stdClass Object ( [id] => 1183856 [title] => Pružite sipi i drugu šansu: ako vam spadne sa skosavice, odmah zaustavite namatanje i otvorite rolu [alias] => proljetno-driftanje-ako-vam-sipa-spadne-odmah-zaustavite-namatanje-i-otvorite-rolu [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Maksima u po marča sipa i komarča već odavno i nije toliko primjenjiva, barem ne na naše more. Naime, zbog posljedica globalnog zatopljenja vremenske granice koje su određivale početak i završetak ribolovnih sezona su se za većinu vrsta, pa tako i za sipu i komarču, poprilično pomakle. Tako se komarče uspješno love gotovo cijelu zimu dok se sipe počinju loviti već u veljači, a lov se proteže do duboke jeseni.

No, unatoč tome, maksima s početka je ipak donekle primjenjiva, barem u jednom segmentu. Naime, premda ima sunca i u veljači, tek u ožujku nastupaju topliji dani u kojima je moguće u ribolovu uživati, a ako se ima i malo sreće možda i cijeli dan, u kratkim rukavima. Upravo se zato mnogi ribolovci upravo u to doba godine okreću sipolovu.

A lov sipa je zapravo vrlo jednostavan i ne zahtijeva neku pretjerano kompliciranu ni opremu ni znanje. Ipak, da bismo bili sasvim uspješni, trebale bi se poznavati neke osnovne životne navike i obrasci ponašanja lovine.

Važno je znati da sipa najveći dio svog života provodi na dnu i u njegovoj neposrednoj blizini, tako da je tijekom lova treba tražiti upravo tu, na samome dnu.

Tu na dnu, sipa nalazi i koristi svaki mogući zaklon za zasjedu odakle će se nevjerojatnom brzinom i agilnošću baciti na sve što joj se učini jestivim, pri čemu su joj na meniju u samom vrhu neoprezne ribe i rakovi.

Također je važno znati da preko dana najčešće leži ukopana u pijesku, dok tek u sumrak kreće u lov tijekom kojega koristi uglavnom tek dvije taktike.

U prvom se slučaju iz zasjede, skrivena uz raslinje ili kamenje, ili pak ukopana u muljevito ili pjeskovito dno bez milosti baca na plijen, pri čemu ga najčešće odozgo poklapa lovkama i cijelim tijelom.

---

image

Mužjaka nije teško razlikovati od ženke

---

U drugom se slučaju plijenu prikrada glavom prema naprijed s karakteristično podignute dvije gornje lovke. Kada procijeni da je dovoljno blizu, iznimnom brzinom izbacuje duge lovne lovke, nakon čega slijedi privlačenje i prihvaćanje ostalim lovkama, te fatalni ugriz karakterističnim papagajskim kljunom.

Veličina plijena sipi nikada ne predstavlja problem, tako da se u najvećem broju slučajeva hrani relativno velikim plijenom.

No, budući da je i sama vrlo sladak zalogaj brojnim predatorima, sipa u lovu mora taktizirati. Zato se nikada ne upušta u duga proganjanja, kao ni u lov na većoj distanci. Plijen, ma koliko ukusan, ako prolazi na udaljenosti daljoj od tridesetak centimetara od njezine zasjede, najčešće neće biti napadnut. Iznimku čine jedino situacije u kojima sipa aktivno traži plijen, ali i tada ne daleko iznad dna.

UVIJEK S GORNJE STRANE

Poznavajući te osnovne činjenice o sipi, pribor nije teško složiti. U suvremenoj ponudi većine ribomaterijala nalazi se cijela hrpa štapova i rola pogodnih za eging, no generalno gledano, za lov sipa može poslužiti bilo koji spinnerski štap srednje akcije.

Na rolu bi trebalo namotati upredenicu promjera 0,18 do 0,20 milimetara radi što neposrednijeg kontakta, na koju se nadovezuje fluorokarbonski predvez promjera do 0,28 mm, dužine jedan metar, na čijem se kraju nalazi zogulin s kopčom. Glavni alat za lov sipa je skosavica tipa oita, koja mora doći do dna i isprovocirati napad sipe.

No skosavice su, koliko ih god pažljivo vodili, vrlo sklone zadjevima tako da u lovu sipa moramo jako paziti na odabir terena, jer nije svaki teren pogodan za lov sipa. Idealna su rijetko zaraštena pjeskovito-muljevita dna na kojima se, i ako dođe do zadjeva, malo jačim zatezanjem ili vraćanjem po tragu lako može spasiti kompletan pribor.

---

image

Ponekad se bace i na gornju skosavicu

---

I dok u obalnom lovu spretan i sretan sipolovac može uloviti desetak pa i više sipa, iz barke se na pravom terenu mogu postići neusporedivo bolji rezultati. Naravno, tehnika je drifting, i to dnevni.

U lovu sipa drifting metodom poželjno je koristiti štapove osjetljivijeg vrha koji mogu jasno detektirati svaku promjenu zategnutosti strune i otpora na skosavici, no zato tvrđeg blanka progresivne akcije, kojim se kačenje može lako i efikasno potvrditi. Kapacitet role ne mora biti ogroman, jer se lov u principu odvija s tek tridesetak metara strune.

U skladu sa životnim navikama sipe osnovni cilj ovakvog lova je povlačenje skosavice neposredno ispred sipe koja leži na dnu ili je ukopana u pijesku. U trenutku kad se skosavica nađe pred njom, sipa će se instinktivno izdići i tijelom poklopiti skosavicu s gornje strane.

U situaciji u kojoj sipa aktivno lovi i bude privučena skosavicom, prići će joj glavom, nakon čega će je pokušati uloviti dugim lovkama i odmah obuhvatiti ostalim kracima.

U oba slučaja sipa će se u napadu naći iznad skosavice, što je zapravo jedan od najvažnijih detalja za pravilno slaganje sistema.

---

image

U ovakvom se lovu najčešće koriste skosavice tipa oita

---

S OLOVNICOM NA DNU

Ako bi se skosavica montirala na standardni način, dvadeset do pedeset centimetara od kraja predveza, s tim da je na kraju sistema olovnica, a koji, usput rečeno, koristi jako puno sipolovaca, rezultati mogu biti katastrofalno loši, jer se sipe koje leže na dnu ili su ukopane u dno sigurno neće tek tako bacati na plijen koji prolazi pola metra od nje.

Zato je jako važno da se skosavica nalazi na kraju sistema i da se tako montirana spusti do dna. Naravno da se takvom montažom riskira zadjev, no tko ne riskira taj ne profitira.

Zato je kod odabira skosavice potrebno posebnu pažnju posvetiti njezinu balansu koji mora biti takav da padanjem na dno skosavica zauzme položaj u kojem će krunice biti odignute od dna.

Osim toga, pažnju treba obratiti i na veličinu i kvalitetu krunice, jer u sipolovu zbog sipine tvrde kože skosevi u prazno znaju biti vrlo česti. Kad sipa u napadu ne poklopi skosavicu na način koji osigurava sigurno kačenje, ili kad je kontra preslaba, iglice krunice će se samo očešati o tijelo, što se nakon izvlačenja skosavice može i vidjeti.

Naime, kad se skosavica očeše o sipu, redovito na vrhovima iglica ostanu sluzave kuglice kao svjedok promašaja. Naravno da su s oštrim i krupnim krunicama takvi promašaji znatno rjeđi.

---

image

U pet metara dubine nije bila potrebna olovnica

---

Ako se lovi na plitkim terenima do petnaestak metara, tada su oite veličine 2,5 do 4 više nego dovoljne, no ako je dubina malo veća, tada je idealno koristiti dodatno otežanje, i to iz dva razloga. Prvi je svakako brže spuštanje skosavice do dna, dok je drugi osiguravanje stalne napetosti strune, što je u ovakvom lovu jako važna stavka.

Da bismo mogli koristiti dodatno olovo, potrebna nam je suzasta olovnica težine od 30 do 60 grama, zavisno od dubine i kurenta, a koja se postavlja na kopču zogulina. Zato je idealno da zogulin bude ili tipa duo lock ili da bude izvijen na takav način koji omogućava skosavici i olovnici da tijekom lova budu svaka na svojoj strani.

Dakle, nakon zatvaranja kopče, olovnica bi trebala ostati zarobljena u manjem oku kopče koje je bliže spojnom zogulinu, dok bi skosavica trebala ostati visiti na širem dijelu kopče na samom kraju sistema.

Ako je najuži dio kopče, primjerice kod modela safety snap, i nakon zatvaranja širok toliko da zogulin olovnice može proći kroz njega, tada ga valja doraditi. Odmjeren stisak špicastim kliještima u trenu rješava problem. Važno je samo nakon stiska kliješta provjeriti drži li dobro opružna sila kopče, odnosno je li kopča pouzdano zatvorena. Ako je kopčanje labavo, kopču je potrebno dodatno izviti i rastegnuti kako bi se sila zatvaranja pojačala.

Premda je boja olovnice u principu nebitna, budući da se lov odvija na relativno malim dubinama, preporuka je na crvenim i živo narančasto obojenim olovnicama.

---

image

Olovnicu preko stisnutog dijela kopče treba fizički odvojiti od skosavice

---

DRUGA ŠANSA

Ovakvom se montažom tijekom lova osigurava i dodana atraktivnost sistema. Naime, prilikom povlačenja olovnica kucka i grebe po dnu, podižući tako oblačiće mulja i pijeska, pri čemu istovremeno emitira i zvukovni podražaj koji se pod morem sasvim jasno čuje.

I dok olovnica ore, skosavica na kraju sistema slobodno pleše s glavom prema dolje i krunicom dovoljno odignutom od dna tako da se ni iglice u prolazu ne tupe i ne kupe pridneni talog. Zahvaljujući ovako niskom i provokativnom položaju skosavice, nijedna sipa ispred koje se ovakva montaža prošeta, neće propustiti priliku za napad.

Naravno, za one optimističnije, može se pored osnovne pridnene skosavice postaviti i jedna dodatna skosavica, mala silikonska ili pak manja klasična mrkva na kratkoj prami tridesetak centimetara iznad, koja je u tom slučaju namijenjena sipama koje nisu ukopane, kao i eventualnim lignjama.

A sam je lov vrlo jednostavan. Sistem se spušta na dno tako da ostane desetak metara iza barke koja se prepušta kurentu i vjetru, idealno od 0,3 do 0,5 milja. Kočnicu na roli valja podesiti tako da u slučaju zadjeva prokliže, a u slučaju kačenja sipe čvrsto zategne strunu.

Tijekom povlačenja važno je pratiti napetost strune koja se, ako je štap dobro odabran, najbolje može uočiti praćenjem savijenosti vrha. Kad sipa napadne skosavicu, to će se na štapu osjetiti kao zatezanje, vrlo slično onom kad se zapne za dno.

---

image

Modeli s razor back iglicama na leđima kreirani su upravo za sipe

---

Zato na svako svijanje vrha i zatezanje strune treba reagirati oštrom i energičnom kontrom kako bi sipu zakačili, a ne promašili. Takva je kontra uvijek potrebna zbog već spomenute tvrde sipine kože, pa je za kvalitetno kačenje važno jače zatezanje.

Ako se dogodi da zakačena sipa spadne sa skosavice, potrebno je trenutno zaustaviti namatanje i otvoriti rolu. Naime, sipa je poprilično otporna na stres pa će, ako je i dalje u blizini skosavice, bez oklijevanja ponoviti napad, što nam daje drugu šansu.

Naravno da u takvom lovu često treba kontrolirati u kakvom je stanju skosavica, jer se u pravilu nakon nekoliko kontri u prazno na krunici redovito nalaze tragovi toga nečega što je i zahtijevalo kontriranje.

Važno je napomenuti da se u ovakvom lovu sipa na ponuđene skosavice često znaju baciti i mušuni i hobotnice, što je dodatan razlog za trenutnu reakciju. Naime, ove je glavonošce, a posebno hobotnicu, potrebno čim prije odlijepiti od dna kako bi je uspješno dovukli do barke.

PRIHVAT PODMETAČEM

Ako je kontra rezultirala kačenjem, izvlačenju treba pristupiti odmah i bez oscilacija, imajući stalno na umu da iglice na krunicama nemaju kontrakuke i da svako popuštanje i opuštanje strune može dovesti do gubitka ulova. Sipa u izvlačenju neće pružati neki zapaženiji otpor.

Nekoliko pokušaja pumpanja neće propustiti, no ako nije u pitanju veći primjerak i ako se koristi olovnica kao dodatno otežanje, ti se bjegovi gotovo i neće osjetiti.

---

image

Sipa često u posljednji tren pokuša pobjeći pomoću jakog mlaza

---

Dovlačenjem sipe do površine ulazi se u najrizičniju fazu. Sipe na površinu redovito izlaze pune mora, zbog čega su gotovo dvostruko teže i zbog čega u podizanju iznad površine mogu puno lakše spasti s krunice. Osim toga, sipa često u posljednjem trenutku zna snažno zapumpati, što također često dovodi do gubitka lovine.

Zbog svega toga, a i zbog činjenice da i iglice na krunicama često ne budu potpuno sigurno zabijene, u prihvatu je uvijek vrlo praktično koristiti podmetač.

Za razliku od uobičajenog načina prihvata velikih liganja preko bande, sipu nikada ne treba prihvaćati rukom. Zbog specifičnog oblika tijela jako ju je teško rukom kvalitetno prihvatiti, tako da većina takvih pokušaja završava bolno - njezinim bijegom i krunicom skosavice duboko zabijenom u ruci. Osim toga, u prihvatu rukom riskira se i ugriz sipe, koji je sve samo ne ugodan.

U prihvatu, ali i u skidanju sa skosavice, svakako treba voditi računa i o crnilu. Nakon što se nađu u barci, najpraktičnije ih je skidati sa skosavice bez dodira, držeći samo skosavicu, i to vodeći računa o tome da lijevak sipe bude okrenut u suprotnu stranu.

Taj je oprez itekako opravdan, jer se vrlo često dogodi da se sipa baš u tom posljednjem trenutku pokuša spasiti posljednjim ištrcavanjem crnila.

Ulovljene je sipe najpraktičnije držati u dubokoj kanti bez mora ili pak u sigurnoj čuvarici s končanim plaštem uronjenoj u more. Naime, ako je kanta ispunjena morem, ulovljene će sipe neprekidno, do uginuća ištrcavati crnilo koje će u svakom novom ištrcavanju većim dijelom završavati izvan kante. A ako je čuvarica žičana, ulovljene će se sipe potpuno nepotrebno izranjaviti.

---

image

Za jedno prijepodne sasvim dovoljno

---

KREIRANE BAŠ ZA SIPE

Budući da je ovakav lov dnevni, a da sipe imaju izvrstan vid, boja skosavica također je važan segment. Tako su se za sunčanog vremena u bistrom moru najlovnijima pokazale narančasta, crvena i plava boja, dok su po oblačnom vremenu i uvjetima lošije vidljivosti, kakva je primjerice u sumrak, najlovnije pink, zeleno i bijelo obojane skosavice.

I premda se u lovu sipa standardno koriste sve oite, na tržištu se mogu naći modeli posebno kreirani upravo za ovakav način lova.

Sniper egi je jedna od takvih skosavica. Ova skosavica ima tijelo oite koje simulira izvijeni oblik škampa, no krunice su joj s donje strane podrezane, bez iglica, kako bi se zadjevi sveli na minimum. Osim toga, na sredini leđa ima dodatne iglice, tzv. razorback koje su dodatna garancija kvalitetnijeg kačenja.

Svakako treba spomenuti i Rapaline modele Ikado Squid jig, koje imaju izmjenjivo njišuće olovno otežanje, tzv. Swing weight system, kojim se lako i brzo pretražuje dno bez straha od zadjeva.

Na sličnom je tragu i Yo-Zurijev model Egi Bottom Shrimp, dok je DTD-ov model Tip Run Real Fish dužine 100 milimetara u veličini 3.0 opremljen teškom, metalnom glavom zbog koje tone izuzetno brzo, jedan metar u sekundi, također izuzetno pogodan za opisani način lova sipa.

---

OSOBNA KARTA

Sipa (Sepia officinalis, Linnaeus, 1785.) može narasti do 60 cm i pritom težiti čak do tri kilograma. Budući da je gotovo stalno u kontaktu s dnom, koža joj je otporna na grublje dodire. Cijelo tijelo joj je jedinstveni mišić, pa jedino čvrsto uporište nalazi u sipovini, tzv. sipinoj kosti.

Sipa je majstor mimikrije, jer se bojom tijela u trenutku može prilagoditi svojoj okolini. Osim toga, ima i sposobnost nabiranja kože, što je na morskom dnu često čini doslovno nevidljivom.

I premda je većini stanovnika dna, pogotovo potencijalnom plijenu uglavnom nevidljiva, njoj samoj baš ništa ne promiče, jer od svih jadranskih glavonožaca ima najsloženije oko. Uz to svoju okolinu čita opipom i njuhom, te brojnim kemoreceptorima smještenim u mirisnom organu.

Sipa se mrijesti u proljeće i ljeto, najčešće u plitkim vodama, gdje ženke polažu jaja u grozdovima na čvrste predmete na dnu, nakon čega ih potamne crnilom.

A mužjaka i ženku nije teško razlikovati, jer kod mužjaka rubna peraja ima bijeli obrub. Premda su zabilježeni pojedinačni slučajevi sipa koje su doživjele i tri godine života, životni im ciklus traje tek oko godinu dana, jer nakon parenja ugibaju.

---

---

image

Modeli s promjenjivim njišućim otežajem su praktični za rad na različitim dubinama

------
image

DTD-ov model Tip Run Real Fish ne traži dodatno otežanje

------
image

Kuglice sluzi na krunici svjedok su promašene kontre

------
image

Iglice na leđima su bile kobne

------
image

Rukom se hvataju samo kad se to mora

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => proljetno DRIFTANJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => proljetno DRIFTANJE 2 0 13586 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-04-13 07:22:55 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Kristijan Morović [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-04-13 13:11:15 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-04-13 13:02:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 45 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/04\/13\/17173106.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/13\/17172650.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/13\/17172652.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/13\/17172654.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/13\/17172656.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/13\/17172658.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/13\/17172662.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/13\/17172664.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/13\/17172668.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/13\/17172672.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/13\/17172676.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/13\/17172766.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/13\/17172772.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/13\/17172774.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Kristijan Morovi\u0107","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Dok lovi, sipa dr\u017ei karakteristi\u010dno podignuta dva prednja kraka<\/p>","

U ovakvom se lovu naj\u010de\u0161\u0107e koriste skosavice tipa oita<\/em><\/p>","

Modeli s promjenjivim nji\u0161u\u0107im ote\u017eajem su prakti\u010dni za rad na razli\u010ditim dubinama<\/p>","

DTD-ov model Tip Run Real Fish <\/em> ne tra\u017ei dodatno ote\u017eanje<\/p>","

Za jedno prijepodne sasvim dovoljno<\/p>","

Kuglice sluzi na krunici svjedok su proma\u0161ene kontre<\/p>","

Modeli s razor back<\/em> iglicama na le\u0111ima kreirani su upravo za sipe<\/p>","

Olovnicu preko stisnutog dijela kop\u010de treba fizi\u010dki odvojiti od skosavice<\/p>","

U pet metara dubine nije bila potrebna olovnica<\/p>","

Iglice na le\u0111ima su bile kobne<\/p>","

Mu\u017ejaka nije te\u0161ko razlikovati od \u017eenke<\/p>","

Sipa \u010desto u posljednji tren poku\u0161a pobje\u0107i pomo\u0107u jakog mlaza<\/p>","

Rukom se hvataju samo kad se to mora<\/p>","

Ponekad se bace i na gornju skosavicu<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1285","hd_17173106_1920.jpg":"1920x1080","k_17173106_1280.jpg":"1280x1280","k_17173106_1024.jpg":"1024x1024","k_17173106_640.jpg":"640x640","k_17173106_480.jpg":"480x480","k_17173106_340.jpg":"340x340","k_17173106_220.jpg":"220x220","o_17173106_1280.jpg":"1280x856","o_17173106_1024.jpg":"1024x685","o_17173106_640.jpg":"640x428","o_17173106_480.jpg":"480x321","o_17173106_340.jpg":"340x227","o_17173106_220.jpg":"220x147","h_17173106_1280.jpg":"1280x854","h_17173106_1024.jpg":"1024x683","h_17173106_640.jpg":"640x427","h_17173106_480.jpg":"480x320","h_17173106_340.jpg":"340x227","h_17173106_220.jpg":"220x147","pp_17173106_1280.jpg":"1006x1280","pp_17173106_1024.jpg":"805x1024","pp_17173106_640.jpg":"503x640","pp_17173106_480.jpg":"377x480","pp_17173106_340.jpg":"267x340","pp_17173106_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1148","hd_17172650_1920.jpg":"1920x1080","k_17172650_1280.jpg":"1280x1280","k_17172650_1024.jpg":"1024x1024","k_17172650_640.jpg":"640x640","k_17172650_480.jpg":"480x480","k_17172650_340.jpg":"340x340","k_17172650_220.jpg":"220x220","o_17172650_1280.jpg":"1280x765","o_17172650_1024.jpg":"1024x612","o_17172650_640.jpg":"640x382","o_17172650_480.jpg":"480x287","o_17172650_340.jpg":"340x203","o_17172650_220.jpg":"220x131","h_17172650_1280.jpg":"1280x854","h_17172650_1024.jpg":"1024x683","h_17172650_640.jpg":"640x427","h_17172650_480.jpg":"480x320","h_17172650_340.jpg":"340x227","h_17172650_220.jpg":"220x147","pp_17172650_1280.jpg":"1006x1280","pp_17172650_1024.jpg":"805x1024","pp_17172650_640.jpg":"503x640","pp_17172650_480.jpg":"377x480","pp_17172650_340.jpg":"267x340","pp_17172650_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1920","hd_17172652_1920.jpg":"1920x1080","k_17172652_1280.jpg":"1280x1280","k_17172652_1024.jpg":"1024x1024","k_17172652_640.jpg":"640x640","k_17172652_480.jpg":"480x480","k_17172652_340.jpg":"340x340","k_17172652_220.jpg":"220x220","o_17172652_1280.jpg":"1280x1280","o_17172652_1024.jpg":"1024x1024","o_17172652_640.jpg":"640x640","o_17172652_480.jpg":"480x480","o_17172652_340.jpg":"340x340","o_17172652_220.jpg":"220x220","h_17172652_1280.jpg":"1280x854","h_17172652_1024.jpg":"1024x683","h_17172652_640.jpg":"640x427","h_17172652_480.jpg":"480x320","h_17172652_340.jpg":"340x227","h_17172652_220.jpg":"220x147","pp_17172652_1280.jpg":"1006x1280","pp_17172652_1024.jpg":"805x1024","pp_17172652_640.jpg":"503x640","pp_17172652_480.jpg":"377x480","pp_17172652_340.jpg":"267x340","pp_17172652_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1512","hd_17172654_1920.jpg":"1920x1080","k_17172654_1280.jpg":"1280x1280","k_17172654_1024.jpg":"1024x1024","k_17172654_640.jpg":"640x640","k_17172654_480.jpg":"480x480","k_17172654_340.jpg":"340x340","k_17172654_220.jpg":"220x220","o_17172654_1280.jpg":"1280x1008","o_17172654_1024.jpg":"1024x806","o_17172654_640.jpg":"640x504","o_17172654_480.jpg":"480x378","o_17172654_340.jpg":"340x267","o_17172654_220.jpg":"220x173","h_17172654_1280.jpg":"1280x854","h_17172654_1024.jpg":"1024x683","h_17172654_640.jpg":"640x427","h_17172654_480.jpg":"480x320","h_17172654_340.jpg":"340x227","h_17172654_220.jpg":"220x147","pp_17172654_1280.jpg":"1006x1280","pp_17172654_1024.jpg":"805x1024","pp_17172654_640.jpg":"503x640","pp_17172654_480.jpg":"377x480","pp_17172654_340.jpg":"267x340","pp_17172654_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1883","hd_17172656_1920.jpg":"1920x1080","k_17172656_1280.jpg":"1280x1280","k_17172656_1024.jpg":"1024x1024","k_17172656_640.jpg":"640x640","k_17172656_480.jpg":"480x480","k_17172656_340.jpg":"340x340","k_17172656_220.jpg":"220x220","o_17172656_1280.jpg":"1280x1255","o_17172656_1024.jpg":"1024x1004","o_17172656_640.jpg":"640x627","o_17172656_480.jpg":"480x470","o_17172656_340.jpg":"340x333","o_17172656_220.jpg":"220x215","h_17172656_1280.jpg":"1280x854","h_17172656_1024.jpg":"1024x683","h_17172656_640.jpg":"640x427","h_17172656_480.jpg":"480x320","h_17172656_340.jpg":"340x227","h_17172656_220.jpg":"220x147","pp_17172656_1280.jpg":"1006x1280","pp_17172656_1024.jpg":"805x1024","pp_17172656_640.jpg":"503x640","pp_17172656_480.jpg":"377x480","pp_17172656_340.jpg":"267x340","pp_17172656_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_17172658_1920.jpg":"1920x1080","k_17172658_1280.jpg":"1280x1280","k_17172658_1024.jpg":"1024x1024","k_17172658_640.jpg":"640x640","k_17172658_480.jpg":"480x480","k_17172658_340.jpg":"340x340","k_17172658_220.jpg":"220x220","o_17172658_1280.jpg":"1280x960","o_17172658_1024.jpg":"1024x768","o_17172658_640.jpg":"640x480","o_17172658_480.jpg":"480x360","o_17172658_340.jpg":"340x255","o_17172658_220.jpg":"220x165","h_17172658_1280.jpg":"1280x854","h_17172658_1024.jpg":"1024x683","h_17172658_640.jpg":"640x427","h_17172658_480.jpg":"480x320","h_17172658_340.jpg":"340x227","h_17172658_220.jpg":"220x147","pp_17172658_1280.jpg":"1006x1280","pp_17172658_1024.jpg":"805x1024","pp_17172658_640.jpg":"503x640","pp_17172658_480.jpg":"377x480","pp_17172658_340.jpg":"267x340","pp_17172658_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17172662_1920.jpg":"1920x1080","k_17172662_1280.jpg":"1280x1280","k_17172662_1024.jpg":"1024x1024","k_17172662_640.jpg":"640x640","k_17172662_480.jpg":"480x480","k_17172662_340.jpg":"340x340","k_17172662_220.jpg":"220x220","o_17172662_1280.jpg":"1280x853","o_17172662_1024.jpg":"1024x682","o_17172662_640.jpg":"640x426","o_17172662_480.jpg":"480x320","o_17172662_340.jpg":"340x226","o_17172662_220.jpg":"220x146","h_17172662_1280.jpg":"1280x854","h_17172662_1024.jpg":"1024x683","h_17172662_640.jpg":"640x427","h_17172662_480.jpg":"480x320","h_17172662_340.jpg":"340x227","h_17172662_220.jpg":"220x147","pp_17172662_1280.jpg":"1006x1280","pp_17172662_1024.jpg":"805x1024","pp_17172662_640.jpg":"503x640","pp_17172662_480.jpg":"377x480","pp_17172662_340.jpg":"267x340","pp_17172662_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17172664_1920.jpg":"1920x1080","k_17172664_1280.jpg":"1280x1280","k_17172664_1024.jpg":"1024x1024","k_17172664_640.jpg":"640x640","k_17172664_480.jpg":"480x480","k_17172664_340.jpg":"340x340","k_17172664_220.jpg":"220x220","o_17172664_1280.jpg":"1280x853","o_17172664_1024.jpg":"1024x682","o_17172664_640.jpg":"640x426","o_17172664_480.jpg":"480x320","o_17172664_340.jpg":"340x226","o_17172664_220.jpg":"220x146","h_17172664_1280.jpg":"1280x854","h_17172664_1024.jpg":"1024x683","h_17172664_640.jpg":"640x427","h_17172664_480.jpg":"480x320","h_17172664_340.jpg":"340x227","h_17172664_220.jpg":"220x147","pp_17172664_1280.jpg":"1006x1280","pp_17172664_1024.jpg":"805x1024","pp_17172664_640.jpg":"503x640","pp_17172664_480.jpg":"377x480","pp_17172664_340.jpg":"267x340","pp_17172664_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_17172668_1920.jpg":"1920x1080","k_17172668_1280.jpg":"1280x1280","k_17172668_1024.jpg":"1024x1024","k_17172668_640.jpg":"640x640","k_17172668_480.jpg":"480x480","k_17172668_340.jpg":"340x340","k_17172668_220.jpg":"220x220","o_17172668_1280.jpg":"1280x960","o_17172668_1024.jpg":"1024x768","o_17172668_640.jpg":"640x480","o_17172668_480.jpg":"480x360","o_17172668_340.jpg":"340x255","o_17172668_220.jpg":"220x165","h_17172668_1280.jpg":"1280x854","h_17172668_1024.jpg":"1024x683","h_17172668_640.jpg":"640x427","h_17172668_480.jpg":"480x320","h_17172668_340.jpg":"340x227","h_17172668_220.jpg":"220x147","pp_17172668_1280.jpg":"1006x1280","pp_17172668_1024.jpg":"805x1024","pp_17172668_640.jpg":"503x640","pp_17172668_480.jpg":"377x480","pp_17172668_340.jpg":"267x340","pp_17172668_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_17172672_1920.jpg":"1920x1080","k_17172672_1280.jpg":"1280x1280","k_17172672_1024.jpg":"1024x1024","k_17172672_640.jpg":"640x640","k_17172672_480.jpg":"480x480","k_17172672_340.jpg":"340x340","k_17172672_220.jpg":"220x220","o_17172672_1280.jpg":"1280x960","o_17172672_1024.jpg":"1024x768","o_17172672_640.jpg":"640x480","o_17172672_480.jpg":"480x360","o_17172672_340.jpg":"340x255","o_17172672_220.jpg":"220x165","h_17172672_1280.jpg":"1280x854","h_17172672_1024.jpg":"1024x683","h_17172672_640.jpg":"640x427","h_17172672_480.jpg":"480x320","h_17172672_340.jpg":"340x227","h_17172672_220.jpg":"220x147","pp_17172672_1280.jpg":"1006x1280","pp_17172672_1024.jpg":"805x1024","pp_17172672_640.jpg":"503x640","pp_17172672_480.jpg":"377x480","pp_17172672_340.jpg":"267x340","pp_17172672_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_17172676_1920.jpg":"1920x1080","k_17172676_1280.jpg":"1280x1280","k_17172676_1024.jpg":"1024x1024","k_17172676_640.jpg":"640x640","k_17172676_480.jpg":"480x480","k_17172676_340.jpg":"340x340","k_17172676_220.jpg":"220x220","o_17172676_1280.jpg":"1280x960","o_17172676_1024.jpg":"1024x768","o_17172676_640.jpg":"640x480","o_17172676_480.jpg":"480x360","o_17172676_340.jpg":"340x255","o_17172676_220.jpg":"220x165","h_17172676_1280.jpg":"1280x854","h_17172676_1024.jpg":"1024x683","h_17172676_640.jpg":"640x427","h_17172676_480.jpg":"480x320","h_17172676_340.jpg":"340x227","h_17172676_220.jpg":"220x147","pp_17172676_1280.jpg":"1006x1280","pp_17172676_1024.jpg":"805x1024","pp_17172676_640.jpg":"503x640","pp_17172676_480.jpg":"377x480","pp_17172676_340.jpg":"267x340","pp_17172676_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_17172766_1920.jpg":"1920x1080","k_17172766_1280.jpg":"1280x1280","k_17172766_1024.jpg":"1024x1024","k_17172766_640.jpg":"640x640","k_17172766_480.jpg":"480x480","k_17172766_340.jpg":"340x340","k_17172766_220.jpg":"220x220","o_17172766_1280.jpg":"1280x960","o_17172766_1024.jpg":"1024x768","o_17172766_640.jpg":"640x480","o_17172766_480.jpg":"480x360","o_17172766_340.jpg":"340x255","o_17172766_220.jpg":"220x165","h_17172766_1280.jpg":"1280x854","h_17172766_1024.jpg":"1024x683","h_17172766_640.jpg":"640x427","h_17172766_480.jpg":"480x320","h_17172766_340.jpg":"340x227","h_17172766_220.jpg":"220x147","pp_17172766_1280.jpg":"1006x1280","pp_17172766_1024.jpg":"805x1024","pp_17172766_640.jpg":"503x640","pp_17172766_480.jpg":"377x480","pp_17172766_340.jpg":"267x340","pp_17172766_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_17172772_1920.jpg":"1920x1080","k_17172772_1280.jpg":"1280x1280","k_17172772_1024.jpg":"1024x1024","k_17172772_640.jpg":"640x640","k_17172772_480.jpg":"480x480","k_17172772_340.jpg":"340x340","k_17172772_220.jpg":"220x220","o_17172772_1280.jpg":"1280x1706","o_17172772_1024.jpg":"1024x1365","o_17172772_640.jpg":"640x853","o_17172772_480.jpg":"480x640","o_17172772_340.jpg":"340x453","o_17172772_220.jpg":"220x293","h_17172772_1280.jpg":"1280x854","h_17172772_1024.jpg":"1024x683","h_17172772_640.jpg":"640x427","h_17172772_480.jpg":"480x320","h_17172772_340.jpg":"340x227","h_17172772_220.jpg":"220x147","pp_17172772_1280.jpg":"1006x1280","pp_17172772_1024.jpg":"805x1024","pp_17172772_640.jpg":"503x640","pp_17172772_480.jpg":"377x480","pp_17172772_340.jpg":"267x340","pp_17172772_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_17172774_1920.jpg":"1920x1080","k_17172774_1280.jpg":"1280x1280","k_17172774_1024.jpg":"1024x1024","k_17172774_640.jpg":"640x640","k_17172774_480.jpg":"480x480","k_17172774_340.jpg":"340x340","k_17172774_220.jpg":"220x220","o_17172774_1280.jpg":"1280x960","o_17172774_1024.jpg":"1024x768","o_17172774_640.jpg":"640x480","o_17172774_480.jpg":"480x360","o_17172774_340.jpg":"340x255","o_17172774_220.jpg":"220x165","h_17172774_1280.jpg":"1280x854","h_17172774_1024.jpg":"1024x683","h_17172774_640.jpg":"640x427","h_17172774_480.jpg":"480x320","h_17172774_340.jpg":"340x227","h_17172774_220.jpg":"220x147","pp_17172774_1280.jpg":"1006x1280","pp_17172774_1024.jpg":"805x1024","pp_17172774_640.jpg":"503x640","pp_17172774_480.jpg":"377x480","pp_17172774_340.jpg":"267x340","pp_17172774_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38706733 Threads: 4 Questions: 7118803117 Slow queries: 3307564 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608897160 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/proljetno-driftanje-ako-vam-sipa-spadne-odmah-zaustavite-namatanje-i-otvorite-rolu-1183856 [printLink] => /om/ribolov/proljetno-driftanje-ako-vam-sipa-spadne-odmah-zaustavite-namatanje-i-otvorite-rolu-1183856?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 673990 [name] => sipolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-13 10:06:35 [main_article_id] => 0 [alias] => sipolov [link] => /tag/sipolov ) [1] => stdClass Object ( [id] => 671075 [name] => sipe ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-19 13:51:26 [main_article_id] => 0 [alias] => sipe-ribolov [link] => /tag/sipe-ribolov ) [2] => stdClass Object ( [id] => 673991 [name] => lov sipa [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-13 10:06:35 [main_article_id] => 0 [alias] => lov-sipa [link] => /tag/lov-sipa ) [3] => stdClass Object ( [id] => 651064 [name] => kako loviti sipe [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-28 15:03:18 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-sipe [link] => /tag/kako-loviti-sipe ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => proljetno DRIFTANJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Pružite sipi i drugu šansu: ako vam spadne sa skosavice, odmah zaustavite namatanje i otvorite rolu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-11-24-12-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/13/17173106.jpg [galleryCount] => 14 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Kristijan Morović [mainImageDesc] =>

Dok lovi, sipa drži karakteristično podignuta dva prednja kraka

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/13/17173106.jpg [title] => Kristijan Morović

Dok lovi, sipa drži karakteristično podignuta dva prednja kraka

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/13/17172650.jpg [title] =>

U ovakvom se lovu najčešće koriste skosavice tipa oita

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/13/17172652.jpg [title] =>

Modeli s promjenjivim njišućim otežajem su praktični za rad na različitim dubinama

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/13/17172654.jpg [title] =>

DTD-ov model Tip Run Real Fish ne traži dodatno otežanje

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/13/17172656.jpg [title] =>

Za jedno prijepodne sasvim dovoljno

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/13/17172658.jpg [title] =>

Kuglice sluzi na krunici svjedok su promašene kontre

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/13/17172662.jpg [title] =>

Modeli s razor back iglicama na leđima kreirani su upravo za sipe

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/13/17172664.jpg [title] =>

Olovnicu preko stisnutog dijela kopče treba fizički odvojiti od skosavice

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/13/17172668.jpg [title] =>

U pet metara dubine nije bila potrebna olovnica

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/13/17172672.jpg [title] =>

Iglice na leđima su bile kobne

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/13/17172676.jpg [title] =>

Mužjaka nije teško razlikovati od ženke

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/13/17172766.jpg [title] =>

Sipa često u posljednji tren pokuša pobjeći pomoću jakog mlaza

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/13/17172772.jpg [title] =>

Rukom se hvataju samo kad se to mora

) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/13/17172774.jpg [title] =>

Ponekad se bace i na gornju skosavicu

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Maksima u po marča sipa i komarča već odavno i nije toliko primjenjiva, barem ne na naše more. Naime, zbog posljedica globalnog zatopljenja vremenske granice koje su određivale početak i završetak ribolovnih sezona su se za većinu vrsta, pa tako i za sipu i komarču, poprilično pomakle. Tako se komarče uspješno love gotovo cijelu zimu dok se sipe počinju loviti već u veljači, a lov se proteže do duboke jeseni.

No, unatoč tome, maksima s početka je ipak donekle primjenjiva, barem u jednom segmentu. Naime, premda ima sunca i u veljači, tek u ožujku nastupaju topliji dani u kojima je moguće u ribolovu uživati, a ako se ima i malo sreće možda i cijeli dan, u kratkim rukavima. Upravo se zato mnogi ribolovci upravo u to doba godine okreću sipolovu.

A lov sipa je zapravo vrlo jednostavan i ne zahtijeva neku pretjerano kompliciranu ni opremu ni znanje. Ipak, da bismo bili sasvim uspješni, trebale bi se poznavati neke osnovne životne navike i obrasci ponašanja lovine.

Važno je znati da sipa najveći dio svog života provodi na dnu i u njegovoj neposrednoj blizini, tako da je tijekom lova treba tražiti upravo tu, na samome dnu.

Tu na dnu, sipa nalazi i koristi svaki mogući zaklon za zasjedu odakle će se nevjerojatnom brzinom i agilnošću baciti na sve što joj se učini jestivim, pri čemu su joj na meniju u samom vrhu neoprezne ribe i rakovi.

Također je važno znati da preko dana najčešće leži ukopana u pijesku, dok tek u sumrak kreće u lov tijekom kojega koristi uglavnom tek dvije taktike.

U prvom se slučaju iz zasjede, skrivena uz raslinje ili kamenje, ili pak ukopana u muljevito ili pjeskovito dno bez milosti baca na plijen, pri čemu ga najčešće odozgo poklapa lovkama i cijelim tijelom.

---

image

Mužjaka nije teško razlikovati od ženke

---

U drugom se slučaju plijenu prikrada glavom prema naprijed s karakteristično podignute dvije gornje lovke. Kada procijeni da je dovoljno blizu, iznimnom brzinom izbacuje duge lovne lovke, nakon čega slijedi privlačenje i prihvaćanje ostalim lovkama, te fatalni ugriz karakterističnim papagajskim kljunom.

Veličina plijena sipi nikada ne predstavlja problem, tako da se u najvećem broju slučajeva hrani relativno velikim plijenom.

No, budući da je i sama vrlo sladak zalogaj brojnim predatorima, sipa u lovu mora taktizirati. Zato se nikada ne upušta u duga proganjanja, kao ni u lov na većoj distanci. Plijen, ma koliko ukusan, ako prolazi na udaljenosti daljoj od tridesetak centimetara od njezine zasjede, najčešće neće biti napadnut. Iznimku čine jedino situacije u kojima sipa aktivno traži plijen, ali i tada ne daleko iznad dna.

UVIJEK S GORNJE STRANE

Poznavajući te osnovne činjenice o sipi, pribor nije teško složiti. U suvremenoj ponudi većine ribomaterijala nalazi se cijela hrpa štapova i rola pogodnih za eging, no generalno gledano, za lov sipa može poslužiti bilo koji spinnerski štap srednje akcije.

Na rolu bi trebalo namotati upredenicu promjera 0,18 do 0,20 milimetara radi što neposrednijeg kontakta, na koju se nadovezuje fluorokarbonski predvez promjera do 0,28 mm, dužine jedan metar, na čijem se kraju nalazi zogulin s kopčom. Glavni alat za lov sipa je skosavica tipa oita, koja mora doći do dna i isprovocirati napad sipe.

No skosavice su, koliko ih god pažljivo vodili, vrlo sklone zadjevima tako da u lovu sipa moramo jako paziti na odabir terena, jer nije svaki teren pogodan za lov sipa. Idealna su rijetko zaraštena pjeskovito-muljevita dna na kojima se, i ako dođe do zadjeva, malo jačim zatezanjem ili vraćanjem po tragu lako može spasiti kompletan pribor.

---

image

Ponekad se bace i na gornju skosavicu

---

I dok u obalnom lovu spretan i sretan sipolovac može uloviti desetak pa i više sipa, iz barke se na pravom terenu mogu postići neusporedivo bolji rezultati. Naravno, tehnika je drifting, i to dnevni.

U lovu sipa drifting metodom poželjno je koristiti štapove osjetljivijeg vrha koji mogu jasno detektirati svaku promjenu zategnutosti strune i otpora na skosavici, no zato tvrđeg blanka progresivne akcije, kojim se kačenje može lako i efikasno potvrditi. Kapacitet role ne mora biti ogroman, jer se lov u principu odvija s tek tridesetak metara strune.

U skladu sa životnim navikama sipe osnovni cilj ovakvog lova je povlačenje skosavice neposredno ispred sipe koja leži na dnu ili je ukopana u pijesku. U trenutku kad se skosavica nađe pred njom, sipa će se instinktivno izdići i tijelom poklopiti skosavicu s gornje strane.

U situaciji u kojoj sipa aktivno lovi i bude privučena skosavicom, prići će joj glavom, nakon čega će je pokušati uloviti dugim lovkama i odmah obuhvatiti ostalim kracima.

U oba slučaja sipa će se u napadu naći iznad skosavice, što je zapravo jedan od najvažnijih detalja za pravilno slaganje sistema.

---

image

U ovakvom se lovu najčešće koriste skosavice tipa oita

---

S OLOVNICOM NA DNU

Ako bi se skosavica montirala na standardni način, dvadeset do pedeset centimetara od kraja predveza, s tim da je na kraju sistema olovnica, a koji, usput rečeno, koristi jako puno sipolovaca, rezultati mogu biti katastrofalno loši, jer se sipe koje leže na dnu ili su ukopane u dno sigurno neće tek tako bacati na plijen koji prolazi pola metra od nje.

Zato je jako važno da se skosavica nalazi na kraju sistema i da se tako montirana spusti do dna. Naravno da se takvom montažom riskira zadjev, no tko ne riskira taj ne profitira.

Zato je kod odabira skosavice potrebno posebnu pažnju posvetiti njezinu balansu koji mora biti takav da padanjem na dno skosavica zauzme položaj u kojem će krunice biti odignute od dna.

Osim toga, pažnju treba obratiti i na veličinu i kvalitetu krunice, jer u sipolovu zbog sipine tvrde kože skosevi u prazno znaju biti vrlo česti. Kad sipa u napadu ne poklopi skosavicu na način koji osigurava sigurno kačenje, ili kad je kontra preslaba, iglice krunice će se samo očešati o tijelo, što se nakon izvlačenja skosavice može i vidjeti.

Naime, kad se skosavica očeše o sipu, redovito na vrhovima iglica ostanu sluzave kuglice kao svjedok promašaja. Naravno da su s oštrim i krupnim krunicama takvi promašaji znatno rjeđi.

---

image

U pet metara dubine nije bila potrebna olovnica

---

Ako se lovi na plitkim terenima do petnaestak metara, tada su oite veličine 2,5 do 4 više nego dovoljne, no ako je dubina malo veća, tada je idealno koristiti dodatno otežanje, i to iz dva razloga. Prvi je svakako brže spuštanje skosavice do dna, dok je drugi osiguravanje stalne napetosti strune, što je u ovakvom lovu jako važna stavka.

Da bismo mogli koristiti dodatno olovo, potrebna nam je suzasta olovnica težine od 30 do 60 grama, zavisno od dubine i kurenta, a koja se postavlja na kopču zogulina. Zato je idealno da zogulin bude ili tipa duo lock ili da bude izvijen na takav način koji omogućava skosavici i olovnici da tijekom lova budu svaka na svojoj strani.

Dakle, nakon zatvaranja kopče, olovnica bi trebala ostati zarobljena u manjem oku kopče koje je bliže spojnom zogulinu, dok bi skosavica trebala ostati visiti na širem dijelu kopče na samom kraju sistema.

Ako je najuži dio kopče, primjerice kod modela safety snap, i nakon zatvaranja širok toliko da zogulin olovnice može proći kroz njega, tada ga valja doraditi. Odmjeren stisak špicastim kliještima u trenu rješava problem. Važno je samo nakon stiska kliješta provjeriti drži li dobro opružna sila kopče, odnosno je li kopča pouzdano zatvorena. Ako je kopčanje labavo, kopču je potrebno dodatno izviti i rastegnuti kako bi se sila zatvaranja pojačala.

Premda je boja olovnice u principu nebitna, budući da se lov odvija na relativno malim dubinama, preporuka je na crvenim i živo narančasto obojenim olovnicama.

---

image

Olovnicu preko stisnutog dijela kopče treba fizički odvojiti od skosavice

---

DRUGA ŠANSA

Ovakvom se montažom tijekom lova osigurava i dodana atraktivnost sistema. Naime, prilikom povlačenja olovnica kucka i grebe po dnu, podižući tako oblačiće mulja i pijeska, pri čemu istovremeno emitira i zvukovni podražaj koji se pod morem sasvim jasno čuje.

I dok olovnica ore, skosavica na kraju sistema slobodno pleše s glavom prema dolje i krunicom dovoljno odignutom od dna tako da se ni iglice u prolazu ne tupe i ne kupe pridneni talog. Zahvaljujući ovako niskom i provokativnom položaju skosavice, nijedna sipa ispred koje se ovakva montaža prošeta, neće propustiti priliku za napad.

Naravno, za one optimističnije, može se pored osnovne pridnene skosavice postaviti i jedna dodatna skosavica, mala silikonska ili pak manja klasična mrkva na kratkoj prami tridesetak centimetara iznad, koja je u tom slučaju namijenjena sipama koje nisu ukopane, kao i eventualnim lignjama.

A sam je lov vrlo jednostavan. Sistem se spušta na dno tako da ostane desetak metara iza barke koja se prepušta kurentu i vjetru, idealno od 0,3 do 0,5 milja. Kočnicu na roli valja podesiti tako da u slučaju zadjeva prokliže, a u slučaju kačenja sipe čvrsto zategne strunu.

Tijekom povlačenja važno je pratiti napetost strune koja se, ako je štap dobro odabran, najbolje može uočiti praćenjem savijenosti vrha. Kad sipa napadne skosavicu, to će se na štapu osjetiti kao zatezanje, vrlo slično onom kad se zapne za dno.

---

image

Modeli s razor back iglicama na leđima kreirani su upravo za sipe

---

Zato na svako svijanje vrha i zatezanje strune treba reagirati oštrom i energičnom kontrom kako bi sipu zakačili, a ne promašili. Takva je kontra uvijek potrebna zbog već spomenute tvrde sipine kože, pa je za kvalitetno kačenje važno jače zatezanje.

Ako se dogodi da zakačena sipa spadne sa skosavice, potrebno je trenutno zaustaviti namatanje i otvoriti rolu. Naime, sipa je poprilično otporna na stres pa će, ako je i dalje u blizini skosavice, bez oklijevanja ponoviti napad, što nam daje drugu šansu.

Naravno da u takvom lovu često treba kontrolirati u kakvom je stanju skosavica, jer se u pravilu nakon nekoliko kontri u prazno na krunici redovito nalaze tragovi toga nečega što je i zahtijevalo kontriranje.

Važno je napomenuti da se u ovakvom lovu sipa na ponuđene skosavice često znaju baciti i mušuni i hobotnice, što je dodatan razlog za trenutnu reakciju. Naime, ove je glavonošce, a posebno hobotnicu, potrebno čim prije odlijepiti od dna kako bi je uspješno dovukli do barke.

PRIHVAT PODMETAČEM

Ako je kontra rezultirala kačenjem, izvlačenju treba pristupiti odmah i bez oscilacija, imajući stalno na umu da iglice na krunicama nemaju kontrakuke i da svako popuštanje i opuštanje strune može dovesti do gubitka ulova. Sipa u izvlačenju neće pružati neki zapaženiji otpor.

Nekoliko pokušaja pumpanja neće propustiti, no ako nije u pitanju veći primjerak i ako se koristi olovnica kao dodatno otežanje, ti se bjegovi gotovo i neće osjetiti.

---

image

Sipa često u posljednji tren pokuša pobjeći pomoću jakog mlaza

---

Dovlačenjem sipe do površine ulazi se u najrizičniju fazu. Sipe na površinu redovito izlaze pune mora, zbog čega su gotovo dvostruko teže i zbog čega u podizanju iznad površine mogu puno lakše spasti s krunice. Osim toga, sipa često u posljednjem trenutku zna snažno zapumpati, što također često dovodi do gubitka lovine.

Zbog svega toga, a i zbog činjenice da i iglice na krunicama često ne budu potpuno sigurno zabijene, u prihvatu je uvijek vrlo praktično koristiti podmetač.

Za razliku od uobičajenog načina prihvata velikih liganja preko bande, sipu nikada ne treba prihvaćati rukom. Zbog specifičnog oblika tijela jako ju je teško rukom kvalitetno prihvatiti, tako da većina takvih pokušaja završava bolno - njezinim bijegom i krunicom skosavice duboko zabijenom u ruci. Osim toga, u prihvatu rukom riskira se i ugriz sipe, koji je sve samo ne ugodan.

U prihvatu, ali i u skidanju sa skosavice, svakako treba voditi računa i o crnilu. Nakon što se nađu u barci, najpraktičnije ih je skidati sa skosavice bez dodira, držeći samo skosavicu, i to vodeći računa o tome da lijevak sipe bude okrenut u suprotnu stranu.

Taj je oprez itekako opravdan, jer se vrlo često dogodi da se sipa baš u tom posljednjem trenutku pokuša spasiti posljednjim ištrcavanjem crnila.

Ulovljene je sipe najpraktičnije držati u dubokoj kanti bez mora ili pak u sigurnoj čuvarici s končanim plaštem uronjenoj u more. Naime, ako je kanta ispunjena morem, ulovljene će sipe neprekidno, do uginuća ištrcavati crnilo koje će u svakom novom ištrcavanju većim dijelom završavati izvan kante. A ako je čuvarica žičana, ulovljene će se sipe potpuno nepotrebno izranjaviti.

---

image

Za jedno prijepodne sasvim dovoljno

---

KREIRANE BAŠ ZA SIPE

Budući da je ovakav lov dnevni, a da sipe imaju izvrstan vid, boja skosavica također je važan segment. Tako su se za sunčanog vremena u bistrom moru najlovnijima pokazale narančasta, crvena i plava boja, dok su po oblačnom vremenu i uvjetima lošije vidljivosti, kakva je primjerice u sumrak, najlovnije pink, zeleno i bijelo obojane skosavice.

I premda se u lovu sipa standardno koriste sve oite, na tržištu se mogu naći modeli posebno kreirani upravo za ovakav način lova.

Sniper egi je jedna od takvih skosavica. Ova skosavica ima tijelo oite koje simulira izvijeni oblik škampa, no krunice su joj s donje strane podrezane, bez iglica, kako bi se zadjevi sveli na minimum. Osim toga, na sredini leđa ima dodatne iglice, tzv. razorback koje su dodatna garancija kvalitetnijeg kačenja.

Svakako treba spomenuti i Rapaline modele Ikado Squid jig, koje imaju izmjenjivo njišuće olovno otežanje, tzv. Swing weight system, kojim se lako i brzo pretražuje dno bez straha od zadjeva.

Na sličnom je tragu i Yo-Zurijev model Egi Bottom Shrimp, dok je DTD-ov model Tip Run Real Fish dužine 100 milimetara u veličini 3.0 opremljen teškom, metalnom glavom zbog koje tone izuzetno brzo, jedan metar u sekundi, također izuzetno pogodan za opisani način lova sipa.

---

OSOBNA KARTA

Sipa (Sepia officinalis, Linnaeus, 1785.) može narasti do 60 cm i pritom težiti čak do tri kilograma. Budući da je gotovo stalno u kontaktu s dnom, koža joj je otporna na grublje dodire. Cijelo tijelo joj je jedinstveni mišić, pa jedino čvrsto uporište nalazi u sipovini, tzv. sipinoj kosti.

Sipa je majstor mimikrije, jer se bojom tijela u trenutku može prilagoditi svojoj okolini. Osim toga, ima i sposobnost nabiranja kože, što je na morskom dnu često čini doslovno nevidljivom.

I premda je većini stanovnika dna, pogotovo potencijalnom plijenu uglavnom nevidljiva, njoj samoj baš ništa ne promiče, jer od svih jadranskih glavonožaca ima najsloženije oko. Uz to svoju okolinu čita opipom i njuhom, te brojnim kemoreceptorima smještenim u mirisnom organu.

Sipa se mrijesti u proljeće i ljeto, najčešće u plitkim vodama, gdje ženke polažu jaja u grozdovima na čvrste predmete na dnu, nakon čega ih potamne crnilom.

A mužjaka i ženku nije teško razlikovati, jer kod mužjaka rubna peraja ima bijeli obrub. Premda su zabilježeni pojedinačni slučajevi sipa koje su doživjele i tri godine života, životni im ciklus traje tek oko godinu dana, jer nakon parenja ugibaju.

---

---

image

Modeli s promjenjivim njišućim otežajem su praktični za rad na različitim dubinama

------
image

DTD-ov model Tip Run Real Fish ne traži dodatno otežanje

------
image

Kuglice sluzi na krunici svjedok su promašene kontre

------
image

Iglice na leđima su bile kobne

------
image

Rukom se hvataju samo kad se to mora

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Kristijan Morović
Kristijan Morović

Dok lovi, sipa drži karakteristično podignuta dva prednja kraka


U ovakvom se lovu najčešće koriste skosavice tipa oita


Modeli s promjenjivim njišućim otežajem su praktični za rad na različitim dubinama


DTD-ov model Tip Run Real Fish ne traži dodatno otežanje


Za jedno prijepodne sasvim dovoljno


Kuglice sluzi na krunici svjedok su promašene kontre


Modeli s razor back iglicama na leđima kreirani su upravo za sipe


Olovnicu preko stisnutog dijela kopče treba fizički odvojiti od skosavice


U pet metara dubine nije bila potrebna olovnica


Iglice na leđima su bile kobne


Mužjaka nije teško razlikovati od ženke


Sipa često u posljednji tren pokuša pobjeći pomoću jakog mlaza


Rukom se hvataju samo kad se to mora


Ponekad se bace i na gornju skosavicu

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/proljetno-driftanje-ako-vam-sipa-spadne-odmah-zaustavite-namatanje-i-otvorite-rolu-1183856 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=fe2892c713710886ce38e0675d04ceffeba40069 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pru%C5%BEite+sipi+i+drugu+%C5%A1ansu%3A+ako+vam+spadne+sa+skosavice%2C+odmah+zaustavite+namatanje+i+otvorite+rolu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fproljetno-driftanje-ako-vam-sipa-spadne-odmah-zaustavite-namatanje-i-otvorite-rolu-1183856 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fproljetno-driftanje-ako-vam-sipa-spadne-odmah-zaustavite-namatanje-i-otvorite-rolu-1183856 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => proljetno DRIFTANJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

proljetno DRIFTANJEPružite sipi i drugu šansu: ako vam spadne sa skosavice, odmah zaustavite namatanje i otvorite rolu

Piše Kristijan Morović
13. travnja 2022. - 15:02

Maksima u po marča sipa i komarča već odavno i nije toliko primjenjiva, barem ne na naše more. Naime, zbog posljedica globalnog zatopljenja vremenske granice koje su određivale početak i završetak ribolovnih sezona su se za većinu vrsta, pa tako i za sipu i komarču, poprilično pomakle. Tako se komarče uspješno love gotovo cijelu zimu dok se sipe počinju loviti već u veljači, a lov se proteže do duboke jeseni.

No, unatoč tome, maksima s početka je ipak donekle primjenjiva, barem u jednom segmentu. Naime, premda ima sunca i u veljači, tek u ožujku nastupaju topliji dani u kojima je moguće u ribolovu uživati, a ako se ima i malo sreće možda i cijeli dan, u kratkim rukavima. Upravo se zato mnogi ribolovci upravo u to doba godine okreću sipolovu.

A lov sipa je zapravo...

18. svibanj 2024 13:24