stdClass Object ( [id] => 1180813 [title] => Sve o otrovnim ribama Jadrana: pojašnjavamo gdje su im opasne bodlje, kako ih izbjeći i može li u slučaju uboda pomoći mokraća [alias] => sve-o-otrovnim-ribama-jadrana-moze-li-u-slucaju-uboda-pomoci-mokraca [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Sezona ribolova se zahuktava, tako da svi koji imaju imalo smisla i želje za ribolov mogu s manje ili više uspjeha izići na rivu i zabaciti svoj pribor s kojim će već ostvariti nekakav ulov.

Naravno, kvaliteta i količina ulova će u najvećem broju slučajeva biti uvjetovana spretnošću, iskustvom i kvalitetom korištene opreme, pri čemu će se povremeno, unatoč svoj nespretnosti i početničkim greškama, događati situacija vezana uz ćoravu kokoš i zrno kukuruza.

Zbog toga će katkad i potpuni početnici s najnekvalitetnijom opremom uspjeti ostvariti kapitalan ulov. No baš kao što se na udicama spomenutih početnika nađu podlanice, fratri i brancini, tako se jednako često nađu i ribe koje mnogi baš i ne žele vidjeti na udici.

Stradavaju svi

Otrovnih riba u Jadranu, u odnosu na sve ostale vrste, zapravo i nema puno. Dapače njihov je broj vrlo malen, pri čemu onih nekoliko koje mogu biti za život opasne ima ipak sasvim dovoljno, mada bi bolje bilo reći, previše. Šanse da se na udici nađe kapitalna podlanica gotovo su jednake šansi da se na udici nađe pauk, pri čemu su te šanse jednake i za iskusnog ribolovca i za početnika.

I dok će iskusniji ribar na prvi pogled prepoznati što mu je na udici, početnici često stradavaju upravo zbog neiskustva i neprepoznavanja opasne lovine.

---

image

Kokoti također imaju otrovne bodlje

---

---

image

Šarun također ima otrovne bodlje čiji je ubod bolan

---

Prihvat rukom nakostriješenog pauka može biti koban, pogotovo ako se ne zna što učiniti nakon uboda i ako je liječnik daleko. Škrpina, golub, pa i čače mogu svojim ubodom izazvati poprilične neugodnosti koje se vrlo lako zakompliciraju i običan ubod u tren oka pretvore u strašnu traumu.

Čak i iskusni ribolovci stradavaju od uboda otrovnih riba. Istina, u znatno manjem postotku od neupućenih amatera, ali ipak stradavaju.

---

image

Ubod pauka zna imati i fatalan ishod

---

Česta i vrlo nezgodna situacija kojoj su izloženi udičari je, primjerice, ona u kojoj se na predvezu nalaze dvije ribe od kojih je na donjoj udici veliki arbun, a na gornjoj mali pauk. U prihvatu arbuna mali pauk lako može pasti na ruku ribolovca i pritom ga, naravno, ubosti što za posljedicu uglavnom ima velike neugodnosti.

Narodna apoteka

Svi riblji otrovi su termolabilni, što znači da na povišenim temperaturama prestaju biti otrovni. Zbog toga većina ribolovaca ubod otrovne ribe pokušava čim prije sanirati spaljivanjem mjesta uboda, bilo upaljačem, žarom cigarete ili pak vrelom vodom iz hladnjaka motora.

Nažalost, malo kome pođe za rukom neutralizirati otrov. Uglavnom se cijela operacija neutraliziranja svede na dodatnu povredu, tako da pored problema vezanih uz ubod unesrećeni ima i opekotinu koja za sobom nerijetko povlači i sekundarne infekcije.

Da bi se riblji otrov temperaturom neutralizirao, ubodeni dio tijela trebalo bi uroniti u vodu zagrijanu na 50º – 60º stupnjeva Celzija i tako ga držati 30 – 90 minuta. No, s obzirom da se prag bola postiže već s 45º C, to i nije jednostavan zadatak.

Osim toga, kod uboda u dijelove tijela koji se ne mogu potopiti, poput prsa i leđa, takav je zahvat praktički neizvediv, pa se mjesto uboda može samo zasjeći i istiskivanjem pokušati iscijediti što je moguće veću količinu krvi.

Jednostavno rješenje, ili barem prva pomoć, nalazi se pak na-dohvat ruke, u prvoj apoteci. Desetpostotna otopina amonijaka provjerena je prva pomoć kod uboda otrovnih riba. Može se kupiti u slobodnoj prodaji u svakoj apoteci, a sve što treba učiniti je ovom otopinom natopiti mjesto uboda nakon čega u kratkom vremenu nestaju svi simptomi uboda.

---

image

Škrpina je vrlo ukusna, ali i bolno bodljikava

---

Naravno, uvijek postoje i one ružne ozljede poput, primjerice, uboda pauka pod nokat sa zaostalom slomljenom bodljom ili pak uboda u lice.

Svakako, čak i u situacijama kad je ubodeni tretiran amonijakom, a simptomi, premda ublaženi, ipak ne nestaju, treba obavezno potražiti liječničku pomoć. Također treba reći da je kod drastičnijih ozljeda amonijak samo doslovno prva pomoć, dok se unesrećeni u hitnom postupku nosi do prvog liječnika.

Najotrovniji su pauci

U narodnoj apoteci postoji cijeli niz recepata za prvu pomoć kod otrovnih uboda, od kojih su najčešće korišteni oko i jetra ribe na koju se unesrećeni ubo, a što je nažalost samo puko praznovjerje. Jedini od lijekova iz te apoteke koji se može smatrati donekle uspješnim jest mokraća, i to ponajprije zbog prisutnosti amonijaka.

---

image

Pauk žutac najotrovniji je od svih pauka

---

---

image

Kod pauka žutca otrovno je prvih šest bodlji na leđnoj peraju

---

---

image

Nakon ulova, pauka je najpraktičnije ošišati

---

---

image

Otrovne bodlje pauka na leđnoj peraji crne su boje

---

Među jadranskim vrstama riba s otrovnim bodljama obitelj paukova drži vrh. Otrov pauka je neurotoksičan i kemotoksičan, a može biti i za život opasan. U našem moru žive četiri vrste pauka od kojih je najotrovniji pauk žutac sa svojih šest bodlja na prvoj leđnoj peraji. Kod ostalih se otrovnima smatraju prve tri bodlje prve leđne peraje, dok su kod svih otrovne i bodlje na škržnim zaklopcima.

Prilikom uboda otrov se u ranu cijedi kroz žljebiće otrovnih bodlja. Bol je vrlo oštar i trenutan vrhunac dostiže nakon tridesetak minuta. Samo mjesto uboda najprije poblijedi, pa pocrveni, te na kraju i pomodri. Čest je i sitan mjehurasti osip uz oteklinu.

---

image

Ubodna rana kod uboda pauka je mala, ali vrlo bolna

---

---

image

Oteklina je najmanji problem kod uboda pauka

---

Vrlo brzo nastupa glavobolja, vrtoglavica, povišena temperatura, grčenje mišića, lupanje srca i povraćanje uz mogućnost gubitka svijesti. Iako se bol uglavnom smanji već nakon dva sata, oteklina može ostati i do desetak dana, dok u nekim slučajevima mjesto uboda godinama ostaje utrnuto.

Nerijetko se javljaju i sekundarne infekcije poput gnojenja ili raspadanja tkiva oko mjesta uboda. Sistemski simptomi poput malaksalosti, hladnog znoja i kolapsa su ipak rijetki. Potpuni oporavak od uboda može trajati od nekoliko dana do nekoliko mjeseci.

Oprezno sa škrpunima

Osim pauka, opasne su i sve ribe iz obitelji bodeljki (Scorpaenidae). Ove su ribe naoružane otrovnim bodljama i, premda nisu opasne kao pauci, njihov je ubod sve samo ne bezazlen. Otrovne se bodlje nalaze na prvoj leđnoj i podrepnoj peraji, te na škržnim zaklopcima.

Kod uboda, u ranu osim otrova dospijeva i sluzavi omotač bodlji, a ako se mjesto uboda inficira, neizostavno dolazi i do težih komplikacija. Bol je uvijek pulsirajuća, intenzivna i vrlo oštra, te se zrakasto širi od mjesta uboda. Ipak, unatoč intenzitetu, najčešće umine već nakon nekoliko sati.

Iako su ubodi na bodlje riba iz ove obitelji zapravo samo vrlo bolni i neugodni, medicinska statistika nažalost bilježi i nekoliko slučajeva smrtnog ishoda, i to nakon uboda škrpuna.

---

image

Ogoljena bodlja kod škrpuna

Boris Bulić
---

Bodlje kod repa

Ubodom svoje bodlje smještene uz rep, raže i golubovi mogu nanijeti ozbiljne povrede. Ta je bodlja nazubljena poput pile, pa ubodna rana nikada nije glatka i pravilna već uvijek grubo razderana. U zavisnosti od veličine ribe i same dubine uboda, varira i težina ozljede. Kada tome pridodamo i otrovni aparat, tada trauma postaje vrlo ozbiljna.

Posebno je neugodan i opasan ubod goluba ćukana kod kojega otrov nije smješten samo uz bazu bodlje, već se nalazi i u njenoj ovojnici, tako da prilikom uboda otrov na vrlo direktan način ulazi u tijelo žrtve. Pritom su golub i žutulja naročito opasni, jer se na suhom znaju repom omotati oko noge kako bi iskoristili svoju otrovnu bodlju.

Ubodeno mjesto vrlo brzo otekne i pocrveni, dok je bol u području uboda vrlo jaka. Posljedice uboda mogu biti gušenje, grčevi, ukočenost mišića, smetnje vida, pad tlaka, povraćanje, proljev, znojenje, ubrzano lupanje srca i paraliza skeletne muskulature, dok su sekundarna zagađenja redovita, pri čemu za posljedicu mogu imati gnojenje i gangrenu.

Nažalost, kod uboda raža i golubova amonijak uopće ne pomaže. Odmah je potrebno iz rane povaditi zaostale komadiće bodlji i nečistoća, zaustaviti krvarenje, dezinficirati ranu antiseptikom iz kutije prve pomoći, te što je moguće prije potražiti liječničku pomoć.

---

image

Golubovi imaju opasnu repnu bodlju

---

---

image

Vižama je najpraktičnije odmah po ulovu odrezati rep

---

Neugodni kostelj

Od ostalih vrsta naoružanih otrovnim bodljama svakako treba spomenuti čaču koja, premda temeljno neagresivna, zbog karakteristične tjelesne građe, nazubljenim i otrovnim vrećicama obrubljenim škržnim zaklopcima, lako može ubosti ribolovca prilikom prihvata lovine. Premda je ubod vrlo bolan, uglavnom ne ostavlja neke veće posljedice. Ipak valja napomenuti da neki stariji izvori navode i slučajeve sa smrtnim ishodom.

Među jadranskim morskim psima, otrovne bodlje imaju kostelj i kostelj vlastelin. Bodlje su kod ovih riba smještene u korijenu leđne peraje. Pa iako je mjesto uboda najčešće samo osjetljivo nekoliko dana, postoje zapisi i o nekoliko smrtnih slučajeva.

---

image

Kostelj ima otrovnu bodlju na početku leđne peraje

---

Bodljama su također naoružane skoro sve ribe iz obitelji štitoglavki-krutoglavki (Triglidae). Nasreću, ubod na njihove bodlje kao i na bodlje šaruna, osim jakog bola ne ostavlja trajnije posljedice.

Pa sad, ako vam se dogodi da izvučete ribu u čiju otrovnost niste sigurni, pamet u glavu. Čak i ako imate amonijak u svojoj torbi, broj liječnika u mobitelu ili bolnicu iza ugla, pokušajte ne ostvariti bliski kontakt s otrovnim bodljama. Vjerujte, to je iskustvo koje ne želite steći, a još manje ga se sjećati.

---

OTROVNE BODLJE JADRANA

Obitelj paukovki

- Pauk crnac – Trachinus areneus, Cuvier, 1829.

- Pauk bijelac – Trachinus draco, Linnaeus, 1758.

- Pauk mrkulj – Trachinus radiatus, Cuvier, 1829.

- Pauk žutac – Echiichthys vipera, Cuvier, 1829.

Obitelj bodeljki

- Škrpina – Scorpaena scrofa, Linnaeus, 1758.

- Škrpun – Scorpaena porcus, Linnaeus, 1758.

- Škrpinica – Scorpaena notata, Rafinesque, 1810.

- Bodečnjak mali – Scorpaena maderensis, Valenciennes, 1833.

- Bodečnjak veliki – Heliocolenus dactylopterus dactylopterus,

Delaroche, 1809.

- Bodečnjak krestavi – Scorpaena loppei, Cadenat, 1943.

- Škrpina crvena – Scorpaena elongata, Cadenat, 1943.

Obitelji žutuljki

- Šiba žutulja – Dasyatis pastinaca, Linnaeus, 1758.

- Šiba čavlara – Dasyatis centroura, Mitchill, 1815.

- Šiba ljubičnjača – Dasyatis violacea, Bonaparte, 1832.

- Golub ćukan – Pteromileaus bovinus, E. Geoffroy Saint Hillaire, 1817.

- Golub dvonjuškić – Ehinoptera marginata, E. Geoffroy S. Hillaire 1817.

- Goluban uhan – Mobula mobular, Bonnaterre 1788.

Ostale vrste s otrovnim bodljama

- Čače – Uranoscopus scaber, Linnaeus, 1758.

- Šarun – Trachurus trachurus, Linnaeus, 1758.

- Kostelj – Squlus acanthias, Linnaeus, 1758.

- Kostelj vlastelin – Squalus blainvillei, Risso, 1826.

- Kokotići – Triglidae

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => njih se treba čuvati [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => njih se treba čuvati 2 0 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-04-01 19:03:34 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Boris Bulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-04-04 08:33:08 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-04-04 05:32:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 70 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/04\/01\/3823126.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/01\/3823068.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/01\/3823067.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/01\/3823066.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/01\/3823065.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/01\/3823064.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/01\/3823062.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/01\/3823060.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/01\/3823127.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/01\/3823124.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/01\/3823123.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/01\/3823122.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/01\/3823119.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/01\/3823118.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Boris Buli\u0107","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ogoljena bodlja kod \u0161krpuna<\/p>","

\u0160krpina je vrlo ukusna, ali i bolno bodljikava<\/p>","

Golubovi imaju opasnu repnu bodlju<\/p>","

Pauk \u017eutac najotrovniji je od svih pauka<\/p>","

Vi\u017eama je najprakti\u010dnije odmah po ulovu odrezati rep<\/p>","

Ubod pauka zna imati i fatalan ishod<\/p>","

Kod pauka \u017eutca otrovno je prvih \u0161est bodlji na le\u0111noj peraju<\/p>","

Kokoti tako\u0111er imaju otrovne bodlje<\/p>","

Kostelj ima otrovnu bodlju na po\u010detku le\u0111ne peraje<\/p>","

\u0160arun tako\u0111er ima otrovne bodlje \u010diji je ubod bolan<\/p>","

Ubodna rana kod uboda pauka je mala, ali vrlo bolna<\/p>","

Oteklina je najmanji problem kod uboda pauka<\/p>","

Nakon ulova, pauka je najprakti\u010dnije o\u0161i\u0161ati<\/p>","

Otrovne bodlje pauka na le\u0111noj peraji crne su boje<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["48:41","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x2147","hd_3823126_1920.jpg":"1920x1080","k_3823126_1280.jpg":"1280x1280","k_3823126_1024.jpg":"1024x1024","k_3823126_640.jpg":"640x640","k_3823126_480.jpg":"480x480","k_3823126_340.jpg":"340x340","k_3823126_220.jpg":"220x220","o_3823126_1280.jpg":"1280x1431","o_3823126_1024.jpg":"1024x1145","o_3823126_640.jpg":"640x715","o_3823126_480.jpg":"480x536","o_3823126_340.jpg":"340x380","o_3823126_220.jpg":"220x246","h_3823126_1280.jpg":"1280x854","h_3823126_1024.jpg":"1024x683","h_3823126_640.jpg":"640x427","h_3823126_480.jpg":"480x320","h_3823126_340.jpg":"340x227","h_3823126_220.jpg":"220x147","pp_3823126_1280.jpg":"1006x1280","pp_3823126_1024.jpg":"805x1024","pp_3823126_640.jpg":"503x640","pp_3823126_480.jpg":"377x480","pp_3823126_340.jpg":"267x340","pp_3823126_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1365","hd_3823068_1920.jpg":"1920x1080","k_3823068_1280.jpg":"1280x1280","k_3823068_1024.jpg":"1024x1024","k_3823068_640.jpg":"640x640","k_3823068_480.jpg":"480x480","k_3823068_340.jpg":"340x340","k_3823068_220.jpg":"220x220","o_3823068_1280.jpg":"1280x910","o_3823068_1024.jpg":"1024x728","o_3823068_640.jpg":"640x455","o_3823068_480.jpg":"480x341","o_3823068_340.jpg":"340x241","o_3823068_220.jpg":"220x156","h_3823068_1280.jpg":"1280x854","h_3823068_1024.jpg":"1024x683","h_3823068_640.jpg":"640x427","h_3823068_480.jpg":"480x320","h_3823068_340.jpg":"340x227","h_3823068_220.jpg":"220x147","pp_3823068_1280.jpg":"1006x1280","pp_3823068_1024.jpg":"805x1024","pp_3823068_640.jpg":"503x640","pp_3823068_480.jpg":"377x480","pp_3823068_340.jpg":"267x340","pp_3823068_220.jpg":"173x220"},{"size0":"732x1141","hd_3823067_1920.jpg":"1920x1080","k_3823067_1280.jpg":"1280x1280","k_3823067_1024.jpg":"1024x1024","k_3823067_640.jpg":"640x640","k_3823067_480.jpg":"480x480","k_3823067_340.jpg":"340x340","k_3823067_220.jpg":"220x220","o_3823067_1280.jpg":"1280x1995","o_3823067_1024.jpg":"1024x1596","o_3823067_640.jpg":"640x997","o_3823067_480.jpg":"480x748","o_3823067_340.jpg":"340x529","o_3823067_220.jpg":"220x342","h_3823067_1280.jpg":"1280x854","h_3823067_1024.jpg":"1024x683","h_3823067_640.jpg":"640x427","h_3823067_480.jpg":"480x320","h_3823067_340.jpg":"340x227","h_3823067_220.jpg":"220x147","pp_3823067_1280.jpg":"1006x1280","pp_3823067_1024.jpg":"805x1024","pp_3823067_640.jpg":"503x640","pp_3823067_480.jpg":"377x480","pp_3823067_340.jpg":"267x340","pp_3823067_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_3823066_1920.jpg":"1920x1080","k_3823066_1280.jpg":"1280x1280","k_3823066_1024.jpg":"1024x1024","k_3823066_640.jpg":"640x640","k_3823066_480.jpg":"480x480","k_3823066_340.jpg":"340x340","k_3823066_220.jpg":"220x220","o_3823066_1280.jpg":"1280x1706","o_3823066_1024.jpg":"1024x1365","o_3823066_640.jpg":"640x853","o_3823066_480.jpg":"480x640","o_3823066_340.jpg":"340x453","o_3823066_220.jpg":"220x293","h_3823066_1280.jpg":"1280x854","h_3823066_1024.jpg":"1024x683","h_3823066_640.jpg":"640x427","h_3823066_480.jpg":"480x320","h_3823066_340.jpg":"340x227","h_3823066_220.jpg":"220x147","pp_3823066_1280.jpg":"1006x1280","pp_3823066_1024.jpg":"805x1024","pp_3823066_640.jpg":"503x640","pp_3823066_480.jpg":"377x480","pp_3823066_340.jpg":"267x340","pp_3823066_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_3823065_1920.jpg":"1920x1080","k_3823065_1280.jpg":"1280x1280","k_3823065_1024.jpg":"1024x1024","k_3823065_640.jpg":"640x640","k_3823065_480.jpg":"480x480","k_3823065_340.jpg":"340x340","k_3823065_220.jpg":"220x220","o_3823065_1280.jpg":"1280x960","o_3823065_1024.jpg":"1024x768","o_3823065_640.jpg":"640x480","o_3823065_480.jpg":"480x360","o_3823065_340.jpg":"340x255","o_3823065_220.jpg":"220x165","h_3823065_1280.jpg":"1280x854","h_3823065_1024.jpg":"1024x683","h_3823065_640.jpg":"640x427","h_3823065_480.jpg":"480x320","h_3823065_340.jpg":"340x227","h_3823065_220.jpg":"220x147","pp_3823065_1280.jpg":"1006x1280","pp_3823065_1024.jpg":"805x1024","pp_3823065_640.jpg":"503x640","pp_3823065_480.jpg":"377x480","pp_3823065_340.jpg":"267x340","pp_3823065_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_3823064_1920.jpg":"1920x1080","k_3823064_1280.jpg":"1280x1280","k_3823064_1024.jpg":"1024x1024","k_3823064_640.jpg":"640x640","k_3823064_480.jpg":"480x480","k_3823064_340.jpg":"340x340","k_3823064_220.jpg":"220x220","o_3823064_1280.jpg":"1280x960","o_3823064_1024.jpg":"1024x768","o_3823064_640.jpg":"640x480","o_3823064_480.jpg":"480x360","o_3823064_340.jpg":"340x255","o_3823064_220.jpg":"220x165","h_3823064_1280.jpg":"1280x854","h_3823064_1024.jpg":"1024x683","h_3823064_640.jpg":"640x427","h_3823064_480.jpg":"480x320","h_3823064_340.jpg":"340x227","h_3823064_220.jpg":"220x147","pp_3823064_1280.jpg":"1006x1280","pp_3823064_1024.jpg":"805x1024","pp_3823064_640.jpg":"503x640","pp_3823064_480.jpg":"377x480","pp_3823064_340.jpg":"267x340","pp_3823064_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_3823062_1920.jpg":"1920x1080","k_3823062_1280.jpg":"1280x1280","k_3823062_1024.jpg":"1024x1024","k_3823062_640.jpg":"640x640","k_3823062_480.jpg":"480x480","k_3823062_340.jpg":"340x340","k_3823062_220.jpg":"220x220","o_3823062_1280.jpg":"1280x1706","o_3823062_1024.jpg":"1024x1365","o_3823062_640.jpg":"640x853","o_3823062_480.jpg":"480x640","o_3823062_340.jpg":"340x453","o_3823062_220.jpg":"220x293","h_3823062_1280.jpg":"1280x854","h_3823062_1024.jpg":"1024x683","h_3823062_640.jpg":"640x427","h_3823062_480.jpg":"480x320","h_3823062_340.jpg":"340x227","h_3823062_220.jpg":"220x147","pp_3823062_1280.jpg":"1006x1280","pp_3823062_1024.jpg":"805x1024","pp_3823062_640.jpg":"503x640","pp_3823062_480.jpg":"377x480","pp_3823062_340.jpg":"267x340","pp_3823062_220.jpg":"173x220"},{"size0":"600x800","hd_3823060_1920.jpg":"1920x1080","k_3823060_1280.jpg":"1280x1280","k_3823060_1024.jpg":"1024x1024","k_3823060_640.jpg":"640x640","k_3823060_480.jpg":"480x480","k_3823060_340.jpg":"340x340","k_3823060_220.jpg":"220x220","o_3823060_1280.jpg":"1280x1706","o_3823060_1024.jpg":"1024x1365","o_3823060_640.jpg":"640x853","o_3823060_480.jpg":"480x640","o_3823060_340.jpg":"340x453","o_3823060_220.jpg":"220x293","h_3823060_1280.jpg":"1280x854","h_3823060_1024.jpg":"1024x683","h_3823060_640.jpg":"640x427","h_3823060_480.jpg":"480x320","h_3823060_340.jpg":"340x227","h_3823060_220.jpg":"220x147","pp_3823060_1280.jpg":"1006x1280","pp_3823060_1024.jpg":"805x1024","pp_3823060_640.jpg":"503x640","pp_3823060_480.jpg":"377x480","pp_3823060_340.jpg":"267x340","pp_3823060_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_3823127_1920.jpg":"1920x1080","k_3823127_1280.jpg":"1280x1280","k_3823127_1024.jpg":"1024x1024","k_3823127_640.jpg":"640x640","k_3823127_480.jpg":"480x480","k_3823127_340.jpg":"340x340","k_3823127_220.jpg":"220x220","o_3823127_1280.jpg":"1280x960","o_3823127_1024.jpg":"1024x768","o_3823127_640.jpg":"640x480","o_3823127_480.jpg":"480x360","o_3823127_340.jpg":"340x255","o_3823127_220.jpg":"220x165","h_3823127_1280.jpg":"1280x854","h_3823127_1024.jpg":"1024x683","h_3823127_640.jpg":"640x427","h_3823127_480.jpg":"480x320","h_3823127_340.jpg":"340x227","h_3823127_220.jpg":"220x147","pp_3823127_1280.jpg":"1006x1280","pp_3823127_1024.jpg":"805x1024","pp_3823127_640.jpg":"503x640","pp_3823127_480.jpg":"377x480","pp_3823127_340.jpg":"267x340","pp_3823127_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_3823124_1920.jpg":"1920x1080","k_3823124_1280.jpg":"1280x1280","k_3823124_1024.jpg":"1024x1024","k_3823124_640.jpg":"640x640","k_3823124_480.jpg":"480x480","k_3823124_340.jpg":"340x340","k_3823124_220.jpg":"220x220","o_3823124_1280.jpg":"1280x960","o_3823124_1024.jpg":"1024x768","o_3823124_640.jpg":"640x480","o_3823124_480.jpg":"480x360","o_3823124_340.jpg":"340x255","o_3823124_220.jpg":"220x165","h_3823124_1280.jpg":"1280x854","h_3823124_1024.jpg":"1024x683","h_3823124_640.jpg":"640x427","h_3823124_480.jpg":"480x320","h_3823124_340.jpg":"340x227","h_3823124_220.jpg":"220x147","pp_3823124_1280.jpg":"1006x1280","pp_3823124_1024.jpg":"805x1024","pp_3823124_640.jpg":"503x640","pp_3823124_480.jpg":"377x480","pp_3823124_340.jpg":"267x340","pp_3823124_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_3823123_1920.jpg":"1920x1080","k_3823123_1280.jpg":"1280x1280","k_3823123_1024.jpg":"1024x1024","k_3823123_640.jpg":"640x640","k_3823123_480.jpg":"480x480","k_3823123_340.jpg":"340x340","k_3823123_220.jpg":"220x220","o_3823123_1280.jpg":"1280x960","o_3823123_1024.jpg":"1024x768","o_3823123_640.jpg":"640x480","o_3823123_480.jpg":"480x360","o_3823123_340.jpg":"340x255","o_3823123_220.jpg":"220x165","h_3823123_1280.jpg":"1280x854","h_3823123_1024.jpg":"1024x683","h_3823123_640.jpg":"640x427","h_3823123_480.jpg":"480x320","h_3823123_340.jpg":"340x227","h_3823123_220.jpg":"220x147","pp_3823123_1280.jpg":"1006x1280","pp_3823123_1024.jpg":"805x1024","pp_3823123_640.jpg":"503x640","pp_3823123_480.jpg":"377x480","pp_3823123_340.jpg":"267x340","pp_3823123_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_3823122_1920.jpg":"1920x1080","k_3823122_1280.jpg":"1280x1280","k_3823122_1024.jpg":"1024x1024","k_3823122_640.jpg":"640x640","k_3823122_480.jpg":"480x480","k_3823122_340.jpg":"340x340","k_3823122_220.jpg":"220x220","o_3823122_1280.jpg":"1280x853","o_3823122_1024.jpg":"1024x682","o_3823122_640.jpg":"640x426","o_3823122_480.jpg":"480x320","o_3823122_340.jpg":"340x226","o_3823122_220.jpg":"220x146","h_3823122_1280.jpg":"1280x854","h_3823122_1024.jpg":"1024x683","h_3823122_640.jpg":"640x427","h_3823122_480.jpg":"480x320","h_3823122_340.jpg":"340x227","h_3823122_220.jpg":"220x147","pp_3823122_1280.jpg":"1006x1280","pp_3823122_1024.jpg":"805x1024","pp_3823122_640.jpg":"503x640","pp_3823122_480.jpg":"377x480","pp_3823122_340.jpg":"267x340","pp_3823122_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_3823119_1920.jpg":"1920x1080","k_3823119_1280.jpg":"1280x1280","k_3823119_1024.jpg":"1024x1024","k_3823119_640.jpg":"640x640","k_3823119_480.jpg":"480x480","k_3823119_340.jpg":"340x340","k_3823119_220.jpg":"220x220","o_3823119_1280.jpg":"1280x853","o_3823119_1024.jpg":"1024x682","o_3823119_640.jpg":"640x426","o_3823119_480.jpg":"480x320","o_3823119_340.jpg":"340x226","o_3823119_220.jpg":"220x146","h_3823119_1280.jpg":"1280x854","h_3823119_1024.jpg":"1024x683","h_3823119_640.jpg":"640x427","h_3823119_480.jpg":"480x320","h_3823119_340.jpg":"340x227","h_3823119_220.jpg":"220x147","pp_3823119_1280.jpg":"1006x1280","pp_3823119_1024.jpg":"805x1024","pp_3823119_640.jpg":"503x640","pp_3823119_480.jpg":"377x480","pp_3823119_340.jpg":"267x340","pp_3823119_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_3823118_1920.jpg":"1920x1080","k_3823118_1280.jpg":"1280x1280","k_3823118_1024.jpg":"1024x1024","k_3823118_640.jpg":"640x640","k_3823118_480.jpg":"480x480","k_3823118_340.jpg":"340x340","k_3823118_220.jpg":"220x220","o_3823118_1280.jpg":"1280x853","o_3823118_1024.jpg":"1024x682","o_3823118_640.jpg":"640x426","o_3823118_480.jpg":"480x320","o_3823118_340.jpg":"340x226","o_3823118_220.jpg":"220x146","h_3823118_1280.jpg":"1280x854","h_3823118_1024.jpg":"1024x683","h_3823118_640.jpg":"640x427","h_3823118_480.jpg":"480x320","h_3823118_340.jpg":"340x227","h_3823118_220.jpg":"220x147","pp_3823118_1280.jpg":"1006x1280","pp_3823118_1024.jpg":"805x1024","pp_3823118_640.jpg":"503x640","pp_3823118_480.jpg":"377x480","pp_3823118_340.jpg":"267x340","pp_3823118_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38615050 Threads: 3 Questions: 7112412841 Slow queries: 3305297 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608731868 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/sve-o-otrovnim-ribama-jadrana-moze-li-u-slucaju-uboda-pomoci-mokraca-1180813 [printLink] => /om/ribolov/sve-o-otrovnim-ribama-jadrana-moze-li-u-slucaju-uboda-pomoci-mokraca-1180813?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 672646 [name] => otrovnice jadrana [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-02 10:54:40 [main_article_id] => 0 [alias] => otrovnice-jadrana [link] => /tag/otrovnice-jadrana ) [1] => stdClass Object ( [id] => 672647 [name] => otrov ribe [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-02 10:54:40 [main_article_id] => 0 [alias] => otrov-ribe [link] => /tag/otrov-ribe ) [2] => stdClass Object ( [id] => 672648 [name] => opasne ribe u jadranu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-02 10:54:40 [main_article_id] => 0 [alias] => opasne-ribe-u-jadranu [link] => /tag/opasne-ribe-u-jadranu ) [3] => stdClass Object ( [id] => 672649 [name] => jadransko more otrovne ribe [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-02 10:54:40 [main_article_id] => 0 [alias] => jadransko-more-otrovne-ribe [link] => /tag/jadransko-more-otrovne-ribe ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => njih se treba čuvati [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Sve o otrovnim ribama Jadrana: pojašnjavamo gdje su im opasne bodlje, kako ih izbjeći i može li u slučaju uboda pomoći mokraća [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-17-09-56-09-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/01/3823126.jpg [galleryCount] => 14 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Boris Bulić [mainImageDesc] =>

Ogoljena bodlja kod škrpuna

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/01/3823126.jpg [title] => Boris Bulić

Ogoljena bodlja kod škrpuna

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/01/3823068.jpg [title] =>

Škrpina je vrlo ukusna, ali i bolno bodljikava

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/01/3823067.jpg [title] =>

Golubovi imaju opasnu repnu bodlju

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/01/3823066.jpg [title] =>

Pauk žutac najotrovniji je od svih pauka

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/01/3823065.jpg [title] =>

Vižama je najpraktičnije odmah po ulovu odrezati rep

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/01/3823064.jpg [title] =>

Ubod pauka zna imati i fatalan ishod

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/01/3823062.jpg [title] =>

Kod pauka žutca otrovno je prvih šest bodlji na leđnoj peraju

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/01/3823060.jpg [title] =>

Kokoti također imaju otrovne bodlje

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/01/3823127.jpg [title] =>

Kostelj ima otrovnu bodlju na početku leđne peraje

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/01/3823124.jpg [title] =>

Šarun također ima otrovne bodlje čiji je ubod bolan

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/01/3823123.jpg [title] =>

Ubodna rana kod uboda pauka je mala, ali vrlo bolna

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/01/3823122.jpg [title] =>

Oteklina je najmanji problem kod uboda pauka

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/01/3823119.jpg [title] =>

Nakon ulova, pauka je najpraktičnije ošišati

) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/01/3823118.jpg [title] =>

Otrovne bodlje pauka na leđnoj peraji crne su boje

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Sezona ribolova se zahuktava, tako da svi koji imaju imalo smisla i želje za ribolov mogu s manje ili više uspjeha izići na rivu i zabaciti svoj pribor s kojim će već ostvariti nekakav ulov.

Naravno, kvaliteta i količina ulova će u najvećem broju slučajeva biti uvjetovana spretnošću, iskustvom i kvalitetom korištene opreme, pri čemu će se povremeno, unatoč svoj nespretnosti i početničkim greškama, događati situacija vezana uz ćoravu kokoš i zrno kukuruza.

Zbog toga će katkad i potpuni početnici s najnekvalitetnijom opremom uspjeti ostvariti kapitalan ulov. No baš kao što se na udicama spomenutih početnika nađu podlanice, fratri i brancini, tako se jednako često nađu i ribe koje mnogi baš i ne žele vidjeti na udici.

Stradavaju svi

Otrovnih riba u Jadranu, u odnosu na sve ostale vrste, zapravo i nema puno. Dapače njihov je broj vrlo malen, pri čemu onih nekoliko koje mogu biti za život opasne ima ipak sasvim dovoljno, mada bi bolje bilo reći, previše. Šanse da se na udici nađe kapitalna podlanica gotovo su jednake šansi da se na udici nađe pauk, pri čemu su te šanse jednake i za iskusnog ribolovca i za početnika.

I dok će iskusniji ribar na prvi pogled prepoznati što mu je na udici, početnici često stradavaju upravo zbog neiskustva i neprepoznavanja opasne lovine.

---

image

Kokoti također imaju otrovne bodlje

---

---

image

Šarun također ima otrovne bodlje čiji je ubod bolan

---

Prihvat rukom nakostriješenog pauka može biti koban, pogotovo ako se ne zna što učiniti nakon uboda i ako je liječnik daleko. Škrpina, golub, pa i čače mogu svojim ubodom izazvati poprilične neugodnosti koje se vrlo lako zakompliciraju i običan ubod u tren oka pretvore u strašnu traumu.

Čak i iskusni ribolovci stradavaju od uboda otrovnih riba. Istina, u znatno manjem postotku od neupućenih amatera, ali ipak stradavaju.

---

image

Ubod pauka zna imati i fatalan ishod

---

Česta i vrlo nezgodna situacija kojoj su izloženi udičari je, primjerice, ona u kojoj se na predvezu nalaze dvije ribe od kojih je na donjoj udici veliki arbun, a na gornjoj mali pauk. U prihvatu arbuna mali pauk lako može pasti na ruku ribolovca i pritom ga, naravno, ubosti što za posljedicu uglavnom ima velike neugodnosti.

Narodna apoteka

Svi riblji otrovi su termolabilni, što znači da na povišenim temperaturama prestaju biti otrovni. Zbog toga većina ribolovaca ubod otrovne ribe pokušava čim prije sanirati spaljivanjem mjesta uboda, bilo upaljačem, žarom cigarete ili pak vrelom vodom iz hladnjaka motora.

Nažalost, malo kome pođe za rukom neutralizirati otrov. Uglavnom se cijela operacija neutraliziranja svede na dodatnu povredu, tako da pored problema vezanih uz ubod unesrećeni ima i opekotinu koja za sobom nerijetko povlači i sekundarne infekcije.

Da bi se riblji otrov temperaturom neutralizirao, ubodeni dio tijela trebalo bi uroniti u vodu zagrijanu na 50º – 60º stupnjeva Celzija i tako ga držati 30 – 90 minuta. No, s obzirom da se prag bola postiže već s 45º C, to i nije jednostavan zadatak.

Osim toga, kod uboda u dijelove tijela koji se ne mogu potopiti, poput prsa i leđa, takav je zahvat praktički neizvediv, pa se mjesto uboda može samo zasjeći i istiskivanjem pokušati iscijediti što je moguće veću količinu krvi.

Jednostavno rješenje, ili barem prva pomoć, nalazi se pak na-dohvat ruke, u prvoj apoteci. Desetpostotna otopina amonijaka provjerena je prva pomoć kod uboda otrovnih riba. Može se kupiti u slobodnoj prodaji u svakoj apoteci, a sve što treba učiniti je ovom otopinom natopiti mjesto uboda nakon čega u kratkom vremenu nestaju svi simptomi uboda.

---

image

Škrpina je vrlo ukusna, ali i bolno bodljikava

---

Naravno, uvijek postoje i one ružne ozljede poput, primjerice, uboda pauka pod nokat sa zaostalom slomljenom bodljom ili pak uboda u lice.

Svakako, čak i u situacijama kad je ubodeni tretiran amonijakom, a simptomi, premda ublaženi, ipak ne nestaju, treba obavezno potražiti liječničku pomoć. Također treba reći da je kod drastičnijih ozljeda amonijak samo doslovno prva pomoć, dok se unesrećeni u hitnom postupku nosi do prvog liječnika.

Najotrovniji su pauci

U narodnoj apoteci postoji cijeli niz recepata za prvu pomoć kod otrovnih uboda, od kojih su najčešće korišteni oko i jetra ribe na koju se unesrećeni ubo, a što je nažalost samo puko praznovjerje. Jedini od lijekova iz te apoteke koji se može smatrati donekle uspješnim jest mokraća, i to ponajprije zbog prisutnosti amonijaka.

---

image

Pauk žutac najotrovniji je od svih pauka

---

---

image

Kod pauka žutca otrovno je prvih šest bodlji na leđnoj peraju

---

---

image

Nakon ulova, pauka je najpraktičnije ošišati

---

---

image

Otrovne bodlje pauka na leđnoj peraji crne su boje

---

Među jadranskim vrstama riba s otrovnim bodljama obitelj paukova drži vrh. Otrov pauka je neurotoksičan i kemotoksičan, a može biti i za život opasan. U našem moru žive četiri vrste pauka od kojih je najotrovniji pauk žutac sa svojih šest bodlja na prvoj leđnoj peraji. Kod ostalih se otrovnima smatraju prve tri bodlje prve leđne peraje, dok su kod svih otrovne i bodlje na škržnim zaklopcima.

Prilikom uboda otrov se u ranu cijedi kroz žljebiće otrovnih bodlja. Bol je vrlo oštar i trenutan vrhunac dostiže nakon tridesetak minuta. Samo mjesto uboda najprije poblijedi, pa pocrveni, te na kraju i pomodri. Čest je i sitan mjehurasti osip uz oteklinu.

---

image

Ubodna rana kod uboda pauka je mala, ali vrlo bolna

---

---

image

Oteklina je najmanji problem kod uboda pauka

---

Vrlo brzo nastupa glavobolja, vrtoglavica, povišena temperatura, grčenje mišića, lupanje srca i povraćanje uz mogućnost gubitka svijesti. Iako se bol uglavnom smanji već nakon dva sata, oteklina može ostati i do desetak dana, dok u nekim slučajevima mjesto uboda godinama ostaje utrnuto.

Nerijetko se javljaju i sekundarne infekcije poput gnojenja ili raspadanja tkiva oko mjesta uboda. Sistemski simptomi poput malaksalosti, hladnog znoja i kolapsa su ipak rijetki. Potpuni oporavak od uboda može trajati od nekoliko dana do nekoliko mjeseci.

Oprezno sa škrpunima

Osim pauka, opasne su i sve ribe iz obitelji bodeljki (Scorpaenidae). Ove su ribe naoružane otrovnim bodljama i, premda nisu opasne kao pauci, njihov je ubod sve samo ne bezazlen. Otrovne se bodlje nalaze na prvoj leđnoj i podrepnoj peraji, te na škržnim zaklopcima.

Kod uboda, u ranu osim otrova dospijeva i sluzavi omotač bodlji, a ako se mjesto uboda inficira, neizostavno dolazi i do težih komplikacija. Bol je uvijek pulsirajuća, intenzivna i vrlo oštra, te se zrakasto širi od mjesta uboda. Ipak, unatoč intenzitetu, najčešće umine već nakon nekoliko sati.

Iako su ubodi na bodlje riba iz ove obitelji zapravo samo vrlo bolni i neugodni, medicinska statistika nažalost bilježi i nekoliko slučajeva smrtnog ishoda, i to nakon uboda škrpuna.

---

image

Ogoljena bodlja kod škrpuna

Boris Bulić
---

Bodlje kod repa

Ubodom svoje bodlje smještene uz rep, raže i golubovi mogu nanijeti ozbiljne povrede. Ta je bodlja nazubljena poput pile, pa ubodna rana nikada nije glatka i pravilna već uvijek grubo razderana. U zavisnosti od veličine ribe i same dubine uboda, varira i težina ozljede. Kada tome pridodamo i otrovni aparat, tada trauma postaje vrlo ozbiljna.

Posebno je neugodan i opasan ubod goluba ćukana kod kojega otrov nije smješten samo uz bazu bodlje, već se nalazi i u njenoj ovojnici, tako da prilikom uboda otrov na vrlo direktan način ulazi u tijelo žrtve. Pritom su golub i žutulja naročito opasni, jer se na suhom znaju repom omotati oko noge kako bi iskoristili svoju otrovnu bodlju.

Ubodeno mjesto vrlo brzo otekne i pocrveni, dok je bol u području uboda vrlo jaka. Posljedice uboda mogu biti gušenje, grčevi, ukočenost mišića, smetnje vida, pad tlaka, povraćanje, proljev, znojenje, ubrzano lupanje srca i paraliza skeletne muskulature, dok su sekundarna zagađenja redovita, pri čemu za posljedicu mogu imati gnojenje i gangrenu.

Nažalost, kod uboda raža i golubova amonijak uopće ne pomaže. Odmah je potrebno iz rane povaditi zaostale komadiće bodlji i nečistoća, zaustaviti krvarenje, dezinficirati ranu antiseptikom iz kutije prve pomoći, te što je moguće prije potražiti liječničku pomoć.

---

image

Golubovi imaju opasnu repnu bodlju

---

---

image

Vižama je najpraktičnije odmah po ulovu odrezati rep

---

Neugodni kostelj

Od ostalih vrsta naoružanih otrovnim bodljama svakako treba spomenuti čaču koja, premda temeljno neagresivna, zbog karakteristične tjelesne građe, nazubljenim i otrovnim vrećicama obrubljenim škržnim zaklopcima, lako može ubosti ribolovca prilikom prihvata lovine. Premda je ubod vrlo bolan, uglavnom ne ostavlja neke veće posljedice. Ipak valja napomenuti da neki stariji izvori navode i slučajeve sa smrtnim ishodom.

Među jadranskim morskim psima, otrovne bodlje imaju kostelj i kostelj vlastelin. Bodlje su kod ovih riba smještene u korijenu leđne peraje. Pa iako je mjesto uboda najčešće samo osjetljivo nekoliko dana, postoje zapisi i o nekoliko smrtnih slučajeva.

---

image

Kostelj ima otrovnu bodlju na početku leđne peraje

---

Bodljama su također naoružane skoro sve ribe iz obitelji štitoglavki-krutoglavki (Triglidae). Nasreću, ubod na njihove bodlje kao i na bodlje šaruna, osim jakog bola ne ostavlja trajnije posljedice.

Pa sad, ako vam se dogodi da izvučete ribu u čiju otrovnost niste sigurni, pamet u glavu. Čak i ako imate amonijak u svojoj torbi, broj liječnika u mobitelu ili bolnicu iza ugla, pokušajte ne ostvariti bliski kontakt s otrovnim bodljama. Vjerujte, to je iskustvo koje ne želite steći, a još manje ga se sjećati.

---

OTROVNE BODLJE JADRANA

Obitelj paukovki

- Pauk crnac – Trachinus areneus, Cuvier, 1829.

- Pauk bijelac – Trachinus draco, Linnaeus, 1758.

- Pauk mrkulj – Trachinus radiatus, Cuvier, 1829.

- Pauk žutac – Echiichthys vipera, Cuvier, 1829.

Obitelj bodeljki

- Škrpina – Scorpaena scrofa, Linnaeus, 1758.

- Škrpun – Scorpaena porcus, Linnaeus, 1758.

- Škrpinica – Scorpaena notata, Rafinesque, 1810.

- Bodečnjak mali – Scorpaena maderensis, Valenciennes, 1833.

- Bodečnjak veliki – Heliocolenus dactylopterus dactylopterus,

Delaroche, 1809.

- Bodečnjak krestavi – Scorpaena loppei, Cadenat, 1943.

- Škrpina crvena – Scorpaena elongata, Cadenat, 1943.

Obitelji žutuljki

- Šiba žutulja – Dasyatis pastinaca, Linnaeus, 1758.

- Šiba čavlara – Dasyatis centroura, Mitchill, 1815.

- Šiba ljubičnjača – Dasyatis violacea, Bonaparte, 1832.

- Golub ćukan – Pteromileaus bovinus, E. Geoffroy Saint Hillaire, 1817.

- Golub dvonjuškić – Ehinoptera marginata, E. Geoffroy S. Hillaire 1817.

- Goluban uhan – Mobula mobular, Bonnaterre 1788.

Ostale vrste s otrovnim bodljama

- Čače – Uranoscopus scaber, Linnaeus, 1758.

- Šarun – Trachurus trachurus, Linnaeus, 1758.

- Kostelj – Squlus acanthias, Linnaeus, 1758.

- Kostelj vlastelin – Squalus blainvillei, Risso, 1826.

- Kokotići – Triglidae

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Boris Bulić
Boris Bulić

Ogoljena bodlja kod škrpuna


Škrpina je vrlo ukusna, ali i bolno bodljikava


Golubovi imaju opasnu repnu bodlju


Pauk žutac najotrovniji je od svih pauka


Vižama je najpraktičnije odmah po ulovu odrezati rep


Ubod pauka zna imati i fatalan ishod


Kod pauka žutca otrovno je prvih šest bodlji na leđnoj peraju


Kokoti također imaju otrovne bodlje


Kostelj ima otrovnu bodlju na početku leđne peraje


Šarun također ima otrovne bodlje čiji je ubod bolan


Ubodna rana kod uboda pauka je mala, ali vrlo bolna


Oteklina je najmanji problem kod uboda pauka


Nakon ulova, pauka je najpraktičnije ošišati


Otrovne bodlje pauka na leđnoj peraji crne su boje

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/sve-o-otrovnim-ribama-jadrana-moze-li-u-slucaju-uboda-pomoci-mokraca-1180813 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a7e860bcb2115155dcae60f70298bdbd97d15c09 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Sve+o+otrovnim+ribama+Jadrana%3A+poja%C5%A1njavamo+gdje+su+im+opasne+bodlje%2C+kako+ih+izbje%C4%87i+i+mo%C5%BEe+li+u+slu%C4%8Daju+uboda+pomo%C4%87i+mokra%C4%87a&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fsve-o-otrovnim-ribama-jadrana-moze-li-u-slucaju-uboda-pomoci-mokraca-1180813 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fsve-o-otrovnim-ribama-jadrana-moze-li-u-slucaju-uboda-pomoci-mokraca-1180813 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => njih se treba čuvati [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

njih se treba čuvatiSve o otrovnim ribama Jadrana: pojašnjavamo gdje su im opasne bodlje, kako ih izbjeći i može li u slučaju uboda pomoći mokraća

Piše Boris Bulić
4. travnja 2022. - 07:32

Sezona ribolova se zahuktava, tako da svi koji imaju imalo smisla i želje za ribolov mogu s manje ili više uspjeha izići na rivu i zabaciti svoj pribor s kojim će već ostvariti nekakav ulov.

Naravno, kvaliteta i količina ulova će u najvećem broju slučajeva biti uvjetovana spretnošću, iskustvom i kvalitetom korištene opreme, pri čemu će se povremeno, unatoč svoj nespretnosti i početničkim greškama, događati situacija vezana uz ćoravu kokoš i zrno kukuruza.

Zbog toga će katkad i potpuni početnici s najnekvalitetnijom opremom uspjeti ostvariti kapitalan ulov. No baš kao što se na udicama spomenutih početnika nađu podlanice, fratri i brancini, tako se jednako često nađu i ribe koje mnogi baš i ne žele vidjeti na udici.

Stradavaju svi

Otrovnih riba u Jadranu, u...

17. svibanj 2024 11:56