StoryEditorOCM

podvodni ribolovReprezentacija otputovala na SP, izbornik Čalo naglašava: Talijani su promjenom pravila zakomplicirali igru, no tu vidim našu šansu

Piše OM
7. rujna 2021. - 12:32

Hrvatski savez za sportski ribolov na moru objavio je da je reprezentacija podvodnog ribolova prošlog tjedna otputovala na 32. svjetsko prvenstvo u podvodnom ribolovu koje se održava u Italiji od 16. rujna do 20. rujna 2020. godine. U istom razdoblju održava se i svjetsko prvenstvo za žene.

Opširnije: http://wsc2021.it/

U nastavku prenosimo kratko izvješće izbornika Mislava Čale:

"Reprezentaciju čine Stjepko Kesić, Antonio Buratović, Slaven Čubrić, Petar Prkić, Sandi Peruško, Dario Babić i Kristina Šiprak.

Navedena prva trojica su ujedno i lovci koji će najvjerojatnije nastupiti kao prva trojka, to je jedna od novina u mom radu kako bi se lovci mogli psihički pripremiti za natjecanje. Rezerva će biti izabrana na terenu obzirom tko se najbolje prilagodi terenu. Prvu trojku čine naši najdublji i može se reći najspremniji lovci, lovci s jako puno iskustva u međunarodnim natjecanjima i Sardinija je za svih izazov jer se radi o tipično mediteranskom načinu lova.

Kroz promišljanja kako optimalno pripremiti reprezentaciju održano je i državno prvenstvo u Pirovcu, a lovilo se u murterskom akvatoriju koji je dubinom i načinom lova bio vrlo sličan onome što nas čeka na Sardiniji. Očekuje se velika vidljivost (i iznad 30 metara), prosječna temperatura mora je oko 25 stupnjeva sa dubokim termoklinom.

Lovna dubina koja se najavljuje kretat će se između 25 i 55 metara, stoga reprezentacija ovaj put ide na natjecanje 12 dana ranije kako bi se lovci što bolje aklimatizirali i imali dane odmora, sve u pravcu smanjivanja rizika od pojave neželjenih posljedica uzastopnih dubokih urona.

Tajništvo nacionalnog saveza osiguralo je po mom mišljenju do sada najbolje uvjete za natjecatelje, od iznimnog komfornog smještaja, do kvalitetnih gumenjaka uz ostalu podršku potrebnu za ovako ozbiljno natjecanje. Hrvatska predstavnica Kristina Šiprak također je dio nacionalne ekipe i predstavljati nas u ženskoj konkurenciji.

Obzirom kako je Hrvatska nacionalna vrsta u podvodnom ribolovu uvijek zauzimala visoka mjesta u podvodnom ribolovu, pogotovo u momčadskoj kategoriji, nadam se kako ćemo i ovaj put nastaviti u tom pravcu. Nezahvalno je bilo što prognozirati, ali 110% snage i znanja na terenu je ono što se od svih reprezentativaca može očekivati!"

Izbačena kirnja

Podsjetimo, izbornik Čalo je u svibnju u Otvorenom moru dodatno pojasnio pravila na nadolazećem SP-u:

Zona Arbataxa iznimno je zahtjevna, očekivana dubina lova je +30 metara, odnosno od dvadeset pa do koliko tko može, a Talijani su još pravilima dodatno zakomplicirali igru. Naime, izbacili su kirnju golemu s liste lovnih vrsta kako bi spriječili konkurente da s jednom velikom ribom stvore nedostižnu prednost i time su drugim reprezentacijama umanjili mogućnost visokog plasmana s jednim tzv. sretnim hicem.

U neku ruku to i ima smisla, jer će lovci morati donijeti na vaganje što više male i raznovrsne ribe, dajući prednost onima koji su sistematski odradili pregled terena i taktički se pripremili za natjecanje. Ipak, gledajući s aspekta stranih reprezentacija, neće biti lako izdvojiti toliko puno dana za pregled terena kako bi se moglo ravnopravno parirati domaćoj reprezentaciji u poznavanju terena.

S obzirom na činjenicu da naši lovci većinom love malu bijelu ribu, u odnosu na, primjerice, grčke ili ciparske lovce bazirane na lovu kirnje, tu vidim određenu šansu koju, uz maksimalnu ozbiljnost i dobru pripremu terena, moramo iskoristiti. U razdoblju održavanja natjecanja očekivana temperatura mora bit će oko 24 stupnja, s velikom prozirnošću i termoklinom na tridesetak metara dubine, što će lovcima zasigurno olakšati duboke urone uz korištenje glatkih odijela debljine 3,5 mm.

20. travanj 2024 15:35