stdClass Object ( [id] => 1177370 [title] => Svjetski prvak podijelio je s nama ‘trikove‘ za uspješniji ribolov i otkrio koji pribor upotrebljava: Na proljeće koristim bijele mamce i ne žurim s kontrom! [alias] => svjetski-prvak-savjetuje-na-proljece-koristim-bijele-mamce-i-ne-zurim-s-kontrom [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

​Zadar nazivaju gradom košarke, ali bi ga bilo prikladnije nazivati i gradom sportskog ribolova. Naime, osim što se najveći postotak njegovih stanovnika bavi tim sportom, u Zadru djeluje i Športsko ribolovno društvo Zubatac, vjerojatno najtrofejniji ribolovni klub na svijetu, čiji su članovi i članice osvojili desetke medalja na europskim i svjetskim udičarskim natjecanjima na moru u svim starosnim kategorijama.

Povod je to za razgovor s Ivanom Galzinom, ne samo zbog njegove zapovjedne odgovornosti, jer je već sedam godina predsjednik Zubaca, nego zato što je i jedan od najuspješniji natjecatelja toga kluba.

​Sezonske prilagodbe

Kako voli kazati, Ivan Galzina živi za i od ribolova. Osim što obožava udičariti, radi u tvrtki koja trguje ribolovnim priborom, u klubu prenosi iskustvo na mlađe, a na sveučilištu se školuje za trenera jer želi postati trener ili izbornik ribolovne reprezentacije. Zbog svega toga smo ga zamolili da našim čitateljima otkrije neke meštarske tajne o ribolovu u predstojećem razdoblju.

- Prije ili kasnije u proljeće počinje nova ribolovna sezona jer se ribe počinju intenzivnije hraniti i prilaziti obali. Iz brodice se najbolje love arbuni, fratri, kantari te pokoja orada. Za što uspješniji ribolov važno je koristiti najprimjereniji predvez, voditi računa o izboru najlona i udica te težini i boji olova.

Neobično je važan izbor i način montaže ješke... Naime, svakom načinu ribolova, dobu godine i ribi ili skupini riba treba sve to prilagoditi. Kako se u proljeće temperature našeg dijela Jadrana kreće između 13 i 15 stupnjeva, riba je još dosta neaktivna, obitava na nešto dubljim terenima i u manjim formacijama. Zato treba koristiti sistem, predvez velikih dimenzije, najbolje tipa paternoster, odnosno očenaš.

---

image

S dugačkim privezima lakše je prevariti raštrkane ribe

---

- Kako je najbolje izraditi sistem?

- S kod nas najvećim dopuštenim brojem udica na jednom sistemu, znači tri. Pri odabiru udica za ovu vrstu ribolova treba izbjegavati kovane od inoksa, te po mogućnosti koristiti udice s pločicom. One s prstenastim vezištem u pravilu su deblje i teže, pa se samim time teško ješkaju, a riba ih jednostavno osjeti i izbjegava.

Ja najradije koristim udice oblika yamame. Udice je najbolje postaviti na priveze dužine 60 do 70 cm razmaknute toliko da se međusobno ne dodiruju. Sisteme za proljetni ribolov ne treba praviti od osobito tankog najlona, jer će inače dolaziti do neželjenog mršenja i pucanja najlona.

Ovisno o izgledu terena, za ribolov arbuna, fratara, kantara i ostale bijele ribe koja rijetko prelazi težinu od jednog kilograma, dovoljni su promjeri osnove od 0,26 do 0,28 mm, te priveza od 0,20 do 0,23 mm. Što se tiče osnovne strune, da bi se lakše osjetili ugriz ribe bolje je koristiti upredenicu, uz obavezan shock leader.

---

image

Na svjetskim prvenstvima rijetko se love ovako krupne ribe

---

Dužina mu ovisi o dubini na kojoj se lovi. Tako, za lov na preko 40 metara dubine najlonski shock leader može biti dugačak i svih 15 metara. Osim udica, važna je i težina olova.Treba je prilagoditi kurentu, terenu i dubini, a najčešće je od 60 do 100 grama. U ovakvom ribolovu boja olova je veoma važna, jer uz miris boja ješke i olova privlače ribu. Osobno najčešće koristim žutu boju za dubine iznad 20 metara, te crveno-bijelu za pliće terene.

​Repić ispod vrha

- A koje su boje i vrste najbolji mamci?

- Zimi i u rano proljeće riba jednostavno obožava bijelu ješku. Najvažnije je koristiti svježu, ali veoma važno i dobro pripremljenu ješku. Najdostupnija je lignja, od nekih prezrena, a nekima najbolja ješka. Mogu se koristiti i druge, najbolje u kombinaciji. Lignja mora biti oguljena, istučena i izrezana na duže trakice.

---

image

Lignje, dagnje i srdele - univerzalni mamci za proljetni ribolov iz brodice

---

Filet lignje je najbolje na udicu nabosti svega dva puta, zatim je podignete iznad čvora udice na najlon kako bi čvor i pločica spriječili spadanje mamca na krivinu i otkrivanje udice. S probadanjem se nastavi sve dok se ne dođe do vrha udice. Na kraju se ostavili repić ispod vrha da titra i privlači ribu.Tako pripremljena lignja je gotovo neodoljiva većim kantarima, paucima i nerijetko arbunima.

---

image

Arbune privlače bijela ješka i crveno olovo

---

- Osim lignje, koje je još mamce dobro koristiti i kako ih nadijevati?

- Ponajprije dagnju i srdelu! Kod ješkanja dagnje važno je ne obmotati je previše s filo ela​sticom kako ne bi bila pretvrda. Možete je koristiti u kombinaciji s lignjom, na način da se prvo naješka dagnja na oko 70 posto udice, a zatim se na njen vrh naješka lignja tako da je dio visi centimetar, dva ispod vrha.

---

image

Dagnju ne treba previše obmotati elastičnim koncem

---

Takva sendvič ješka dobra je iz više razloga; riba može birati draži zalogaj, udica je dobro skrivena i napunjena, te kad prvo uzima viseći dio ješke riba ne osjeća udicu i bez straha guta cijelu ješku. Srdelu, pak, najčešće koristim na početku ribolova, i to na način da jedan filet naješkam na srednju udicu, a drugi tek lagano nabodem da spadne s nje pri dodiru pribora s dnom ili i najmanjeg dodira ribe. Na taj način brumajem i dodatno privlačim veće ribe.

- Zar je dovoljno samo otpalim mamcima primamljivati?

- Sad, kad riba slabije radi, neophodno je obilatije brumavati. Brumu je najbolje praviti od srdela, mljevenih dagnji i kruha. Srdele, koja ne moraju biti svježe, treba izrezati na komade da mame i ispuštanjem krvi. Još intenzivnije mirišu dagnje, koje treba samljeti ili stući.

Veći dio primame treba činiti kruh. Bez kore u dobro usitnjen dodaje se da bi upio i raširio mirise srdela i dagnji. Sastojke je najbolje pomiješati prije polaska u ribolov kako bi se bruma homogenizirala. Brumu ne treba bacati nego spuštati do malo poviše dna, specijalnom hranilicom ili mrežastom vrećom s utegom. Ako se lovi u kurentu, a to je u najvećem broju slučajeva, brumu nikako ne treba spuštati sa sidrom, već posebnim konopom niz provu kako bi kurenat brumu nosio u smjeru krme, s koje je najbolje loviti.

---

image

Fratri su dragi mušterije

---

​Vjetar i kurenat

- Za kraj, kako je najbolje loviti iz brodice u proljeće?

- Važan čimbenik uspjeha ribolova iz brodice je sidrenje, a smjer i jačina kurenta te vjetra važan su faktor sidrenja. Smjer vjetra je lako uočiti, a smjer kurenta lako se može odrediti spuštanjem samoga olova ili sistema iz neusidrenog broda. Tek kad se oba smjera utvrde, može se pristupiti sidrenju i ribolovu. Važno je sidrite prije same pozicije kako bi se popuštanjem sidrenog konopa barka mogla pustiti niz kurenat na željenu poziciju.

Tijekom ribolova nikako ne treba držati štap napetim, već valja popuštati do te mjere da vrh stoji ravno bez obzira na težinu olova, ali isto tako da reagira prilikom i najnježnijeg ugriza. U proljeće najčešće se neće osjetiti energično trzanje ribe prilikom prvog spuštanja sistema na dno, kao što je to slučaj u ljetnim mjesecima. Zato treba biti strpljiv.

---

image

U proljeće ne treba kontrirati na prvi dodir

---

Osim toga, u ribolovu iz brodice vrlo je bitno pretraživanje terena koji je višestruko veći od ribolova s obale. No, vrlo je važno na jedno mjestu nekoliko puta spustiti pribor, a ne nakon prvog spuštanja bez rezultata produžiti dalje. Višestrukim spuštanjem na isto mjesto na neki se način dodatno brumaje komadićima ješke koji otpadaju i tako se isprovocira riba.

U proljetnom ribolovu riba najčešće grize vrlo nježno i oprezno, stoga nikako ne preporučam trzati na prvi ugriz već popustiti i sačekati više uzastopnih ugriza kako bi bili sigurni da je riba progutala udicu.

---

PUT DO SVJETSKE TITULE

Rođen sam 1985. godine, a već 1998. upisao sam se u školu ribolova Zubaca, koju su vodili legendarni Mićo Matak i Ante Šokota. Nakon klupskih i županijskih natjecanja na kojima sam bio u zlatnoj sredini, 2000. godine dobio sam priliku nastupiti na prvom velikom natjecanju, međužupanijskom prvenstvu.

Na njega sam ponio 60 istih predveza s olovima koje sam opiturao zeleno-žutim sprejem od kojeg su smrdjela cijelu godinu. Unatoč tome, izborio sam pravo nastupa na državnom prvenstvu.

Da ne ponovim greške, zatražio sam pomoć iskusnijih kolega i puno se bolje pripremio, čak sam išao trenirati na Murter gdje se prvenstvo odvijalo. Dao sam sve od sebe i osvojio osmo mjesto, a ekipno broncu. Veliki je to bio rezultat, ali ja sam bio tužan, jer nisam bio među prvih pet koji su stekli pravo razigravati za ulazak u U16 reprezentaciju.

Velikom željom i upornim treninzima napokon sam 2005. postao član U21 B ekipe za svjetsko prvenstvo u Kukljici u kategoriji ribolov iz brodice. Domaćin Hrvatska imala je pravo nastupa s dvije ekipe. A reprezentacija osvaja zlato i B srebro, ja sam završio na osmom mjestu, a klupski kolega David Bajlo postao je juniorski prvak svijeta.

Nakon puno medalja u pojedinačnoj i ekipnoj juniorskoj konkurenciji, stekao sam pravo natjecanja za popunu državne reprezentacije seniora koja je 2007. nastupila u Belgiji na Svjetskom prvenstvu u lovu iz brodice. Bio sam najmlađi natjecatelj i mojoj sreći nije bilo kraja. Dobio sam priliku prvi put probati nešto potpuno novo - Atlantik, bakalare...

Uskoro sam postao stalni reprezentativac sa željom, kao i svi - postati najbolji na svijetu. I postao sam. Najprije sam 2017. osvoji ekipno zlato i pojedinačno srebro na svjetskom prvenstvu u Salima, a godinu poslije pojedinačnu broncu u Portugalu. I, evo, nakon tri godine došla je i titula svjetskog prvaka lani u Crnoj Gori. U međuvremenu sam više puta bio ekipni i pojedinačni državni prvak u lovu s brodice i s obale. Ukupno sam na svjetskim prvenstvima osvojio 3 pojedinačne medalje i 13 ekipnih (2 zlata, 5 srebrnih i 6 brončanih).

---

---

image

Ivan Galzina postao je svjetski prvak 2021. godine u Crnoj Gori

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ivan galzina, zadar [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ivan galzina, zadar 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-02-21 12:09:12 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Šime Duvančić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-03-21 06:37:05 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2022-03-21 06:31:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 132 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/02\/21\/21024400.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/21\/21024384.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/21\/21024388.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/21\/21024390.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/21\/21024392.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/21\/21024394.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/21\/21024396.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/21\/21024402.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/21\/21024404.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Arhiva","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u017duto olovo primamljuje ribe do 20-ak metara dubine<\/p>\n","

Lignje, dagnje i srdele - univerzalni mamci za proljetni ribolov iz brodice<\/p>\n","

S duga\u010dkim privezima lak\u0161e je prevariti ra\u0161trkane ribe<\/p>\n","

Dagnju ne treba previ\u0161e obmotati elasti\u010dnim koncem<\/p>\n","

U prolje\u0107e ne treba kontrirati na prvi dodir<\/p>\n","

Fratri su dragi mu\u0161terije<\/em><\/p>\n","

Arbune privla\u010de bijela je\u0161ka i crveno olovo<\/p>\n","

Na svjetskim prvenstvima rijetko se love ovako krupne ribe<\/p>\n","

Ivan Galzina postao je svjetski prvak 2021. godine u Crnoj Gori<\/p>\n"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_21024400_1920.jpg":"1920x1080","k_21024400_1280.jpg":"1280x1280","k_21024400_1024.jpg":"1024x1024","k_21024400_640.jpg":"640x640","k_21024400_480.jpg":"480x480","k_21024400_340.jpg":"340x340","k_21024400_220.jpg":"220x220","o_21024400_1280.jpg":"1280x960","o_21024400_1024.jpg":"1024x768","o_21024400_640.jpg":"640x480","o_21024400_480.jpg":"480x360","o_21024400_340.jpg":"340x255","o_21024400_220.jpg":"220x165","h_21024400_1280.jpg":"1280x854","h_21024400_1024.jpg":"1024x683","h_21024400_640.jpg":"640x427","h_21024400_480.jpg":"480x320","h_21024400_340.jpg":"340x227","h_21024400_220.jpg":"220x147","pp_21024400_1280.jpg":"1006x1280","pp_21024400_1024.jpg":"805x1024","pp_21024400_640.jpg":"503x640","pp_21024400_480.jpg":"377x480","pp_21024400_340.jpg":"267x340","pp_21024400_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_21024384_1920.jpg":"1920x1080","k_21024384_1280.jpg":"1280x1280","k_21024384_1024.jpg":"1024x1024","k_21024384_640.jpg":"640x640","k_21024384_480.jpg":"480x480","k_21024384_340.jpg":"340x340","k_21024384_220.jpg":"220x220","o_21024384_1280.jpg":"1280x960","o_21024384_1024.jpg":"1024x768","o_21024384_640.jpg":"640x480","o_21024384_480.jpg":"480x360","o_21024384_340.jpg":"340x255","o_21024384_220.jpg":"220x165","h_21024384_1280.jpg":"1280x854","h_21024384_1024.jpg":"1024x683","h_21024384_640.jpg":"640x427","h_21024384_480.jpg":"480x320","h_21024384_340.jpg":"340x227","h_21024384_220.jpg":"220x147","pp_21024384_1280.jpg":"1006x1280","pp_21024384_1024.jpg":"805x1024","pp_21024384_640.jpg":"503x640","pp_21024384_480.jpg":"377x480","pp_21024384_340.jpg":"267x340","pp_21024384_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x3409","hd_21024388_1920.jpg":"1920x1080","k_21024388_1280.jpg":"1280x1280","k_21024388_1024.jpg":"1024x1024","k_21024388_640.jpg":"640x640","k_21024388_480.jpg":"480x480","k_21024388_340.jpg":"340x340","k_21024388_220.jpg":"220x220","o_21024388_1280.jpg":"1280x2272","o_21024388_1024.jpg":"1024x1818","o_21024388_640.jpg":"640x1136","o_21024388_480.jpg":"480x852","o_21024388_340.jpg":"340x603","o_21024388_220.jpg":"220x390","h_21024388_1280.jpg":"1280x854","h_21024388_1024.jpg":"1024x683","h_21024388_640.jpg":"640x427","h_21024388_480.jpg":"480x320","h_21024388_340.jpg":"340x227","h_21024388_220.jpg":"220x147","pp_21024388_1280.jpg":"1006x1280","pp_21024388_1024.jpg":"805x1024","pp_21024388_640.jpg":"503x640","pp_21024388_480.jpg":"377x480","pp_21024388_340.jpg":"267x340","pp_21024388_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x768","hd_21024390_1920.jpg":"1920x1080","k_21024390_1280.jpg":"1280x1280","k_21024390_1024.jpg":"1024x1024","k_21024390_640.jpg":"640x640","k_21024390_480.jpg":"480x480","k_21024390_340.jpg":"340x340","k_21024390_220.jpg":"220x220","o_21024390_1280.jpg":"1280x960","o_21024390_1024.jpg":"1024x768","o_21024390_640.jpg":"640x480","o_21024390_480.jpg":"480x360","o_21024390_340.jpg":"340x255","o_21024390_220.jpg":"220x165","h_21024390_1280.jpg":"1280x854","h_21024390_1024.jpg":"1024x683","h_21024390_640.jpg":"640x427","h_21024390_480.jpg":"480x320","h_21024390_340.jpg":"340x227","h_21024390_220.jpg":"220x147","pp_21024390_1280.jpg":"1006x1280","pp_21024390_1024.jpg":"805x1024","pp_21024390_640.jpg":"503x640","pp_21024390_480.jpg":"377x480","pp_21024390_340.jpg":"267x340","pp_21024390_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1277","hd_21024392_1920.jpg":"1920x1080","k_21024392_1280.jpg":"1280x1280","k_21024392_1024.jpg":"1024x1024","k_21024392_640.jpg":"640x640","k_21024392_480.jpg":"480x480","k_21024392_340.jpg":"340x340","k_21024392_220.jpg":"220x220","o_21024392_1280.jpg":"1280x851","o_21024392_1024.jpg":"1024x681","o_21024392_640.jpg":"640x425","o_21024392_480.jpg":"480x319","o_21024392_340.jpg":"340x226","o_21024392_220.jpg":"220x146","h_21024392_1280.jpg":"1280x854","h_21024392_1024.jpg":"1024x683","h_21024392_640.jpg":"640x427","h_21024392_480.jpg":"480x320","h_21024392_340.jpg":"340x227","h_21024392_220.jpg":"220x147","pp_21024392_1280.jpg":"1006x1280","pp_21024392_1024.jpg":"805x1024","pp_21024392_640.jpg":"503x640","pp_21024392_480.jpg":"377x480","pp_21024392_340.jpg":"267x340","pp_21024392_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2054","hd_21024394_1920.jpg":"1920x1080","k_21024394_1280.jpg":"1280x1280","k_21024394_1024.jpg":"1024x1024","k_21024394_640.jpg":"640x640","k_21024394_480.jpg":"480x480","k_21024394_340.jpg":"340x340","k_21024394_220.jpg":"220x220","o_21024394_1280.jpg":"1280x1369","o_21024394_1024.jpg":"1024x1095","o_21024394_640.jpg":"640x684","o_21024394_480.jpg":"480x513","o_21024394_340.jpg":"340x363","o_21024394_220.jpg":"220x235","h_21024394_1280.jpg":"1280x854","h_21024394_1024.jpg":"1024x683","h_21024394_640.jpg":"640x427","h_21024394_480.jpg":"480x320","h_21024394_340.jpg":"340x227","h_21024394_220.jpg":"220x147","pp_21024394_1280.jpg":"1006x1280","pp_21024394_1024.jpg":"805x1024","pp_21024394_640.jpg":"503x640","pp_21024394_480.jpg":"377x480","pp_21024394_340.jpg":"267x340","pp_21024394_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x3409","hd_21024396_1920.jpg":"1920x1080","k_21024396_1280.jpg":"1280x1280","k_21024396_1024.jpg":"1024x1024","k_21024396_640.jpg":"640x640","k_21024396_480.jpg":"480x480","k_21024396_340.jpg":"340x340","k_21024396_220.jpg":"220x220","o_21024396_1280.jpg":"1280x2272","o_21024396_1024.jpg":"1024x1818","o_21024396_640.jpg":"640x1136","o_21024396_480.jpg":"480x852","o_21024396_340.jpg":"340x603","o_21024396_220.jpg":"220x390","h_21024396_1280.jpg":"1280x854","h_21024396_1024.jpg":"1024x683","h_21024396_640.jpg":"640x427","h_21024396_480.jpg":"480x320","h_21024396_340.jpg":"340x227","h_21024396_220.jpg":"220x147","pp_21024396_1280.jpg":"1006x1280","pp_21024396_1024.jpg":"805x1024","pp_21024396_640.jpg":"503x640","pp_21024396_480.jpg":"377x480","pp_21024396_340.jpg":"267x340","pp_21024396_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1350","hd_21024402_1920.jpg":"1920x1080","k_21024402_1280.jpg":"1280x1280","k_21024402_1024.jpg":"1024x1024","k_21024402_640.jpg":"640x640","k_21024402_480.jpg":"480x480","k_21024402_340.jpg":"340x340","k_21024402_220.jpg":"220x220","o_21024402_1280.jpg":"1280x900","o_21024402_1024.jpg":"1024x720","o_21024402_640.jpg":"640x450","o_21024402_480.jpg":"480x337","o_21024402_340.jpg":"340x239","o_21024402_220.jpg":"220x154","h_21024402_1280.jpg":"1280x854","h_21024402_1024.jpg":"1024x683","h_21024402_640.jpg":"640x427","h_21024402_480.jpg":"480x320","h_21024402_340.jpg":"340x227","h_21024402_220.jpg":"220x147","pp_21024402_1280.jpg":"1006x1280","pp_21024402_1024.jpg":"805x1024","pp_21024402_640.jpg":"503x640","pp_21024402_480.jpg":"377x480","pp_21024402_340.jpg":"267x340","pp_21024402_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1402","hd_21024404_1920.jpg":"1920x1080","k_21024404_1280.jpg":"1280x1280","k_21024404_1024.jpg":"1024x1024","k_21024404_640.jpg":"640x640","k_21024404_480.jpg":"480x480","k_21024404_340.jpg":"340x340","k_21024404_220.jpg":"220x220","o_21024404_1280.jpg":"1280x934","o_21024404_1024.jpg":"1024x747","o_21024404_640.jpg":"640x467","o_21024404_480.jpg":"480x350","o_21024404_340.jpg":"340x248","o_21024404_220.jpg":"220x160","h_21024404_1280.jpg":"1280x854","h_21024404_1024.jpg":"1024x683","h_21024404_640.jpg":"640x427","h_21024404_480.jpg":"480x320","h_21024404_340.jpg":"340x227","h_21024404_220.jpg":"220x147","pp_21024404_1280.jpg":"1006x1280","pp_21024404_1024.jpg":"805x1024","pp_21024404_640.jpg":"503x640","pp_21024404_480.jpg":"377x480","pp_21024404_340.jpg":"267x340","pp_21024404_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38459816 Threads: 4 Questions: 7102158599 Slow queries: 3301705 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608456042 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/svjetski-prvak-savjetuje-na-proljece-koristim-bijele-mamce-i-ne-zurim-s-kontrom-1177370 [printLink] => /om/ribolov/svjetski-prvak-savjetuje-na-proljece-koristim-bijele-mamce-i-ne-zurim-s-kontrom-1177370?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 372164 [name] => IVAN GALZINA [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivan-galzina [link] => /tag/ivan-galzina ) [1] => stdClass Object ( [id] => 659208 [name] => ribolov iz barke [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-08 14:23:55 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov-iz-barke [link] => /tag/ribolov-iz-barke ) [2] => stdClass Object ( [id] => 671206 [name] => Športsko ribolovno društvo Zubatac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-21 07:32:08 [main_article_id] => 0 [alias] => sportsko-ribolovno-drustvo-zubatac [link] => /tag/sportsko-ribolovno-drustvo-zubatac ) [3] => stdClass Object ( [id] => 289822 [name] => šrd zubatac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => srd-zubatac [link] => /tag/srd-zubatac ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ivan galzina, zadar [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Svjetski prvak podijelio je s nama ‘trikove‘ za uspješniji ribolov i otkrio koji pribor upotrebljava: Na proljeće koristim bijele mamce i ne žurim s kontrom! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Ff01.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/21/21024400.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Arhiva [mainImageDesc] =>

Žuto olovo primamljuje ribe do 20-ak metara dubine

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/21/21024400.jpg [title] => Arhiva

Žuto olovo primamljuje ribe do 20-ak metara dubine

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/21/21024384.jpg [title] =>

Lignje, dagnje i srdele - univerzalni mamci za proljetni ribolov iz brodice

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/21/21024388.jpg [title] =>

S dugačkim privezima lakše je prevariti raštrkane ribe

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/21/21024390.jpg [title] =>

Dagnju ne treba previše obmotati elastičnim koncem

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/21/21024392.jpg [title] =>

U proljeće ne treba kontrirati na prvi dodir

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/21/21024394.jpg [title] =>

Fratri su dragi mušterije

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/21/21024396.jpg [title] =>

Arbune privlače bijela ješka i crveno olovo

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/21/21024402.jpg [title] =>

Na svjetskim prvenstvima rijetko se love ovako krupne ribe

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/21/21024404.jpg [title] =>

Ivan Galzina postao je svjetski prvak 2021. godine u Crnoj Gori

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

​Zadar nazivaju gradom košarke, ali bi ga bilo prikladnije nazivati i gradom sportskog ribolova. Naime, osim što se najveći postotak njegovih stanovnika bavi tim sportom, u Zadru djeluje i Športsko ribolovno društvo Zubatac, vjerojatno najtrofejniji ribolovni klub na svijetu, čiji su članovi i članice osvojili desetke medalja na europskim i svjetskim udičarskim natjecanjima na moru u svim starosnim kategorijama.

Povod je to za razgovor s Ivanom Galzinom, ne samo zbog njegove zapovjedne odgovornosti, jer je već sedam godina predsjednik Zubaca, nego zato što je i jedan od najuspješniji natjecatelja toga kluba.

​Sezonske prilagodbe

Kako voli kazati, Ivan Galzina živi za i od ribolova. Osim što obožava udičariti, radi u tvrtki koja trguje ribolovnim priborom, u klubu prenosi iskustvo na mlađe, a na sveučilištu se školuje za trenera jer želi postati trener ili izbornik ribolovne reprezentacije. Zbog svega toga smo ga zamolili da našim čitateljima otkrije neke meštarske tajne o ribolovu u predstojećem razdoblju.

- Prije ili kasnije u proljeće počinje nova ribolovna sezona jer se ribe počinju intenzivnije hraniti i prilaziti obali. Iz brodice se najbolje love arbuni, fratri, kantari te pokoja orada. Za što uspješniji ribolov važno je koristiti najprimjereniji predvez, voditi računa o izboru najlona i udica te težini i boji olova.

Neobično je važan izbor i način montaže ješke... Naime, svakom načinu ribolova, dobu godine i ribi ili skupini riba treba sve to prilagoditi. Kako se u proljeće temperature našeg dijela Jadrana kreće između 13 i 15 stupnjeva, riba je još dosta neaktivna, obitava na nešto dubljim terenima i u manjim formacijama. Zato treba koristiti sistem, predvez velikih dimenzije, najbolje tipa paternoster, odnosno očenaš.

---

image

S dugačkim privezima lakše je prevariti raštrkane ribe

---

- Kako je najbolje izraditi sistem?

- S kod nas najvećim dopuštenim brojem udica na jednom sistemu, znači tri. Pri odabiru udica za ovu vrstu ribolova treba izbjegavati kovane od inoksa, te po mogućnosti koristiti udice s pločicom. One s prstenastim vezištem u pravilu su deblje i teže, pa se samim time teško ješkaju, a riba ih jednostavno osjeti i izbjegava.

Ja najradije koristim udice oblika yamame. Udice je najbolje postaviti na priveze dužine 60 do 70 cm razmaknute toliko da se međusobno ne dodiruju. Sisteme za proljetni ribolov ne treba praviti od osobito tankog najlona, jer će inače dolaziti do neželjenog mršenja i pucanja najlona.

Ovisno o izgledu terena, za ribolov arbuna, fratara, kantara i ostale bijele ribe koja rijetko prelazi težinu od jednog kilograma, dovoljni su promjeri osnove od 0,26 do 0,28 mm, te priveza od 0,20 do 0,23 mm. Što se tiče osnovne strune, da bi se lakše osjetili ugriz ribe bolje je koristiti upredenicu, uz obavezan shock leader.

---

image

Na svjetskim prvenstvima rijetko se love ovako krupne ribe

---

Dužina mu ovisi o dubini na kojoj se lovi. Tako, za lov na preko 40 metara dubine najlonski shock leader može biti dugačak i svih 15 metara. Osim udica, važna je i težina olova.Treba je prilagoditi kurentu, terenu i dubini, a najčešće je od 60 do 100 grama. U ovakvom ribolovu boja olova je veoma važna, jer uz miris boja ješke i olova privlače ribu. Osobno najčešće koristim žutu boju za dubine iznad 20 metara, te crveno-bijelu za pliće terene.

​Repić ispod vrha

- A koje su boje i vrste najbolji mamci?

- Zimi i u rano proljeće riba jednostavno obožava bijelu ješku. Najvažnije je koristiti svježu, ali veoma važno i dobro pripremljenu ješku. Najdostupnija je lignja, od nekih prezrena, a nekima najbolja ješka. Mogu se koristiti i druge, najbolje u kombinaciji. Lignja mora biti oguljena, istučena i izrezana na duže trakice.

---

image

Lignje, dagnje i srdele - univerzalni mamci za proljetni ribolov iz brodice

---

Filet lignje je najbolje na udicu nabosti svega dva puta, zatim je podignete iznad čvora udice na najlon kako bi čvor i pločica spriječili spadanje mamca na krivinu i otkrivanje udice. S probadanjem se nastavi sve dok se ne dođe do vrha udice. Na kraju se ostavili repić ispod vrha da titra i privlači ribu.Tako pripremljena lignja je gotovo neodoljiva većim kantarima, paucima i nerijetko arbunima.

---

image

Arbune privlače bijela ješka i crveno olovo

---

- Osim lignje, koje je još mamce dobro koristiti i kako ih nadijevati?

- Ponajprije dagnju i srdelu! Kod ješkanja dagnje važno je ne obmotati je previše s filo ela​sticom kako ne bi bila pretvrda. Možete je koristiti u kombinaciji s lignjom, na način da se prvo naješka dagnja na oko 70 posto udice, a zatim se na njen vrh naješka lignja tako da je dio visi centimetar, dva ispod vrha.

---

image

Dagnju ne treba previše obmotati elastičnim koncem

---

Takva sendvič ješka dobra je iz više razloga; riba može birati draži zalogaj, udica je dobro skrivena i napunjena, te kad prvo uzima viseći dio ješke riba ne osjeća udicu i bez straha guta cijelu ješku. Srdelu, pak, najčešće koristim na početku ribolova, i to na način da jedan filet naješkam na srednju udicu, a drugi tek lagano nabodem da spadne s nje pri dodiru pribora s dnom ili i najmanjeg dodira ribe. Na taj način brumajem i dodatno privlačim veće ribe.

- Zar je dovoljno samo otpalim mamcima primamljivati?

- Sad, kad riba slabije radi, neophodno je obilatije brumavati. Brumu je najbolje praviti od srdela, mljevenih dagnji i kruha. Srdele, koja ne moraju biti svježe, treba izrezati na komade da mame i ispuštanjem krvi. Još intenzivnije mirišu dagnje, koje treba samljeti ili stući.

Veći dio primame treba činiti kruh. Bez kore u dobro usitnjen dodaje se da bi upio i raširio mirise srdela i dagnji. Sastojke je najbolje pomiješati prije polaska u ribolov kako bi se bruma homogenizirala. Brumu ne treba bacati nego spuštati do malo poviše dna, specijalnom hranilicom ili mrežastom vrećom s utegom. Ako se lovi u kurentu, a to je u najvećem broju slučajeva, brumu nikako ne treba spuštati sa sidrom, već posebnim konopom niz provu kako bi kurenat brumu nosio u smjeru krme, s koje je najbolje loviti.

---

image

Fratri su dragi mušterije

---

​Vjetar i kurenat

- Za kraj, kako je najbolje loviti iz brodice u proljeće?

- Važan čimbenik uspjeha ribolova iz brodice je sidrenje, a smjer i jačina kurenta te vjetra važan su faktor sidrenja. Smjer vjetra je lako uočiti, a smjer kurenta lako se može odrediti spuštanjem samoga olova ili sistema iz neusidrenog broda. Tek kad se oba smjera utvrde, može se pristupiti sidrenju i ribolovu. Važno je sidrite prije same pozicije kako bi se popuštanjem sidrenog konopa barka mogla pustiti niz kurenat na željenu poziciju.

Tijekom ribolova nikako ne treba držati štap napetim, već valja popuštati do te mjere da vrh stoji ravno bez obzira na težinu olova, ali isto tako da reagira prilikom i najnježnijeg ugriza. U proljeće najčešće se neće osjetiti energično trzanje ribe prilikom prvog spuštanja sistema na dno, kao što je to slučaj u ljetnim mjesecima. Zato treba biti strpljiv.

---

image

U proljeće ne treba kontrirati na prvi dodir

---

Osim toga, u ribolovu iz brodice vrlo je bitno pretraživanje terena koji je višestruko veći od ribolova s obale. No, vrlo je važno na jedno mjestu nekoliko puta spustiti pribor, a ne nakon prvog spuštanja bez rezultata produžiti dalje. Višestrukim spuštanjem na isto mjesto na neki se način dodatno brumaje komadićima ješke koji otpadaju i tako se isprovocira riba.

U proljetnom ribolovu riba najčešće grize vrlo nježno i oprezno, stoga nikako ne preporučam trzati na prvi ugriz već popustiti i sačekati više uzastopnih ugriza kako bi bili sigurni da je riba progutala udicu.

---

PUT DO SVJETSKE TITULE

Rođen sam 1985. godine, a već 1998. upisao sam se u školu ribolova Zubaca, koju su vodili legendarni Mićo Matak i Ante Šokota. Nakon klupskih i županijskih natjecanja na kojima sam bio u zlatnoj sredini, 2000. godine dobio sam priliku nastupiti na prvom velikom natjecanju, međužupanijskom prvenstvu.

Na njega sam ponio 60 istih predveza s olovima koje sam opiturao zeleno-žutim sprejem od kojeg su smrdjela cijelu godinu. Unatoč tome, izborio sam pravo nastupa na državnom prvenstvu.

Da ne ponovim greške, zatražio sam pomoć iskusnijih kolega i puno se bolje pripremio, čak sam išao trenirati na Murter gdje se prvenstvo odvijalo. Dao sam sve od sebe i osvojio osmo mjesto, a ekipno broncu. Veliki je to bio rezultat, ali ja sam bio tužan, jer nisam bio među prvih pet koji su stekli pravo razigravati za ulazak u U16 reprezentaciju.

Velikom željom i upornim treninzima napokon sam 2005. postao član U21 B ekipe za svjetsko prvenstvo u Kukljici u kategoriji ribolov iz brodice. Domaćin Hrvatska imala je pravo nastupa s dvije ekipe. A reprezentacija osvaja zlato i B srebro, ja sam završio na osmom mjestu, a klupski kolega David Bajlo postao je juniorski prvak svijeta.

Nakon puno medalja u pojedinačnoj i ekipnoj juniorskoj konkurenciji, stekao sam pravo natjecanja za popunu državne reprezentacije seniora koja je 2007. nastupila u Belgiji na Svjetskom prvenstvu u lovu iz brodice. Bio sam najmlađi natjecatelj i mojoj sreći nije bilo kraja. Dobio sam priliku prvi put probati nešto potpuno novo - Atlantik, bakalare...

Uskoro sam postao stalni reprezentativac sa željom, kao i svi - postati najbolji na svijetu. I postao sam. Najprije sam 2017. osvoji ekipno zlato i pojedinačno srebro na svjetskom prvenstvu u Salima, a godinu poslije pojedinačnu broncu u Portugalu. I, evo, nakon tri godine došla je i titula svjetskog prvaka lani u Crnoj Gori. U međuvremenu sam više puta bio ekipni i pojedinačni državni prvak u lovu s brodice i s obale. Ukupno sam na svjetskim prvenstvima osvojio 3 pojedinačne medalje i 13 ekipnih (2 zlata, 5 srebrnih i 6 brončanih).

---

---

image

Ivan Galzina postao je svjetski prvak 2021. godine u Crnoj Gori

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Arhiva
Arhiva

Žuto olovo primamljuje ribe do 20-ak metara dubine


Lignje, dagnje i srdele - univerzalni mamci za proljetni ribolov iz brodice


S dugačkim privezima lakše je prevariti raštrkane ribe


Dagnju ne treba previše obmotati elastičnim koncem


U proljeće ne treba kontrirati na prvi dodir


Fratri su dragi mušterije


Arbune privlače bijela ješka i crveno olovo


Na svjetskim prvenstvima rijetko se love ovako krupne ribe


Ivan Galzina postao je svjetski prvak 2021. godine u Crnoj Gori

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/svjetski-prvak-savjetuje-na-proljece-koristim-bijele-mamce-i-ne-zurim-s-kontrom-1177370 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=78dc991052b723f673381c81446e50c6272b3489 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Svjetski+prvak+podijelio+je+s+nama+%E2%80%98trikove%E2%80%98+za+uspje%C5%A1niji+ribolov+i+otkrio+koji+pribor+upotrebljava%3A+Na+prolje%C4%87e+koristim+bijele+mamce+i+ne+%C5%BEurim+s+kontrom%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fsvjetski-prvak-savjetuje-na-proljece-koristim-bijele-mamce-i-ne-zurim-s-kontrom-1177370 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fsvjetski-prvak-savjetuje-na-proljece-koristim-bijele-mamce-i-ne-zurim-s-kontrom-1177370 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ivan galzina, zadar [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

ivan galzina, zadarSvjetski prvak podijelio je s nama ‘trikove‘ za uspješniji ribolov i otkrio koji pribor upotrebljava: Na proljeće koristim bijele mamce i ne žurim s kontrom!

Piše Šime Duvančić
21. ožujka 2022. - 07:31

​Zadar nazivaju gradom košarke, ali bi ga bilo prikladnije nazivati i gradom sportskog ribolova. Naime, osim što se najveći postotak njegovih stanovnika bavi tim sportom, u Zadru djeluje i Športsko ribolovno društvo Zubatac, vjerojatno najtrofejniji ribolovni klub na svijetu, čiji su članovi i članice osvojili desetke medalja na europskim i svjetskim udičarskim natjecanjima na moru u svim starosnim kategorijama.

Povod je to za razgovor s Ivanom Galzinom, ne samo zbog njegove zapovjedne odgovornosti, jer je već sedam godina predsjednik Zubaca, nego zato što je i jedan od najuspješniji natjecatelja toga kluba.

​Sezonske prilagodbe

Kako voli kazati, Ivan Galzina živi za i od ribolova. Osim što obožava udičariti, radi u tvrtki koja trguje ribolovnim priborom, u klubu...

15. svibanj 2024 16:48