stdClass Object ( [id] => 1221241 [title] => Što jedu ribe? Donosimo popis omiljenih im namirnica i situacija kada puno ne biraju [alias] => sto-jedu-ribe-donosimo-popis-omiljenih-im-namirnica-i-situacija-kada-puno-ne-biraju [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Komarča je kraljica riba, pa je svim ribarima i ribolovcima u vrhu najdražih lovina, pri čemu je prema samom njezinu nadimku, jasan i njezin gastronomski status. Ipak, nadimak kraljica vrijedi i za neke druge njezine osobine, pa možemo kazati da se u lovu također ponaša kao prava kraljica i više voli jesti stacionarnu hranu nego se umarati ganjajući lovinu.

Moćni zubi

Naime, svima koji su malo bolje pogledali zube komarče jasno je da se ona najviše voli hraniti puževima i školjkama. Stoga se među svim vrstama ljuskavki smatra najviše specijaliziranom u odnosu prema hrani. Doduše, ishrana komarče ovisi o mnogo različitih čimbenika, primjerice o dobu godine, području obitavanja, a također i o starosti.

Najmlađi primjerci se, osim različitim planktonima, najviše hrane valjkastim crvima iz koljena Nematoda, koji se lako nalaze na morskom dnu. Kako stare, tako im se događaju i promjene u crijevnom traktu, pa se počinju hraniti i drugim vrstama crvi, te manjim rakovima, a formiranjem snažne čeljusti sve više im se na repertoaru nalaze puževi i školjke.

U pojedinim dijelovima sezone puževi su im glavno jelo, a katkad školjke postaju primarna hrana. U Jadranu su im, nažalost svih uzgajivača školjki, dagnje i kamenice posebno drage. U većini područja gdje se uzgajaju školjke, jata komarči pojavljuju se već tijekom siječnja.

Na sreću, tada je more još relativno hladno i njihov metabolizam hladnokrvnih životinja je snižen, pa i ne uzrokuju veće štete uzgajivačima jer se previše i ne hrane. Dolaskom proljeća i povišenjem temperature mora, raste i intenzitet hranjenja komarče, a vrhunac hranjenja školjkama u nekim se područjima događa upravo početkom ljeta, kada zbog turističke sezone uzgajivači pokušavaju prodati što više školjaka.

Onima koji budu imali priliku biti u blizini takvih jata komarči, preporučam da zarone ili barem urone glavu u more, pa će imati priliku čuti stvarno stravičan zvuk drobljenja ljuštura školjaka, koji podsjeća na lom kostiju. Zanimljivo je da komarča ne jede samo meso, nego guta i veliki dio ljušture koja se razgrađuje u njezinu želucu.

Odmicanjem ljeta, radi početka mrijesne sezone, hranjenje opada, ali u nekim područjima komarče velike štete ponovno počinju praviti u listopadu i studenome. Da komarče u tim područjima mogu biti prava elementarna nepogoda, pokazuju i podaci da vrlo često mogu uništiti i više od 70 posto uzgojenih školjaka, čime je ova vrsta na vrhu popisa neprijatelja svih uzgajivača školjaka.

---

image

Uzgajališta su švedski stol za komarče

HANZA MEDIA
---

Ipak, koliko god bila ljubitelj školjaka i puževa, komarča se ponaša prilično oportunistički te se bez problema, ovisno o uvjetima, prebacuje na neku drugu hranu u nedostatku glavne. Tako se bez problema hrani i ježincima, trpovima, manjim ribama, a nevjerojatnim izgleda i podatak da se nerijetko hrani i biljnom hranom, primjerice morskim cvjetnicama.

Vrhunski lovac

Nasuprot lijenoj kraljici, zubatac je kao car od riba vrhunski lovac. Njegova hrana se ponajprije sastoji od riba, iako i on katkad, vjerojatno zbog manjka prave hrane, zna pojesti i nešto drugo, primjerice ponekoga glavonošca, morskog ježa ili raka.

Kako se najčešće hrani u područjima prekrivenim morskom cvjetnicom Posidoniom, tako mu se u trbuhu nalaze i sve ribe iz tog područja, od manjih ljuskavki, uključujući i kraljicu, preko moleta, ugotica, gira i raznih usnača, kao što su knez, lubrak i ostali njihovi srodnici. Veći primjerci, čija je sposobnost plivanja izraženija, a time i mogućnost efikasnijeg lova, često love i inćune te srdele kada se približe priobalnom području gdje se zubatac kreće.

Kao lovac, uglavnom lovi sam, osim u proljeće kada se skuplja u veća jata radi mriještenja. Lovačke sposobnosti mu odaje i snažna čeljust u kojoj dominiraju prednji, vrlo izraženi, očnjaci. Inače, upravo prema broju očnjaka možete i razlikovati zubaca od pagra. Obje vrste u gornjoj čeljusti imaju po četiri očnjaka, iako su kod zubaca prednji jače izraženi, ali u donjoj čeljusti zubatac ima očnjake po broju i obliku jednake gornjima, dok pagar ima dva dodatna, tj. šest većih očnjaka.

---

image

Šarag voli različite školjke

---

Kantar, nasuprot zubacu i pagru, ima malu i kratku čeljust, u kojoj se prednji dio sastoji od četiri do šest nizova tankih čunjastih zubi. Takva čeljust mu omogućava hvatanje glavnog plijena, malih rakova koji podsjećaju na svima poznate, ali veće, kozice. Bez obzira na to što ne lovi ribu, za kantara se ne može reći da nije i lovac, jer većina rakova koje lovi pripada brzo pokretnim morskim životinjama.

Stoga su kod kantara sposobnosti prikradanja i iznenadnog napada vrlo razvijene, jer bi u suprotnome često bio gladan. Ipak, ni od takvih sposobnosti nema velike koristi u sezoni kada količina dostupnih rakova značajno opadne. Zato se kantar tada bez problema prebacuje na hranjenje drugim izvorima energije, pri čemu i razne vrste algi nerijetko završe u njegovu želucu.

Račići i crvi

Špara priroda nije obdarila vrhunskim plivačkim sposobnostima, pa je stoga i način njegove prehrane prilagođen takvim mogućnostima. To znači da je među svim ljuskavkama špar vjerojatno najmanje izbirljiv. Mali primjerci hrane se crvićima i planktonskim račićima, dok se starenjem počinju hraniti i puževima te većim rakovima.

Kako se uglavnom drže područja prekrivenih morskim cvjetnicama, takav je način hranjenja vrlo dobar jer gotovo da jamči konstantnu dostupnost hrane. Veći primjerci se katkad i ohrabre, pa znaju loviti i manje ribe, primjerice male glavoče, babice i ostale vrste ribica koje provode život u Posidoniji.

---

image

Iako je mesojed, gladni fratar će jesti i alge

HANZA MEDIA
---

​Šarag i fratar žive na istom području, pa se i hrane istim plijenom. Ipak, za razliku od fratra, koji uglavnom cijelo vrijeme svog života jede istu hranu, šargu se glavna hrana mijenja ovisno o sezoni te veličini ribe i spolu. Šarag najčešće jede različite školjke, dok su fratru crvi mnogočetinaši najomiljenija hrana.

Ipak, malim šarzima su mnogočetinaši također omiljena hrana, ali starenjem gube interes za njima i počinju preferirati školjke, različite rakove, ribe, a u proljeće i ježince. Najveći šarzi imaju i najbolje lovačke sposobnosti, pa se gotovo jedino hrane ribom i kozicama. Odrasli fratri nisu baš neki lovci, te se, uz mnogočetinaše, najviše hrane rakovima, dok su im ježinci i riba vrlo rijetko na repertoaru.

Zanimljivo je i da se normalni mužjaci i ženke šarga često hrane kozicama, što nije slučaj i kod hermafrodita, kojima su crvi mnogočetinaši među glavnom hranom. Također, iako mnogi ove vrste smatraju izrazitim mesožderima, šarag i fratar u nedostatku druge hrane znaju jesti alge.

Proždrljivi šampjer

Iako će mnogima kad se govori o najboljem obalnom grabežljivcu prvo na pamet pasti zubatac, osobno mi je bez premca u toj kategoriji šampjer ili kovač. S obzirom na prirodu svoga zanimanja nebrojeno puta sam imao priliku provjeravati sadržaj želuca mnogobrojnih vrsta riba, ali niti jedna me nije toliko puta iznenadila kao šampjer, jedini jadranski predstavnik inače malobrojne obitelji Zeidae, koja u svim svjetskim morima broji tek šest pripadnika.

Primjerice, svojedobno sam imao priliku otvoriti želudac jednog 2,5-kilaša i, bez obzira na njegovu veličinu, nisam mogao biti pripremljen na krajnji rezultat. Naime, uz neke manje pojedene ribe u želucu je bila netaknuta, što znači netom pojedena, savijena u krug komarča od preko 40 dekagrama.

Većina ostalih riba, s obzirom na karakteristike njihovih čeljusti i oblik komarče, nema niti teoretsku mogućnost progutati tako veliki primjerak, ali je svima koji su imali priliku dirati čeljusti šampjera jasno koliko se one mogu raširiti u trenutku napada na plijen. Inače, iako je šampjer specijaliziran za lov riba, nema neku omiljenu vrstu, već je pravi oportunist. U zavisnosti od područja i vremenskog razdoblja, on se bez problema prebacuje s jedne vrste hrane na drugu.

---

image

Šampjer je tipičan grabežljivac

HANZA MEDIA
---

Manji primjerci više se drže dna, pa su im manje pridnene ribe glavna hrana. Kako raste, šampjer sve više napušta područje dna i kreće u više slojeve mora gdje cilja pelagična jata različitih riba. U ovisnosti od područja gdje živi, napada osliće, ugotice, srdele i sve druge vrste riba na čija jata naiđe.

Kad šampjer naraste 30 cm, više ne lovi manje ribe već primjerke uvijek veće od 14 cm. Najveći primjerci nerijetko love i tanje ribe duže nego što su sami. Kod šampjera veliki utjecaj na hranjenje ima temperature mora, a time indirektno i dubina. ​On voli područja gdje se nalaze veće količine ribe, što mu omogućava jednostavniji lov. Zato rijetko zalazi dublje od osamdesetak metara, jer je najveća gustoća riba u plićem području, odnosno u toplijim slojevima mora iznad 16,5 stupnjeva Celzija.

Noćni lovac ugor

Ugor, za razliku od šampjera, iako obje vrste spadaju u oportunističke grabežljivce, ne napada jata riba, već usamljene primjerke koji nesvjesni prisutnosti ugora nesmotreno zalutaju u njegovu blizinu. Dubina kod ugora ima veliki utjecaj na hranjenje, jer kako mijenja dubinu, a raspon boravišta mu je od par metara do preko 600 metara, tako mijenja i način hranjenja. Budući da nije osobiti plivač, ugor lovi najčešće noću, dok se danju skriva među kamenjem. U plićim područjima vreba sve vrste ljuskavki, od špara do šaraga i komarči, te bodljikavke, točnije razne vrste škarpina i škrpuna.

---

image

Ugor iz svoje rupe noću napada neoprezne ribe u blizini

---

U dubljim područjima hrani se onim vrstama koje se i nalaze u tom području, primjerice ugoticama, šljukama i kljunčicama. Treba reći da veličina ugora često navede neupućene na vjerovanje kako se ugor često hrani, ali su istraživanja ukazala da mu želudac i nije često pun. No, s obzirom na njegovo ponašanje, odnosno dugo mirovanje koje ne zahtijeva veći utrošak energije, to mu i ne predstavlja neki problem.

Izbirljive palamide

Palamida je izrazito pelagička riba, što znači da se drži površinskih slojeva mora rijetko zalazeći prema dnu, što definira i izbor njezine hrane, a to je uglavnom mala plava riba. Iako palamida zna ganjati giru oštrulju, razne vrste šnjura, skuše i lokarde, te čepe i papaline, osnovna su joj hrana tri vrste riba: srdela golema, obična srdela i inćun. Kako su veličine ovih triju riba različite, tako je i svaka vrsta dominantna hrana samo u pojedinim razdobljima života palamide.

Nedorasli primjerci nemaju toliko razvijene plivačke sposobnosti, pa zato love i manju ribu, čime im je inćun na prvome mjestu omiljene lovine. Kako stare i rastu, palamide dobivaju bolje lovačke sposobnosti, pa im se i omiljena hrana mijenja od inćuna prema srdeli, dok najveći primjerci najviše love srdelu golemu.

Palamida također spada u vrste koje mogu progutati relativno velik plijen, pa se bez problema hrane primjercima koji su dugački polovicu njihove dužine. Kao grabežljivci u lovu se prilično oslanjaju na sposobnost vida, pa su svitanje i vrijeme prije sumraka glavna razdoblja dana za lov.

---

image

Miris srdele privlačan je mnogim vrstama

HANZA MEDIA
---

Nažalost, specijaliziranost za lov određenih vrsta ima i negativne pojave. Tako je u nekoliko svjetskih mora uočeno da je nakon kolapsa neke vrste kojom se palamide hrane, najčešće zbog prelova, vrlo brzo došlo i do kolapsa populacije palamide.

Fjakaste lampuge

Svi koji su nekad pažljivo promatrali plutajuće predmete nasred otvorenog mora, mogli su ispod njih primijetiti mnoštvo riba. Takve plutajuće tvorevine jesu i najvažnije područje lova mnogih pelagičnih grabežljivaca, pa tako i poznate šarene lampuge. Oni koji su imali priliku promatrati lampugu ispod vode, poput ronilaca tijekom dekompresije, s obzirom na njezino graciozno i brzo kretanje rekli bi da lampuga lovi prilično velike ribe. No, prevarili bi se!

Iako lampuga može narasti više od dva metra u dužinu, njezina lovina su uglavnom manje ribe, najčešće nedorasli primjerci raznih vrsta, ali također i plutajući rakovi i manji glavonošci. Od riba najčešće lovi inćune, no zapravo se ne osvrće na vrstu, već jede sve što može, tako da joj je menu raznovrstan. Zbog čega tako sposoban lovac ne lovi veće ribe nije posve jasno. Možda se lampuga odlučila ne mučiti previše, pa lovi na najjednostavniji način. Uostalom, na kraju je ipak važniji pun želudac nego sastav hrane.

Svejed cipal

Cipli su zasigurno gastronomski najpodcjenjenije jadranske ribe. U Jadranu ih ima šest različitih vrsta, iako su veoma rijetki oni koji sa sigurnošću mogu razlikovati više od dvije. Često sam imao priliku probati cipla spremljenog na gradele zajedno s nekoliko drugih ribljih vrsta, uključujući i komarču te lubina, ali skoro uvijek je konsenzusom zaključeno kako je među svima cipal najukusniji.

Među njima se posebice ističu cipal zlatac, bataš i putnik koji su početkom jesenskih dana, onima koji su ih imali mogućnost degustirati, naprosto neodoljivi. Zbog čega onda ciple prati tako loša reputacija među širom populacijom?

---

image

Cipal je na lošem glasu jer jede organski otpad

---

Najvjerojatniji razlog tome su upravo prehrambene navike cipala koje su, u kombinaciji s njihovim čestim boravkom u lučkim područjima, ovim ribama donijele razne nadimke, od dizelaša do naziva koji nisu primjereni jeziku ovog časopisa. Stoga ćemo upravo u ovom tekstu pokušati otkriti koliko je istine u svemu tome.

Do danas je provedeno mnoštvo istraživanja koja su se bavila prehrambenim navikama cipala i na osnovi dobivenih rezultata može se reći kako su cipli uglavnom oportunistički svejedi koji će se hraniti svim onim što im je u danom trenutku najdostupnije. U zavisnosti od vrste, doba godine te područja obitavanja, cipli mogu biti isključivo biljojedi, ali i mesojedi. Ipak, ono što je jedinstveno svim jadranskim ciplima jest veličina hrane.

Naime, glavna je karakteristika bilo koje hrane koju gutaju njezina mala veličina, tako da bi mogli kazati kako cipli više hranu filtriraju, a ne love. Najčešće se hrane različitim vrstama malih algi, ali i planktonskim puževima, račićima te školjkama. Upravo su male planktonske školjke osnovna hrana manjih cipala, dok im odrastanjem alge postaju primarni izvor hrane.

Zanimljivo je da su u utrobi svih vrsta cipala pronađene i veće količine pijeska te organskog materijala. Pretpostavlja se kako cipli gutaju čestice pijeska s ciljem da im pomognu pri probavi planktonske hrane, dok je potpuni sastav probavljenog organskog materijala najčešće vrlo teško precizno identificirati.

Naime, kod cipala uhvaćenih u lučkim područjima i u blizini kanalizacijskih ispusta pronađene su veće količine celuloze koje potječu od toaletnog papira, a također i ljudske dlake te ostali organski materijal koji se tipično nalazi u otpadnim kućanskim vodama, što dokazuje da se cipli u lučkim područjima hrane produktima ljudskog otpada.

Takve hranidbene navike cipala dovele su čak do toga da su rađena i istraživanja kako iskoristiti različiti organski otpad, uglavnom biljnog podrijetla, u svrhu umjetnog uzgoja cipala, ali zasad takve ideje još nisu dobile komercijalne obrise. S obzirom na hranjenje cipala organskim otpadom iz kanalizacijskih ispusta, postavlja se pitanje jesu li takvi cipli opasni za ljudsku konzumaciju?

Brzo čišćenje

Kao prvo, vjerojatno je svima jasna razlika između cipala koji se dobar dio svoga života hrane produktima ljudskog otpada i onih koji obitavaju dalje od takvih područja, jer će to biti otprilike barem na razini razlike između neke uzgojene i divlje ribe. Nadalje, ono što širu populaciju vjerojatno najviše plaši jest eventualni prijenos nekakvih bolesti konzumacijom cipala iz lučkih područja. Kod takvih cipala, bez sumnje, postoji veća mogućnost prenošenja jer se u ljudskom otpadu kriju i različite bakterije, virusi i paraziti koji mogu uzrokovati bolesti ljudi, pa cipli konzumacijom takvog organskog otpada mogu u sebi sadržavati i te uzročnike bolesti.

---

image

Salpe su vegetarijanke u stalnoj ispaši

HANZA MEDIA
---

Rješenje toga problema bilo bi što brže čišćenje svježe ribe od iznutrica gdje se zadržava najveći dio potencijalnih uzročnika bolesti za ljude. Doduše, za ciple koji su stalni stanovnici velikih lučkih bazena ipak se ne može, bez određene zadrške, izdati preporuka za konzumiranje, ali od takvih riba ionako uglavnom svi bježe, osim onih koje vješti prodavači uspiju prevariti dobrom pričom.

Lovac lubin

S druge strane, ako se već cipli ne hrane ribom, onda se neke druge ribe hrane njima. To se naročito odnosi na lubina kojemu su mali cipli, uz gavune, omiljena lovina. Doduše, to se više odnosi na veće lubine, dok se manji u početku hrane skoro isključivo malim račićima, nakon kojih se postupno prebacuju na veće rakove, naročito kozice, te različite morske crve. Uz ostale uvjete okoliša, takva je razlika u hranjenju između manjih i većih lubina i anatomski uzrokovana.

---

image

U peletiranoj hrani ima svega što ribe vole

HANZA MEDIA
---

Naime, mali lubini imaju relativno malu glavu, čime im čeljusti nisu sposobne za hvatanje neke druge hrane osim malih račića. Kako rastu, glava im u odnosu na tijelo postaje sve veća, a time i čeljusti, čime dobivaju veću mogućnost hvatanja različite veće lovine. Zanimljiv je i utjecaj temperature mora na hranjenje lubina, jer se zna da im potreba za hranjenjem drastično opada kad se temperatura mora spusti ispod 10 stupnjeva, dok se manji lubini potpuno prestaju hraniti kada temperatura padne niže od 7 stupnjeva Celzija.

Ako su cipli najpodcjenjenije vrste Jadrana, za njima puno ne zaostaje ni salpa. Ipak, razlozi zbog kojih salpe nisu toliko omiljene ne leže u njihovu prebivalištu, budući da se salpe drže najčešće vrlo čistoga mora. Problem kod salpi je u tome što su uglavnom biljojedi, čime im je i dužina crijeva umnogome duža nego što je to slučaj kod nekih njezinih srodnika koji su izraziti mesojedi.

Veganka salpa

Uslijed takve anatomske razlike, u dugačkom probavnom traktu zadržava se veća količina bakterija koje uzrokuju brže truljenje mesa ulovljene salpe, odakle i potječe stara konstatacija da se salpe brže kvare od ostalih riba. Iako su salpe poznate kao biljojedi, malo je poznato da su male salpe zapravo mesojedi, jer se hrane malim planktonskim organizmima.

---

image

Dagnje su gozba za komarče

HANZA MEDIA
---

Čim malo narastu, prehrambene navike im se mijenjaju te im razne alge, naročito crvene, čine osnovu prehrane. Što se tiče velikih salpi, njima su osnovna hrana listovi morske cvjetnice Posidonije. Koliki je razmjer hranjenja salpi tom cvjetnicom, ukazuju i neka istraživanja koja govore da salpe pojedu 15 posto cjelokupne godišnje produkcije novih listova Posidonije.

U svakom slučaju, bez obzira na to kojom hranom se neka riba hrani, za čovjeka je najvažnije da se riba konzumira što svježija. No, i taj se običaj zbog sve bržeg načina življenja gubi, pa će možda i kod nas uskoro doći do toga da ćemo poznavati samo jednu vrstu ribe koja se zove – filet.

To nikako ne znači da smrznuta i prerađena riba nije dobra, ali usporedba svježe i prerađene ribe, naročito s gastronomskog stanovišta, neka je potpuno druga tema.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => KRALJICA RIBA KOMARČA IMA KRALJEVSKE MANIRE I U PREHRANI, PA PREDNOST DAJE MIRUJUĆIM DELIKATESAMA POPUT KAMENICA, UMJESTO DA SE UMARA LOVEĆI PLIJEN - VEĆINA RIBA PREFERIRA MESNE OBROKE, NO I U MORU IMA VEGETARIJANACA, PA TAKO SALPE PASU TRAVU - CARU ZUBACU LOV JE NAJDRAŽI HOBI, A MANJI ŽIVI PODANICI NJEGOVA CARSTVA OMILJENA HRANA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VRIJEME RUČKA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => KRALJICA RIBA KOMARČA IMA KRALJEVSKE MANIRE I U PREHRANI, PA PREDNOST DAJE MIRUJUĆIM DELIKATESAMA POPUT KAMENICA, UMJESTO DA SE UMARA LOVEĆI PLIJEN - VEĆINA RIBA PREFERIRA MESNE OBROKE, NO I U MORU IMA VEGETARIJANACA, PA TAKO SALPE PASU TRAVU - CARU ZUBACU LOV JE NAJDRAŽI HOBI, A MANJI ŽIVI PODANICI NJEGOVA CARSTVA OMILJENA HRANA VRIJEME RUČKA 2 0 18649 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-04-23 16:26:51 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => DR. ALEN SOLDO [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-09-03 07:04:27 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-09-03 07:04:27 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 98 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/04\/23\/21819120.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/23\/11121492.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/23\/18342298.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/23\/21808080.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/23\/21808084.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/23\/21808164.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/23\/18298776.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/23\/17650980.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/23\/19812244.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/23\/21369448.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/23\/21808584.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["HANZA MEDIA","HANZA MEDIA","HANZA MEDIA","HANZA MEDIA","HANZA MEDIA","HANZA MEDIA","","HANZA MEDIA","HANZA MEDIA","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Tuna se gosti srdelom iz hladnja\u010de
","

U peletiranoj hrani ima svega \u0161to ribe vole<\/p>","

Miris srdele privla\u010dan je mnogim vrstama<\/p>","

Iako je mesojed, gladni fratar \u0107e jesti i alge<\/p>","

Dagnje su gozba za komar\u010de<\/p>","

Salpe su vegetarijanke <\/em>u stalnoj ispa\u0161i<\/p>","

Ugor iz svoje rupe no\u0107u napada neoprezne ribe u blizini<\/p>","

Uzgajali\u0161ta su \u0161vedski stol za komar\u010de<\/p>","

\u0160ampjer je tipi\u010dan grabe\u017eljivac<\/p>","

Cipal je na lo\u0161em glasu jer jede organski otpad<\/p>","

\u0160arag voli razli\u010dite \u0161koljke<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1157","hd_21819120_1920.jpg":"1920x1080","k_21819120_1280.jpg":"1280x1280","k_21819120_1024.jpg":"1024x1024","k_21819120_640.jpg":"640x640","k_21819120_480.jpg":"480x480","k_21819120_340.jpg":"340x340","k_21819120_220.jpg":"220x220","o_21819120_1280.jpg":"1280x771","o_21819120_1024.jpg":"1024x617","o_21819120_640.jpg":"640x385","o_21819120_480.jpg":"480x289","o_21819120_340.jpg":"340x204","o_21819120_220.jpg":"220x132","h_21819120_1280.jpg":"1280x854","h_21819120_1024.jpg":"1024x683","h_21819120_640.jpg":"640x427","h_21819120_480.jpg":"480x320","h_21819120_340.jpg":"340x227","h_21819120_220.jpg":"220x147","pp_21819120_1280.jpg":"1280x1628","pp_21819120_1024.jpg":"1024x1303","pp_21819120_640.jpg":"640x814","pp_21819120_480.jpg":"480x611","pp_21819120_340.jpg":"340x432","pp_21819120_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1243","hd_11121492_1920.jpg":"1920x1080","k_11121492_1280.jpg":"1280x1280","k_11121492_1024.jpg":"1024x1024","k_11121492_640.jpg":"640x640","k_11121492_480.jpg":"480x480","k_11121492_340.jpg":"340x340","k_11121492_220.jpg":"220x220","o_11121492_1280.jpg":"1280x828","o_11121492_1024.jpg":"1024x662","o_11121492_640.jpg":"640x414","o_11121492_480.jpg":"480x310","o_11121492_340.jpg":"340x220","o_11121492_220.jpg":"220x142","h_11121492_1280.jpg":"1280x854","h_11121492_1024.jpg":"1024x683","h_11121492_640.jpg":"640x427","h_11121492_480.jpg":"480x320","h_11121492_340.jpg":"340x227","h_11121492_220.jpg":"220x147","pp_11121492_1280.jpg":"1280x1628","pp_11121492_1024.jpg":"1024x1303","pp_11121492_640.jpg":"640x814","pp_11121492_480.jpg":"480x611","pp_11121492_340.jpg":"340x432","pp_11121492_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2671","hd_18342298_1920.jpg":"1920x1080","k_18342298_1280.jpg":"1280x1280","k_18342298_1024.jpg":"1024x1024","k_18342298_640.jpg":"640x640","k_18342298_480.jpg":"480x480","k_18342298_340.jpg":"340x340","k_18342298_220.jpg":"220x220","o_18342298_1280.jpg":"1280x1780","o_18342298_1024.jpg":"1024x1424","o_18342298_640.jpg":"640x890","o_18342298_480.jpg":"480x667","o_18342298_340.jpg":"340x472","o_18342298_220.jpg":"220x306","h_18342298_1280.jpg":"1280x854","h_18342298_1024.jpg":"1024x683","h_18342298_640.jpg":"640x427","h_18342298_480.jpg":"480x320","h_18342298_340.jpg":"340x227","h_18342298_220.jpg":"220x147","pp_18342298_1280.jpg":"1280x1628","pp_18342298_1024.jpg":"1024x1303","pp_18342298_640.jpg":"640x814","pp_18342298_480.jpg":"480x611","pp_18342298_340.jpg":"340x432","pp_18342298_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1174","hd_21808080_1920.jpg":"1920x1080","k_21808080_1280.jpg":"1280x1280","k_21808080_1024.jpg":"1024x1024","k_21808080_640.jpg":"640x640","k_21808080_480.jpg":"480x480","k_21808080_340.jpg":"340x340","k_21808080_220.jpg":"220x220","o_21808080_1280.jpg":"1280x782","o_21808080_1024.jpg":"1024x626","o_21808080_640.jpg":"640x391","o_21808080_480.jpg":"480x293","o_21808080_340.jpg":"340x207","o_21808080_220.jpg":"220x134","h_21808080_1280.jpg":"1280x854","h_21808080_1024.jpg":"1024x683","h_21808080_640.jpg":"640x427","h_21808080_480.jpg":"480x320","h_21808080_340.jpg":"340x227","h_21808080_220.jpg":"220x147","pp_21808080_1280.jpg":"1280x1628","pp_21808080_1024.jpg":"1024x1303","pp_21808080_640.jpg":"640x814","pp_21808080_480.jpg":"480x611","pp_21808080_340.jpg":"340x432","pp_21808080_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1296","hd_21808084_1920.jpg":"1920x1080","k_21808084_1280.jpg":"1280x1280","k_21808084_1024.jpg":"1024x1024","k_21808084_640.jpg":"640x640","k_21808084_480.jpg":"480x480","k_21808084_340.jpg":"340x340","k_21808084_220.jpg":"220x220","o_21808084_1280.jpg":"1280x864","o_21808084_1024.jpg":"1024x691","o_21808084_640.jpg":"640x432","o_21808084_480.jpg":"480x324","o_21808084_340.jpg":"340x229","o_21808084_220.jpg":"220x148","h_21808084_1280.jpg":"1280x854","h_21808084_1024.jpg":"1024x683","h_21808084_640.jpg":"640x427","h_21808084_480.jpg":"480x320","h_21808084_340.jpg":"340x227","h_21808084_220.jpg":"220x147","pp_21808084_1280.jpg":"1280x1628","pp_21808084_1024.jpg":"1024x1303","pp_21808084_640.jpg":"640x814","pp_21808084_480.jpg":"480x611","pp_21808084_340.jpg":"340x432","pp_21808084_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_21808164_1920.jpg":"1920x1080","k_21808164_1280.jpg":"1280x1280","k_21808164_1024.jpg":"1024x1024","k_21808164_640.jpg":"640x640","k_21808164_480.jpg":"480x480","k_21808164_340.jpg":"340x340","k_21808164_220.jpg":"220x220","o_21808164_1280.jpg":"1280x854","o_21808164_1024.jpg":"1024x683","o_21808164_640.jpg":"640x427","o_21808164_480.jpg":"480x320","o_21808164_340.jpg":"340x227","o_21808164_220.jpg":"220x146","h_21808164_1280.jpg":"1280x854","h_21808164_1024.jpg":"1024x683","h_21808164_640.jpg":"640x427","h_21808164_480.jpg":"480x320","h_21808164_340.jpg":"340x227","h_21808164_220.jpg":"220x147","pp_21808164_1280.jpg":"1280x1628","pp_21808164_1024.jpg":"1024x1303","pp_21808164_640.jpg":"640x814","pp_21808164_480.jpg":"480x611","pp_21808164_340.jpg":"340x432","pp_21808164_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1500x946","hd_18298776_1920.jpg":"1920x1080","k_18298776_1280.jpg":"1280x1280","k_18298776_1024.jpg":"1024x1024","k_18298776_640.jpg":"640x640","k_18298776_480.jpg":"480x480","k_18298776_340.jpg":"340x340","k_18298776_220.jpg":"220x220","o_18298776_1280.jpg":"1280x807","o_18298776_1024.jpg":"1024x645","o_18298776_640.jpg":"640x403","o_18298776_480.jpg":"480x302","o_18298776_340.jpg":"340x214","o_18298776_220.jpg":"220x138","h_18298776_1280.jpg":"1280x854","h_18298776_1024.jpg":"1024x683","h_18298776_640.jpg":"640x427","h_18298776_480.jpg":"480x320","h_18298776_340.jpg":"340x227","h_18298776_220.jpg":"220x147","pp_18298776_1280.jpg":"1280x1628","pp_18298776_1024.jpg":"1024x1303","pp_18298776_640.jpg":"640x814","pp_18298776_480.jpg":"480x611","pp_18298776_340.jpg":"340x432","pp_18298776_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1081","hd_17650980_1920.jpg":"1920x1080","k_17650980_1280.jpg":"1280x1280","k_17650980_1024.jpg":"1024x1024","k_17650980_640.jpg":"640x640","k_17650980_480.jpg":"480x480","k_17650980_340.jpg":"340x340","k_17650980_220.jpg":"220x220","o_17650980_1280.jpg":"1280x720","o_17650980_1024.jpg":"1024x576","o_17650980_640.jpg":"640x360","o_17650980_480.jpg":"480x270","o_17650980_340.jpg":"340x191","o_17650980_220.jpg":"220x123","h_17650980_1280.jpg":"1280x854","h_17650980_1024.jpg":"1024x683","h_17650980_640.jpg":"640x427","h_17650980_480.jpg":"480x320","h_17650980_340.jpg":"340x227","h_17650980_220.jpg":"220x147","pp_17650980_1280.jpg":"1280x1628","pp_17650980_1024.jpg":"1024x1303","pp_17650980_640.jpg":"640x814","pp_17650980_480.jpg":"480x611","pp_17650980_340.jpg":"340x432","pp_17650980_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1148","hd_19812244_1920.jpg":"1920x1080","k_19812244_1280.jpg":"1280x1280","k_19812244_1024.jpg":"1024x1024","k_19812244_640.jpg":"640x640","k_19812244_480.jpg":"480x480","k_19812244_340.jpg":"340x340","k_19812244_220.jpg":"220x220","o_19812244_1280.jpg":"1280x765","o_19812244_1024.jpg":"1024x612","o_19812244_640.jpg":"640x382","o_19812244_480.jpg":"480x287","o_19812244_340.jpg":"340x203","o_19812244_220.jpg":"220x131","h_19812244_1280.jpg":"1280x854","h_19812244_1024.jpg":"1024x683","h_19812244_640.jpg":"640x427","h_19812244_480.jpg":"480x320","h_19812244_340.jpg":"340x227","h_19812244_220.jpg":"220x147","pp_19812244_1280.jpg":"1280x1628","pp_19812244_1024.jpg":"1024x1303","pp_19812244_640.jpg":"640x814","pp_19812244_480.jpg":"480x611","pp_19812244_340.jpg":"340x432","pp_19812244_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_21369448_1920.jpg":"1920x1080","k_21369448_1280.jpg":"1280x1280","k_21369448_1024.jpg":"1024x1024","k_21369448_640.jpg":"640x640","k_21369448_480.jpg":"480x480","k_21369448_340.jpg":"340x340","k_21369448_220.jpg":"220x220","o_21369448_1280.jpg":"1280x853","o_21369448_1024.jpg":"1024x682","o_21369448_640.jpg":"640x426","o_21369448_480.jpg":"480x320","o_21369448_340.jpg":"340x226","o_21369448_220.jpg":"220x146","h_21369448_1280.jpg":"1280x854","h_21369448_1024.jpg":"1024x683","h_21369448_640.jpg":"640x427","h_21369448_480.jpg":"480x320","h_21369448_340.jpg":"340x227","h_21369448_220.jpg":"220x147","pp_21369448_1280.jpg":"1280x1628","pp_21369448_1024.jpg":"1024x1303","pp_21369448_640.jpg":"640x814","pp_21369448_480.jpg":"480x611","pp_21369448_340.jpg":"340x432","pp_21369448_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1439","hd_21808584_1920.jpg":"1920x1080","k_21808584_1280.jpg":"1280x1280","k_21808584_1024.jpg":"1024x1024","k_21808584_640.jpg":"640x640","k_21808584_480.jpg":"480x480","k_21808584_340.jpg":"340x340","k_21808584_220.jpg":"220x220","o_21808584_1280.jpg":"1280x959","o_21808584_1024.jpg":"1024x767","o_21808584_640.jpg":"640x479","o_21808584_480.jpg":"480x359","o_21808584_340.jpg":"340x254","o_21808584_220.jpg":"220x164","h_21808584_1280.jpg":"1280x854","h_21808584_1024.jpg":"1024x683","h_21808584_640.jpg":"640x427","h_21808584_480.jpg":"480x320","h_21808584_340.jpg":"340x227","h_21808584_220.jpg":"220x147","pp_21808584_1280.jpg":"1280x1628","pp_21808584_1024.jpg":"1024x1303","pp_21808584_640.jpg":"640x814","pp_21808584_480.jpg":"480x611","pp_21808584_340.jpg":"340x432","pp_21808584_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7999487 Threads: 3 Questions: 1595740485 Slow queries: 4878160 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112426417 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/sto-jedu-ribe-donosimo-popis-omiljenih-im-namirnica-i-situacija-kada-puno-ne-biraju-1221241 [printLink] => /om/ribolov/sto-jedu-ribe-donosimo-popis-omiljenih-im-namirnica-i-situacija-kada-puno-ne-biraju-1221241?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 689384 [name] => dr alen soldo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-01 16:18:51 [main_article_id] => 0 [alias] => dr-alen-soldo [link] => /tag/dr-alen-soldo ) [1] => stdClass Object ( [id] => 689555 [name] => što ribe jedu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-03 09:05:09 [main_article_id] => 0 [alias] => sto-ribe-jedu [link] => /tag/sto-ribe-jedu ) [2] => stdClass Object ( [id] => 352641 [name] => Otvoreno more [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => otvoreno-more [link] => /tag/otvoreno-more ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => KRALJICA RIBA KOMARČA IMA KRALJEVSKE MANIRE I U PREHRANI, PA PREDNOST DAJE MIRUJUĆIM DELIKATESAMA POPUT KAMENICA, UMJESTO DA SE UMARA LOVEĆI PLIJEN - VEĆINA RIBA PREFERIRA MESNE OBROKE, NO I U MORU IMA VEGETARIJANACA, PA TAKO SALPE PASU TRAVU - CARU ZUBACU LOV JE NAJDRAŽI HOBI, A MANJI ŽIVI PODANICI NJEGOVA CARSTVA OMILJENA HRANA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VRIJEME RUČKA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Što jedu ribe? Donosimo popis omiljenih im namirnica i situacija kada puno ne biraju [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/23/21819120.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => HANZA MEDIA [mainImageDesc] =>

Tuna se gosti srdelom iz hladnjače
[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/23/21819120.jpg [title] =>

Tuna se gosti srdelom iz hladnjače
HANZA MEDIA ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/23/11121492.jpg [title] =>

U peletiranoj hrani ima svega što ribe vole

HANZA MEDIA ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/23/18342298.jpg [title] =>

Miris srdele privlačan je mnogim vrstama

HANZA MEDIA ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/23/21808080.jpg [title] =>

Iako je mesojed, gladni fratar će jesti i alge

HANZA MEDIA ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/23/21808084.jpg [title] =>

Dagnje su gozba za komarče

HANZA MEDIA ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/23/21808164.jpg [title] =>

Salpe su vegetarijanke u stalnoj ispaši

HANZA MEDIA ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/23/18298776.jpg [title] =>

Ugor iz svoje rupe noću napada neoprezne ribe u blizini

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/23/17650980.jpg [title] =>

Uzgajališta su švedski stol za komarče

HANZA MEDIA ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/23/19812244.jpg [title] =>

Šampjer je tipičan grabežljivac

HANZA MEDIA ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/23/21369448.jpg [title] =>

Cipal je na lošem glasu jer jede organski otpad

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/23/21808584.jpg [title] =>

Šarag voli različite školjke

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Komarča je kraljica riba, pa je svim ribarima i ribolovcima u vrhu najdražih lovina, pri čemu je prema samom njezinu nadimku, jasan i njezin gastronomski status. Ipak, nadimak kraljica vrijedi i za neke druge njezine osobine, pa možemo kazati da se u lovu također ponaša kao prava kraljica i više voli jesti stacionarnu hranu nego se umarati ganjajući lovinu.

Moćni zubi

Naime, svima koji su malo bolje pogledali zube komarče jasno je da se ona najviše voli hraniti puževima i školjkama. Stoga se među svim vrstama ljuskavki smatra najviše specijaliziranom u odnosu prema hrani. Doduše, ishrana komarče ovisi o mnogo različitih čimbenika, primjerice o dobu godine, području obitavanja, a također i o starosti.

Najmlađi primjerci se, osim različitim planktonima, najviše hrane valjkastim crvima iz koljena Nematoda, koji se lako nalaze na morskom dnu. Kako stare, tako im se događaju i promjene u crijevnom traktu, pa se počinju hraniti i drugim vrstama crvi, te manjim rakovima, a formiranjem snažne čeljusti sve više im se na repertoaru nalaze puževi i školjke.

U pojedinim dijelovima sezone puževi su im glavno jelo, a katkad školjke postaju primarna hrana. U Jadranu su im, nažalost svih uzgajivača školjki, dagnje i kamenice posebno drage. U većini područja gdje se uzgajaju školjke, jata komarči pojavljuju se već tijekom siječnja.

Na sreću, tada je more još relativno hladno i njihov metabolizam hladnokrvnih životinja je snižen, pa i ne uzrokuju veće štete uzgajivačima jer se previše i ne hrane. Dolaskom proljeća i povišenjem temperature mora, raste i intenzitet hranjenja komarče, a vrhunac hranjenja školjkama u nekim se područjima događa upravo početkom ljeta, kada zbog turističke sezone uzgajivači pokušavaju prodati što više školjaka.

Onima koji budu imali priliku biti u blizini takvih jata komarči, preporučam da zarone ili barem urone glavu u more, pa će imati priliku čuti stvarno stravičan zvuk drobljenja ljuštura školjaka, koji podsjeća na lom kostiju. Zanimljivo je da komarča ne jede samo meso, nego guta i veliki dio ljušture koja se razgrađuje u njezinu želucu.

Odmicanjem ljeta, radi početka mrijesne sezone, hranjenje opada, ali u nekim područjima komarče velike štete ponovno počinju praviti u listopadu i studenome. Da komarče u tim područjima mogu biti prava elementarna nepogoda, pokazuju i podaci da vrlo često mogu uništiti i više od 70 posto uzgojenih školjaka, čime je ova vrsta na vrhu popisa neprijatelja svih uzgajivača školjaka.

---

image

Uzgajališta su švedski stol za komarče

HANZA MEDIA
---

Ipak, koliko god bila ljubitelj školjaka i puževa, komarča se ponaša prilično oportunistički te se bez problema, ovisno o uvjetima, prebacuje na neku drugu hranu u nedostatku glavne. Tako se bez problema hrani i ježincima, trpovima, manjim ribama, a nevjerojatnim izgleda i podatak da se nerijetko hrani i biljnom hranom, primjerice morskim cvjetnicama.

Vrhunski lovac

Nasuprot lijenoj kraljici, zubatac je kao car od riba vrhunski lovac. Njegova hrana se ponajprije sastoji od riba, iako i on katkad, vjerojatno zbog manjka prave hrane, zna pojesti i nešto drugo, primjerice ponekoga glavonošca, morskog ježa ili raka.

Kako se najčešće hrani u područjima prekrivenim morskom cvjetnicom Posidoniom, tako mu se u trbuhu nalaze i sve ribe iz tog područja, od manjih ljuskavki, uključujući i kraljicu, preko moleta, ugotica, gira i raznih usnača, kao što su knez, lubrak i ostali njihovi srodnici. Veći primjerci, čija je sposobnost plivanja izraženija, a time i mogućnost efikasnijeg lova, često love i inćune te srdele kada se približe priobalnom području gdje se zubatac kreće.

Kao lovac, uglavnom lovi sam, osim u proljeće kada se skuplja u veća jata radi mriještenja. Lovačke sposobnosti mu odaje i snažna čeljust u kojoj dominiraju prednji, vrlo izraženi, očnjaci. Inače, upravo prema broju očnjaka možete i razlikovati zubaca od pagra. Obje vrste u gornjoj čeljusti imaju po četiri očnjaka, iako su kod zubaca prednji jače izraženi, ali u donjoj čeljusti zubatac ima očnjake po broju i obliku jednake gornjima, dok pagar ima dva dodatna, tj. šest većih očnjaka.

---

image

Šarag voli različite školjke

---

Kantar, nasuprot zubacu i pagru, ima malu i kratku čeljust, u kojoj se prednji dio sastoji od četiri do šest nizova tankih čunjastih zubi. Takva čeljust mu omogućava hvatanje glavnog plijena, malih rakova koji podsjećaju na svima poznate, ali veće, kozice. Bez obzira na to što ne lovi ribu, za kantara se ne može reći da nije i lovac, jer većina rakova koje lovi pripada brzo pokretnim morskim životinjama.

Stoga su kod kantara sposobnosti prikradanja i iznenadnog napada vrlo razvijene, jer bi u suprotnome često bio gladan. Ipak, ni od takvih sposobnosti nema velike koristi u sezoni kada količina dostupnih rakova značajno opadne. Zato se kantar tada bez problema prebacuje na hranjenje drugim izvorima energije, pri čemu i razne vrste algi nerijetko završe u njegovu želucu.

Račići i crvi

Špara priroda nije obdarila vrhunskim plivačkim sposobnostima, pa je stoga i način njegove prehrane prilagođen takvim mogućnostima. To znači da je među svim ljuskavkama špar vjerojatno najmanje izbirljiv. Mali primjerci hrane se crvićima i planktonskim račićima, dok se starenjem počinju hraniti i puževima te većim rakovima.

Kako se uglavnom drže područja prekrivenih morskim cvjetnicama, takav je način hranjenja vrlo dobar jer gotovo da jamči konstantnu dostupnost hrane. Veći primjerci se katkad i ohrabre, pa znaju loviti i manje ribe, primjerice male glavoče, babice i ostale vrste ribica koje provode život u Posidoniji.

---

image

Iako je mesojed, gladni fratar će jesti i alge

HANZA MEDIA
---

​Šarag i fratar žive na istom području, pa se i hrane istim plijenom. Ipak, za razliku od fratra, koji uglavnom cijelo vrijeme svog života jede istu hranu, šargu se glavna hrana mijenja ovisno o sezoni te veličini ribe i spolu. Šarag najčešće jede različite školjke, dok su fratru crvi mnogočetinaši najomiljenija hrana.

Ipak, malim šarzima su mnogočetinaši također omiljena hrana, ali starenjem gube interes za njima i počinju preferirati školjke, različite rakove, ribe, a u proljeće i ježince. Najveći šarzi imaju i najbolje lovačke sposobnosti, pa se gotovo jedino hrane ribom i kozicama. Odrasli fratri nisu baš neki lovci, te se, uz mnogočetinaše, najviše hrane rakovima, dok su im ježinci i riba vrlo rijetko na repertoaru.

Zanimljivo je i da se normalni mužjaci i ženke šarga često hrane kozicama, što nije slučaj i kod hermafrodita, kojima su crvi mnogočetinaši među glavnom hranom. Također, iako mnogi ove vrste smatraju izrazitim mesožderima, šarag i fratar u nedostatku druge hrane znaju jesti alge.

Proždrljivi šampjer

Iako će mnogima kad se govori o najboljem obalnom grabežljivcu prvo na pamet pasti zubatac, osobno mi je bez premca u toj kategoriji šampjer ili kovač. S obzirom na prirodu svoga zanimanja nebrojeno puta sam imao priliku provjeravati sadržaj želuca mnogobrojnih vrsta riba, ali niti jedna me nije toliko puta iznenadila kao šampjer, jedini jadranski predstavnik inače malobrojne obitelji Zeidae, koja u svim svjetskim morima broji tek šest pripadnika.

Primjerice, svojedobno sam imao priliku otvoriti želudac jednog 2,5-kilaša i, bez obzira na njegovu veličinu, nisam mogao biti pripremljen na krajnji rezultat. Naime, uz neke manje pojedene ribe u želucu je bila netaknuta, što znači netom pojedena, savijena u krug komarča od preko 40 dekagrama.

Većina ostalih riba, s obzirom na karakteristike njihovih čeljusti i oblik komarče, nema niti teoretsku mogućnost progutati tako veliki primjerak, ali je svima koji su imali priliku dirati čeljusti šampjera jasno koliko se one mogu raširiti u trenutku napada na plijen. Inače, iako je šampjer specijaliziran za lov riba, nema neku omiljenu vrstu, već je pravi oportunist. U zavisnosti od područja i vremenskog razdoblja, on se bez problema prebacuje s jedne vrste hrane na drugu.

---

image

Šampjer je tipičan grabežljivac

HANZA MEDIA
---

Manji primjerci više se drže dna, pa su im manje pridnene ribe glavna hrana. Kako raste, šampjer sve više napušta područje dna i kreće u više slojeve mora gdje cilja pelagična jata različitih riba. U ovisnosti od područja gdje živi, napada osliće, ugotice, srdele i sve druge vrste riba na čija jata naiđe.

Kad šampjer naraste 30 cm, više ne lovi manje ribe već primjerke uvijek veće od 14 cm. Najveći primjerci nerijetko love i tanje ribe duže nego što su sami. Kod šampjera veliki utjecaj na hranjenje ima temperature mora, a time indirektno i dubina. ​On voli područja gdje se nalaze veće količine ribe, što mu omogućava jednostavniji lov. Zato rijetko zalazi dublje od osamdesetak metara, jer je najveća gustoća riba u plićem području, odnosno u toplijim slojevima mora iznad 16,5 stupnjeva Celzija.

Noćni lovac ugor

Ugor, za razliku od šampjera, iako obje vrste spadaju u oportunističke grabežljivce, ne napada jata riba, već usamljene primjerke koji nesvjesni prisutnosti ugora nesmotreno zalutaju u njegovu blizinu. Dubina kod ugora ima veliki utjecaj na hranjenje, jer kako mijenja dubinu, a raspon boravišta mu je od par metara do preko 600 metara, tako mijenja i način hranjenja. Budući da nije osobiti plivač, ugor lovi najčešće noću, dok se danju skriva među kamenjem. U plićim područjima vreba sve vrste ljuskavki, od špara do šaraga i komarči, te bodljikavke, točnije razne vrste škarpina i škrpuna.

---

image

Ugor iz svoje rupe noću napada neoprezne ribe u blizini

---

U dubljim područjima hrani se onim vrstama koje se i nalaze u tom području, primjerice ugoticama, šljukama i kljunčicama. Treba reći da veličina ugora često navede neupućene na vjerovanje kako se ugor često hrani, ali su istraživanja ukazala da mu želudac i nije često pun. No, s obzirom na njegovo ponašanje, odnosno dugo mirovanje koje ne zahtijeva veći utrošak energije, to mu i ne predstavlja neki problem.

Izbirljive palamide

Palamida je izrazito pelagička riba, što znači da se drži površinskih slojeva mora rijetko zalazeći prema dnu, što definira i izbor njezine hrane, a to je uglavnom mala plava riba. Iako palamida zna ganjati giru oštrulju, razne vrste šnjura, skuše i lokarde, te čepe i papaline, osnovna su joj hrana tri vrste riba: srdela golema, obična srdela i inćun. Kako su veličine ovih triju riba različite, tako je i svaka vrsta dominantna hrana samo u pojedinim razdobljima života palamide.

Nedorasli primjerci nemaju toliko razvijene plivačke sposobnosti, pa zato love i manju ribu, čime im je inćun na prvome mjestu omiljene lovine. Kako stare i rastu, palamide dobivaju bolje lovačke sposobnosti, pa im se i omiljena hrana mijenja od inćuna prema srdeli, dok najveći primjerci najviše love srdelu golemu.

Palamida također spada u vrste koje mogu progutati relativno velik plijen, pa se bez problema hrane primjercima koji su dugački polovicu njihove dužine. Kao grabežljivci u lovu se prilično oslanjaju na sposobnost vida, pa su svitanje i vrijeme prije sumraka glavna razdoblja dana za lov.

---

image

Miris srdele privlačan je mnogim vrstama

HANZA MEDIA
---

Nažalost, specijaliziranost za lov određenih vrsta ima i negativne pojave. Tako je u nekoliko svjetskih mora uočeno da je nakon kolapsa neke vrste kojom se palamide hrane, najčešće zbog prelova, vrlo brzo došlo i do kolapsa populacije palamide.

Fjakaste lampuge

Svi koji su nekad pažljivo promatrali plutajuće predmete nasred otvorenog mora, mogli su ispod njih primijetiti mnoštvo riba. Takve plutajuće tvorevine jesu i najvažnije područje lova mnogih pelagičnih grabežljivaca, pa tako i poznate šarene lampuge. Oni koji su imali priliku promatrati lampugu ispod vode, poput ronilaca tijekom dekompresije, s obzirom na njezino graciozno i brzo kretanje rekli bi da lampuga lovi prilično velike ribe. No, prevarili bi se!

Iako lampuga može narasti više od dva metra u dužinu, njezina lovina su uglavnom manje ribe, najčešće nedorasli primjerci raznih vrsta, ali također i plutajući rakovi i manji glavonošci. Od riba najčešće lovi inćune, no zapravo se ne osvrće na vrstu, već jede sve što može, tako da joj je menu raznovrstan. Zbog čega tako sposoban lovac ne lovi veće ribe nije posve jasno. Možda se lampuga odlučila ne mučiti previše, pa lovi na najjednostavniji način. Uostalom, na kraju je ipak važniji pun želudac nego sastav hrane.

Svejed cipal

Cipli su zasigurno gastronomski najpodcjenjenije jadranske ribe. U Jadranu ih ima šest različitih vrsta, iako su veoma rijetki oni koji sa sigurnošću mogu razlikovati više od dvije. Često sam imao priliku probati cipla spremljenog na gradele zajedno s nekoliko drugih ribljih vrsta, uključujući i komarču te lubina, ali skoro uvijek je konsenzusom zaključeno kako je među svima cipal najukusniji.

Među njima se posebice ističu cipal zlatac, bataš i putnik koji su početkom jesenskih dana, onima koji su ih imali mogućnost degustirati, naprosto neodoljivi. Zbog čega onda ciple prati tako loša reputacija među širom populacijom?

---

image

Cipal je na lošem glasu jer jede organski otpad

---

Najvjerojatniji razlog tome su upravo prehrambene navike cipala koje su, u kombinaciji s njihovim čestim boravkom u lučkim područjima, ovim ribama donijele razne nadimke, od dizelaša do naziva koji nisu primjereni jeziku ovog časopisa. Stoga ćemo upravo u ovom tekstu pokušati otkriti koliko je istine u svemu tome.

Do danas je provedeno mnoštvo istraživanja koja su se bavila prehrambenim navikama cipala i na osnovi dobivenih rezultata može se reći kako su cipli uglavnom oportunistički svejedi koji će se hraniti svim onim što im je u danom trenutku najdostupnije. U zavisnosti od vrste, doba godine te područja obitavanja, cipli mogu biti isključivo biljojedi, ali i mesojedi. Ipak, ono što je jedinstveno svim jadranskim ciplima jest veličina hrane.

Naime, glavna je karakteristika bilo koje hrane koju gutaju njezina mala veličina, tako da bi mogli kazati kako cipli više hranu filtriraju, a ne love. Najčešće se hrane različitim vrstama malih algi, ali i planktonskim puževima, račićima te školjkama. Upravo su male planktonske školjke osnovna hrana manjih cipala, dok im odrastanjem alge postaju primarni izvor hrane.

Zanimljivo je da su u utrobi svih vrsta cipala pronađene i veće količine pijeska te organskog materijala. Pretpostavlja se kako cipli gutaju čestice pijeska s ciljem da im pomognu pri probavi planktonske hrane, dok je potpuni sastav probavljenog organskog materijala najčešće vrlo teško precizno identificirati.

Naime, kod cipala uhvaćenih u lučkim područjima i u blizini kanalizacijskih ispusta pronađene su veće količine celuloze koje potječu od toaletnog papira, a također i ljudske dlake te ostali organski materijal koji se tipično nalazi u otpadnim kućanskim vodama, što dokazuje da se cipli u lučkim područjima hrane produktima ljudskog otpada.

Takve hranidbene navike cipala dovele su čak do toga da su rađena i istraživanja kako iskoristiti različiti organski otpad, uglavnom biljnog podrijetla, u svrhu umjetnog uzgoja cipala, ali zasad takve ideje još nisu dobile komercijalne obrise. S obzirom na hranjenje cipala organskim otpadom iz kanalizacijskih ispusta, postavlja se pitanje jesu li takvi cipli opasni za ljudsku konzumaciju?

Brzo čišćenje

Kao prvo, vjerojatno je svima jasna razlika između cipala koji se dobar dio svoga života hrane produktima ljudskog otpada i onih koji obitavaju dalje od takvih područja, jer će to biti otprilike barem na razini razlike između neke uzgojene i divlje ribe. Nadalje, ono što širu populaciju vjerojatno najviše plaši jest eventualni prijenos nekakvih bolesti konzumacijom cipala iz lučkih područja. Kod takvih cipala, bez sumnje, postoji veća mogućnost prenošenja jer se u ljudskom otpadu kriju i različite bakterije, virusi i paraziti koji mogu uzrokovati bolesti ljudi, pa cipli konzumacijom takvog organskog otpada mogu u sebi sadržavati i te uzročnike bolesti.

---

image

Salpe su vegetarijanke u stalnoj ispaši

HANZA MEDIA
---

Rješenje toga problema bilo bi što brže čišćenje svježe ribe od iznutrica gdje se zadržava najveći dio potencijalnih uzročnika bolesti za ljude. Doduše, za ciple koji su stalni stanovnici velikih lučkih bazena ipak se ne može, bez određene zadrške, izdati preporuka za konzumiranje, ali od takvih riba ionako uglavnom svi bježe, osim onih koje vješti prodavači uspiju prevariti dobrom pričom.

Lovac lubin

S druge strane, ako se već cipli ne hrane ribom, onda se neke druge ribe hrane njima. To se naročito odnosi na lubina kojemu su mali cipli, uz gavune, omiljena lovina. Doduše, to se više odnosi na veće lubine, dok se manji u početku hrane skoro isključivo malim račićima, nakon kojih se postupno prebacuju na veće rakove, naročito kozice, te različite morske crve. Uz ostale uvjete okoliša, takva je razlika u hranjenju između manjih i većih lubina i anatomski uzrokovana.

---

image

U peletiranoj hrani ima svega što ribe vole

HANZA MEDIA
---

Naime, mali lubini imaju relativno malu glavu, čime im čeljusti nisu sposobne za hvatanje neke druge hrane osim malih račića. Kako rastu, glava im u odnosu na tijelo postaje sve veća, a time i čeljusti, čime dobivaju veću mogućnost hvatanja različite veće lovine. Zanimljiv je i utjecaj temperature mora na hranjenje lubina, jer se zna da im potreba za hranjenjem drastično opada kad se temperatura mora spusti ispod 10 stupnjeva, dok se manji lubini potpuno prestaju hraniti kada temperatura padne niže od 7 stupnjeva Celzija.

Ako su cipli najpodcjenjenije vrste Jadrana, za njima puno ne zaostaje ni salpa. Ipak, razlozi zbog kojih salpe nisu toliko omiljene ne leže u njihovu prebivalištu, budući da se salpe drže najčešće vrlo čistoga mora. Problem kod salpi je u tome što su uglavnom biljojedi, čime im je i dužina crijeva umnogome duža nego što je to slučaj kod nekih njezinih srodnika koji su izraziti mesojedi.

Veganka salpa

Uslijed takve anatomske razlike, u dugačkom probavnom traktu zadržava se veća količina bakterija koje uzrokuju brže truljenje mesa ulovljene salpe, odakle i potječe stara konstatacija da se salpe brže kvare od ostalih riba. Iako su salpe poznate kao biljojedi, malo je poznato da su male salpe zapravo mesojedi, jer se hrane malim planktonskim organizmima.

---

image

Dagnje su gozba za komarče

HANZA MEDIA
---

Čim malo narastu, prehrambene navike im se mijenjaju te im razne alge, naročito crvene, čine osnovu prehrane. Što se tiče velikih salpi, njima su osnovna hrana listovi morske cvjetnice Posidonije. Koliki je razmjer hranjenja salpi tom cvjetnicom, ukazuju i neka istraživanja koja govore da salpe pojedu 15 posto cjelokupne godišnje produkcije novih listova Posidonije.

U svakom slučaju, bez obzira na to kojom hranom se neka riba hrani, za čovjeka je najvažnije da se riba konzumira što svježija. No, i taj se običaj zbog sve bržeg načina življenja gubi, pa će možda i kod nas uskoro doći do toga da ćemo poznavati samo jednu vrstu ribe koja se zove – filet.

To nikako ne znači da smrznuta i prerađena riba nije dobra, ali usporedba svježe i prerađene ribe, naročito s gastronomskog stanovišta, neka je potpuno druga tema.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
HANZA MEDIA HANZA MEDIA HANZA MEDIA HANZA MEDIA HANZA MEDIA HANZA MEDIA HANZA MEDIA HANZA MEDIA
HANZA MEDIA

Tuna se gosti srdelom iz hladnjače

HANZA MEDIA

U peletiranoj hrani ima svega što ribe vole

HANZA MEDIA

Miris srdele privlačan je mnogim vrstama

HANZA MEDIA

Iako je mesojed, gladni fratar će jesti i alge

HANZA MEDIA

Dagnje su gozba za komarče

HANZA MEDIA

Salpe su vegetarijanke u stalnoj ispaši


Ugor iz svoje rupe noću napada neoprezne ribe u blizini

HANZA MEDIA

Uzgajališta su švedski stol za komarče

HANZA MEDIA

Šampjer je tipičan grabežljivac


Cipal je na lošem glasu jer jede organski otpad


Šarag voli različite školjke

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/sto-jedu-ribe-donosimo-popis-omiljenih-im-namirnica-i-situacija-kada-puno-ne-biraju-1221241 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ce011a976dde69a7b99aaa099bcbdc6425d0577d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%A0to+jedu+ribe%3F+Donosimo+popis+omiljenih+im+namirnica+i+situacija+kada+puno+ne+biraju&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fsto-jedu-ribe-donosimo-popis-omiljenih-im-namirnica-i-situacija-kada-puno-ne-biraju-1221241 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fsto-jedu-ribe-donosimo-popis-omiljenih-im-namirnica-i-situacija-kada-puno-ne-biraju-1221241 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => KRALJICA RIBA KOMARČA IMA KRALJEVSKE MANIRE I U PREHRANI, PA PREDNOST DAJE MIRUJUĆIM DELIKATESAMA POPUT KAMENICA, UMJESTO DA SE UMARA LOVEĆI PLIJEN - VEĆINA RIBA PREFERIRA MESNE OBROKE, NO I U MORU IMA VEGETARIJANACA, PA TAKO SALPE PASU TRAVU - CARU ZUBACU LOV JE NAJDRAŽI HOBI, A MANJI ŽIVI PODANICI NJEGOVA CARSTVA OMILJENA HRANA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VRIJEME RUČKA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

VRIJEME RUČKAŠto jedu ribe? Donosimo popis omiljenih im namirnica i situacija kada puno ne biraju

Piše DR. ALEN SOLDO
3. rujna 2022. - 09:04

Komarča je kraljica riba, pa je svim ribarima i ribolovcima u vrhu najdražih lovina, pri čemu je prema samom njezinu nadimku, jasan i njezin gastronomski status. Ipak, nadimak kraljica vrijedi i za neke druge njezine osobine, pa možemo kazati da se u lovu također ponaša kao prava kraljica i više voli jesti stacionarnu hranu nego se umarati ganjajući lovinu.

Moćni zubi

Naime, svima koji su malo bolje pogledali zube komarče jasno je da se ona najviše voli hraniti puževima i školjkama. Stoga se među svim vrstama ljuskavki smatra najviše specijaliziranom u odnosu prema hrani. Doduše, ishrana komarče ovisi o mnogo različitih čimbenika, primjerice o dobu godine, području obitavanja, a također i o starosti.

Najmlađi primjerci se, osim različitim planktonima, najviše hrane val...

18. svibanj 2024 23:20