stdClass Object ( [id] => 1234240 [title] => Svako plovilo je pogodno za ribolov, čak i vodeni skuter kad se dobro opremi. Evo savjeta za prilagodbu. [alias] => svako-plovilo-je-pogodno-za-ribolov-cak-i-vodeni-skuter-kad-se-dobro-opremi-evo-savjeta-za-prilagodbu [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Tijekom sedam desetljeća duge povijesti, vodeni skuter se iz nepouzdanog plovila za priobalnu zabavu u povoljnim uvjetima, pretvorio u snažno i svim uvjetima na moru prikladno višenamjensko plovilo.

Jet ski, odnosno PWC (personal water craft), kako ga najčešće nazivaju diljem svijeta, danas se koristi za praktično sve djelatnosti na vodi, pa tako i za ribolov.

Jet ski fishing, ribolov iz ovog plovila, najpopularniji je sportsko-rekreativni ribolov u Južnoafričkoj Republici, Australiji i Novom Zelandu, a sve je popularniji i u ostatku svijeta.

Brz, praktičan, okretan

Trenutačno nepoznat, jet ski fishing će sigurno i kod nas brzo steći pristalice, baš kao što se dogodilo s kayak fishingom.

Razloga za to je više. Lov s vodenog skutera atraktivniji je od lova s ostalih vrsta plovila, s njega se mogu loviti sve ribe, od najmanjih do najvećih, i svim tehnikama.

---

image

Atlantska tuna ulovljena sa skutera

---

Brzo i okretno plovilo skraćuje prazni hod ribolova, te povećava mogućnost pristupa teško dostupnim pozicijama.

Relativno lagan i mali, skuter se lako transportira, sidri, vezuje i izvlači na obalu.

Sa skutera se može ribariti praktično svim poznatim tehnikama - parangalom, vršama, ostima, podvodnom puškom, udičariti se može parangalom, špinanjem i kančarenjem, panulavanjem i skosavanjem, kako lignji tako i riba, čak i onih najkrupnijih, svim vertical jigging i big game tehnikama!

Jet ski fishing zapravo nije nikakva posebna tehnika ribolova, nego se tako naziva samo zato što se obavlja iz jet ski plovila.

Prakticirati se može iz bilo koje vrste vodenog skutera, ali najlakše iz onog posebno konstruiranog za ribolov.

---

image

Skuter je iznimno pogodan za brzo panulavanje

---

To plovilo, koje je osmislio Novozelanđanin Andrew Hill, duže je i znatno šire, pa zato i stabilnije od ostalih vrsta vodenih skutera, ali je kao i oni, kompaktniji, snažniji, štedljiviji u potrošnji goriva i tiši od starijih modela.

Fishing modele u ponudi imaju samo tri najveća proizvođači vodenih skutera. Osim što su veći, od ostalih modela se razlikuju i po tome što imaju ravne plohe s koje se može loviti u stojećem položaju.

Osim toga, opremljeni su moćnom ribolovnom elektronikom, držačima štapova, spremištima za led i ulov.

Skuplji modeli imaju i bazene s protokom mora za žive mamce, dodatne stabilne platforme za ribolov i nasukavanje, te transport krupnih ulova, dodatne spremnike goriva...

Dodatni plovci

No, i skuteri koji nisu za to posebno pravljeni mogu više ili manje dobro poslužiti za udičarenje.

Najprimjereniji su najstabilniji - veći turistički modeli za dvije i tri osobe sa snažnim četverotaktnim motorima.

Njih je dobro, a manje i starije uske modele preporučeno je opremiti dodatnim plovcima, kako bi im se povećala stabilnost, a time i sigurnost ribolovaca.

---

image

Samogradnjom je najlakše izraditi plovke od pjenoplastike

---

Industrija prateće opreme za sve stare i nove modele skutera izrađuje te plovke na napuhavanje u obliku tubusa koji obujmljuje skuter s bočnih i prednje strane ili dva tubusa koji se fiksiraju na bokove skutera.

No, plovke je vrlo lako i jeftino vlastoručno izraditi i od pjenoplastike obložene stakloplastikom, kao što ih izrađuju i neke tvrtke.

Prednost tih tvrdih plovaka je što se na njima lakše stoji nego na tubusima, a u njih se mogu ugraditi i spremnici mamaca te ulova.

Mogućnosti su neograničene, a koju odabrati ovisi o proračunu i ukusu.

Drugi korak u pretvaranju standardnog u ribolovni skuter je ugradnja ribolovne opreme.

Ponajprije držača štapova i prihvatnica kako bi se olakšao ribolov, a otežalo lomljenje štapova izvan upotrebe.

Držače štapova tijekom ribolova, pogotovo panulavanja, najbolje je postaviti bočno od upravljača, dok je držače štapova izvan upotrebe najprimjerenije postaviti iza sjedala.

---

image

Elektroniku i panulaške držače najbolje je montirati na upravljač

---

Na krmu skutera je najbolje postaviti i hladnjak, fiksni ili prenosivi.

Od ostale ribolovne opreme dobro je imati GPS i fishfinder, čiju je sondu najbolje ugraditi u dno skutera jer je tu najzaštićenija i nije izložena smetnjama.

Za ribolov noću neophodno je ugraditi i signalizacijsko svjetlo, a kako svi ti uređaji povećavaju potrošnju struje, dobro je akumulator zamijeniti jačim ili ugraditi dodatni, što je, pak, neophodno ako je na skuteru i pomoćni električni motor za panulavanje i održavanje pozicije.

Izbor štapova

I onima koji u jednom ribolovu žele loviti s više tehnika, stručnjaci preporučuju na skuteru držati samo dva ili tri štapa kako pristup ribolovu ne bi bio kompliciran.

Također, za lov težih i jačih riba preporučuju čvršće i manje savitljive, a za lov manjih riba tanje, savitljivije i osjetljivije štapove od onih za udičarenje iz klasičnih plovila, jer je sa skutera lako uroniti vrh štapa u more i tako mu olakšati borbu s plijenom.

Osim toga, najjača oprema je nepotrebna, jer zbog sigurnosti treba izbjegavati lov na dubinama većim od 50 do 70 metara, odnosno pretjerano daleko od obale.

---

image

Najbolje je svatko na svome skuteru

---

Najčešće to i nije potrebno, jer je do tih dubina u našem dijelu Jadrana većina dobrih pozicija za udičarenje.

Osnovni kriteriji odabira štapa za lov bilo kojom tehnika isti su kao i za lov iz bilo kojeg drugog plovila.

No, kako je mogućnost kretanja po skuteru ograničena, štap treba biti dovoljno dugačak da ribolovcu bez mijenjanja položaja osigura mogućnost prebacivanje strune s jedne na drugu stranu plovila bez izvlačenja iz mora i zapinjanja za provu ili krmu.

Budući su skuteri dugački između 3 i 3,7 metra, uz pretpostavku da mu je sjedalo u sredini, kao kod većine, znači da dužina štapa za lov iz njega treba biti barem polovina njegove dužine, odnosno 1,5 do 2 m.

Za ribolov odbacivanjem mamca, znači spinning ili boat casting tehnikom, bolje je koristi malo duže, štapove od 2,3 do 2,5 metra, jer se njima lakše postižu dalji odbačaji.

Najbolje je odabrati dvodijelne ili trodijelne.

Pri odabiru štapa valja voditi računa i o dužini njegova dijela ispod oslonca role.

---

image

Za ovakvo plovilo ne treba vez

Shutterstock
---

S dužim je lakše daleko odbaciti i boriti se s teškim plijenom, ali s kraćim je lakše baratati u ograničenom prostoru skutera.

Osim toga, kraći donji dio smanjuje ukupno težinu štapa, što je važno, posebno u lovu stalnim držanjem pribora u rukama.

Obvezni dio opreme štapa trebala bi biti i uzica za njegovo vezivanje sa skuterom kako bi se spriječila izgledna mogućnost njegova pada u vodu.

Vodonepropusna rola

Izbor role za ribolov iz skutera je iznimno jednostavan.

Naime, ona se ni po čemu ne razlikuje od onih za lov iz drugih vrsta plovila ili s obale.

Važno je da bude što lakša, a dobro je da bude i vodonepropusna, jer puno češće bude smočena nego u lovu iz ostalih vrsta plovila.

Kad je u pitanju prihvatnica, i nju, odnosno njenu dršku, treba birati kao što se bira štap - treba imati što manje dijelova, a njom se ulov mora sigurno prihvatiti i na pramcu i na krmi skutera.

---

image

Dovoljne su kratke prihvatnice

---

Prednost treba dati mrežnoj prihvatnici, osobito ako se lovi iz skutera s dodatnim plovcima na napuhavanje, koje je lako probiti kukastom prihvatnicom.

Oko pola metra je posve dostatni promjer mreže prihvatnice, ali on može biti do 80 cm za lov krupnijih i dugačkih riba.

Poželjno je imati i prihvatnicu u obliku kliješta, jer se njom najlakše vadi srednje krupni ulov, a najkrupniji znatno lakše nego samo s kukastom prihvatnicom.

Na kraju, valja naglasiti da je zbog sigurnosti važno ne preopteretiti skuter, zbog čega je najbolje da je na njemu samo jedna osoba, ali je još bolje loviti u skupini, i to nikada bez kompletne sigurnosne opreme.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] =>

BRZO I OKRETNO PLOVILO POVEĆAVA MOGUĆNOST PRISTUPA TEŠKO DOSTUPNIM POZICIJAMA, SKRAĆUJE PRAZNI HOD RIBOLOVA, LAKO SE TRANSPORTIRA, SIDRI, VEZUJE I IZVLAČI NA OBALU, A S NJEGA SE MOŽE RIBARITI GOTOVO SVIM POZNATIM TEHNIKAMA, OD PARANGALA I KANČARENJA DO VERTICAL JIGGINGA I BIG GAMEA

[type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => JET SKI FISHING [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] =>

BRZO I OKRETNO PLOVILO POVEĆAVA MOGUĆNOST PRISTUPA TEŠKO DOSTUPNIM POZICIJAMA, SKRAĆUJE PRAZNI HOD RIBOLOVA, LAKO SE TRANSPORTIRA, SIDRI, VEZUJE I IZVLAČI NA OBALU, A S NJEGA SE MOŽE RIBARITI GOTOVO SVIM POZNATIM TEHNIKAMA, OD PARANGALA I KANČARENJA DO VERTICAL JIGGINGA I BIG GAMEA

JET SKI FISHING 2 0 7423 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-01-13 07:40:29 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => ŠIME DUVANČIĆ [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-10-21 05:03:10 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2022-10-21 05:03:10 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 54 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => BRZO I OKRETNO PLOVILO POVEĆAVA MOGUĆNOST PRISTUPA TEŠKO DOSTUPNIM POZICIJAMA, SKRAĆUJE PRAZNI HOD RIBOLOVA, LAKO SE TRANSPORTIRA, SIDRI, VEZUJE I IZVLAČI NA OBALU, A S NJEGA SE MOŽE RIBARITI GOTOVO SVIM POZNATIM TEHNIKAMA, OD PARANGALA I KANČARENJA [metadata] => robots= author= title=Svako plovilo je pogodno za ribolov, čak i vodeni skuter kad se dobro opremi. Evo savjeta za prilagodbu. [metakey] => JET SKI FISHING, vodeni skuter, Otvoreno more [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/01\/13\/20616454.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/13\/20553988.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/13\/20616428.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/13\/20553980.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/13\/20553982.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/13\/20553984.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/13\/20553986.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/13\/20553990.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/13\/20553992.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/13\/20553994.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/13\/20553996.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/13\/20616452.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Shutterstock","","Shutterstock","","","","","","","","","Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Jet ski nudi najbr\u017ei mogu\u0107i put do po\u0161te<\/p>","

Skuter je iznimno pogodan za brzo panulavanje<\/p>","

Za ovakvo plovilo ne treba vez<\/p>","

Skuter s opremom za panulavanje tuna \u017eivim mamcima<\/p>","

Atlantska tuna ulovljena sa skutera<\/p>","

Elektroniku i panula\u0161ke dr\u017ea\u010de najbolje je montirati na upravlja\u010d<\/p>","

Pomo\u0107ni elektri\u010dni motor je dobrodo\u0161ao u vertical jiggingu<\/p>","

Standardni skuter s dodatnim plovcima i punom ribolovnom opremom<\/p>","

Samogradnjom je najlak\u0161e izraditi plovke od pjenoplastike<\/p>","

Najbolje je svatko na svome skuteru<\/p>","

Dovoljne su kratke prihvatnice<\/p>","

Mo\u017ee se lako porinuti u more<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["45:58","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x914","hd_20616454_1920.jpg":"1920x1080","k_20616454_1280.jpg":"1280x1280","k_20616454_1024.jpg":"1024x1024","k_20616454_640.jpg":"640x640","k_20616454_480.jpg":"480x480","k_20616454_340.jpg":"340x340","k_20616454_220.jpg":"220x220","o_20616454_1280.jpg":"1280x609","o_20616454_1024.jpg":"1024x487","o_20616454_640.jpg":"640x304","o_20616454_480.jpg":"480x228","o_20616454_340.jpg":"340x161","o_20616454_220.jpg":"220x104","h_20616454_1280.jpg":"1280x854","h_20616454_1024.jpg":"1024x683","h_20616454_640.jpg":"640x427","h_20616454_480.jpg":"480x320","h_20616454_340.jpg":"340x227","h_20616454_220.jpg":"220x147","pp_20616454_1280.jpg":"1280x1628","pp_20616454_1024.jpg":"1024x1303","pp_20616454_640.jpg":"640x814","pp_20616454_480.jpg":"480x611","pp_20616454_340.jpg":"340x432","pp_20616454_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1441","hd_20553988_1920.jpg":"1920x1080","k_20553988_1280.jpg":"1280x1280","k_20553988_1024.jpg":"1024x1024","k_20553988_640.jpg":"640x640","k_20553988_480.jpg":"480x480","k_20553988_340.jpg":"340x340","k_20553988_220.jpg":"220x220","o_20553988_1280.jpg":"1280x960","o_20553988_1024.jpg":"1024x768","o_20553988_640.jpg":"640x480","o_20553988_480.jpg":"480x360","o_20553988_340.jpg":"340x255","o_20553988_220.jpg":"220x165","h_20553988_1280.jpg":"1280x854","h_20553988_1024.jpg":"1024x683","h_20553988_640.jpg":"640x427","h_20553988_480.jpg":"480x320","h_20553988_340.jpg":"340x227","h_20553988_220.jpg":"220x147","pp_20553988_1280.jpg":"1280x1628","pp_20553988_1024.jpg":"1024x1303","pp_20553988_640.jpg":"640x814","pp_20553988_480.jpg":"480x611","pp_20553988_340.jpg":"340x432","pp_20553988_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_20616428_1920.jpg":"1920x1080","k_20616428_1280.jpg":"1280x1280","k_20616428_1024.jpg":"1024x1024","k_20616428_640.jpg":"640x640","k_20616428_480.jpg":"480x480","k_20616428_340.jpg":"340x340","k_20616428_220.jpg":"220x220","o_20616428_1280.jpg":"1280x720","o_20616428_1024.jpg":"1024x576","o_20616428_640.jpg":"640x360","o_20616428_480.jpg":"480x270","o_20616428_340.jpg":"340x191","o_20616428_220.jpg":"220x123","h_20616428_1280.jpg":"1280x854","h_20616428_1024.jpg":"1024x683","h_20616428_640.jpg":"640x427","h_20616428_480.jpg":"480x320","h_20616428_340.jpg":"340x227","h_20616428_220.jpg":"220x147","pp_20616428_1280.jpg":"1280x1628","pp_20616428_1024.jpg":"1024x1303","pp_20616428_640.jpg":"640x814","pp_20616428_480.jpg":"480x611","pp_20616428_340.jpg":"340x432","pp_20616428_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1441","hd_20553980_1920.jpg":"1920x1080","k_20553980_1280.jpg":"1280x1280","k_20553980_1024.jpg":"1024x1024","k_20553980_640.jpg":"640x640","k_20553980_480.jpg":"480x480","k_20553980_340.jpg":"340x340","k_20553980_220.jpg":"220x220","o_20553980_1280.jpg":"1280x960","o_20553980_1024.jpg":"1024x768","o_20553980_640.jpg":"640x480","o_20553980_480.jpg":"480x360","o_20553980_340.jpg":"340x255","o_20553980_220.jpg":"220x165","h_20553980_1280.jpg":"1280x854","h_20553980_1024.jpg":"1024x683","h_20553980_640.jpg":"640x427","h_20553980_480.jpg":"480x320","h_20553980_340.jpg":"340x227","h_20553980_220.jpg":"220x147","pp_20553980_1280.jpg":"1280x1628","pp_20553980_1024.jpg":"1024x1303","pp_20553980_640.jpg":"640x814","pp_20553980_480.jpg":"480x611","pp_20553980_340.jpg":"340x432","pp_20553980_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_20553982_1920.jpg":"1920x1080","k_20553982_1280.jpg":"1280x1280","k_20553982_1024.jpg":"1024x1024","k_20553982_640.jpg":"640x640","k_20553982_480.jpg":"480x480","k_20553982_340.jpg":"340x340","k_20553982_220.jpg":"220x220","o_20553982_1280.jpg":"1280x854","o_20553982_1024.jpg":"1024x683","o_20553982_640.jpg":"640x427","o_20553982_480.jpg":"480x320","o_20553982_340.jpg":"340x226","o_20553982_220.jpg":"220x146","h_20553982_1280.jpg":"1280x854","h_20553982_1024.jpg":"1024x683","h_20553982_640.jpg":"640x427","h_20553982_480.jpg":"480x320","h_20553982_340.jpg":"340x227","h_20553982_220.jpg":"220x147","pp_20553982_1280.jpg":"1280x1628","pp_20553982_1024.jpg":"1024x1303","pp_20553982_640.jpg":"640x814","pp_20553982_480.jpg":"480x611","pp_20553982_340.jpg":"340x432","pp_20553982_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1276","hd_20553984_1920.jpg":"1920x1080","k_20553984_1280.jpg":"1280x1280","k_20553984_1024.jpg":"1024x1024","k_20553984_640.jpg":"640x640","k_20553984_480.jpg":"480x480","k_20553984_340.jpg":"340x340","k_20553984_220.jpg":"220x220","o_20553984_1280.jpg":"1280x850","o_20553984_1024.jpg":"1024x680","o_20553984_640.jpg":"640x425","o_20553984_480.jpg":"480x319","o_20553984_340.jpg":"340x225","o_20553984_220.jpg":"220x146","h_20553984_1280.jpg":"1280x854","h_20553984_1024.jpg":"1024x683","h_20553984_640.jpg":"640x427","h_20553984_480.jpg":"480x320","h_20553984_340.jpg":"340x227","h_20553984_220.jpg":"220x147","pp_20553984_1280.jpg":"1280x1628","pp_20553984_1024.jpg":"1024x1303","pp_20553984_640.jpg":"640x814","pp_20553984_480.jpg":"480x611","pp_20553984_340.jpg":"340x432","pp_20553984_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1920","hd_20553986_1920.jpg":"1920x1080","k_20553986_1280.jpg":"1280x1280","k_20553986_1024.jpg":"1024x1024","k_20553986_640.jpg":"640x640","k_20553986_480.jpg":"480x480","k_20553986_340.jpg":"340x340","k_20553986_220.jpg":"220x220","o_20553986_1280.jpg":"1280x1280","o_20553986_1024.jpg":"1024x1024","o_20553986_640.jpg":"640x640","o_20553986_480.jpg":"480x480","o_20553986_340.jpg":"340x340","o_20553986_220.jpg":"220x220","h_20553986_1280.jpg":"1280x854","h_20553986_1024.jpg":"1024x683","h_20553986_640.jpg":"640x427","h_20553986_480.jpg":"480x320","h_20553986_340.jpg":"340x227","h_20553986_220.jpg":"220x147","pp_20553986_1280.jpg":"1280x1628","pp_20553986_1024.jpg":"1024x1303","pp_20553986_640.jpg":"640x814","pp_20553986_480.jpg":"480x611","pp_20553986_340.jpg":"340x432","pp_20553986_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1919","hd_20553990_1920.jpg":"1920x1080","k_20553990_1280.jpg":"1280x1280","k_20553990_1024.jpg":"1024x1024","k_20553990_640.jpg":"640x640","k_20553990_480.jpg":"480x480","k_20553990_340.jpg":"340x340","k_20553990_220.jpg":"220x220","o_20553990_1280.jpg":"1280x1279","o_20553990_1024.jpg":"1024x1023","o_20553990_640.jpg":"640x639","o_20553990_480.jpg":"480x479","o_20553990_340.jpg":"340x339","o_20553990_220.jpg":"220x219","h_20553990_1280.jpg":"1280x854","h_20553990_1024.jpg":"1024x683","h_20553990_640.jpg":"640x427","h_20553990_480.jpg":"480x320","h_20553990_340.jpg":"340x227","h_20553990_220.jpg":"220x147","pp_20553990_1280.jpg":"1280x1628","pp_20553990_1024.jpg":"1024x1303","pp_20553990_640.jpg":"640x814","pp_20553990_480.jpg":"480x611","pp_20553990_340.jpg":"340x432","pp_20553990_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_20553992_1920.jpg":"1920x1080","k_20553992_1280.jpg":"1280x1280","k_20553992_1024.jpg":"1024x1024","k_20553992_640.jpg":"640x640","k_20553992_480.jpg":"480x480","k_20553992_340.jpg":"340x340","k_20553992_220.jpg":"220x220","o_20553992_1280.jpg":"1280x960","o_20553992_1024.jpg":"1024x768","o_20553992_640.jpg":"640x480","o_20553992_480.jpg":"480x360","o_20553992_340.jpg":"340x255","o_20553992_220.jpg":"220x165","h_20553992_1280.jpg":"1280x854","h_20553992_1024.jpg":"1024x683","h_20553992_640.jpg":"640x427","h_20553992_480.jpg":"480x320","h_20553992_340.jpg":"340x227","h_20553992_220.jpg":"220x147","pp_20553992_1280.jpg":"1280x1628","pp_20553992_1024.jpg":"1024x1303","pp_20553992_640.jpg":"640x814","pp_20553992_480.jpg":"480x611","pp_20553992_340.jpg":"340x432","pp_20553992_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_20553994_1920.jpg":"1920x1080","k_20553994_1280.jpg":"1280x1280","k_20553994_1024.jpg":"1024x1024","k_20553994_640.jpg":"640x640","k_20553994_480.jpg":"480x480","k_20553994_340.jpg":"340x340","k_20553994_220.jpg":"220x220","o_20553994_1280.jpg":"1280x854","o_20553994_1024.jpg":"1024x683","o_20553994_640.jpg":"640x427","o_20553994_480.jpg":"480x320","o_20553994_340.jpg":"340x226","o_20553994_220.jpg":"220x146","h_20553994_1280.jpg":"1280x854","h_20553994_1024.jpg":"1024x683","h_20553994_640.jpg":"640x427","h_20553994_480.jpg":"480x320","h_20553994_340.jpg":"340x227","h_20553994_220.jpg":"220x147","pp_20553994_1280.jpg":"1280x1628","pp_20553994_1024.jpg":"1024x1303","pp_20553994_640.jpg":"640x814","pp_20553994_480.jpg":"480x611","pp_20553994_340.jpg":"340x432","pp_20553994_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_20553996_1920.jpg":"1920x1080","k_20553996_1280.jpg":"1280x1280","k_20553996_1024.jpg":"1024x1024","k_20553996_640.jpg":"640x640","k_20553996_480.jpg":"480x480","k_20553996_340.jpg":"340x340","k_20553996_220.jpg":"220x220","o_20553996_1280.jpg":"1280x1706","o_20553996_1024.jpg":"1024x1365","o_20553996_640.jpg":"640x853","o_20553996_480.jpg":"480x640","o_20553996_340.jpg":"340x453","o_20553996_220.jpg":"220x293","h_20553996_1280.jpg":"1280x854","h_20553996_1024.jpg":"1024x683","h_20553996_640.jpg":"640x427","h_20553996_480.jpg":"480x320","h_20553996_340.jpg":"340x227","h_20553996_220.jpg":"220x147","pp_20553996_1280.jpg":"1280x1628","pp_20553996_1024.jpg":"1024x1303","pp_20553996_640.jpg":"640x814","pp_20553996_480.jpg":"480x611","pp_20553996_340.jpg":"340x432","pp_20553996_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_20616452_1920.jpg":"1920x1080","k_20616452_1280.jpg":"1280x1280","k_20616452_1024.jpg":"1024x1024","k_20616452_640.jpg":"640x640","k_20616452_480.jpg":"480x480","k_20616452_340.jpg":"340x340","k_20616452_220.jpg":"220x220","o_20616452_1280.jpg":"1280x720","o_20616452_1024.jpg":"1024x576","o_20616452_640.jpg":"640x360","o_20616452_480.jpg":"480x270","o_20616452_340.jpg":"340x191","o_20616452_220.jpg":"220x123","h_20616452_1280.jpg":"1280x854","h_20616452_1024.jpg":"1024x683","h_20616452_640.jpg":"640x427","h_20616452_480.jpg":"480x320","h_20616452_340.jpg":"340x227","h_20616452_220.jpg":"220x147","pp_20616452_1280.jpg":"1280x1628","pp_20616452_1024.jpg":"1024x1303","pp_20616452_640.jpg":"640x814","pp_20616452_480.jpg":"480x611","pp_20616452_340.jpg":"340x432","pp_20616452_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38342980 Threads: 4 Questions: 7093983301 Slow queries: 3299431 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608248043 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/svako-plovilo-je-pogodno-za-ribolov-cak-i-vodeni-skuter-kad-se-dobro-opremi-evo-savjeta-za-prilagodbu-1234240 [printLink] => /om/ribolov/svako-plovilo-je-pogodno-za-ribolov-cak-i-vodeni-skuter-kad-se-dobro-opremi-evo-savjeta-za-prilagodbu-1234240?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 694720 [name] => JET SKI FISHING [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-10-20 23:08:38 [main_article_id] => 0 [alias] => jet-ski-fishing [link] => /tag/jet-ski-fishing ) [1] => stdClass Object ( [id] => 335868 [name] => vodeni skuter [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vodeni-skuter [link] => /tag/vodeni-skuter ) [2] => stdClass Object ( [id] => 352641 [name] => Otvoreno more [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => otvoreno-more [link] => /tag/otvoreno-more ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] =>

BRZO I OKRETNO PLOVILO POVEĆAVA MOGUĆNOST PRISTUPA TEŠKO DOSTUPNIM POZICIJAMA, SKRAĆUJE PRAZNI HOD RIBOLOVA, LAKO SE TRANSPORTIRA, SIDRI, VEZUJE I IZVLAČI NA OBALU, A S NJEGA SE MOŽE RIBARITI GOTOVO SVIM POZNATIM TEHNIKAMA, OD PARANGALA I KANČARENJA DO VERTICAL JIGGINGA I BIG GAMEA

[type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => JET SKI FISHING [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Svako plovilo je pogodno za ribolov, čak i vodeni skuter kad se dobro opremi. Evo savjeta za prilagodbu. [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Ff01.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/13/20616454.jpg [galleryCount] => 12 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Shutterstock [mainImageDesc] =>

Jet ski nudi najbrži mogući put do pošte

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/13/20616454.jpg [title] => Shutterstock

Jet ski nudi najbrži mogući put do pošte

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/13/20553988.jpg [title] =>

Skuter je iznimno pogodan za brzo panulavanje

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/13/20616428.jpg [title] => Shutterstock

Za ovakvo plovilo ne treba vez

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/13/20553980.jpg [title] =>

Skuter s opremom za panulavanje tuna živim mamcima

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/13/20553982.jpg [title] =>

Atlantska tuna ulovljena sa skutera

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/13/20553984.jpg [title] =>

Elektroniku i panulaške držače najbolje je montirati na upravljač

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/13/20553986.jpg [title] =>

Pomoćni električni motor je dobrodošao u vertical jiggingu

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/13/20553990.jpg [title] =>

Standardni skuter s dodatnim plovcima i punom ribolovnom opremom

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/13/20553992.jpg [title] =>

Samogradnjom je najlakše izraditi plovke od pjenoplastike

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/13/20553994.jpg [title] =>

Najbolje je svatko na svome skuteru

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/13/20553996.jpg [title] =>

Dovoljne su kratke prihvatnice

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/13/20616452.jpg [title] => Shutterstock

Može se lako porinuti u more

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Tijekom sedam desetljeća duge povijesti, vodeni skuter se iz nepouzdanog plovila za priobalnu zabavu u povoljnim uvjetima, pretvorio u snažno i svim uvjetima na moru prikladno višenamjensko plovilo.

Jet ski, odnosno PWC (personal water craft), kako ga najčešće nazivaju diljem svijeta, danas se koristi za praktično sve djelatnosti na vodi, pa tako i za ribolov.

Jet ski fishing, ribolov iz ovog plovila, najpopularniji je sportsko-rekreativni ribolov u Južnoafričkoj Republici, Australiji i Novom Zelandu, a sve je popularniji i u ostatku svijeta.

Brz, praktičan, okretan

Trenutačno nepoznat, jet ski fishing će sigurno i kod nas brzo steći pristalice, baš kao što se dogodilo s kayak fishingom.

Razloga za to je više. Lov s vodenog skutera atraktivniji je od lova s ostalih vrsta plovila, s njega se mogu loviti sve ribe, od najmanjih do najvećih, i svim tehnikama.

---

image

Atlantska tuna ulovljena sa skutera

---

Brzo i okretno plovilo skraćuje prazni hod ribolova, te povećava mogućnost pristupa teško dostupnim pozicijama.

Relativno lagan i mali, skuter se lako transportira, sidri, vezuje i izvlači na obalu.

Sa skutera se može ribariti praktično svim poznatim tehnikama - parangalom, vršama, ostima, podvodnom puškom, udičariti se može parangalom, špinanjem i kančarenjem, panulavanjem i skosavanjem, kako lignji tako i riba, čak i onih najkrupnijih, svim vertical jigging i big game tehnikama!

Jet ski fishing zapravo nije nikakva posebna tehnika ribolova, nego se tako naziva samo zato što se obavlja iz jet ski plovila.

Prakticirati se može iz bilo koje vrste vodenog skutera, ali najlakše iz onog posebno konstruiranog za ribolov.

---

image

Skuter je iznimno pogodan za brzo panulavanje

---

To plovilo, koje je osmislio Novozelanđanin Andrew Hill, duže je i znatno šire, pa zato i stabilnije od ostalih vrsta vodenih skutera, ali je kao i oni, kompaktniji, snažniji, štedljiviji u potrošnji goriva i tiši od starijih modela.

Fishing modele u ponudi imaju samo tri najveća proizvođači vodenih skutera. Osim što su veći, od ostalih modela se razlikuju i po tome što imaju ravne plohe s koje se može loviti u stojećem položaju.

Osim toga, opremljeni su moćnom ribolovnom elektronikom, držačima štapova, spremištima za led i ulov.

Skuplji modeli imaju i bazene s protokom mora za žive mamce, dodatne stabilne platforme za ribolov i nasukavanje, te transport krupnih ulova, dodatne spremnike goriva...

Dodatni plovci

No, i skuteri koji nisu za to posebno pravljeni mogu više ili manje dobro poslužiti za udičarenje.

Najprimjereniji su najstabilniji - veći turistički modeli za dvije i tri osobe sa snažnim četverotaktnim motorima.

Njih je dobro, a manje i starije uske modele preporučeno je opremiti dodatnim plovcima, kako bi im se povećala stabilnost, a time i sigurnost ribolovaca.

---

image

Samogradnjom je najlakše izraditi plovke od pjenoplastike

---

Industrija prateće opreme za sve stare i nove modele skutera izrađuje te plovke na napuhavanje u obliku tubusa koji obujmljuje skuter s bočnih i prednje strane ili dva tubusa koji se fiksiraju na bokove skutera.

No, plovke je vrlo lako i jeftino vlastoručno izraditi i od pjenoplastike obložene stakloplastikom, kao što ih izrađuju i neke tvrtke.

Prednost tih tvrdih plovaka je što se na njima lakše stoji nego na tubusima, a u njih se mogu ugraditi i spremnici mamaca te ulova.

Mogućnosti su neograničene, a koju odabrati ovisi o proračunu i ukusu.

Drugi korak u pretvaranju standardnog u ribolovni skuter je ugradnja ribolovne opreme.

Ponajprije držača štapova i prihvatnica kako bi se olakšao ribolov, a otežalo lomljenje štapova izvan upotrebe.

Držače štapova tijekom ribolova, pogotovo panulavanja, najbolje je postaviti bočno od upravljača, dok je držače štapova izvan upotrebe najprimjerenije postaviti iza sjedala.

---

image

Elektroniku i panulaške držače najbolje je montirati na upravljač

---

Na krmu skutera je najbolje postaviti i hladnjak, fiksni ili prenosivi.

Od ostale ribolovne opreme dobro je imati GPS i fishfinder, čiju je sondu najbolje ugraditi u dno skutera jer je tu najzaštićenija i nije izložena smetnjama.

Za ribolov noću neophodno je ugraditi i signalizacijsko svjetlo, a kako svi ti uređaji povećavaju potrošnju struje, dobro je akumulator zamijeniti jačim ili ugraditi dodatni, što je, pak, neophodno ako je na skuteru i pomoćni električni motor za panulavanje i održavanje pozicije.

Izbor štapova

I onima koji u jednom ribolovu žele loviti s više tehnika, stručnjaci preporučuju na skuteru držati samo dva ili tri štapa kako pristup ribolovu ne bi bio kompliciran.

Također, za lov težih i jačih riba preporučuju čvršće i manje savitljive, a za lov manjih riba tanje, savitljivije i osjetljivije štapove od onih za udičarenje iz klasičnih plovila, jer je sa skutera lako uroniti vrh štapa u more i tako mu olakšati borbu s plijenom.

Osim toga, najjača oprema je nepotrebna, jer zbog sigurnosti treba izbjegavati lov na dubinama većim od 50 do 70 metara, odnosno pretjerano daleko od obale.

---

image

Najbolje je svatko na svome skuteru

---

Najčešće to i nije potrebno, jer je do tih dubina u našem dijelu Jadrana većina dobrih pozicija za udičarenje.

Osnovni kriteriji odabira štapa za lov bilo kojom tehnika isti su kao i za lov iz bilo kojeg drugog plovila.

No, kako je mogućnost kretanja po skuteru ograničena, štap treba biti dovoljno dugačak da ribolovcu bez mijenjanja položaja osigura mogućnost prebacivanje strune s jedne na drugu stranu plovila bez izvlačenja iz mora i zapinjanja za provu ili krmu.

Budući su skuteri dugački između 3 i 3,7 metra, uz pretpostavku da mu je sjedalo u sredini, kao kod većine, znači da dužina štapa za lov iz njega treba biti barem polovina njegove dužine, odnosno 1,5 do 2 m.

Za ribolov odbacivanjem mamca, znači spinning ili boat casting tehnikom, bolje je koristi malo duže, štapove od 2,3 do 2,5 metra, jer se njima lakše postižu dalji odbačaji.

Najbolje je odabrati dvodijelne ili trodijelne.

Pri odabiru štapa valja voditi računa i o dužini njegova dijela ispod oslonca role.

---

image

Za ovakvo plovilo ne treba vez

Shutterstock
---

S dužim je lakše daleko odbaciti i boriti se s teškim plijenom, ali s kraćim je lakše baratati u ograničenom prostoru skutera.

Osim toga, kraći donji dio smanjuje ukupno težinu štapa, što je važno, posebno u lovu stalnim držanjem pribora u rukama.

Obvezni dio opreme štapa trebala bi biti i uzica za njegovo vezivanje sa skuterom kako bi se spriječila izgledna mogućnost njegova pada u vodu.

Vodonepropusna rola

Izbor role za ribolov iz skutera je iznimno jednostavan.

Naime, ona se ni po čemu ne razlikuje od onih za lov iz drugih vrsta plovila ili s obale.

Važno je da bude što lakša, a dobro je da bude i vodonepropusna, jer puno češće bude smočena nego u lovu iz ostalih vrsta plovila.

Kad je u pitanju prihvatnica, i nju, odnosno njenu dršku, treba birati kao što se bira štap - treba imati što manje dijelova, a njom se ulov mora sigurno prihvatiti i na pramcu i na krmi skutera.

---

image

Dovoljne su kratke prihvatnice

---

Prednost treba dati mrežnoj prihvatnici, osobito ako se lovi iz skutera s dodatnim plovcima na napuhavanje, koje je lako probiti kukastom prihvatnicom.

Oko pola metra je posve dostatni promjer mreže prihvatnice, ali on može biti do 80 cm za lov krupnijih i dugačkih riba.

Poželjno je imati i prihvatnicu u obliku kliješta, jer se njom najlakše vadi srednje krupni ulov, a najkrupniji znatno lakše nego samo s kukastom prihvatnicom.

Na kraju, valja naglasiti da je zbog sigurnosti važno ne preopteretiti skuter, zbog čega je najbolje da je na njemu samo jedna osoba, ali je još bolje loviti u skupini, i to nikada bez kompletne sigurnosne opreme.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Shutterstock Shutterstock Shutterstock
Shutterstock

Jet ski nudi najbrži mogući put do pošte


Skuter je iznimno pogodan za brzo panulavanje

Shutterstock

Za ovakvo plovilo ne treba vez


Skuter s opremom za panulavanje tuna živim mamcima


Atlantska tuna ulovljena sa skutera


Elektroniku i panulaške držače najbolje je montirati na upravljač


Pomoćni električni motor je dobrodošao u vertical jiggingu


Standardni skuter s dodatnim plovcima i punom ribolovnom opremom


Samogradnjom je najlakše izraditi plovke od pjenoplastike


Najbolje je svatko na svome skuteru


Dovoljne su kratke prihvatnice

Shutterstock

Može se lako porinuti u more

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/svako-plovilo-je-pogodno-za-ribolov-cak-i-vodeni-skuter-kad-se-dobro-opremi-evo-savjeta-za-prilagodbu-1234240 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b299223b1786255a3bbd23dfd2aa29053b88a4a2 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Svako+plovilo+je+pogodno+za+ribolov%2C+%C4%8Dak+i+vodeni+skuter+kad+se+dobro+opremi.+Evo+savjeta+za+prilagodbu.&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fsvako-plovilo-je-pogodno-za-ribolov-cak-i-vodeni-skuter-kad-se-dobro-opremi-evo-savjeta-za-prilagodbu-1234240 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fsvako-plovilo-je-pogodno-za-ribolov-cak-i-vodeni-skuter-kad-se-dobro-opremi-evo-savjeta-za-prilagodbu-1234240 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] =>

BRZO I OKRETNO PLOVILO POVEĆAVA MOGUĆNOST PRISTUPA TEŠKO DOSTUPNIM POZICIJAMA, SKRAĆUJE PRAZNI HOD RIBOLOVA, LAKO SE TRANSPORTIRA, SIDRI, VEZUJE I IZVLAČI NA OBALU, A S NJEGA SE MOŽE RIBARITI GOTOVO SVIM POZNATIM TEHNIKAMA, OD PARANGALA I KANČARENJA DO VERTICAL JIGGINGA I BIG GAMEA

[type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => JET SKI FISHING [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

JET SKI FISHINGSvako plovilo je pogodno za ribolov, čak i vodeni skuter kad se dobro opremi. Evo savjeta za prilagodbu.

Piše ŠIME DUVANČIĆ
21. listopada 2022. - 07:03

Tijekom sedam desetljeća duge povijesti, vodeni skuter se iz nepouzdanog plovila za priobalnu zabavu u povoljnim uvjetima, pretvorio u snažno i svim uvjetima na moru prikladno višenamjensko plovilo.

Jet ski, odnosno PWC (personal water craft), kako ga najčešće nazivaju diljem svijeta, danas se koristi za praktično sve djelatnosti na vodi, pa tako i za ribolov.

Jet ski fishing, ribolov iz ovog plovila, najpopularniji je sportsko-rekreativni ribolov u Južnoafričkoj Republici, Australiji i Novom Zelandu, a sve je popularniji i u ostatku svijeta.

Brz, praktičan, okretan

Trenutačno nepoznat, jet ski fishing će sigurno i kod nas brzo steći pristalice, baš kao što se dogodilo s kayak fishingom.

Razloga za to je više. Lov s vodenog skutera atraktivniji je od lova s ostalih vrsta...

14. svibanj 2024 08:21