne na dno.

Kod drugog sistema teška klizna olovnica se nalazi navučena na osnovu na koju se preko jakog zogulina nastavlja predvez dug oko jedan metar s naješkanom udicom na kraju. U ovom se slučaju pribor spušta također okomito pod barku, ali tako da se udica nalazi neposredno iznad dna.

U ribolovu kirnje vertical jiggingom ili ebbingom nema razlike od klasičnog lova tim tehnikama, osim što se varalice vode neposredno uz dno.

---

image

Kirnja glavulja (Polyprion americanus, Schneider, 1801.) je donedavno smatrana pripadnikom obitelji Serranidae, a zapravo pripada obitelji Polyprionidae

---

U posljednje je vrijeme popularan lov live kabom. To je olovna kugla s dvije jake udice koja se umeće u plašt mušuna. Sistem se potapa u lovnu zonu te se sporim pokretima gore-dolje simulira pumpanje, odnosno kretanje mušuna.

Premda se parangalima i samicama kirnje na našem moru relativno često ulove, ovim alatima kirnju nitko ciljano ne lovi. Ulovi se ostvaruju slučajno, tako da se ulov kirnje u pravilu smatra prilovom.

Na južnom Jadranu kirnja se relativno često lovi teškom panulom koja se povlači neposredno iznad dna. Sve komponente panule namijenjene kirnji uvijek se slažu od najjačih mogućih komponenti.

U principu se koriste dvije verzije. Prva je klasična viška panula, samo dodatno opterećena olovnicama kako bi se lakše potopila na željenu dubinu, dok je kod druge verzije samo jedno koncentrirano olovno opterećenje na kraju sistema kojim se ore po dnu. Metar iznad olovnice nalazi se trokraki zogulin s dugim predvezom, nikada kraćim od 8 paši, na čijem se kraju na udici nalazi živa lignja ili sipa.

Borbeni pojas

Kad kirnja prihvati ješku ili varalicu, trenutno će se okrenuti i pokušati se zavući u svoj labirint, što joj se nipošto ne smije dopustiti. Nažalost, činjenica je da je to teško spriječiti. Ako se udicom zakačena kirnja uspije uvući u svoju rupu, to uvijek postaje ozbiljan problem, a šanse za uspješnim okončanjem ribolova postaju vrlo male. Naime, kirnja nakon zavlačenja u rupu redovito raširi svoje snažne i velike nazubljene škržne zaklopce koji onemogućuju bilo kakvo manevriranje u uskom labirintu. Ako do takvog zaglavljivanja dođe, dva su moguća ishoda. U prvom se slučaju konstantnim pritiskom, zatežući pribor do granice pucanja, pokušava isforsirati izvlačenje, dok se u drugom slučaju, kojem je većina ribolovaca ipak sklonija, pribor jednostavno presijeca. Naime, navlačenje ukopane kirnje nikada ne traje manje od nekoliko sati, za što većina ribolovaca ipak nema dovoljno strpljenja i živaca.

---

image

Pribor za kirnju mora biti jak i izdržljiv

---

Ipak, zahvaljujući tom konstantnom pritisku ponekad kirnja popusti, nakon čega slijedi izvlačenje ribe koje je sve samo ne lagano. Kirnja, osim svojom velikom masom, u izvlačenju pruža dodatni otpor široko otvorenim ustima. Usto se povremenim snažnim batrganjem stalno pokušava vratiti na dno, što joj nikako ne treba dopustiti. Iako zahtijeva veći fizički napor, kod kirnji do petnaestak kilograma težine takvo batrganje ribolovcu podiže adrenalin i pruža izniman užitak, no kod kapitalnih i znatno težih primjeraka takve su akcije za ribolovca pravi ispit fizičke izdržljivosti. Budući da se zamaranje lovine odrađuje snogu, stand-up tehnikom, borbeni je pojas u lovu kirnje neophodno pomagalo. Također je poželjno odmah nakon kačenja pokrenuti brodski motor, te ribu i na taj način pokušati što prije odlijepiti od dna i onemogućiti joj zavlačenje.

Zbog velike razlike u pritisku, kirnja na površinu redovito dolazi ošamućena, tako da u prihvatu ne treba očekivati nikakva iznenađenja. Ipak, prihvat velike kirnje se uvijek odrađuje velikom kukom, i to ponajprije zbog gabarita lovine.

Kirnja je, kao tipični bentoski predator, mesojed i kao takvoj joj treba ponuditi živu ješku. Najbolja je mala živa hobotnica, mušun ili lignja, te prvi joj rođak matulić barjaktar (Anthias anthias, Linnaeus, 1758), vrlo atraktivna riba iz iste obitelji. Uz te ješke odličnima su se pokazali i svi rakovi veličinom primjereni očekivanom ulovu.

Zubuša i zlatica

Osim kirnje goleme, u našem moru žive i kirnja zubuša (Epinephelus caninus, Valenciennes, 1843), kirnja zlatica (Epinephelus costae, Steindachner, 1878), kirnja dugulja (Epinephelus alexandrinus, Valenciennes, 1828), češljasta kirnja (Mycteroperca rubra, Bloch, 1793), baš kao i kirnja golema, sve iz obitelji vučica (Serranidae), te kirnja glavulja (Polyprion americanus, Schneider, 1801), koja, donedavno smatrana pripadnikom obitelji Serranidae, zapravo pripada obitelji Polyprionidae.

Kirnja zubuša je još veća od kirnje goleme. Naraste u dužinu 1,57 metara i dosegne više od 100 kg težine. Ima još veće čeljusti naoružane velikim zubima. Zubuša jedina od svih kirnji ima na proširenom gornjem kraku gornje čeljusti niz sitnih ljuskica, što je vidljivo kod primjeraka dužih od 20 cm. Uglavnom je sivosmeđe boje. Na glavi ima od oka prema natrag dvije tamnije pruge. Relativno je rijetka i nastanjuje u pravilu tek južni Jadran. Staništa kirnje zubuše su dublja od staništa kirnje goleme, zbog čega se i ulov smatra posebnijim uspjehom.

---

image

Kirnja zubuša

---

Kirnja zlatica ili, kako je zbog svjetlije boje, mnogi nazivaju bijela kirnja, zapravo je u Jadranu poprilično rijetka riba. Tijelo joj je nešto elegantnije nego u ostalih kirnji, ali su joj zato glava i čeljusti jednako snažno razvijene. Naraste do 1,2 metra i 25 kg. U Jadranskom je moru od svih kirnji najslabije zastupljena. Sivkastosmeđe je boje, po leđima karakteristično isprugana, s tim da pruge bojom variraju od svjetlijih do tamnijih. Kod mlađih kirnji i spolno zrelih ženki su te pruge jasno izražene, dok mužjaci na leđima imaju žućkasto-zelenu mrlju. Nalazimo je na pjeskovito-muljevitom dnu s rijetkim hridinastim formacijama.

Češljasta i glavulja

Kirnja dugulja ne naraste velika, tek do 80 cm, pri čemu može težiti do 6 kilograma. Ima nešto izduženije tijelo od ostalih kirnji. Boje je ljubičastosmeđe, prema trbuhu svjetlije, s tim da s leđne strane ima četiri do pet tamnijih vodoravno položenih pruga. Na škržnim zaklopcima ima tri jake jasno vidljive bodlje. U našem je moru prisutna samo u njegovu južnom dijelu. Za razliku od ostalih kirnji, nije plaha i može joj se lako prići. Najviše se lovi slučajno, uglavnom povlačnim mrežama.

---

image

Kirnja dugulja

---

Češljasta kirnja je u našem moru relativno nova vrsta. Prvi je put ulovljena 2000. godine u blizini Dubrovnika. Ima izduženu veliku glavu s tipičnom isturenom donjom čeljusti. Tijelo joj je snažno i zaobljeno. Po leđima je smećkastocrvena, dok je po trbušnoj strani znatno svjetlija. Može imati i svjetlije pjege po tijelu. Naraste do 1,44 metra i može težiti do 49,7 kilograma. Primjerci duži od osamdesetak centimetara su vrlo rijetki. Nalazimo je na dubinama od 15 do 50 metara, s tim da zalazi i do 200 metara dubine. Zadržava se nad kamenitim i pjeskovitim dnom, najčešće uz strme spusteve s izraženim kurentima.

---

image

Češljasta kirnja

---

Kirnja glavulja je najteža od svih jadranskih kirnji. Može narasti do dva metra, i pritom težiti više od 150 kilograma. Građena je tipično zdepasto, s karakteristično velikom glavom i izraženim čeljustima kod kojih je donja istaknuto dulja od gornje. Boje je mrljasto sivosmeđe, a katkad i bijelo ili crnkasto-ljubičasto išarana. Znatno je brojnija u južnom Jadranu gdje je nalazimo na dubinama od 350 do 700 metara. Uglavnom se ulovi dubinskim kančanicama i parangalima s najvećim udicama. Ješka može biti bilo kakva riba. Zanimljivo je da se nedorasli primjerci, do 15-ak centimetara, često mogu vidjeti kako u manjim jatima plivaju na samoj površini.

---

KIRNJA S BABE

Vrlo životan i zanimljiv opis ulova kirnje na još zanimljivijem mjestu, hridi Baba u blizini Palagruže, zapisan je u Palagruškom zborniku:

– Iskarcali oni mene na Babu za oplavit. Skoloda je bila, a na sunca istuk. Ćapa jo dvi sesule sardel, oplavi jo dvi tunje i sedi na Babu. E, sedin jo tako bit će jelnu kus ure, znos, ma nikoga. (…) Stojin jo atento, znos, tako… Niku doba, razumis, nikur je dol bekodu, a jo son, borba, olma san jo kupil da je tu kirnja. A zvelto jo omotaj kolo sike i polnogu va drugu tunju i agvanta. Daj bekodu i tira. Znos, tiron jo tiron, a gledaju me namo nasi. Oni su daleko bit ce dvi uze robe, onamo love na konjce. Ma sal jo nimon kal njima nonke ucinit mot. Tira, tira, e, borba, tira. Tukalo mi je i namolovat veće putih. Oto ti je borba, kirnja ispod kose na Babu. (…) Zagarli se jo, zarameni se is njun, jaketu kolo ruke i u bronca, čapa je jo, znos, za grivu, trisni je obo siku; e, toti laji!

Dinko Božanić Pepe, pokojnog Šimuna, palagruški ribar (1912.)

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

Na južnom Jadranu kirnje su češća lovina


Panula sa živom lignjom je jedan od sigurnijih načina za lov kirnje


Panulaški plijen


Kirnja glavulja (Polyprion americanus, Schneider, 1801.) je donedavno smatrana pripadnikom obitelji Serranidae, a zapravo pripada obitelji Polyprionidae


Jacere su za kirnje uglavnom premalene


Pribor za kirnju mora biti jak i izdržljiv


Kirnja golema dobar je razlog za feštu


Golema usta dobro dođu


Noćni ulov kirnje


Obje su u mjeri


Manji se primjerci mogu prihvatiti i rukom


Čeljusti su jake, naoružane brojnim zubima


Trofej koji svatko želi uloviti


Češljasta kirnja


Kirnja zubuša


Kirnja dugulja

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/trofej-koji-pumpa-adrenalin-i-ugled-ribolovca-doznajte-sve-o-odabiru-opreme-i-lovu-kirnje-1260896 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f1658e41b0cd2a89d414a21dbfc6e347fd8b80b5 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Trofej+koji+pumpa+adrenalin+i+ugled+ribolovca%3A+doznajte+sve+o+odabiru+opreme+i+lovu+kirnje&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Ftrofej-koji-pumpa-adrenalin-i-ugled-ribolovca-doznajte-sve-o-odabiru-opreme-i-lovu-kirnje-1260896 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Ftrofej-koji-pumpa-adrenalin-i-ugled-ribolovca-doznajte-sve-o-odabiru-opreme-i-lovu-kirnje-1260896 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ulov kirnje uvijek se smatra trofejnim ulovom. Jednim dijelom je to zbog impresivne građe i veličine ove ribe, a drugim zbog danas vrlo prorijeđenih staništa. A upravo zbog prorijeđenih staništa i zahtjevnog pristupa, malobrojni ribolovci kirnju love ciljano, pri čemu se dobre i izgledne pošte čuvaju kao najveća tajna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => velika glava [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

velika glavaTrofej koji pumpa adrenalin i ugled ribolovca: doznajte sve o odabiru opreme i lovu kirnje

Piše Boris BULIĆ/Max Fishing
31. siječnja 2023. - 11:52

Panula, kančenica, vertical jigging, ebbing, parangal i samica najčešći su udičarski alati i tehnike kojima se love kirnje. Naravno, osnovni preduvjeti za uspješan lov su dobro poznavanje terena i veliko strpljenje, jer kirnju nije nimalo lako uloviti.

Ženke i mužjaci

Kirnja golema (Epinephelus marginatus, Lowe, 1834) najpoznatija je i najčešće lovljena od svih vrsta kirnji koje nastanjuju naše more. Može narasti do 1,5 metara dužine i težiti više od 100 kilograma. Ipak, prosječna lovna težina je puno manja i kreće se od tri do 10 kilograma. Životni vijek joj je oko 50 godina.

Glava i usta kirnje su tipično velika, premda bi "ogromna" bio prikladniji izraz. Iako ima donekle izduženo i bočno stisnuto tijelo, zbog velike glave ostavlja dojam zdepaste, ali zato vrlo snažne...

13. svibanj 2024 06:16