stdClass Object ( [id] => 1137748 [title] => Sve rašireniji ribolovni trend napokon je u službenoj formi stigao i u Hrvatsku. Zlobnih jezika nije bilo malo, ali pozitivne reakcije su prevladale [alias] => sve-rasireniji-ribolovni-trend-napokon-je-u-sluzbenoj-formi-stigao-i-u-hrvatsku [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Posljednjeg rujanskog vikenda u Zadru je održano međužupanijsko natjecanje za kategoriju U-16, što je zapravo standardno i redovno natjecanje koje se održava svake godine. Istina, to se natjecanje svaki put odigrava u malo drukčijem sastavu, ali je redovito, pa je i ove godine to trebalo biti nešto sasvim obično. Čak i bez pretjeranih tenzija jer je u pitanju ipak najmlađa kategorija ribolovaca.

Jedine tenzije koje su se mogle očekivati, mogle su biti od strane zagriženih roditelja pratitelja, no i to je nešto što je obično na što i domaćini, i suci, i organizatori računaju, i uglavnom s tim izlaze na kraj.

No, unatoč svim tim običnostima, ovogodišnje je natjecanje bilo vrlo neobično, a po svemu sudeći i prijelomno. Ne, nisu u pitanju nikakvi mali ribolovci koji rezultatima ili svojim ribolovnim pristupom odskaču od standarda, niti su ulovljene neke vrste koje se dosada nisu lovile. Ovo je natjecanje bilo neobično jer je prvi put odrađeno uz službenu obavezu puštanja ulovljene ribe po principu ulovi i pusti, ili što bi suvremeni svijet rekao Catch&Release.

Pa iako je namjera, a i rezultat na kraju krajeva, u principu plemenit i generalno dobar i human, premda bi možda riban bilo pravilnije, ipak je nekoliko pitanja i nedorečenosti skočilo u prvi plan i natjeralo mnoge na razmišljanje.

---

image
Mjerice i vage bile su spremne za svaku ulovljenu ribu
---

POJAČANA LOGISTIKA

Dakle, nakon niza sastanaka i analiza, brojnih sugestija, nacrta i planiranja, u kojima su gotovo kompletno razrađene ideje i koncepti, poput onog legendarnog koji je uključivao determiniranje vrsta pomoću snimanja tabletima i dodjeljivanjem pripadajućih bodova na osnovi takvog prepoznavanja, a koji je uz još nekoliko sličnih pao u vodu kao da nikada nije postojao, nekoliko je dana prije samog natjecanja objavljen Protokol o evidenciji ulova u sustavu ulovi – pusti.

Tako je već u drugom od petnaest članaka, koliko ima ovaj Protokol, definiran temelj na kojem se zasniva sustav i glavni cilj.

Dakle, prema članku dva, sustav se temelji na izmjeri težine ulovljene ribe na sudačkom mjestu i puštanju ribe u more, dok je cilj primjene sustava ulovi-pusti vraćanje u more što više živih primjeraka ulovljene ribe.

Budući da taj koncept zahtijeva malo jaču logistiku od uobičajene, na scenu su morali nastupiti i educirani suci evidentičari, a što je u sudačkim redovima zapravo jedna nova kategorija, kao i ekipa koja ulovljene ribe vraća u more, minimalno 50 metara dalje od krajnjeg natjecatelja, a koju su preko noći prozvali baywatch.

---

image
Ekipa za puštanje riba, popularno nazvana baywatch, u dva je dana lova u more vratila 973 ribe
---

A da bi se onemogućila manipulacija, pristranost i tko zna kakve sve nedopuštene i neprimjerene radnje, u sve su uključeni i ovlaštenici klubova koji su zapravo svojevrsni nadzor, supervizori akcije mjerenja, evidentiranja i puštanja.

Naravno, sve se to odvija pod budnim očima glavnog suca i opunomoćenika koji baš i nisu imali nekog konkretnog posla, osim što su se slagali sa svim odrađenim.

Zanimljivost je i činjenica da ovaj Pravilnik definira i ribolovne zone koje u okviru novih pravila moraju biti primjerene uvjetima koje ovaj novi sustav zahtijeva. Slijedom toga, natjecanje se mora provoditi na relativno pristupačnim terenima o čemu treba voditi računa prilikom dodjeljivanja domaćinstava, a što znači da se strme obale i škrape koje su ugostile toliko prvenstava sada mogu pozdraviti sa sportsko-ribolovnim natjecanjima.

JEDNOSTVAN PROTOKOL

Kada natjecatelj ulovi ribu, oslobađa je udice na najbrži i najnježniji mogući način, te je spušta u žičanu čuvaricu koja je potopljena u kantu s morem. Sve se to odvija pod budnim okom pomoćnog suca koji jedini smije ući u lovnu zonu, i koji, usput budi rečeno, nadzire jedan do dva sektora, a po potrebi može biti istovremeno i pomoćni sudac i sudac evidentičar.

Dakle, nakon što je riba spuštena u čuvaricu, sudac uzima čuvaricu, premješta je u svoju kantu s morem te sve skupa donosi do sudačkog stola na kojem se nalazi sudačka mjerica i vaga s posudom visokih rubova. Riba se po potrebi izmjeri na mjerici, pa ako udovoljava kriterijima ide na vagu gdje se očitava težina.

---

image
Do vaganja se riba čuva u ovakvim mrežama čuvaricama
---

Nakon što je riba izmjerena sudac evidentičar u tablet unosi podatke o ulovu, a što znači da se unosi vrsta ribe, njena težina i vrijeme ulova, te se isto to bilježi i u klasičnom pisano-papirnatom obliku. Ako netko iz nadzora kojim slučajem nije zadovoljan odlukom suca i suca evidentičara, sporna riba se vraća na mjericu, pa se nakon što se svi uvjere da je odluka ispravna ili ne, postupa u skladu s protokolom. Žalbeni rok postoji i traje 15 minuta nakon evidentiranja ulova.

Cjelokupan proces evidentiranja ulova je online, tako da je svima koji se ulogiraju na stranici trenutno vidljiv netom ažurirani poredak, a što je oduševilo sve pratitelje i roditelje kojima takvo navijanje život znači.

I sve je to jako dobro zamišljeno, softverski jako dobro odrađeno, i sve ima jako puno smisla, no nažalost i problema koji će u budućnosti neminovno skočiti u prvi plan.

PROBLEMI, PROBLEMI…

Dakle, ovo je natjecanje bilo za kategoriju U-16, a što znači da su lovila djeca koja, ma koliko bila spretna, ipak ne mogu loviti tempom i dinamikom kojom love stariji juniori ili seniori, tako da se odmah postavilo pitanje koliko bi ljudi u logistici trebalo biti na nekom budućem natjecanju višeg ranga na kojem love verzirani reprezentativci koji na vagu u konačnici ponekad donose i preko 200 riba.

Naravno da toliki broj ulovljenih riba predstavlja problem i sucima i samom konceptu koji uključuje i transport ribe, od natjecatelja, preko čuvarica i vaganja pa do konačnog puštanja u more.

---

image
Da bi se izvagala, riba napušta čuvaricu i ide na vagu
---

Zlobni jezici, kojih i nije bilo malo, toga su dana rekli kako je ovo moguće izvesti samo na djeci koja se ne bune i u takvim uvjetima u kojima se lovi jako malo ribe.

I dok su neki tvrdili da na ovaj način preživljava više od 70 posto ribe, drugi su tvrdili da preživi tek 20 posto ulova. Naravno, sve su to bile paušalne procjene koje su između ostaloga temeljene i na galebovima što su se okupili pedesetak metara od obale čekajući lak obrok i povremeno se svađajući oko nekog puštenog i ošamućenog špara.

Naravno, diskretno je spomenuta i PETA (People for the Ethical Treatment of Animals), najveća svjetska organizacija za prava životinja, koja između ostaloga tvrdi da ne postoji nešto poput sportskog ribolova, ponajprije zbog trauma i ozljeda koje ribe doživljavaju, pri čemu se ta organizacija poziva na istraživanja kojima je dokazano da ribe osjećaju bol zbog udice. No, oni su ipak Amerikanci, pa se na njih, s obzirom na daljinu koja nas dijeli, srećom i nije previše obaziralo.

FRATRI I DALJE PLIVAJU

I premda je negativnih stajališta bilo podosta, pozitivnih je stavova i komentara bilo ipak puno više. Najpozitivnije je bilo to što su za razliku od prijašnjih natjecanja na kojima je u kantu išlo sve, natjecatelji odmah po ulovu očigledno nedoraslu i zaštićenu ribu ispod mjere vraćali odmah u more.

Dijelom je to bilo zbog članka 12. prema kojem pomoćni sudac natjecatelja koji za evidenciju preda zaštićeni primjerak čija veličina znatno i naočigled odstupa od propisane veličine upozorava na propust. A ukoliko se takav propust dogodi više puta, tada to može biti razlog za pokretanje stegovnog postupka protiv natjecatelja. No, ta se riba ipak najviše puštala zbog komentara samih sudaca, ali i pratnje, koji bi odmah sugerirali puštanje.

---

image
Tri para očiju prate evidentiranje ulova
---

Tako je cijela hrpa malih fratara i špara nakon vraćanja u more nastavila svoj mali riblji život, poučeni iskustvom koje su najvjerojatnije vrlo brzo zaboravili. Ali to je riblji život…

Velika je sreća što je u pitanju bio obalni ribolov na plitkom terenu, tako da ulovljene ribe nisu doživljavale barotraume čemu su u pravilu izložene sve ribe izvučene s veće dubine.

A one ribe koje su ili samim kačenjem, ili tijekom manipulacije toga dana stradale i postale hrana strpljivim galebovima ili pak nekim drugim pridnenim strvinarima, jednostavno nisu imale sreće. Što, naravno, otvara pitanje na koji način to izbjeći.

DALEKA OBALA

Jedan od najvažnijih detalja koji bi vjerojatno pomogao cijelom konceptu, a kojeg zapravo ne treba izmišljati jer su ga smislili Englezi još početkom prošlog stoljeća s namjerom očuvanja ribljeg fonda na svojim vodotocima ograničenog kapaciteta, jest korištenje barbless hooks, ili po naški, udica bez kontrakuke. Korištenjem takvih udica riba se najmanje povrjeđuje.

Osim toga, nakon što se izvadi iz mora, trebalo bi je prihvatiti mokrim rukama, a nipošto suhim krpama, te je čim prije, bez ikakve daljnje manipulacije vratiti u more.

Naravno, ovakav pristup povlači i potpuno drukčiji način bodovanja u kojem nema mjerica ni vage, pri čemu se može ići ili na broj primjeraka ili pak na vrstu ribe, pri čemu određene vrste nose svoje bodove, a što je na kraju krajeva već definirano pravilnikom organizacije FIPS-M (International Sport Fly Fishing Federation).

Osim toga, postavlja se i pitanje načina mjerenja otrovnih vrsta, poput paukova, škrpuna ili murina, primjerice.

---

image
Premda izgleda vrlo ošamućeno, ovaj je fratar u idućem trenutku vrlo živahno otplivao u dubinu i sigurnost mora
---

Na ovom su natjecanju suci bili opremljeni praktičnim hvataljkama za prihvat paukova i taj su posao dobro odradili, no nitko nije siguran kako bi s tim hvataljkama izašao na kraj s murinom ili uistinu velikim paukom, na kraju krajeva.

Otvorilo se i pitanje je hoće li se i na koji način ovaj koncept moći primijeniti i na natjecanjima u ribolovu iz brodice. S obzirom na neophodnu logistiku, ribolov iz malih brodica više ne bi bio ni moguć ni primjeren, pa bi se u tom slučaju trebalo ići na velike brodove po kojima bi suci mogli šetati s mjericama i vagom, dok bi skiperi sa suzom u oku morati gledati kako u moru završavaju veliki fratri, kanjci, škrpine, pici… No, to je za sada daleka budućnost koja se ovako, gledajući s obale, ipak još ne vidi.

​NAJBOLJI NATJECATELJI

A da mladi natjecatelji koji su lovili toga dana ne bi ostali zakinuti, evo i izvještaja o plasmanu. Najuspješniji u pojedinačnom poretku je bio Mauro Tubaković iz porečkog Zubaca, drugi je bio Ivan Pribilović iz biogradske Podlanice, a treći Antonio Gršković iz bakarskog Lubena.

Ekipno je najuspješnija bila ekipa Luben - Bakar 1 u sastavu Luka Gržinčić i Antonio Gršković, druga je bila ekipa Podlanica – Biograd u sastavu Ivan Pribilović i Stipan Barišić, a treća ekipa Galeb - Raša 1 u sastavu Ivan Batelić i Toni Martinčić.

Nastupilo je ukupno 45 natjecatelja raspoređenih u 30 ekipa. Ulovljene su 973 ribe ukupne težine 38,995 kilograma. Prosječna težina ulova bila je 40,08 grama, a najtežu ribu, lumbraka teškog 225 grama, za kojeg se iskreno nadamo da još uvijek pliva, ulovio je Vito Diminić član ŠRD Galeb iz Raše.

---

image
Pauci su bili mali, a suci vješti
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => natjecanje u zadru [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => natjecanje u zadru 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-10-25 09:07:23 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Boris Bulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-10-25 09:40:01 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2021-10-25 09:34:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 47 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/10\/25\/19486430.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/25\/19486418.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/25\/19486420.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/25\/19486422.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/25\/19486424.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/25\/19486426.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/25\/19486428.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/25\/19486432.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/25\/19486434.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/25\/19486436.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Boris Buli\u0107","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Galebovi su strpljivo \u010dekali na rubu lovne zone","Do vaganja se riba \u010duva u ovakvim mre\u017eama \u010duvaricama","Sudac evidenti\u010dar pa\u017eljivo bilje\u017ei svaki ulov","Da bi se izvagala, riba napu\u0161ta \u010duvaricu i ide na vagu","Tri para o\u010diju prate evidentiranje ulova","Pauci su bili mali, a suci vje\u0161ti","Ovla\u0161tenik kluba imao je pravo nadzora evidentiranja","Premda izgleda vrlo o\u0161amu\u0107eno, ovaj je fratar u idu\u0107em trenutku vrlo \u017eivahno otplivao u dubinu i sigurnost mora","Ekipa za pu\u0161tanje riba, popularno nazvana baywatch, <\/em>u dva je dana lova u more vratila 973 ribe","Mjerice i vage bile su spremne za svaku ulovljenu ribu"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1281","hd_19486430_1920.jpg":"1920x1080","k_19486430_1280.jpg":"1280x1280","k_19486430_1024.jpg":"1024x1024","k_19486430_640.jpg":"640x640","k_19486430_480.jpg":"480x480","k_19486430_340.jpg":"340x340","k_19486430_220.jpg":"220x220","o_19486430_1280.jpg":"1280x854","o_19486430_1024.jpg":"1024x683","o_19486430_640.jpg":"640x427","o_19486430_480.jpg":"480x320","o_19486430_340.jpg":"340x226","o_19486430_220.jpg":"220x146","h_19486430_1280.jpg":"1280x854","h_19486430_1024.jpg":"1024x683","h_19486430_640.jpg":"640x427","h_19486430_480.jpg":"480x320","h_19486430_340.jpg":"340x227","h_19486430_220.jpg":"220x147","pp_19486430_1280.jpg":"1006x1280","pp_19486430_1024.jpg":"805x1024","pp_19486430_640.jpg":"503x640","pp_19486430_480.jpg":"377x480","pp_19486430_340.jpg":"267x340","pp_19486430_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1281","hd_19486418_1920.jpg":"1920x1080","k_19486418_1280.jpg":"1280x1280","k_19486418_1024.jpg":"1024x1024","k_19486418_640.jpg":"640x640","k_19486418_480.jpg":"480x480","k_19486418_340.jpg":"340x340","k_19486418_220.jpg":"220x220","o_19486418_1280.jpg":"1280x854","o_19486418_1024.jpg":"1024x683","o_19486418_640.jpg":"640x427","o_19486418_480.jpg":"480x320","o_19486418_340.jpg":"340x226","o_19486418_220.jpg":"220x146","h_19486418_1280.jpg":"1280x854","h_19486418_1024.jpg":"1024x683","h_19486418_640.jpg":"640x427","h_19486418_480.jpg":"480x320","h_19486418_340.jpg":"340x227","h_19486418_220.jpg":"220x147","pp_19486418_1280.jpg":"1006x1280","pp_19486418_1024.jpg":"805x1024","pp_19486418_640.jpg":"503x640","pp_19486418_480.jpg":"377x480","pp_19486418_340.jpg":"267x340","pp_19486418_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2877","hd_19486420_1920.jpg":"1920x1080","k_19486420_1280.jpg":"1280x1280","k_19486420_1024.jpg":"1024x1024","k_19486420_640.jpg":"640x640","k_19486420_480.jpg":"480x480","k_19486420_340.jpg":"340x340","k_19486420_220.jpg":"220x220","o_19486420_1280.jpg":"1280x1918","o_19486420_1024.jpg":"1024x1534","o_19486420_640.jpg":"640x959","o_19486420_480.jpg":"480x719","o_19486420_340.jpg":"340x509","o_19486420_220.jpg":"220x329","h_19486420_1280.jpg":"1280x854","h_19486420_1024.jpg":"1024x683","h_19486420_640.jpg":"640x427","h_19486420_480.jpg":"480x320","h_19486420_340.jpg":"340x227","h_19486420_220.jpg":"220x147","pp_19486420_1280.jpg":"1006x1280","pp_19486420_1024.jpg":"805x1024","pp_19486420_640.jpg":"503x640","pp_19486420_480.jpg":"377x480","pp_19486420_340.jpg":"267x340","pp_19486420_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1281","hd_19486422_1920.jpg":"1920x1080","k_19486422_1280.jpg":"1280x1280","k_19486422_1024.jpg":"1024x1024","k_19486422_640.jpg":"640x640","k_19486422_480.jpg":"480x480","k_19486422_340.jpg":"340x340","k_19486422_220.jpg":"220x220","o_19486422_1280.jpg":"1280x854","o_19486422_1024.jpg":"1024x683","o_19486422_640.jpg":"640x427","o_19486422_480.jpg":"480x320","o_19486422_340.jpg":"340x226","o_19486422_220.jpg":"220x146","h_19486422_1280.jpg":"1280x854","h_19486422_1024.jpg":"1024x683","h_19486422_640.jpg":"640x427","h_19486422_480.jpg":"480x320","h_19486422_340.jpg":"340x227","h_19486422_220.jpg":"220x147","pp_19486422_1280.jpg":"1006x1280","pp_19486422_1024.jpg":"805x1024","pp_19486422_640.jpg":"503x640","pp_19486422_480.jpg":"377x480","pp_19486422_340.jpg":"267x340","pp_19486422_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1281","hd_19486424_1920.jpg":"1920x1080","k_19486424_1280.jpg":"1280x1280","k_19486424_1024.jpg":"1024x1024","k_19486424_640.jpg":"640x640","k_19486424_480.jpg":"480x480","k_19486424_340.jpg":"340x340","k_19486424_220.jpg":"220x220","o_19486424_1280.jpg":"1280x854","o_19486424_1024.jpg":"1024x683","o_19486424_640.jpg":"640x427","o_19486424_480.jpg":"480x320","o_19486424_340.jpg":"340x226","o_19486424_220.jpg":"220x146","h_19486424_1280.jpg":"1280x854","h_19486424_1024.jpg":"1024x683","h_19486424_640.jpg":"640x427","h_19486424_480.jpg":"480x320","h_19486424_340.jpg":"340x227","h_19486424_220.jpg":"220x147","pp_19486424_1280.jpg":"1006x1280","pp_19486424_1024.jpg":"805x1024","pp_19486424_640.jpg":"503x640","pp_19486424_480.jpg":"377x480","pp_19486424_340.jpg":"267x340","pp_19486424_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1281","hd_19486426_1920.jpg":"1920x1080","k_19486426_1280.jpg":"1280x1280","k_19486426_1024.jpg":"1024x1024","k_19486426_640.jpg":"640x640","k_19486426_480.jpg":"480x480","k_19486426_340.jpg":"340x340","k_19486426_220.jpg":"220x220","o_19486426_1280.jpg":"1280x854","o_19486426_1024.jpg":"1024x683","o_19486426_640.jpg":"640x427","o_19486426_480.jpg":"480x320","o_19486426_340.jpg":"340x226","o_19486426_220.jpg":"220x146","h_19486426_1280.jpg":"1280x854","h_19486426_1024.jpg":"1024x683","h_19486426_640.jpg":"640x427","h_19486426_480.jpg":"480x320","h_19486426_340.jpg":"340x227","h_19486426_220.jpg":"220x147","pp_19486426_1280.jpg":"1006x1280","pp_19486426_1024.jpg":"805x1024","pp_19486426_640.jpg":"503x640","pp_19486426_480.jpg":"377x480","pp_19486426_340.jpg":"267x340","pp_19486426_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2877","hd_19486428_1920.jpg":"1920x1080","k_19486428_1280.jpg":"1280x1280","k_19486428_1024.jpg":"1024x1024","k_19486428_640.jpg":"640x640","k_19486428_480.jpg":"480x480","k_19486428_340.jpg":"340x340","k_19486428_220.jpg":"220x220","o_19486428_1280.jpg":"1280x1918","o_19486428_1024.jpg":"1024x1534","o_19486428_640.jpg":"640x959","o_19486428_480.jpg":"480x719","o_19486428_340.jpg":"340x509","o_19486428_220.jpg":"220x329","h_19486428_1280.jpg":"1280x854","h_19486428_1024.jpg":"1024x683","h_19486428_640.jpg":"640x427","h_19486428_480.jpg":"480x320","h_19486428_340.jpg":"340x227","h_19486428_220.jpg":"220x147","pp_19486428_1280.jpg":"1006x1280","pp_19486428_1024.jpg":"805x1024","pp_19486428_640.jpg":"503x640","pp_19486428_480.jpg":"377x480","pp_19486428_340.jpg":"267x340","pp_19486428_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1281","hd_19486432_1920.jpg":"1920x1080","k_19486432_1280.jpg":"1280x1280","k_19486432_1024.jpg":"1024x1024","k_19486432_640.jpg":"640x640","k_19486432_480.jpg":"480x480","k_19486432_340.jpg":"340x340","k_19486432_220.jpg":"220x220","o_19486432_1280.jpg":"1280x854","o_19486432_1024.jpg":"1024x683","o_19486432_640.jpg":"640x427","o_19486432_480.jpg":"480x320","o_19486432_340.jpg":"340x226","o_19486432_220.jpg":"220x146","h_19486432_1280.jpg":"1280x854","h_19486432_1024.jpg":"1024x683","h_19486432_640.jpg":"640x427","h_19486432_480.jpg":"480x320","h_19486432_340.jpg":"340x227","h_19486432_220.jpg":"220x147","pp_19486432_1280.jpg":"1006x1280","pp_19486432_1024.jpg":"805x1024","pp_19486432_640.jpg":"503x640","pp_19486432_480.jpg":"377x480","pp_19486432_340.jpg":"267x340","pp_19486432_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x3065","hd_19486434_1920.jpg":"1920x1080","k_19486434_1280.jpg":"1280x1280","k_19486434_1024.jpg":"1024x1024","k_19486434_640.jpg":"640x640","k_19486434_480.jpg":"480x480","k_19486434_340.jpg":"340x340","k_19486434_220.jpg":"220x220","o_19486434_1280.jpg":"1280x2043","o_19486434_1024.jpg":"1024x1634","o_19486434_640.jpg":"640x1021","o_19486434_480.jpg":"480x766","o_19486434_340.jpg":"340x542","o_19486434_220.jpg":"220x351","h_19486434_1280.jpg":"1280x854","h_19486434_1024.jpg":"1024x683","h_19486434_640.jpg":"640x427","h_19486434_480.jpg":"480x320","h_19486434_340.jpg":"340x227","h_19486434_220.jpg":"220x147","pp_19486434_1280.jpg":"1006x1280","pp_19486434_1024.jpg":"805x1024","pp_19486434_640.jpg":"503x640","pp_19486434_480.jpg":"377x480","pp_19486434_340.jpg":"267x340","pp_19486434_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1281","hd_19486436_1920.jpg":"1920x1080","k_19486436_1280.jpg":"1280x1280","k_19486436_1024.jpg":"1024x1024","k_19486436_640.jpg":"640x640","k_19486436_480.jpg":"480x480","k_19486436_340.jpg":"340x340","k_19486436_220.jpg":"220x220","o_19486436_1280.jpg":"1280x854","o_19486436_1024.jpg":"1024x683","o_19486436_640.jpg":"640x427","o_19486436_480.jpg":"480x320","o_19486436_340.jpg":"340x226","o_19486436_220.jpg":"220x146","h_19486436_1280.jpg":"1280x854","h_19486436_1024.jpg":"1024x683","h_19486436_640.jpg":"640x427","h_19486436_480.jpg":"480x320","h_19486436_340.jpg":"340x227","h_19486436_220.jpg":"220x147","pp_19486436_1280.jpg":"1006x1280","pp_19486436_1024.jpg":"805x1024","pp_19486436_640.jpg":"503x640","pp_19486436_480.jpg":"377x480","pp_19486436_340.jpg":"267x340","pp_19486436_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38943573 Threads: 5 Questions: 7137046444 Slow queries: 3315195 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 609344758 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/sve-rasireniji-ribolovni-trend-napokon-je-u-sluzbenoj-formi-stigao-i-u-hrvatsku-1137748 [printLink] => /om/ribolov/sve-rasireniji-ribolovni-trend-napokon-je-u-sluzbenoj-formi-stigao-i-u-hrvatsku-1137748?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 654043 [name] => ribolov ulovi i pusti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-25 11:35:21 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov-ulovi-i-pusti [link] => /tag/ribolov-ulovi-i-pusti ) [1] => stdClass Object ( [id] => 654044 [name] => ulovi i pusti zadar 2021. [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-25 11:35:21 [main_article_id] => 0 [alias] => ulovi-i-pusti-zadar-2021 [link] => /tag/ulovi-i-pusti-zadar-2021 ) [2] => stdClass Object ( [id] => 650861 [name] => catch and release [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-27 08:44:58 [main_article_id] => 0 [alias] => catch-and-release [link] => /tag/catch-and-release ) [3] => stdClass Object ( [id] => 654045 [name] => ribolov catch and release [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-25 11:35:21 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov-catch-and-release [link] => /tag/ribolov-catch-and-release ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => natjecanje u zadru [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Sve rašireniji ribolovni trend napokon je u službenoj formi stigao i u Hrvatsku. Zlobnih jezika nije bilo malo, ali pozitivne reakcije su prevladale [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-21-05-11-32-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/25/19486430.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Boris Bulić [mainImageDesc] => Galebovi su strpljivo čekali na rubu lovne zone [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/25/19486430.jpg [title] => Boris BulićGalebovi su strpljivo čekali na rubu lovne zone ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/25/19486418.jpg [title] => Do vaganja se riba čuva u ovakvim mrežama čuvaricama ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/25/19486420.jpg [title] => Sudac evidentičar pažljivo bilježi svaki ulov ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/25/19486422.jpg [title] => Da bi se izvagala, riba napušta čuvaricu i ide na vagu ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/25/19486424.jpg [title] => Tri para očiju prate evidentiranje ulova ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/25/19486426.jpg [title] => Pauci su bili mali, a suci vješti ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/25/19486428.jpg [title] => Ovlaštenik kluba imao je pravo nadzora evidentiranja ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/25/19486432.jpg [title] => Premda izgleda vrlo ošamućeno, ovaj je fratar u idućem trenutku vrlo živahno otplivao u dubinu i sigurnost mora ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/25/19486434.jpg [title] => Ekipa za puštanje riba, popularno nazvana baywatch, u dva je dana lova u more vratila 973 ribe ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/25/19486436.jpg [title] => Mjerice i vage bile su spremne za svaku ulovljenu ribu ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Posljednjeg rujanskog vikenda u Zadru je održano međužupanijsko natjecanje za kategoriju U-16, što je zapravo standardno i redovno natjecanje koje se održava svake godine. Istina, to se natjecanje svaki put odigrava u malo drukčijem sastavu, ali je redovito, pa je i ove godine to trebalo biti nešto sasvim obično. Čak i bez pretjeranih tenzija jer je u pitanju ipak najmlađa kategorija ribolovaca.

Jedine tenzije koje su se mogle očekivati, mogle su biti od strane zagriženih roditelja pratitelja, no i to je nešto što je obično na što i domaćini, i suci, i organizatori računaju, i uglavnom s tim izlaze na kraj.

No, unatoč svim tim običnostima, ovogodišnje je natjecanje bilo vrlo neobično, a po svemu sudeći i prijelomno. Ne, nisu u pitanju nikakvi mali ribolovci koji rezultatima ili svojim ribolovnim pristupom odskaču od standarda, niti su ulovljene neke vrste koje se dosada nisu lovile. Ovo je natjecanje bilo neobično jer je prvi put odrađeno uz službenu obavezu puštanja ulovljene ribe po principu ulovi i pusti, ili što bi suvremeni svijet rekao Catch&Release.

Pa iako je namjera, a i rezultat na kraju krajeva, u principu plemenit i generalno dobar i human, premda bi možda riban bilo pravilnije, ipak je nekoliko pitanja i nedorečenosti skočilo u prvi plan i natjeralo mnoge na razmišljanje.

---

image
Mjerice i vage bile su spremne za svaku ulovljenu ribu
---

POJAČANA LOGISTIKA

Dakle, nakon niza sastanaka i analiza, brojnih sugestija, nacrta i planiranja, u kojima su gotovo kompletno razrađene ideje i koncepti, poput onog legendarnog koji je uključivao determiniranje vrsta pomoću snimanja tabletima i dodjeljivanjem pripadajućih bodova na osnovi takvog prepoznavanja, a koji je uz još nekoliko sličnih pao u vodu kao da nikada nije postojao, nekoliko je dana prije samog natjecanja objavljen Protokol o evidenciji ulova u sustavu ulovi – pusti.

Tako je već u drugom od petnaest članaka, koliko ima ovaj Protokol, definiran temelj na kojem se zasniva sustav i glavni cilj.

Dakle, prema članku dva, sustav se temelji na izmjeri težine ulovljene ribe na sudačkom mjestu i puštanju ribe u more, dok je cilj primjene sustava ulovi-pusti vraćanje u more što više živih primjeraka ulovljene ribe.

Budući da taj koncept zahtijeva malo jaču logistiku od uobičajene, na scenu su morali nastupiti i educirani suci evidentičari, a što je u sudačkim redovima zapravo jedna nova kategorija, kao i ekipa koja ulovljene ribe vraća u more, minimalno 50 metara dalje od krajnjeg natjecatelja, a koju su preko noći prozvali baywatch.

---

image
Ekipa za puštanje riba, popularno nazvana baywatch, u dva je dana lova u more vratila 973 ribe
---

A da bi se onemogućila manipulacija, pristranost i tko zna kakve sve nedopuštene i neprimjerene radnje, u sve su uključeni i ovlaštenici klubova koji su zapravo svojevrsni nadzor, supervizori akcije mjerenja, evidentiranja i puštanja.

Naravno, sve se to odvija pod budnim očima glavnog suca i opunomoćenika koji baš i nisu imali nekog konkretnog posla, osim što su se slagali sa svim odrađenim.

Zanimljivost je i činjenica da ovaj Pravilnik definira i ribolovne zone koje u okviru novih pravila moraju biti primjerene uvjetima koje ovaj novi sustav zahtijeva. Slijedom toga, natjecanje se mora provoditi na relativno pristupačnim terenima o čemu treba voditi računa prilikom dodjeljivanja domaćinstava, a što znači da se strme obale i škrape koje su ugostile toliko prvenstava sada mogu pozdraviti sa sportsko-ribolovnim natjecanjima.

JEDNOSTVAN PROTOKOL

Kada natjecatelj ulovi ribu, oslobađa je udice na najbrži i najnježniji mogući način, te je spušta u žičanu čuvaricu koja je potopljena u kantu s morem. Sve se to odvija pod budnim okom pomoćnog suca koji jedini smije ući u lovnu zonu, i koji, usput budi rečeno, nadzire jedan do dva sektora, a po potrebi može biti istovremeno i pomoćni sudac i sudac evidentičar.

Dakle, nakon što je riba spuštena u čuvaricu, sudac uzima čuvaricu, premješta je u svoju kantu s morem te sve skupa donosi do sudačkog stola na kojem se nalazi sudačka mjerica i vaga s posudom visokih rubova. Riba se po potrebi izmjeri na mjerici, pa ako udovoljava kriterijima ide na vagu gdje se očitava težina.

---

image
Do vaganja se riba čuva u ovakvim mrežama čuvaricama
---

Nakon što je riba izmjerena sudac evidentičar u tablet unosi podatke o ulovu, a što znači da se unosi vrsta ribe, njena težina i vrijeme ulova, te se isto to bilježi i u klasičnom pisano-papirnatom obliku. Ako netko iz nadzora kojim slučajem nije zadovoljan odlukom suca i suca evidentičara, sporna riba se vraća na mjericu, pa se nakon što se svi uvjere da je odluka ispravna ili ne, postupa u skladu s protokolom. Žalbeni rok postoji i traje 15 minuta nakon evidentiranja ulova.

Cjelokupan proces evidentiranja ulova je online, tako da je svima koji se ulogiraju na stranici trenutno vidljiv netom ažurirani poredak, a što je oduševilo sve pratitelje i roditelje kojima takvo navijanje život znači.

I sve je to jako dobro zamišljeno, softverski jako dobro odrađeno, i sve ima jako puno smisla, no nažalost i problema koji će u budućnosti neminovno skočiti u prvi plan.

PROBLEMI, PROBLEMI…

Dakle, ovo je natjecanje bilo za kategoriju U-16, a što znači da su lovila djeca koja, ma koliko bila spretna, ipak ne mogu loviti tempom i dinamikom kojom love stariji juniori ili seniori, tako da se odmah postavilo pitanje koliko bi ljudi u logistici trebalo biti na nekom budućem natjecanju višeg ranga na kojem love verzirani reprezentativci koji na vagu u konačnici ponekad donose i preko 200 riba.

Naravno da toliki broj ulovljenih riba predstavlja problem i sucima i samom konceptu koji uključuje i transport ribe, od natjecatelja, preko čuvarica i vaganja pa do konačnog puštanja u more.

---

image
Da bi se izvagala, riba napušta čuvaricu i ide na vagu
---

Zlobni jezici, kojih i nije bilo malo, toga su dana rekli kako je ovo moguće izvesti samo na djeci koja se ne bune i u takvim uvjetima u kojima se lovi jako malo ribe.

I dok su neki tvrdili da na ovaj način preživljava više od 70 posto ribe, drugi su tvrdili da preživi tek 20 posto ulova. Naravno, sve su to bile paušalne procjene koje su između ostaloga temeljene i na galebovima što su se okupili pedesetak metara od obale čekajući lak obrok i povremeno se svađajući oko nekog puštenog i ošamućenog špara.

Naravno, diskretno je spomenuta i PETA (People for the Ethical Treatment of Animals), najveća svjetska organizacija za prava životinja, koja između ostaloga tvrdi da ne postoji nešto poput sportskog ribolova, ponajprije zbog trauma i ozljeda koje ribe doživljavaju, pri čemu se ta organizacija poziva na istraživanja kojima je dokazano da ribe osjećaju bol zbog udice. No, oni su ipak Amerikanci, pa se na njih, s obzirom na daljinu koja nas dijeli, srećom i nije previše obaziralo.

FRATRI I DALJE PLIVAJU

I premda je negativnih stajališta bilo podosta, pozitivnih je stavova i komentara bilo ipak puno više. Najpozitivnije je bilo to što su za razliku od prijašnjih natjecanja na kojima je u kantu išlo sve, natjecatelji odmah po ulovu očigledno nedoraslu i zaštićenu ribu ispod mjere vraćali odmah u more.

Dijelom je to bilo zbog članka 12. prema kojem pomoćni sudac natjecatelja koji za evidenciju preda zaštićeni primjerak čija veličina znatno i naočigled odstupa od propisane veličine upozorava na propust. A ukoliko se takav propust dogodi više puta, tada to može biti razlog za pokretanje stegovnog postupka protiv natjecatelja. No, ta se riba ipak najviše puštala zbog komentara samih sudaca, ali i pratnje, koji bi odmah sugerirali puštanje.

---

image
Tri para očiju prate evidentiranje ulova
---

Tako je cijela hrpa malih fratara i špara nakon vraćanja u more nastavila svoj mali riblji život, poučeni iskustvom koje su najvjerojatnije vrlo brzo zaboravili. Ali to je riblji život…

Velika je sreća što je u pitanju bio obalni ribolov na plitkom terenu, tako da ulovljene ribe nisu doživljavale barotraume čemu su u pravilu izložene sve ribe izvučene s veće dubine.

A one ribe koje su ili samim kačenjem, ili tijekom manipulacije toga dana stradale i postale hrana strpljivim galebovima ili pak nekim drugim pridnenim strvinarima, jednostavno nisu imale sreće. Što, naravno, otvara pitanje na koji način to izbjeći.

DALEKA OBALA

Jedan od najvažnijih detalja koji bi vjerojatno pomogao cijelom konceptu, a kojeg zapravo ne treba izmišljati jer su ga smislili Englezi još početkom prošlog stoljeća s namjerom očuvanja ribljeg fonda na svojim vodotocima ograničenog kapaciteta, jest korištenje barbless hooks, ili po naški, udica bez kontrakuke. Korištenjem takvih udica riba se najmanje povrjeđuje.

Osim toga, nakon što se izvadi iz mora, trebalo bi je prihvatiti mokrim rukama, a nipošto suhim krpama, te je čim prije, bez ikakve daljnje manipulacije vratiti u more.

Naravno, ovakav pristup povlači i potpuno drukčiji način bodovanja u kojem nema mjerica ni vage, pri čemu se može ići ili na broj primjeraka ili pak na vrstu ribe, pri čemu određene vrste nose svoje bodove, a što je na kraju krajeva već definirano pravilnikom organizacije FIPS-M (International Sport Fly Fishing Federation).

Osim toga, postavlja se i pitanje načina mjerenja otrovnih vrsta, poput paukova, škrpuna ili murina, primjerice.

---

image
Premda izgleda vrlo ošamućeno, ovaj je fratar u idućem trenutku vrlo živahno otplivao u dubinu i sigurnost mora
---

Na ovom su natjecanju suci bili opremljeni praktičnim hvataljkama za prihvat paukova i taj su posao dobro odradili, no nitko nije siguran kako bi s tim hvataljkama izašao na kraj s murinom ili uistinu velikim paukom, na kraju krajeva.

Otvorilo se i pitanje je hoće li se i na koji način ovaj koncept moći primijeniti i na natjecanjima u ribolovu iz brodice. S obzirom na neophodnu logistiku, ribolov iz malih brodica više ne bi bio ni moguć ni primjeren, pa bi se u tom slučaju trebalo ići na velike brodove po kojima bi suci mogli šetati s mjericama i vagom, dok bi skiperi sa suzom u oku morati gledati kako u moru završavaju veliki fratri, kanjci, škrpine, pici… No, to je za sada daleka budućnost koja se ovako, gledajući s obale, ipak još ne vidi.

​NAJBOLJI NATJECATELJI

A da mladi natjecatelji koji su lovili toga dana ne bi ostali zakinuti, evo i izvještaja o plasmanu. Najuspješniji u pojedinačnom poretku je bio Mauro Tubaković iz porečkog Zubaca, drugi je bio Ivan Pribilović iz biogradske Podlanice, a treći Antonio Gršković iz bakarskog Lubena.

Ekipno je najuspješnija bila ekipa Luben - Bakar 1 u sastavu Luka Gržinčić i Antonio Gršković, druga je bila ekipa Podlanica – Biograd u sastavu Ivan Pribilović i Stipan Barišić, a treća ekipa Galeb - Raša 1 u sastavu Ivan Batelić i Toni Martinčić.

Nastupilo je ukupno 45 natjecatelja raspoređenih u 30 ekipa. Ulovljene su 973 ribe ukupne težine 38,995 kilograma. Prosječna težina ulova bila je 40,08 grama, a najtežu ribu, lumbraka teškog 225 grama, za kojeg se iskreno nadamo da još uvijek pliva, ulovio je Vito Diminić član ŠRD Galeb iz Raše.

---

image
Pauci su bili mali, a suci vješti
---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Boris Bulić
Boris Bulić
Galebovi su strpljivo čekali na rubu lovne zone

Do vaganja se riba čuva u ovakvim mrežama čuvaricama

Sudac evidentičar pažljivo bilježi svaki ulov

Da bi se izvagala, riba napušta čuvaricu i ide na vagu

Tri para očiju prate evidentiranje ulova

Pauci su bili mali, a suci vješti

Ovlaštenik kluba imao je pravo nadzora evidentiranja

Premda izgleda vrlo ošamućeno, ovaj je fratar u idućem trenutku vrlo živahno otplivao u dubinu i sigurnost mora

Ekipa za puštanje riba, popularno nazvana baywatch, u dva je dana lova u more vratila 973 ribe

Mjerice i vage bile su spremne za svaku ulovljenu ribu
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/sve-rasireniji-ribolovni-trend-napokon-je-u-sluzbenoj-formi-stigao-i-u-hrvatsku-1137748 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=09a76148cc91238cfb18da122e1287bf1499487f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Sve+ra%C5%A1ireniji+ribolovni+trend+napokon+je+u+slu%C5%BEbenoj+formi+stigao+i+u+Hrvatsku.+Zlobnih+jezika+nije+bilo+malo%2C+ali+pozitivne+reakcije+su+prevladale&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fsve-rasireniji-ribolovni-trend-napokon-je-u-sluzbenoj-formi-stigao-i-u-hrvatsku-1137748 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fsve-rasireniji-ribolovni-trend-napokon-je-u-sluzbenoj-formi-stigao-i-u-hrvatsku-1137748 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => natjecanje u zadru [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

natjecanje u zadruSve rašireniji ribolovni trend napokon je u službenoj formi stigao i u Hrvatsku. Zlobnih jezika nije bilo malo, ali pozitivne reakcije su prevladale

Piše Boris Bulić
25. listopada 2021. - 11:34

Posljednjeg rujanskog vikenda u Zadru je održano međužupanijsko natjecanje za kategoriju U-16, što je zapravo standardno i redovno natjecanje koje se održava svake godine. Istina, to se natjecanje svaki put odigrava u malo drukčijem sastavu, ali je redovito, pa je i ove godine to trebalo biti nešto sasvim obično. Čak i bez pretjeranih tenzija jer je u pitanju ipak najmlađa kategorija ribolovaca.

Jedine tenzije koje su se mogle očekivati, mogle su biti od strane zagriženih roditelja pratitelja, no i to je nešto što je obično na što i domaćini, i suci, i organizatori računaju, i uglavnom s tim izlaze na kraj.

No, unatoč svim tim običnostima, ovogodišnje je natjecanje bilo vrlo neobično, a po svemu sudeći i prijelomno. Ne, nisu u pitanju nikakvi mali ribolovci koji...

21. svibanj 2024 07:11